onsdag den 18. juni 2014

whole30 completed!

 finished-the-w30-IG

Whole30 gennemført! 30 dage med hel og ren kost er gået. Det er nu tid til en opdatering og lidt tanker for fremtidens kostvalg. Sidstnævnte er der gået en del tanker til, da Whole30-kosten har tydeliggjort en hel masse. Der har virkelig været en mental proces i at 'begrænse' sin kost til den rene og hele mad samt kun tre-fire daglige måltider, i hvert fald hos mig. Jeg elsker mad.
Der har da også været perioder undervejs, hvor jeg tænkte, det er bare ikke en kost for mig. På den anden side, hvordan kan en hel og ren kost ikke være for mig? Viljen har fået mig igennem de 30 dage. Her på den anden side, kan jeg godt tænke, at den der vilje er for stærk, så jeg overhører kroppens signaler - netop den faktor kommer min kost frem over til at tage højde for.
Først lige lidt om min Whole30.

pros & cons
Til opsamling lad os kigge på de pros and cons, som jeg oplevede undervejs i forløbet. De af jer, som har læst med i mine opdateringer undervejs, ved måske godt, at jeg ikke er flyvende her efter 30 dage (desværre!). Lad os derfor lægge ud med det negative...

cons
 • forstyrret fordøjelse
 • stor appetit, svært at opnår let og længerevarende mæthed, trods drastisk nedsat aktivitetsniveau
 • underlige cravings, som ikke ville 'slippe taget' grundet dårlig appetit/ sult/ mæthed-regulering (læs: psykisk sult dog markant mindre; altså jeg 'må have noget' fornemmelsen)
 • kedelig kost helt uden snack, erstatninger (læs: også de sunde) og CHOKOLADE (på den lange bane)
 • oplevede ikke Tiger Blood/ energiboom, men saltvand har hjulpet meget (læs: måske min krop var mere ude af balance end jeg fornemmede ved start)
 • uro i benene vendt tilbage 
 • øget behov for måltidsplanlægning
 • dyr måned på madbudgettet
pros
 • skøn dyb søvn
 • fantastisk farverig mad
 • god fornemmelse at fylde de 'rene' råvarer på motoren
 • velkommen til frugt, flere nødder
 • intet savn efter mælkeprodukter, kun den variation i madvalg de giver
 • pænere/ blødere hud i ansigtet (derimod tørhed på arme og ben)
 • korpusset knirker mindre (nedsat træningsniveau er nok også medskyldig her)
 • mindre hoftedelle (-3 cm)
 • mere harmonisk kropskomposition (totalt -13 cm på bryst/ talje/ hofte/ numse/ lår)
 • vægtregulering (-3,3 kilo)

Overall
Jeg har været rigtig glad for, at jeg hoppede med på Whole30. Til trods for de mange udfordringer, så har jeg virkelig lært endnu mere om mig selv og mit forhold til mad. Derunder også virkelig fødevarer jeg måske trives mindre godt med som en del af min kost (læs: her er mælkeprodukterne stadig under mistanke) - selv om jeg stadig ikke har fundet den gyldne 'nøgle' til god fordøjelse og vægtregulering.
Jeg havde faktisk ret høje forventninger til processen og udfaldet - men selv om de måske ikke helt blev indfriet, så er jeg glad og tilfreds.
Jeg ved nu, at på Whole30-kosten stiger min vægt ikke. Modsat vil jeg sige, at det ikke er en vedvarende livsstil for mig. Min krop mættes ikke og det føles for meget som en 'kur', hvilket tilsammen øger risikoen for mindre sunde valg undervejs eller efterfølgende. Det er netop overgangen herefter, som jeg 'frygter'. Whole30 tidslinjen beskriver at det er helt almindeligt, men ikke desto mindre er der undervejs gået en del tanker til min kost fremover...

min kost fremover
At Whole30-kosten har møbleret lidt rundt på figuren er et stort plus hos mig, da jeg fortsat søger den kost, som regulere min vægt og gøre mig i stand til at holde den. Jeg tager derfor også flere elementer fra Whole30-konceptet med mig. Det gælder blandet andet de mange grøntsager - jeg er vild med de farverige anretninger. Plus at jeg kan spise meget samtidig med at det giver en god fornemmelse i kroppen. Jeg vil også gerne spare på mælkeprodukterne, da jeg tror, de har en negativ effekt på netop lagringen af fedt på min krop (læs: effekt på hoftedellen).
MEN jeg er træt af fravalg og begrænsninger, så den nærmeste fremtid bliver mere fri og eksperimenterende (læs: på den lille skala) samtidig med at jeg implementere de små tiltag, som er en del 'Skyhøj forbrænding'-processen. Min gyldne middelvej skal etableres.
Betyder det så farvel til LCHF? Måske. Jeg ved ikke lige nu, hvor kosten fører mig hen. LCHF har givet mig en hel masse og jeg elsker det stabile blodsukker, som jeg kun har oplevet på LCHF-kosten. Jeg kommer ret sikkert til at plukke flere elementer fra den kost også. Det er faktisk flere LCHF-erstatninger, som jeg har haft lyst til undervejs i Whole30-forløbet - fx grøntsags-brøderstatningerne, kokosgrød og chiagrød. Ja, selv om grøntsager er skønt, og jeg foretrækker dem rå, og der er noget at tygge i, så kom jeg til at savne den bløde og cremede konsistens - især om morgenen.
Lige her og nu føler jeg mig totalt svævende i forhold til, hvor min krop gerne vil lande rent kostmæssigt, men fremover vil jeg gerne tage følgende punkter med mig (læs: uden der er tale om restriktioner og regler):

 • masser af grøntsager og lidt frugt (sommerens bær skal nydes)
 • protein til dagens tre store måltider
 • carbtiming - kulhydrater til musklerne efter træning
 • begrænset indtag af mejeriprodukter (dem uden komælk er at foretrække)
 • minimum indtag af sukker, sødemidler og tørret frugt (pga. det høje fruktoseindhold)
 • ingen kulhydrat- eller fedtforskrækkelse

Kost er en ting, men samtidig kan jeg nu igen se, at det nok ikke er indholdet på tallerknen, jeg bør fokusere på. Alle de øvrige faktorer, som påvirker min appetit - træning, restitution, stressniveau m. m. vil jeg fortsat arbejde med. De kommende uger bliver det som nævnt med 'Skyhøj forbrænding' i hånden. Jeg håber, at jeg over tid kan finde den balance, hvor jeg stortrives. Hvordan min kost (og mit liv) ser ud lige dér, må fremtiden vise.

Overvejer du at kaste dig ud i Whole30, så kan jeg kun sige; Go for IT! 
Men vær forberedt mentalt og helt konkret på madfronten. Surf en tur rundt på whole30.com, hvor der er masser at tips til forberedelser, retningslinjer, tips og ikke mindst tidslinjen.
Er du mere nysgerrig omkring min Whole30, så svarer jeg meget gerne på dine spørgsmål i kommentarfeltet nedenfor.

Eat.Real.Food.
Go Whole30!

2 kommentarer:

 1. Synes jo egentlig du lyder helt positiv i den konklusion. Tror det er vigtigt som du gør at tage al læringen ud af processen om kroppen og de ting den beder om. Dejligt at du kan måle lidt fremskridt på kroppen, der hvor du gerne vil se det :) God og grundig gennemgang - tak for sparring og følgeskab gennem rejsen. Det har været en fornøjelse at følge dig, samtidig med selv at stå i det ! Håber at du er et lille skridt videre i din søgen. Og glæder mig som altid til at høre mere om det nye projekt, du allerede har kastet dig over.
  Mange Onsdags hilsener Louise

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Louise,
   Selv tak for følgeskab og opbakning i processen.
   Som skrevet i går, så har dag 29-30 gjort mig godt. Det var som om at cravings efter det forbudte blev mindre og jeg bare glædede mig til 'frihed' - jovist jeg sidder nu 2½ time efter morgenmad og er 'høj' på 10 gram chokolade :)
   Jeg havde MEGET høje forventninger og her post-Whole30 er det nemmere at se de postive elementer, som jeg kan tage med mig fremover. NU er jagten på 'den gyldne middelvej' sat ind.
   De bedste hilsner og god post-Whole30-dag til dig.
   KH
   - frk. sveske

   Slet