tirsdag den 10. juni 2014

whole30 dag 21-22

Så gik der en forlænget Pinse-weekend med Whole30. Det er bare nemmere for mig at bevare let mæthed / undgå den rumlende mave, når jeg har fri. På fridage bliver der helt naturligt færre timer mellem måltiderne. Men jeg må indrømme jeg tæller ned til afslutningen, hvorefter der igen kommer mere frihed i min kost. Jeg er træt af fravalgene, men 8 dage mere er til at se sig ud af.

dag 21-22
Med afslutningen på den tredje uge er mad-kedsomhed ret almindeligt. Det kan jeg godt genkende, men jeg er for sulten og glad for mad til at de påvirker mig synderligt. Kogte æg og flere kogte æg kommer på menuen. 
Morgenmaden på dag 21 blev også med kogte æg, da jeg lavede en hurtig to go morgenmad, så jeg helt impulsivt kunne smutte til min hjemby og heppe den sejeste lillebror i mål efter 24 timer i cykelsadlen. Udvalget i køleskabet til frokosten var sparsomt, så en rest kylling i avocado-mayo og kogte æg blev redningen. On the side sneg jeg lidt 'creamed coconut' ind sammen med de skønne danske jordbær og macadamia. Ja ja, det skorter ikke på lækkerier på min Whole30. Aftensmaden bød på alt godt fra grillmesteren (læs: forberedt af undertegnede).


Dag 22 bød virkelig på lækker mad og meget af den. Morgenmenuen stod på kødsovs på tynd æggehvide-spinat-pasta, guacamole og dejlig grønt. Frokosten blev rester to go, da det bare er nemmere med madpakke, når frokosten spises hos familien. Aftensmenuen var øko-kylling med flere bønnefritter og den lækre bearnaise a la Whole30. Jeg spiste yderligere to kyllingevinger, en portion bønnefritter og jordbær + lidt nødder til dessert.Jeg oplever stadig ikke Tiger Blood her, men det skyldes nok også, at jeg render rundt med mere eller mindre tilstoppet mave/tarm (læs: sådan føles det i hvert fald). Kroppen bruger noget/ for meget energi her. Min fordøjelse kører med andre ord ikke optimalt. Beklager detaljerne. Jeg tænker mere og mere, at jeg måske lider af irriteret tyktarm. I hvert fald har jeg et sensitivt system på en eller anden måde. Jeg er ikke klar på Low Fodmap-diæten lige nu, men jeg skal da nok have luret lidt på den. Mere om det og fremtiden for min kost efter Whole30 - 8 dage to go.

Eat.Real.Food.
Go Whole30!

6 kommentarer:

 1. Det bedste du kan gøre for din tilstoppede mave...Er alt modsat af hvad du gør nu. Fedtholdige animalske produkter som æg/kød/smør/olier er produkter som let kan ophobes i tarmen. Og med de mængder man spiser på paleo/whole30/lchf er der desværre en tendens til at de let ophobes i tarmen. Der kan ligge rigtig mange rester og rådne i maven. Ved at gå over til en mere plantebaseret kost (dermed også fiberrig da alle planteprodukter indeholder fiber) og sørge for at drikke rigelig vand kan man let få en sund fordøjelse. Friske utilberedte frugter og grøntsager er noget af det bedste man kan spise da de indeholder vand og dermed ikke trækker ekstra vand fra din krop for at blive fordøjet. Et godt helbred starter i tarmene.
  Med Venlig Hilsen
  Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

   Slet
  2. Hej Birgitte,
   Et godt helbred starter nemlig i tarmene - det er også årsagen til min frustration over Whole30, som tilsyneladende ikke fungerer for mine tarme (eller i hvert fald lige skal have lidt hjælp).
   Jeg er godt klar over den med protein- og fedt-indtaget, men de bidrager til mæthed. Faktisk fungerede min mave/ tarm bedre på LCHF end nu på Whole30, som ellers skulle være den 'rene' kost.
   Jeg drikker meget vand og starter dagen med citronvand netop til mave/ tarm + supplerer med probiotika. Og jeg spiser meget grønt - vil gætte på 600-800 gram dagligt og langt det meste i utilberedt form.
   Jeg er spændt på, hvordan maven arter sig efter Whole30, selv om jeg nok holder ved lidt mere protein end på LCHF. Jeg ved dog, at der kom kommer lidt erstatninger med fibermel på banen, så måske det kan påvirke min fordøjelse positivt.
   Nu og her er der yderligere mælkesyrebakterier og HCL på vej til mig, som gerne skulle hjælpe til at skabe balance. Da jeg ikke lige kan skære ned på protein og fedt med 'kun' tre hovedmåltider.
   KH
   - frk. sveske

   Slet
  3. Det var bestemt ikke for "prikke" dig ned eller noget - jeg ville egentlig bare dele mine erfaringer. Jeg har selv haft rigtig mange problemer med min mave - jeg fik lige pludselig en HELT flad mave. Jeg har lignet en gravid i 9. måned på grund af forstoppelse/oppustet mave.Jeg været inde ved en ekspert der forklarede mig rigtig meget om hvad der er godt for at få en sund fordøjelse. Korn/frø/ (også nødder for nogle) er rigtig svære for kroppen at fordøje derfor går de hele igennem fordøjelsessystemet hvilket er rigtig hårdt for tarmene (men det er jo ikke dit problem). Jeg fik desuden også af vide at de fleste mennesker spiser ALT for meget protein i forhold til hvad der er sundt for fordøjelsen (og hvad man faktisk har brug for). Kroppen har faktisk kun brug for 2,5%-5% af energiindtaget fra protein for at få de essentielle aminosyrer der er brug for, hvilket jo er lidt vildt når man tænker på at nogle indtager helt op til 50%. Det betyder jo så at der ligger en hel masse protein/fedt og rådner i tarmen. Derudover er det vigtigt at drikke rigelig med vand, som du gør lige når du står op også inden hvert måltid (og ikke EFTER). Du skal også huske at tygge din mad grundigt så det er helt flydende - ellers er der stykker der passerer lige igennem og kan ophobes i tarmen. Mælkesyrebakterier nytter desværre ikke noget hvis du er forstoppet selvom det ville være rart at man bare kunne tage dem også havde man en sund fordøjelse.
   Desuden er frugt IKKE noget man skal spise EFTER måltiderne - men FØR - eller på tom mave. Derudover har rigtig mange med fordøjelses problemer gavn af kun at spise 1-2 fødevarer per måltid så der ikke dannes en hel masse forskellige fordøjelsesenzymer i tarmen til at nedbryde dem. Jeg blev sendt på en "kur" til at komme af med min ophobede afføring i tarmen, og den var sådan set meget simpel - men det er meget modsat whole30 (også alligevel ikke da der er fokus på GRØNT men også en hel masse FRUGT).
   Mvh Birgitte.
   (Jeg ville egentlig ikke være anonym - men jeg har ikke en profil/bruger på nogle af de platforme man kan vælge)

   Slet
  4. Hej igen,
   Det var nu heller ikke sådan det blev modtaget. Jeg lytter gerne, men mest til min egen krop ;) Jeg trives ikke uden protein og fedt til mætheden - er den der ikke, så er mit blodsukker alt for ustabilt og mine kostvalg rykker væk fra de sunde valg....
   Heldigvis er jeg ikke total forstoppet og oppustet, så nok derfor jeg ikke bare laver ændringer her og nu. Jeg vil gerne gennemføre min Whole og her er protein nødvendigt for min mæthed. Korn spiser jeg ikke og nødder/ kerner er også sparsomt, så jeg tvivler på, at årsagen ligger det (mistænker at min mavesyre ikke er optimal i forhold til proteinindtaget).
   Jeg har i årevis drukket før/ mellem måltiderne - altså ikke til maden, for netop ikke at fortynde fordøjelsesenzymerne. Mælkesyrebakterier har tidligere hjulpet min mave i balance så derfor inviterer jeg dem ind igen. Altså ekstra kur, tager nogle hele tiden.
   Jeg trives ikke med fugt i store mængder, da jeg er sensitiv overfor sukker - også fruktose, så det vægter jeg lidt højere (da jeg som sagt ikke er total forstoppet, men kommer på toilet cirka en gang dagligt, dog småt i.f.h.t vanligt på LCHF-kosten). Beklager detaljerne. Til gengæld oplever jeg langt mindre luft i maven og -afgang end tidligere.
   Når der bliver overskud vil jeg se nærmere på Low FODMAP-diæten.Tak for dine input og god fornøjelse med din glad tarm-kur.
   KH
   - frk. sveske

   Slet