tirsdag den 15. maj 2012

min sundhed part I

I min jagt på et sundere 'jeg', har den seneste tids 'eksperimenter' med min kost, gjort mig yderligere nysgerrig på MIN krop og sundhed. Jeg har altid gerne ville leve sundt, men hvad er sundt og hvad er sundt for MIN krop. Fra alle steder får jeg altid at vide, jeg skal mærke efter på min egen krop, om det fungere på mig - men hvordan ved jeg det? I særdeleshed efter jeg har fjernet kornet fra min kost, er der dukket en masse spørgsmål op

- er min krop sund? byder jeg den det bedst mulige? fungerer den optimalt? er der noget jeg ikke 'tåler' uden at vide det? fungerer alle dens funktioner optimalt eller kan jeg ændre/ justere noget? er der nogle ubalancer? er en kost uden korn og sukker den bedste og mest holdbare vej? 
etc...

I min søgen efter svar søgte jeg råd hos Charlotte fra Sund for Sjov, som arbejder med holistisk sundhed (en tankegang, som tiltrækker mig meget). Jeg ville gerne have hjælp ude fra og hun kunne anbefale en helbredsanalyse hos Frede Damgaard, der har 'Klinik for Komplementær behandling' i Århus. Ham besøgte jeg i aftes til min første helbredsanalyse. På forhånd var jeg en smule nervøs og meget spændt - kunne han afklare alle min spørgsmål? (og hvad nu, hvis jeg slet ikke er så sund, som jeg selv går og forestiller mig...).

Jeg blev analyseret fra top til tå ved hjælp af en irisanalyse, et VEGA tjek og en VEGA test - du kan læse mere om de forskellige 'redskaber' på hans hjemmeside - her.

Ud fra disse kunne han fortælle mig en hel masse, om både krop og psyke... Jeg fik rigtig meget information på de to timer, som sessionen varede. Jeg vil forsøge at sammenfatte det her i den korte version (læs: det jeg kan huske). Jeg kan desværre ikke huske ud fra hvilke 'redskaber' de forskellige konklusioner stammer, da de i høj grad komplementerer hinanden.

krop
Min krop er fysisk stærk (solidt bindevæv). Al min træning batter altså - så skønt at få og vide. Jeg var også på en TANITA vægt, som jeg kender fra fitnesscentret. Den fortæller hvor mange kilo fedt, muskler/ bindevæv, væske etc. som kroppen består af. Jeg har aldrig haft en store fidus til den måling, da den kun måler underkroppen, hvor mit fedt sidder. Vægten kunne ud over de tal jeg tidligere har set, 'regne' min krops fysiske alder. Min krop er 28 år (og det fylder jeg til august). Det var en positiv overraskelse, idet jeg havde frygtet den var meget ældre (uden at have noget at ha' det i). Jeg vil meget gerne arbejde/ træne den yngre, så det håber jeg er muligt sammen med at bringe min fedtprocent ned (den var 28,5 %). Heldigvis kunne den sige, at mit fedt ikke sidder omkring organerne, som er det farlige fedt - her skulle tallet ligge under 12 og mit var tre.*

*En kost med lavt kulhydrat-indtag skulle gerne stabilisere min insulinproduktion, så insulinen kan få energien (sukkeret) fra blodet og ind i cellerne, frem for at lagre det som fedtdepoter. Grundet meget svingende blodsukker, har jeg højst sandsynligt en eller anden grad af insulinresistens (ellers ville jeg vel heller ikke lagre alt det fedt på hofter, numse og lår?).

psyke
Mit sind er sensitivt - her skal jeg lære ikke at tage tingene så nært og holde modstand mere på afstand. Det tror jeg, jeg har arbejdet med hele livet og fået professionel hjælp ad flere omgange. Det kunne han altså også se. Han spurgte også til spændinger omkring hoved, skulder/ nakke og specifikt min kæbe. Igen kunne jeg forklare det - jeg bider typisk tænderne hårdt sammen, når jeg er nervøs, frustreret og ked af det (tankemylder/ svært at forklare). Bøvler også med overspændte skuldre/ nakke - som jeg ellers har kunne holde nede et stykke tid, men nu netop har bestilt tid til at få løsnet hos fysioterapeuten.

indre funktioner & kosttilskud
Med hensyn til mine organers funktion er der generelt ubalancer omkring min fordøjelse. Lever, galdeblærer, bugspytkirtel, tyktram, (lymfe) og mine fordøjelsesenzymer trænger alle til en 'hjælpende' hånd. Det mente Frede, at de rigtige kosttilskud vil kunne forbedre. Der skal nu for alvor helse-shoppes og mine kosttilskud skal lægges mere i system ud fra det skema, han udfyldte til mig. Det var lige præcis her, jeg havde håbet og ventet på input fra en erfaren herre. Jeg fik i den grad råd med hjem, som jeg glæder mig til at implementere og se effekten af.
Er I interesseret i et kig på mine nye kosttilskud? I så fald vil de komme i et senere indlæg, når jeg har fået lageret opgraderet.

kosten
Desuden har jeg generelt for meget syre i min krop. Ud fra den kostdagbog, jeg havde udfyldt med kost fra tre tilfældige dag i løbet af den seneste måned, mente han dog ikke, at kosten skulle reguleres. Syren er højst sandsynligt opbygget over mange år, så det tager lidt mere end fem uger for kroppen af regulere det. En mulighed er at skrue ekstra op for grøntsagerne i min måltider, for at regulere syre-/ basebalancen. Generelt skal jeg blot fortsætte min nuværende kost uden korn og sukker og med vægt på protein og fedt (læs: Juhu!).
Netop sukker og hvede er to af de ting, som min krop ikke 'tåler' særlig godt. Yderligere kunne han tilføje stivelse, bælgplanter (pga. stivelsen), skaldyr og rejer (meget overraskende, men det kunne godt være årsagen til, at jeg ikke bryder mig om dem) og almindelige mælkeprodukter (som ikke syrnet).


Jeg glæder mig meget til at finde ud af, om min kost sammen med kosttilskuddene kan sætte spark i min fordøjelse, stabilisere mit blodsukker og dermed insulinproduktion samt bringe min krops syre-/ baseforhold i balance. Samtidig vil det være skønt, hvis mit energiniveau stiger og mit overskud i det hele taget bliver større - både fysisk og psykisk.
Om 3-4 måneder vil jeg igen lægge vejen forbi Århus til en opfølgning.

to be continued...

25 kommentarer:

 1. Lyder spændende det projekt du skal igang med! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Maja,
   Ja, jeg er spændt på, hvad hans anbefalinger kan gøre for mig :-)
   Rart at blive klogere på sin krop.

   - frk. sveske

   Slet
 2. Hvad sagde ham Frede til de forbandet mellemmåltider??:) Må man eller må man ikke..

  SvarSlet
  Svar
  1. Hehe, der tog du lige forskud på min opsummering af de 7 dage uden snacks. Han synes ikke, det var en god idé at udelukke dem ;-) Kroppen skal nok tage af fedtet uanset antal måltider, når bare kulhydraterne er skruet i bund.
   - frk. sveske

   Slet
 3. Ej det er jeg glad for at han/du siger ha ha.. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Så er vi to ;-)
   Er du fortsat uden snacks efter din uge? (du startede da før mig eller husker jeg forkert?)

   - frk. sveske

   Slet
 4. Neeej.. den holdte ikke de 7 dage. Som du jo så ved, så kæmper jeg en kamp med min krop lige nu, pga alle de skader. Det går ud over psyken, og jeg var bare ikke stærk nok til at stå imod, så faldt i et par gange, hvor følelserne tog over. Men det var bestemt ikke sult jeg følte.. :)
  Så det var og er lidt ærgerligt, men prøver at begrænse mig. Det sværeste tidspunkt for mig, er efter aftensmaden, der får jeg næsten altid lyst til at "hygge" mig med noget lækkert..
  Du er jo snart i mål, skide sejt gået!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej igen,
   Jeg har heller ikke holdt de 7 dage, som du kan se... Jeg var ikke klar på det mentalt. Kan sagtens følge dig med hensyn til modstand (hver møder jo sin grad af modstand i dagligdagen), som får ud over standhaftigheden.
   Jeg vil tage det mere afslappet fremover og spiser jeg mellemmåltid er det fint. Vil jeg faktisk hellere end at fylde meget på til måltiderne (som jeg har haft en tendens til). Den store og mættende morgenmad er jeg dog blevet meget glad for :-)

   - frk. sveske

   Slet
 5. Ja, jeg har også lært at spise mere morgenmad, det ikke helt dumt! Måske lærte vi alligevel noget af det :)

  Hvordan har du det med, at du skal til at tage en masse kosttilskud?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har i hvert fald, men mere om det senere ;-)

   Det har jeg det fint med, ellers havde jeg heller ikke søgt råd hos Frede. Det bliver godt nok en dyr udskrivning her i første omgang, men jeg glæder mig meget til at rense igennem og forhåbentlig få en bedre fordøjelse, så min krop rent faktisk kan bruge det jeg giver den optimalt.

   - frk. sveske

   Slet
  2. Det skal også lige siges, at jeg tager en del af dem i forvejen ;-) bare ikke 'rigtigt', viser det sig.

   Slet
 6. Jeg vil rigtig gerne se og høre om de kosttilskud, hvis du skulle have lyst til at lave et indlæg om det :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg laver et indlæg, når jeg har fået købt dem alle ;-)

   En anden ting:
   Hvilken hudpleje bruger du? Der er jeg lidt lost, vil gerne noget uden risiko for allergi, men har samtidig en hud, der kræver ekstra pleje. En Derma creme er altså ikke nok... Kan du anbefale noget?
   (blogger nok et indlæg på spørgsmålet snarest, men er ved at være i nød)

   - frk. sveske

   Slet
  2. Altså jeg bruge selv produkter som har svanemærket og astma allergi mærket.. Jeg har været glad for Derma's og den fra änglemark.. Generelt har jeg ikke problemer med min hud, så jeg går bare mest op i, at produktet ikke at proppet med skidt og lort!
   Så jeg kan desværre ikke hjælpe dig :( Jeg er selv på udkig efter en ansigtscreme med sol faktor, men som samtidig ikke er proppet med alt muligt, har endnu ikke fundet én..

   Slet
 7. Lyder rigtig spændende! Det lyder jo som om, vores problematikker ligner hinanden :-) Så frem med mellemmåltiderne :-)

  Knus fra Tatjana

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg læser også flittigt med hos dig, men har ikke lige mod på alt det kød. Er heller ikke klar på at smide mine 'nye' fede lækkerier ud pt. Men det er inspirerende at se, hvordan det virker for dig.

   KH
   - frk. sveske

   Slet
 8. Kære Sveske

  Igen vil jeg rose du for dit store engagement og mod. Det er sejt, at du gør så meget for dig selv!

  Det lyder fuldstændig som mig, ham Frede har beskrevet, det er ret vildt. Jeg overvejer bestemt en tur hen til ham, men der er nogen af undersøgelserne, som jeg tror, jeg ikke må få foretaget grundet min pacemaker, men det må jeg jo lige finde ud af:-)

  Jeg vil også meget gerne læse om dine kosttilskud.

  Mht. hudpleje så er jeg rigtig glad for derma ecos vaskegel, der indeholder glycerin og giver fugt til huden. Bagefter bruger jeg Adermas exomega creme, som er dejlig fugtigivende uden at fedte. Og det er faktisk det eneste hudpleje, jeg bruger dagligt. Tidligere har jeg brugt en masse produkter, men denne simple løsning fungerer optimalt:-)

  Kh Trine

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Trine,

   Tak for rosen - jeg synes selv, det er på tide, jeg gør noget. Jeg er snart 28 og vægten (incl. årsagerne til jeg ikke kan holde den) har været et problem for mig så længe jeg kan huske.

   Vildt, at du kan genkende dig selv i beskrivelsen af mig. Det er kun den ene af de tre test, som du ikke kan få lavet, når du har pacemaker, så overvej et besøg ;-)

   Super, jeg skal have bestilt dem i aften/ i morgen, så kommer der nok et indlæg efter den dejlig lange weekend :-)

   Tak for input mht. hudpleje :-) Ansigtscremen er det fra apoteket? Mener jeg har set Aderma der. Det er måske den, jeg skal prøve. Jeg har godt nok også kastet mange penge efter hudpleje i min tid, men vil gerne have noget, der ikke indeholder alt for meget skidt... specielt fordi jeg bøvler med eksem... (godt nok på hænderne).

   KH
   - frk. sveske

   Slet
 9. Hej igen

  Ja, man må jo tage ansvar for sin egen krop. Jeg synes også, det er en dejlig tanke, at man kan tilbyde en baby et sundt og velfungerende hotel i ni måneder, når den tid kommer:-) Jeg tænker i hvert fald meget over ikke at komme til at give min sukkerfølsomhed videre.

  Især det med den sensitive side kan jeg nikke genkendende til. Og apropos det, har du så læst "Særligt sensitive mennesker"? Det har været lidt af en øjenåbner for mig.

  Mht. cremen så er det fra apoteket. Og det er faktisk rigtig godt til eksem.
  Og for det ikke skal være løgn, er det super billigt. Cremen dur på hele kroppen, så du kan også sagtens bruge den på dit eksem på hænderne:-)

  Kh Trine

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej igen søde Trine,

   Jeg er helt enig. Den tanke ligger også mig meget nær. Det nye liv skal have en god start og jeg ønsker bestemt heller ikke at give min sukkerfølsomhed videre!

   Nej, den kender jeg ikke. Ih, jeg har flere bøger på lager, men den må jeg da også læse... Hmm, hvor er tiden lige ;-)

   Det lyder rigtig godt - har flere cremer fra apoteket til cremen, men en lækker til ansigtet er meget savnet. Mange tak for tippet :-) og skønt den ikke koster en bondegård.

   KH
   - frk. sveske

   Slet
  2. Meget apropos læs evt. Henriettes indlæg i dag: http://fede-tider.blogspot.com/2012/05/optimal-sundhed-fr-og-under-graviditet.html

   Slet
 10. Super indlæg - det lyder virkelig til, at du har fået en masse med hjem fra dit besøg hos Frede Damgaard :-)
  Jeg får lige lyst til at tilføje, at deponeringen af fedt på hofter også kan være østrogener som følge af en indre følelsesmæssig stresstilstand og et højt indhold af cortisol (stresshormoner i kroppen) - du ved, når man går og tænker meget og er sensitiv (jeg er selv en af slagsen!). Så jeg vil klart anbefale dig, at du også har fokus på at slappe af og reducere dit følelsesmæssige stressniveau med afspænding, meditation, vejrtrækningsøvelser - hvad der passer til dig. Pøj pøj med det hele :-) Kram Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Charlotte,
   Det gjorde jeg bestemt. Mange tak for din anbefaling.
   Tak for yderligere indput. Det er skønt at blive klogere hele tiden. Jeg er obs på mit indre stress (for jeg er jo sensitiv), men der kan helt sikkert også sættes mere ind på den front.
   Tak.
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 11. Hej Sveske.
  Du skriver: (ellers ville jeg vel heller ikke lagre alt det fedt på hofter, numse og lår?) Jeg ved ikke om du ved det, men fedt på netop disse steder, tyder på for meget østrogen i kroppen. Overskydende østrogen ophober sig i kroppen og sætter sig som fedt på baller, hofter og lår. I plastik findes der østrogenlignende stoffer, som netop ophober sig, og jeg har bemærket, at du altid (?) bruger plastikbøtter til at opbevare din mad i, samt plastikposer til at marinere kød i. Måske drikker du også vand af en plastikflaske? Det lyder jo til, at din krop er rigtig sund, men at det kun er lige dér du bøvler med fedt, så fedtet ville måske lynhurtigt forsvinde, hvis du købte glasskåle, glasflasker, m.m. til at opbevare maden i? Jeg håber det er ok, at jeg skriver det til dig :-) Det kunne være interessant at følge! Kærlig hilsen Jonna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jonna,
   Jeg var godt klar over det med østogenniveauet havde en betydning mht. lagring af fedt på hofter/ lår. Bestemt interessant om al min plastik-opbevaring kunne have en betydning. Den viden vil ligge i baghovedet til fremtidige indkøb, men pt bruges kræfterne nu først og fremmest på at stabilisere mit blodsukker og sænke insulinproduktionen.
   Tak for ny viden. Du er meget velkommen til at skrive. Gode råd modtages med kyshånd.
   - frk. sveske

   Slet