onsdag den 31. juli 2013

once a sugar addict - always a...

Egentlig har jeg haft lidt bekymringer ved at poste et sådant indlæg, er det måske at vise hovmod? På den anden side har jeg været sukkerfri (læs: efter egen definition - nærmere om det senere) i over en måned - i dag siger min fine Days Since-app 46 dage. Det er ikke sket tidligere i mine utallige forsøg på afvænning.

hvad har jeg så gjort anderledes?

Når det kommer til sukker er jeg alt eller intet-typen, dog forstået på den måde, at en nedtrapning ikke er den bedste/ sikreste vej ud af sukkerspiralen for mig, men derimod en kold tyrker (læs: som jeg snart burde have en pris for, når du tænker i antallet).

ketose
Denne gang tog jeg den kolde tyrker samtidig med, at jeg valgte at starte mit ketose-eksperiment midt i junimåned. Det bevirkede, at mine fysiske carvings efter det hvide stads blev betydeligt dæmpet. Dog cravede jeg kulhydrater (læs: kiggede langt efter den ellers triste frugtskål på jobbet) på grund af ketosen, som medførte en del overgangsbesvær og udpræget træthed - læs mere om mine første uger med ketosekost lige her. Den høje fedtenergiprocent i min ketosekost er jeg ret overbevist om har hjulpet mig godt på vej.

motivation
Der er stadig de mentale abstinenser og her hjælper en god portion motivation altså - jeg ville bare i ketose (læs: så jeg kunne opleve dens positive effekter). Motivation er en svær størrelse og ikke mindst at holde ved motivationen, når resultaterne måske svigter lidt (læs: som i mit tilfælde). Skulle du kaste dig ud i en sukkerafvænning må mit bedste råd være ikke at slå dig selv oven i hovedet, hvis du ryger en tur i sukkerfælden - men mind dig selv om, hvad der fik dig til at ønske at slippe ud af den i første omgang. For mig er det bedste ved at leve uden sukker (og med ketose) det snorlige blodsukker og craver jeg lækker is fra Paradis (læs: som er en meget aktuel fristelse pt - heldigvis holder de ikke til i min by), minder jeg mig selv om netop den fantastiske genvinst OG det 'arbejde' det vil kræve at komme tilbage dertil, hvis jeg vælger at give efter.

motion
Eftermiddage med mindre energi rammer mig stadig, selv om jeg har fået øget energi i ketosen. Her er det virkelig en vinder at have en pakket træningstaske med på job, så jeg ikke skal hjem forbi chokoladen først. Træningen giver mig virkelig energi og afhjælper de psykiske cravings (læs: som er de stærkeste i ketose). Der er ingen der siger, du skal samle energi under afvænnings første dage til de helt store udskejelser, her kan en rask powerwalk være fint. I det hele taget bare det at få kroppen brugt og flytte fokus til noget kropsligt kan hjælpe, da det får de signalstoffer (serotonin- og betaendorfin), som sukker ellers ville påvirke, til at stige.

obs! for den sukkersensitive
Jeg ved af erfaring at mange kulhydrater i min kost fordrer øget indtag. Mere vil have mere. Det er blot endnu et bevis på, at ketosens lave kulhydratindtag helt sikkert har været fordelagtigt i forhold til min afvænning i denne omgang. Dermed ikke sagt, at ketosekost er et must, men jeg vil klart råde til at kigge på indtaget af:
 • frugt(-sukker)
 • kulhydratrige nødder
 • underjordsgrøntsager/ rodfrugter (heller ikke en del af LCHF)
 • sødemidler*
*sødemidler kan påvirke signalstoffer på samme måde som sukker hos den meget sukkersensitive.

Ovenstående er rige på kulhydrater og giver hurtigt et ret højt indtag af energi fra netop kulhydrater, om øger risikoen for sukkercravings (læs: det er i hvert fald min erfaring og årsagen til min store begejstring for LCHF). Begræns derfor indtaget så meget som muligt - derved kan du i høj grad afværge de fysiske cravings, hvis du samtidig skruer op for fedtindtaget. Fedt mætter fantastisk og virker i den grad stabiliserende på blodsukkeret. Når det kommer til proteinindtaget, så vær opmærksom på, at overskydende protein omdannes til kulhydrater.

vær ikke fanatisk
Når ovenstående omkring hindring af de fysiske cravings så er sagt, vil jeg blot sige, at min redning til de psykiske er ikke at være fanatisk. Nogle vil så måske mene, at jeg ikke er 100 % sukkerfri, men det tager jeg mig ikke af. I min afvænning har jeg tilladt:
 • mørk chokolade min. 85 % kakao (jo højere kakaoprocent, des lavere sukkerindhold)
 • Hellmanns mayo (min yndlings, om dog indeholder en smule sukker)
 • meget lidt bær (det er jo sommertid med friske danske bær overalt)
 • alm. ketchup (indeholder en del sukker, men mængden der indtages er ikke overvældende)
Det er hovedsageligt chokolade og mayonnaise-undtagelserne jeg har gjort brug af. Listen er nok heller ikke helt komplet, men pointen er blot at en afvænning med et my sukker godt kan lade sig gøre. Jeg lagde godt nok ud med, at jeg er enten-/eller-typen, men slutter så med, at jeg ikke er fanatisk - det er en smule selvmodsigende, men blot mine erfaringer, som jeg meget gerne vil dele med dig.

hvis/ når fælden klapper...
Årsagen til, at jeg er lidt bange for at vise hovmod med dette indlæg er - hvad så når jeg falder i? hvad tænker de kære læsere så? - at min 'plan' alligevel ikke er så skudsikker. Frygten for sukkerfælden er i mit baghoved, men den fylder ikke meget, for det sørger ovenstående punkter for at afhjælpe. Jeg ved dog, at det sker en dag... og den dag, vil jeg gerne nyde det og ikke slå mig selv i hovedet. Forhåbentlig kan jeg hurtigt motivere mig til at vende tilbage til det sukkerfrie liv ved at minde mig selv om, hvorfor jeg valgte det fra tidligere. Jeg er kun et menneske - men once a sugar addict - always a sugar addict...

Note!
Vil du læse meget mere om sukkersensivitet og -afhængighed, kan jeg anbefale at læse 'Sukkerbomben' af Bitten Jonsson.

11 kommentarer:

 1. Du skriver overskydende protein - hvor meget er optimalt?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa,
   Hvis du vil være i optimal ketose hedder fingerreglen 1 g pr. kilo kropsvægt, men nogle må længere ned... Det er meget individuelt.
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 2. Kære søde Sveske

  Hvor er du bare sej! Det er jo en kæmpe revolution for dig. Og det skal du have lov at være stolt at uden forbehold. PYT med om du falder i igen - det får ingen af os til at tænke dårligere om dig! Promise. Og du kommer lynhurtigt op på hesten igen, hvis du gør. Så slip bekymringerne og vær stolt af dig selv - for det fortjener du!
  Kh Trine

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Trine,
   Mange tak for din dejlige kommentar. Jeg er faktisk også stolt og samtidig ret sikker på, at jeg hvis/når jeg falder i, ret hurtigt vil kunne minde mig selv om den her sejr. Har ikke tidligere været sukkerfri over så lang en periode og det er virkelig en befrielse. Det skal dog lige passe at, når jeg har lagt min sejr til offentligt skue, så ryger jeg i det åbne hul, som jeg indrømmet nogle dage går lige på kanten af - men du har ret PYT! Ville egentlig bare dele mine erfaringer med jer.
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 3. Hej Sveske
  man bliver jo helt stolt på dine vegne når man læser dit indlæg i dag. Fedt fedt at du tog spiringet og gjorde noget andet end du plejer..det giver jo som regel et andet resultat end det plejer at gøre - og at det blev en succes<3 I en verden fyldt med fristelser er det vigtigt at have reference rammer - og sådan en har du lige skabt. En redningskrans man ved virker hvis man liiige kommer lidt for langt fra land. Fyldt med respekt :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej søde Louise!
   Dejlig kommentar og du har helt ret - jeg tænker lidt på det som min redningskrans, som jeg håber, jeg vil have nemt vil at gribe den dag det hele måske bliver afsporet. Jeg har i hvert fald bevist overfor mig selv, at det kan lykkes også med en smule tilladt sukker i mine favoritter, så det ikke bliver en sur afvænning.
   Tak for skulderklappet, Louise.
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 4. Hejsa.

  Jeg læste lige dit indlæg igennem og studsede lidt. Jeg synes jeg læste inde hos Jane (madbanditten) forleden dag, at hvis man ville i ketose skulle man netop nøjes med ovenjords grønsager? Eller har jeg misforstået noget?

  Og så lige et spørgsmål. Hvor har du købt hhv. ketosesticks og måler. Når jeg søger på det, får jeg kun amerikanske hjemmesider frem, og der skal jeg godt nok over om et par måneder, men hvis jeg kunne få dem allerede nu, ville det jo være dejligt :-)

  Mange hilsner fra

  Anne.

  SvarSlet
 5. Så er jeg her lige igen - fandt lige et link til det jeg havde læst :-)

  http://www.madbanditten.dk/lchf-og-ketose/

  Mange hilsner fra

  Anne.

  SvarSlet
 6. Hej Anne,

  Det er en skrivebøf - har jeg nu rettet. Du har ret, det er dem under jorden man bør begrænse ;-)

  Sticksene fandt jeg på ebay, men flere danske helseforretninger her dem vist også til rimelige penge.
  Min ketonmåler har jeg købt hos abbott diabetes care (abbott.dk).

  KH
  - frk. sveske

  SvarSlet
 7. Hej igen.

  Tusind tak for dit svar :-) Jeg er rimelig ny i denne her "fedtede" verden, så jeg vil gerne prøve at teste mig selv. Mest for at finde ud af, om jeg overhovedet får fedt nok, for jeg har en led fornemmelse af, at jeg får meget protein end fedt. Jeg drikker hørfrø olieshots, men kan altså kun få dem ned i lidt juice. Jeg drikker godt nok friskpresset, økologisk juice og jeg skal heller ikke bruge mere end godt 1/2 dl til at få 2 gode spsk olie ned, men det er jo kulhydrater alligevel.

  Desuden har jeg lavet dine lækre, bagte kokoskugler med kokosolie som jeg nyder med lidt øko smør og så har jeg bagt stenalderboller med hørfrø og solsikke, æg og HUSK, men ellers er det vist primært avocado, æg, lidt ost og kylling eller lufttørret skinke jeg spiser for tiden. Og så selvfølgelig kød og grønt til aften. Grønt = salatgrønt, så det skulle jo være ok :-)

  For resten, tak for en superinspirerende blog. Jeg har tidligere ført diverse korn, sukker, gluten, ris og pastafri livsstile, men altid droppet ud igen, fordi det simpelthen blev for bøvlet. Og så skulle man altid købe 50 forskellige slags helsekostprodukter for bare at bage et brød - her kan man da nøjes med nogenlunde almindeligt kendte ting som kokosolie, Husk eller mandelmel :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej igen Anne,
   Ja selv tak for at du lige var vågen ;-)
   Det er bestemt ikke nemt at finde den rigtige sammensætning af makronæringsstofferne i ens kost, men måleren er perfekt til at påvise ketose. Jeg vil ikke tælle kalorier og bruger derfor måleren som stikprøve. Her efter 6 uger med ketosekost kan jeg dog godt mærke, når jeg ryger uden for - typisk pga. for mange proteiner fra mælkeprodukter eller for lidt fedt.
   Dejligt, jeg kan inspirere lidt herinde fra. Jeg er selv meget glad for LCHF, da det jo i sidste ende er Real Foods. High Fat-delen gør så bare underværker for mit blodsukker.
   KH
   - frk. sveske

   Slet