fredag den 2. august 2013

maddagbog vol. XXX: mejerifri ketosekost (inkl. energifordeling)

morgenmad (kl. 6.45):
LCHF kokosgrød med kanel

frokost (kl. 12.45):
bagt peberfrugt med æg, pølse og bacon, blomkålscouscous & mayo
 
aftensmad (kl. 18):
LCHF nuggets med mayo + spidskål og avocado i citronsaft

Det måtte jo ske før eller siden - ud med komælken i håb om, at kroppen dermed kan slippe væske og fedt. Jeg har igen problemer med at tåle mælkeprodukterne - i hvert fald ikke på den korte bane, men måske det er dem, som forhindrer mig i at opnå vægttab. Nu vil jeg i hvert fald eksperimentere med mejerifri LCHF. Det skal være nu, da min vægt de seneste uger er begyndt at stige :-(
I dag 'tvang' jeg så også lige mig selv til at tjekke op på fordelingen af makronæringsstoffer i min kost, da jeg vil være sikker på at få fedt nok uden mælkeprodukterne. Jeg vil jo gerne blive i ketosen, så på menuen med mayo, bacon og flæskesvær (læs: min debut med sidstnævnte). Endnu en gang hurra for inspiration fra Janes bog 'LCHF - Spis dig mæt og glad', som gav input til aftensmaden. Jeg skal nok dele opskriften herinde en af de nærmeste dage. 
Det fik da også bragt dagens fedtenergiprocent op på 75 %, så det er jeg ganske tilfreds med.Desuden viste morgenens ketonmåling også fortsat optimal ketose, så nu er det bare at give gas med kokosolie, mayo, bacon og avocado.God fredag derude!
 
Edit kl. 7.45
P.S. Jeg kunne godt bruge lidt erfaringer angående optimal fordøjelse i ketosen. Jeg har eksperimenteret lidt med periodisk faste, men så steg vægten. Desuden hjalp det ikke på de milde, men forbigående mavesmerter en times tid efter min 'fede' morgenmad, som jeg oftere oplever. Kan det være kokosolien, tænker jeg? Som følge af den mindre optimale fordøjelse oplever jeg flere dage at være oppustet om morgenen (læs: måske noget jeg spiser, som min krop ikke er glad for?)... Input modtages med kyshånd, da jeg gerne vil blive i ketosen, selv om den mere liberale LCHF klart var bedre for min fordøjelse.

16 kommentarer:

 1. Får du nok protein?
  http://examine.com/faq/how-much-protein-do-i-need-every-day.html

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej,
   Det skulle jeg mene - sigtede egentlig efter 1 g pr. kilo kropsvægt, men landende i går på 1,1 g, så det burde være fint og ikke for meget til at hindre ketosen.
   KH
   - frk. sveske

   Slet
  2. Nu ved jeg ikke, hvad dit mål med træningen er, men hvis det er muskelopbygning, så anbefales 1.5 g/kg kropsvægt normalt.

   Se mere her (ja, det er hr. Governators side, men guiden er faktisk udmærket): http://www.schwarzenegger.com/fitness/post/the-protein-bible-part-1-introduction

   Slet
  3. Hej,
   Det er jeg klar over, men målet med min ketose er blot at holde på min nuværende masse og smide fedtet.
   Lader ham derhjemme om det der muskelopbygning med kylling 3 gange dagligt ;-)
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 2. Måske er fedt i de mængder bare ikke godt...? Al respekt og anerkendelse for, at man gør sig umage med sin kost og gør noget for at passe på sig selv. Og skide flot med sukkerstoppet. Men 75% fedt - er det ikke kontra intuitivt?

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske... Men jeg er vild med blodsukkeret og energien, så lige nu har jeg ikke lyst til at forlade ketosen, hvis jeg kan ændre andre ting, som kan hjælpe på min fordøjelse.
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 3. Jeg er jo selv stor fan af både ketose og periodisk faste. Men sådan lige umiddelbart, når jeg læser det du skriver, tænker jeg bare, at hvis din fordøjelse ikke virker OG vægten endda stiger, så er ketose måske slet ikke løsningen for dig, selvom tilstanden er dejlig? Jeg skyder i blinde her, men det er bare min umiddelbare tanke.
  Jeg tænker i hvert fald, at det er vigtigt du lytter til de signaler din krop sender dig. Alle der har prøvet at bøvle med fordøjelsen ved jo hvor hæmmende og ubehageligt det er :-(

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vikki,
   Dine skud i blinde er velkomne - skyder nemlig også selv lidt i blinde.
   Det kan godt være LCHF uden ketose var bedre for fordøjelsen, men energien og det super stabile blodsukker i ketosen er jeg ikke lige klar på at opgive.
   Vil rigtig gerne lytte, men andre vinkler på ketosekost skal have et shot.
   Heldigvis lider jeg ikke af forstoppelse, men en del maverumlen efter måltiderne.
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 4. Har du ikke tidligere haft succes med en godt vægttab i forbindelse med udelukkelse af mælkeprodukter? :-)

  Din mad ser ihvertfald stadig lækker ud!

  Jeg tåler desværre ikke mælkeprodukter så godt, så jeg spiser også mange avokadoer for at få fedtprocenten op :-)

  Ha en dejlig fredag!

  kh Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Maria,
   Ja, jeg har tidligere tabt mig en smule ved at udelukke mælken, men det er ikke lykkedes mig at holde hverken mælken ude eller kiloene væk på længere sigt...
   Tak, jeg elsker også min mad - selv om jeg savner OST.
   Nemlig, der må avocado og kokosolie på menuen sammen med min elskede mayo.
   Skøn fredag til dig også!
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 5. Hej Sveske,

  Jeg var selv på LCHF i ca. 8 mdr, indtil jeg til sidste måtte lytte til min mave. Jeg kunne aldrig rigtig få fordøjelsen helt i top og havde ofte oppusted mave og smerter. Til sidst gav jeg altså op, og spiser nu mere liberalt. Mindre mættet fedt, mere avocado, olivenolie, banan, fibre og kartofler(!). Jeg føler mig rigtig mæt pga. fibrene (kokosfibre og husk), og spiser samlet set færre kalorier end på LCHF. Jeg har tabt mig 4 kilo siden jeg stoppede på LCHF (er 169, vejede med lchf 63kg, nu 59).

  Derudover tror jeg ærlig talt at alt den målen med ketose og sådan, er en unødig stressfaktor, og jeg er virkelig glad for at jeg stoppede lchf inden det blev populært. (Du må endelig ikke se det som en nedgørelse af dit valg, men mere som min egen erfaring, og jeg har altså prøvet en del med en kampvægt på 80kg).

  KH Rosa

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Rosa,

   Jeg havde ikke problemer på liberal LCHF, så det bliver da nok det, jeg vender tilbage til, hvis maven ikke skulle komme på plads med tiden.
   Min nuværende høje fedt% holder i den grad mit blodsukker stabilt og har løftet mit energiniveau - det er ikke noget, jeg sådan lige giver afkald på.
   Dejligt, du har fundet den kost, der passer til din krop. Her fortsætter jeg jagten...
   Måleren er jeg slet ikke 'slave' af, det er bare stikprøver - for skal jeg være ærlig kan jeg godt mærke, om jeg er inde eller ude af ketosen nu efter 7 uger med eksperimentet.
   Jeg vil også mene, at min kost har været vidt omkring, men intet har givet mig så meget ro som nu.
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 6. Hej!
  Jeg kunne forestille mig, at dine mavesmerter kunne skyldes en overbelastning af lever/galdeveje grundet det øgede behov for secernering af galdesalte som følge af det høje fedtindtag.
  Hvad angår oppustethed og generel dårlig fordøjelse kan det måske skyldes fasten, eller for højt/lavt indtag af fibre (ink de vandopløselige).
  Jeg synes, at det er spændende at eksperimentere med kosten, dog vil jeg høre om der er lavet nogle longitudinelle studier af så højt et fedtindtag, især hvis man inkluderer et højt indtag af animalsk fedt med et højt indhold af mættet fedt? Hvad med det høje proteinindtag og nyrerne?
  Venligst
  Line

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Line,
   Måske har du ret mht. lever/galdebelastningen, men det undrer mig så, at det først dukker op efter 1½ måned med ketose...?
   Jeg faster ikke længere og tager fibertilskud samt får rimeligt med grøntsager, så jeg tror, maven er okay på den front.
   Det høje fedtindtag, tror jeg ikke er farligt - det er kulhydraterne som gør os overvægtige. Jeg kombinerer desuden ikke det høje fedtindtag med højt proteinindtag. Mit proteinindtag ligger nok cirka på 1 g pr. kilo kropsvægt, hvilket vist må siges at være meget moderat.
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 7. Hvor meget tabte du dig før vægten begyndte at stige? Kan det ikke være at in krop bare er ved at stabilisere sig på et leje som er naturligt og passer til dig? Eller har du stadig noget overflødigt fedt at tabe mon? Jeg spørger udelukkende af nysgerrighed, har ingen ekspertviden på det her felt ; )

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Snullemor,
   Der røg en omgang væske til at starte med og ellers har jeg ligget meget stabilt på 69-70 kilo i flere uger. Heldigvis er der sket lidt ved at smide mælkeprodukterne og snacks ud de sidste par uger. Skulle det ikke fortsætte, har du nok ret i, at kroppen ikke vil af med mere - jeg tvivler dog, da der stadig er gode håndtag og fedtdepoter på numse/lår at tage af.
   KH
   - frk. sveske

   Slet