søndag den 15. juni 2014

1 år uden sukker!

Dagens Days Since... topnyhed:


365 uden sukker er passeret i mit liv. Det er crazy, vildt! Og inden du overfalder tasterne med kommentar om, at det er umuligt, for der er jo sukker i at, så vil jeg gerne give dig ret. Jeg har i mit sukkerfrie liv tilladt; mørk chokolade 85 %, Hellmanns mayo og meget sjældent lidt ketchup. For mig gælder det ikke om at fanatisk for at kunne lykkes. Det har tilsyneladende virket.
Jeg har helt klart haft perioder med alt for stort chokoladeindtag, men det har været min vej ud af sukkerspiralen, så det tager jeg med.

En gang sukkerafhængig altid sukkerafhængig... men alligevel drømmer jeg fortsat om et mere afslappet forhold til sukker. Kæresten mente forleden, at så var jeg da bare klar til et år mere. Det tvivler jeg så på. Jeg er træt af begrænsende fravalg - jeg drømmer om; at kunne tolerere et begrænset indtag af sukker -  at kunne vælge det bevidst til og fra efter min krops signaler. Det kan være det viser sig, at det ikke er muligt... Den påstand bliver nok afprøvet en dag. På den anden side, så er jeg bange (læs: okay, jeg er rædsenslagen) for at blive fanget i sukkerspiralen og det kan måske afholde mig fra at forsøge. Lige nu på Whole30-kosten sidder jeg med cravings - måske det hele ser anderledes ud, når chokolade og snacks igen inviteres ind i mit liv til særlige lejligheder - som fx når kæresten alene gumler sig igennem et halvt kilo yderst velduftende bland-selv-slik om lørdagen.
Jeg ved blot, at den dag, jeg spiser sukker igen, så bliver det en planlagt og bevidst beslutning. Det søde liv skal nydes med god samvittighed.

Nogle ryster måske på hovedet,  når jeg til tider finder det sukkerfrie liv begrænsende (læs: men fri for alle de negative konsekvenser). Nogle dage giver jeg dem ret og andre dage føler jeg mig hæmmet af et konstant fravalg. Der findes masser af hjemmelavede lækre søde alternativer, men derude i samfundet er det svære at vælge sukkeret fra, hvis man gerne vil vælge det søde liv indimellem.
I en god sukkerfri periode vil jeg selv være den der sidder og ryster på hovedet og tænker; hun er da for dum at opgive alle de gode fordele til gengæld for den is, som hun lige nu og her måske lyster uden at tænke på konsekvenserne.

Jeg er fuldt ud klar over, at der ingen sundhedsværdi er at hente i sukker, tværtimod! Men hvis livet uden betyder, at jeg af og til overspiser de sukkerfrie søde sager/ chokolade eller går rundt med konstante cravings, så vil jeg gerne kunne træffe et bevidst valg om at nyde en omgang glucose, der suser lige ud i blodbanerne. Allerhelst ind i de trætte udtømte muskler efter styrketræning - som Anna Bogdanova anbefaler i slutningen af de 7-ugers-forløb med 'Skyhøj Forbrænding'.

Er du måske trådt ud af det sukkerfrie liv og tilbage i sukkerland for en stund, så hører jeg gerne om dine erfaringer med tømmermændene efter en sådan bestutning. Prøv bare at overbevise mig om, at jeg fortryder det, den dag en gang i fremtiden - måske jeg er til at påvirke (læs: jeg frygter det jo stadig på et eller andet plan).

Jeg må spise alt det sukker. Jeg vil. Bare ikke i dag.


P.S. Ønsker du at sukkeret skal slippe sit tag i dig, så kan du læse mine tips til sukkerafvænning lige her.

10 kommentarer:

 1. Tillykke med dit bevidste fravalg i et helt år. Glæder mig på din (og din krops) vegne at det har ladet sig gøre. Jeg personligt savner det ALDRIG!!! Måske jeg godt kunne få et ok forhold med sukker- men det har jeg ikke lyst til. Jeg er bare nysgerrig om du tænker det er afhængigheden ( det mentale) der har fat i dig m.h.t. ønsket om at få et ok forhold til sukker igen - eller om det er følelsen af at være begrænset eller kroppen der "husker rusen" ?? Tillykke med 1 år uden ihvertfald :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Louise,
   Det er lige netop det - hvor kommer de cravings fra? Det er savnet til sukker (af alle fravalgene), som fylder mest (i hvert fald nu på Whole30). En anden ting er, at jeg tror fravalget begrænser mig mere end godt er - og skaber mønstre af overspisning. Min baggrund for at udelukke de fra min kost er måske ikke den helt rigtige. Jeg kan bare se, at selv efter 1 år uden sukker, så er jeg ikke der, hvor jeg gerne ville være. Mit forhold til sukker er meget ambivalent. Og jeg håber måske lidt at introduktionen af flere carbs kan tage mine sukker-cravings. Jeg sætter min lid til, at kulhydraterne kan sætte skub i forbrændingen, hjælpe min appetitregulering og måske cravings efter de hurtige carbs så glider ud af billedet...
   Nu glæder jeg mig blot til chokolade om 2½ dag ;)
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 2. Ok tak for dit svar Sveske - tror godt jeg forstår... Håber virkelig for dig at det virker med de ekstra carbs -både i forhold til dine cravings og din forbrænding. Har du egentlig en ide om, hvornår i dit liv du var mest tilfreds med din kost og hvad du spiste - og og hvordan dit øvrige liv med både træning, job og bolig var på det tidspunkt.?? Bare til egen reflektion :)
  P.s. min dessert kyndige søster har neto sendt min en opskrift på en læks chokolade snack som jeg poster efter w30 - tror den falder i smag :)
  P.P.S. du er for cool at du har holdt ved også på trods af al modstanden fra kroppen - vilje af stål :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej igen,
   Nej, det har jeg ikke - for når jeg tænker tilbage, så har jeg altid stræbet efter noget andet/ noget mere eller været på kur - ja, mange år med yoyo-vægt. Det har tidligere i høj grad været båret af et ønske om at ændre det fysiske. Nu gælder det heldigvis i højere grad om at finde ro med den kost, som passer til min krop og hvor jeg ikke bare øger min vægt med 5-10 kilo årligt. En eller anden dag må det da lykkes... Indtil da må jeg bare eksperimentere og måske også med sukker - i hvert fald med kulhydraterne.
   KH
   - frk. sveske
   P.S. UH... chokolade! Den snack vil jeg helt sikkert kigge efter hos dig.
   P.P.S. Tak! Måske er viljen for stærk og vinder over 'at lytte til kroppen'...

   Slet
 3. Ok den mølle kender jeg jo selv godt - desværre :( Og til din PPS - tror godt du kan have ret - du må dykke ned i kroppen og mærke efter - lettere sagt end gjort!!!
  Mange Hilsener Louise

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, også er jeg klar over, at alle de øvrige faktorer du nævner også påvirker mig, mit stressniveau. Som Jane så klogt skrev efter mit andet år på LCHF, så skal mit næste år måske i højere grad handle om alt det uden om tallerknen. Det fokus tager jeg mere og mere til mig :D
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 4. Hvor er du sej - både hvad angår whole30 og sukkerfri!! Jeg glæder mig til at læse mere om din kost-fremtid med færre restriktioner.
  KH og tanker,
  Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne,
   Tak for roserne!
   Jeg føler mig dog mere svævende end nogensinde i.f.h.t. hvor jeg lander ret kostmæssigt.... Men opsamlingsindlægget er på trapperne...
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 5. Du er for sej! Et helt år - det er jo for vildt! Så godt gået :-)

  SvarSlet