onsdag den 21. august 2013

post #800: ketose og træning

I forbindelse med min give away har flere af jer ytret ønske om at høre mere om min træning på LCHF-kost. Det er dog efterhånden længe side, at jeg droppede kornet og gik over til LCHF, så jeg kan nærmeste ikke huske, om jeg oplevede gener i forbindelse med min træning dengang. Desuden har min træning ændret sig en del - fra at være meget cardio-præget til nu, hvor der er langt mere fokus på styrketræning. Senest har jeg også skåret ned på antallet af styrketræningspas til fire per uge efter vores lange ferie i USA i maj. Her ændrede jeg også min kost til mere striks LCHF, da jeg gerne ville eksperimentere med ketose.

ketosens fordele
energiniveau
Den kost har jeg nu levet på i over to måneder og ved I hvad? Jeg har aldrig haft SÅ meget energi til min træning, som jeg har nu. Jeg elsker det! Energien udnyttes også ved at køre øvelserne i mix/ superset uden pause og nogle dage mixer jeg det yderligere med cardio for fuld gas, så pulsen bankes op undervejs. Derved kan jeg klare styrketræningen på tre kvarter til en time. Du kan læse mere mere om min træningsrutine og se lidt eksempler på øvelser fra mine styrkepas lige her. Kortere træningsessioner er virkelig noget, som passer mig godt - det gør det samtidig næmmere at komme afsted.
Det bør da også lige nævnes, at jeg træner efter arbejde, inden aftensmad. Ud over arbejdet, står jeg her i sommerperioden også meget tidligt op og dyrker cardio - enten powerwalk eller løb - på tom mave inden min morgenmad. Her har ketosen virkelig gjort en forskel på mit energiniveau og dermed udbytte af styrketræningen - jeg føler mig ikke længere som en slatten karklud om aftenen. Jeg har endda taget mig selv i at gribe støvsugeren efter aftensmad og lige give lejligheden en overhaling - wtf?

øget styrke
Mere energi i min træning har også gjort, at jeg løfter tungere og dermed er blevet stærkere. Jeg har tidligere løftet samme vægt i meget lange perioder. Det har rykket sig hurtigere de seneste uger - især ryg og ben er gået frem. Desuden føler jeg mig generelt stærkere, selv om musklerne stadig putter sig i spækket ;-)

søvn
I og med at jeg flere dage i ugen starter mine dage meget tidligt, er jeg også meget glad for, at ketosen har nedsat mit søvnbehov. Tidligere skulle jeg meget gerne have mine otte timer plus, men nu kan jeg slippe afsted med seks-syv timer (læs: typisk fra kl. 21.30 til 4.30).

sult
Med træning efter arbejde (læs: cirka kl. 15.30/16.00) ligger den et par timer efter frokost og jeg kan holde mig fint mæt og tilfreds frem til aftensmaden (læs: ved 18-tiden) - det er dog ikke altid det sker, men det er ikke sulten, der taler - men psyken. Det er helt klart, at den høje andel af fedt i mine måltider holder mig mæt og tilfreds også selv om jeg er aktiv.

mine måltider på træningsdage
Er ikke anderledes end på ikke-træningsdage. Jeg føler ikke et øget behov for kulhydrat for at kunne være aktiv - tværtimod (læs: det er jo netop den strikse LCHF/ketosen, som har øget min energi). Desuden hjælper træningen til at holde mine 'jeg keder mig - hvad kan jeg spise?'-tanker for døren. De kommer tit snigende, når jeg har hviledag, hvorfor jeg på disse dage meget nemmere ryger i snacks'ene, selv om jeg flertallet af gange ikke er sulten.
Jeg spiser som regel et godt fedt morgenmåltid efter min morgencardio ved 6.30-tiden. Jeg er meget glad for æggemælken, som derfor ofte er på menuen. Den holder mig mæt frem til frokosten på jobbet ved 13-tiden. Frokosten i min madpakke er lige som min morgenmad god stor, fed og mættende. Min nuværende frokostfavorit er kylling og gedefeta rørt med chilimayo og serveret med lavkarbo grønt - salat, tomat og agurk. Efter træning står den på lidt aftensmad - typisk er jeg mindre sulten her og derfor mindre aftensmad de fleste dage. Der er jo lige den faktor, at øjnene til tider kan spise mere end maven - se eksempler fra min maddagbog lige her.
Da jeg ikke tæller kalorier, har jeg lidt svært ved at sige, om mit energiindtag øges på træningsdage, men på grund af den øget tendens til snacken på ikke-træningsdage, fristes jeg til at sige tværtimod.

there is always a but...
Mit øgede energiniveau løfter min træningsintensitet og jeg s-v-e-d-e-r som aldrig før. Jeg har ganske enkelt en øget kropsvarme på ketosekost. Det er jo okay at svede til træning, men det kan være lidt et problem, når der hurtigt skal tøj på efter et fortjent bad.

Det var lige lidt om min træning på ketosekost - vil du høre mere eller har du spørgsmål, så læg endelig en kommentar nedenfor.

Go' onsdag derude!

6 kommentarer:

 1. Hej Sveske
  dejligt indlæg.. ingen tvivl om at vores fordele og ulemper ved ketosekosten ligner hinanden næsten identisk - scary stuff;0) Bare lige et tip fra en anden super sveder- en deo fra matas der hedder safety 5. Den er astma og allergi mærket og den fjerner (og jeg mener) alt sved lugt og sved fra armhuler og træningstøj. Den koster sølle 150 kr og holder et halvt år - no more kattepis i træningstøj lover!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Louise,
   Jeg er så glad for, at du deler dine erfaringer og alle gevinsterne ved ketosen. Det lokkede og med rette, for hold nu op en forskel det gør på så mange måder.
   Tak for tippet med Safety 5, den skal vist have et shot og måske også noget for kæresten ;-)
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 2. Måske du ved det her :-) jeg føler jeg forbrænder mere på fedt end jeg gjorde på kulhydrater. Syns kun jeg behøver løbe det halve og stadig opnå samme effekt. Sveder også som en hest og det lugter meget stramt ... Heldigvis kun når jeg løber. Jeg tror ikke jeg er i ketose

  SvarSlet
  Svar
  1. Ved LCHF-kost vil kroppen slå over på fedt som energi og dermed øges fedtforbrændingen. Jeg sveder også mere på LCHF-kosten end på kulhydratrigkost. Ved ikke lige, hvor meget 'svar' der var i det.
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 3. Jo det var svar nok :-) tak tak. Så er der heller ingen undskyldning for ikke at løbe :-) når jeg nu kan nøjes med så meget kortere ture :-)
  Ps jeg har prøvet ikke at være anonym men min Tlf går agurk når jeg vil logge på med Google konto .
  Hilsen jette jæger

  SvarSlet
 4. Hej
  Jeg kan se at dette umiddelbart, er det sidste indlæg hvor du nævner Ketose.
  Kunne du eventuelt summerer dine erfaringer, nu her 2 år efter ? :-)

  SvarSlet