tirsdag den 4. marts 2014

madbudget februar 2014


Februar er ovre og det er tid til at gøre månedens madforbrug op. Årets korteste måned og jeg håber, jeg har sat loftet for højeste forbrug. Februar-måneds forbrug rundede 4.000 kr. og da vi kun sætter 3.400 kr. af til mad inklusiv de øvrige huslige indkøb, er 4.000 kr. eksklusiv lige i overkanten. Forklaring følger...

Overordnet går det stadig rigtig godt med at handle stort en gang i ugen og bruge af alle lækkerier i ugens løb. Fortsat uden madplan, men god kreativitet i madlavningen. Og apropos lækkerier, så glæder det mig, at andelen af diverse-/fornøjelse er gået ned, selv om mit chokoladeforbrug har ligget i den høje ende. Jeg vil i den kommende måned forsøge at holde indtaget på et minimum hvad gælder chokoladen og snacking i det hele taget. Der vælges desuden yderligere grønt ind, da tilvalg frem for fravalg er den rette kurs.

Månedens grønt-andel er heldigvis opadgående og har i denne måned taget en stor andel fra kødindkøbet. Jeg har i den grad inviteret det grønne ind på morgenmenuen og generelt øget indtaget til mine tre hovedmåltider. Det er godt, supermarkederne er kommet på banen med de mange øko-dage, hvor jeg i den grad ynder at fylde masser af grønt i vognen.

Mejeri-andelen ligger fortsat i den høje ende - men det kunne jeg vist godt have forudset. Der har været en del mælkeprodukter på banen, da de de mere salte morgen-æg gør sig bedst i selskab med de mange grøntsager og morgenmadssalater. Derfor har jeg flirtet ekstra med havarti, feta, fløde og smør i den forgangne måned. Det fortsætter nok ind i marts, men mellemmåltider bestående af LCHF risifrutti, varm kakao, is og lignende skulle gerne falde ud med øget fedt- og grøntindtag.

Nuts&Oils-andelen bærer præg af indkøb af lækre olier - sesam- og olivenolie til mine mange salater og den uundværlige kokosolie. Lidt nødder og flere glas peanutbutter (læs: var der nogle, som sagde guilty pleasure?) har desuden trukket denne andel op. Desværre kan jeg ikke klandre andre end mig selv for denne andel, da kæresten ikke deler min PB-passion.
Derimod... Carbs-andelen står kæresten (fortsat) for, da hans kost er baseret på en hel del ris, havregryn og lørdagsslik aka M&Ms. 

Når nu det samlede forbrug ligger en del højere i denne måned er det da rart at også andelen af økologi er høj. Øko-andelen har vist ramt sit højeste i den forgangne måned og det gør mig glad. Som nævnt, så bliver der i den grad fyldt i køleskabet, når supermarkederne har øko-rabat. Det er særligt det grønne, mejeri og pålægsvarer, som prioriteres. Det må siges at være lykkedes for den forgangne måned, hvor øko-andelen har sneget sig op på hele 62 %(!). Måske jeg bør rykke min 'tilfredsstillende' grænse lidt op i forhold til de 25 %, som indkøbene har ligget stabilt over længe. Lad mig sætte den til 35 % for efterfølgende, da denne måned med 62 % næppe kan siges at være repræsentativ.

Øko-andelen for februar ramte: 62 %.

Det samlede forbrug for februar landede på: kr. 4.058,71

4 kommentarer:

 1. Rigtig flot indlæg!!! RESPEKT - Dejligt med lidt status, der kan gøre vi andre lidt klogere på noget ret vigtigt. - Har netop læst en del af dine fantastiske opskrifter, der bestemt skal prøves - Jeg går selv og leger med en masse ideer for nye opskrifter, da jeg aldrig har fulgt en opskrift 100% (elsker at lege;-))

  Hilsen en 5 dage gammel LCHF'er: Anne Vibeke :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne Vibeke,
   Dejlig kommentar - skønt, du kan hente inspiration herinde også i sådan et lidt nørdet budget-indlæg fra en blogger med hang til excel ;)
   Input/ erfaringer med opskrifter modtages med kyshånd (hvis du ønsker at dele herinde).
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 2. Pyh! Så fik jeg forsøgt mig med budget for april måned, efter din opskrift...
  Lever jo stort set kun af mejeri, frugt & grønt og diverse/fornøjelse ;-) 27 % mejeri, 10 % kød/fisk, 3 % konserves, 8% nuts & oils, 14 % diverse/fornøjelse (!!!), 20 % frugt & grønt og 2,5 % carbs.

  Måske jeg skulle skære ned på kaffe med kakao, mørk chokolade, fun one med stevia og danskvand! Som jo ikke er godt for noget. Altså fun og danskvand. Chokolade og kakao er helt sikkert godt ;-) Men eftersom mit madbudget er gået langt over denne måned må jeg hellere skære...

  Tak fordi du deler :-) Katrine

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katrine,
   Skægt at høre om andres budgetfordeling på madposten. Tak fordi du delte :)
   Uha min april rammer bloggen snart, men kan allerede se, at ferie har sat sine spor, så her bliver det godt, at komme tilbage til hverdagen...
   KH
   - frk. sveske

   Slet