fredag den 4. oktober 2013

3-dages fedt faste og fuld skrue for ketonerne

I sidste uge proklamerede jeg 'back to basics', men  men det er ikke altid det går, som præsten prædiker. De der brøderstatninger er altså ikke mættende måltider og snacks'ene griber hurtigt om sig hos mig. Det 'søde' (læs: helt uden sukker) og 'brødet' tricker altså et eller andet i mig - gamle vaner, tænker jeg. Jeg synes egentlig, at mit blodsukker har været okay stabilt, dog ikke ketose-stabilt (læs: så det har været savnet).

Derfor blev jeg inspireret af en keto-spisende Kate, som jeg følger på Instagram til at afprøve 'fat fast', selv om jeg jo havde lovet mig selv at 'gøre mindre'. Det var dog på tide med en opstrammer, hvis det hele ikke skulle skride med indtaget af 'brød' og 'søde' sager.

Lidt online research ledte mig også frem til Jimmy Moores livinlavidalowcarb-blog (læs: no wonder), hvor dette indlæg var mit udgangspunktet for kosten i tre dage. Inspiration til de små måltider fandt jeg desuden her.
Samtidig har min evige inspirationskilde ud i kosteksperimenter, Louise/ sukkersensitiv.dk tidligere brugt fedt faste til at komme hurtigt i den optimale ketose, så hun har endnu en gang besvaret mine mange spørgsmål og givet gode råd (læs: tak, Louise).

hvordan?
Retningslinjerne fra Jimmy Moores hånd er simple:
 • 1.000 kcal/dag
 • 90 % af energien i kosten fra fedt 
 • 5 små måltider af ca. 200 kcal - spis hver 3-4 time*
*store måltider kan hos nogle give insulinpåvirkning både pga. måltidets størrelse og den øget mængde kulhydrat/ protein/ fedt i måltidet.

hvorfor fedt faste?
Fedt faste skulle ifølge Hr. Moore kunne sætte skub i fedttabet for selv de mest genstridige kilo - perfekt, hvis du har ramt et plateau (læs: som jeg). Kroppen kommer i optimal fedtforbrænding i løbet af få dage på grund af den høje fedtenergiprocent. Efterfølgende skulle det så være muligt at forblive i den 'zone' ved at leve på meget striks LCHF.

dag 1

hvad har jeg spist?

 

kl. 6.30: 1 æg med 20 g smør samt 1 tsk. fiskeolie
kl. 9.45: the med 20 g kokosolie
kl. 12.45: 28 g macadamianødder
kl. 14.30: the med 20 g kokosolie
kl. 18.00: 40 g kylling med 20 g mayo

alt i alt: 1.046 kcal - 9 % protein, 1 % kulhydrat (2 gram), 90 % fedt (!!!).

hvordan er dag 1 gået?
1.000 kalorier er ikke meget, så havde det ikke været med den høje fedtenergiprocent ville jeg ret sikkert have kunne slå ihjel for at få kulhydrater. Jeg var faktisk ret godt kørende på den fede mad og sulten var begrænset op til min frokost og igen lidt maverumlen til aften. Jeg har dog virkelig drukket meget og haft øget behov for salt. Det meget lave kulhydratindtag gav mig samtidig øget tendens til svimmelhed, som jeg godt kunne have været foruden.
Sidst på dagen kunne jeg dog godt mærke fasten - jeg var udkørt (læs: men havde jo også gennemført min vanlige træning i fitnesscentret) og havde bare lyst til at hoppe tidligt i dynerne. Ved sengetid klagede kæresten da også allerede over min ballon-/ acetone-ånde, så ketonerne var helt sikkert gået op.

morgenketoner: 0,4 mmol/L
vægtstatus: 0 kg

dag 2

hvad har jeg spist?kl. 6.30: 1 æg med 20 g smør + 1 tsk. fiskeolie
kl. 10.00: 2 stk. coconut cups
kl. 12.30: 40 g kylling med 20 g mayo + hotsauce
kl. 16.00: 25 g macadamianødder
kl. 19.15: 15 g flæskesvær + the med 10 g kokosolie

alt i alt: 1.022 kcal - 12 % protein, 1 % kulhydrat (3 gram), 87 % fedt.

hvordan er dag 2 gået?
Dagen startede lidt groggy, da min nattesøvn kunne have været bedre. Det hjalp dog med mad i maven - smør med æg. Godt, jeg er vild med smør! Følte mig dog slet ikke så mæt frem mod formiddagssnacken som på dag 1. Det var derfor dejligt, at jeg kunne byde mine smagsløg andet end the med kokosolie. Det er altså bare rarer med noget at tygge i.
Over middag vendte min energi heldigvis lidt. Eftermiddagen bød på træning og det gik fint, selv om det overskud jeg lige havde vænnet mig til udeblev. 
Min lunte har været lidt kort, men alt i alt en gladere krop end på dag 1.

morgenketoner: 2,2 mmol/L
vægtstatus: -1,0 kg

dag 3

hvad har jeg spist?


kl. 6.30: 1 æg med 20 g smør + 1 tsk. fiskeolie
kl. 9.30: 2 stk. coconut cups
kl. 12.30: 28 g macadamianødder
kl.16.30: 15 g flæskesvær + 1 stk. coconut cup
kl. 18.30: 15 g flæskesvær + the med 10 g kokosolie

alt i alt: 1.018 kcal - 11 % protein, 1 % kulhydrat (4 gram), 88 % fedt. 

hvordan er dag 3 gået?
Yay! Vågnede veludhvilet og næsten uden den tunge fornemmelse i hovedet, så afsted på morgen-powerwalk i oktober-kulden med mig. Skøn start på dagen! Derefter gjorde det godt med lidt i maven.
Energien og det mere friske hoved holdt ved gennem dagen, men jeg var ret så sulten til aften. Mistænker lidt, at et skyldes tanken om, at i morgen er det slut og jeg kan spise, hvad jeg vil. Jeg holdt mig derfor i gang med lidt træning om eftermiddagen og en gang hurtig rengøring derhjemme, for de tre dage skulle bare gennemføres.

morgenketoner: 1,7 mmol/L
vægtstatus: -0,3 kilo

dag 4 - dagen derpå

morgenketoner: 4,7 mmol/L
vægtstatus: -0,5 kilo

konklusion
Jeg har sagt det før og siger det nu igen: Livet er for kort til kalorietælling. Det var så skønt at slippe det igen og spise efter sult/ mæthed. På tre fede dage kom jeg virkelig til at savne MAD og ikke mindst sprøde grøntsager. 1.000 kalorier med cirka 90 E% fra fedt er ikke store mængder mad, så det gjorde godt med et måltid af sædvanlig størrelse (læs: stadig striks LCHF) fredag morgen. Faste med fedt sætter ens sædvanlige kost i perspektiv og det er vist meget sundt - i hvert fald var kosten kommet lidt på et sidespor hos mig og det er jeg nu mere end klar på at rette op, så 'back to basics'.

Desværre tricker kalorietælling desuden gamle oplevelser med restriktiv kost hos mig, selv om jeg slet ikke var i 'spis eller dø-mode' i løbet af de tre dage, så følte jeg mig lidt flad (læs: som i fornemmelsen af lavere blodsukker). Faktisk mindede kroppens reaktion meget om den første uges tid af mit ketoseeksperiment henover sommeren. Kroppen bruger lige lidt 'kræfter' på at slå over på ren fedtforbrænding. Efter de første to dage vendte energien da heldigvis tilbage, men overskudsagtig blev den nu ikke lige. Der skal tilvænning (læs: for både krop og hoved) samt flere kalorier til for at opleve ketosens overskudsagtige energi - det er i hvert fald min erfaring.

Netop ketosen var et af mine mål med fedt fasten - og det må man da sige blev indfriet. På tre dage med masser af fedt og low low carbs røg jeg fluks tilbage i ketose, dog med et mindre dyk til 1,7 mmol/L om morgenen på dag 3. Det var faktisk ikke nødvendigt med målinger af blodketonerne, da flere af ketosens 'symptomer' viste sig klart: acetoneånde, tørhed i munden, svimmelhed, sovende arme/ ben etc.
Nu er jeg spændt på udviklingen, når jeg igen inviterer grøntsager og mere protein ind i min kost.

Min fordøjelse tog heldigvis godt imod fedt fasten og det har givet en markant fladere mave sammen med det samlede vægttab på 1,8 kilo. En pæn del af det er helt sikkert væske og jeg 'forventer' faktisk ikke vægten bliver på det lave niveau, men det skulle gerne være med til at sætte skub i mit fedttab.
Tre dage med den andel fedt har i hvert fald bekræftet mig i, at det ikke er den høje fedtenergiprocent i min kost, som fordøjelsen ikke har været helt glad for under ketosen. I den mellemliggende periode har det faktisk hjulpet min tarm/ mave meget et droppe daglige tilskud af loppefrøskaller/ HUSK. Derfor fortsætter jeg med sinds- og mavero min skønne LCHF-kost.

Ha' en skøn efterårs-fredag derude!

8 kommentarer:

 1. Lyder spændende med alle de ting du afprøver frk.sveske. Måske man skulle prøve et eller andet snart :p

  Kh. Madzvin

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jacqueline,
   Ja, men nu er der også dømt ro på igen ;-) Jeg håber, jeg kan blive i ketosen, men hvis ikke må jeg finde mig tilrette med mere liberal LCHF.
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 2. Puh den var barsk, det havde jeg godt nok ikke klaret, tror jeg. Det kunne være helt vildt fedt, hvis du ville melde tilbage om et par dage, om vægten blev nede eller om det kom på igen, for det er da et ret imponerende vægttab på så kort tid.
  De der ketosesymptomer; acetoneånde, tørhed i munden, svimmelhed og sovende arme/ben, det fortager sig igen, ikke? Jeg mener du har jo været i ketose længe her i sommeren, havde du da de symptomer hele tiden?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pernille,
   1000 kcal er ikke meget, men som fedt mætter de heldigvis mere end de traditionelle diæter.
   Jeg skal nok lave en eller anden tilbagemelding - bliver nok i mine ugentlige trænings-updates.
   Jo jo, ketosens symptomer varer ikke ved. Der er stadig lidt i dag, men statser på at med lidt anden energifordeling fortager de sig helt de næste par dage.
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 3. Ej hvor sejt Sveske og tak for de pæne ord <3 Godt at du har fået sluppet de der loppefrøskaller. Læste forresten lige lidt mere om den famøse MCT oil - at den ud over alle de andre åbenlyse fordele også har en særdeles gavnlig effekt på tarmfloraen. Har aldrig selv haft en bedre mave/fordøjelse end nu :D Super produkt til ketose = fedtdrevne menensker! Sjovt som man mærker den effekt der er i ketosen når man lige har været ude af den. Godt kommet back on track. Fedt indlæg og god weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Louise,
   Selv tak da! Jeg er bare glad for dine input til eksperimenter.
   Ja, det har været guld værd at stoppe med de tilskud af loppefrøskaller, så jeg er meget taknemlig for det råd.
   Jeg tager Udo's Choice sammen med min fiskeolie og Vita Biosa om morgenen - er MCT et supplement der eller hvordan er fedtsyresammensætningen ifht. Udo? Jeg tænker bare lige at tre olier er mange kcal bare i tilskud - jeg vil jo hellere spise dem...hehe...
   Ja, det er skræmmende med den ketose (læs: mest at være ude af den). Jeg har dog smidt målingerne over bord og vil spise mere efter sult/ mæthed og ikke 'jagte' ketosen, da jeg er overbevist om, jeg kan mærke mig frem til den og dage ude skal der være plads til = lækkerier med ekstra protein/ kulhydrat.
   Men tak for de pæne ord, det var et meget lærerigt eksperiment. Satte i hvert fald klart tidligere tiders restriktive diæter på minimalt fedt i perspektiv!
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 4. Puha, sikke en omgang! Forestiller mig, at du havde drømme om spinat og squash? :P Men spændende at læse om en restriktiv kalorie diæt - med omvendt fortegn - altså masser af fedt. :) Nogen gange er det fint med disse eksperimenter, for det sætter virkelig ens forhold til LCHF i perspektiv. Det mærkede jeg selv på min lille flirt med 5:2. For hold da op, hvor kan man nyde lækker mad på LCHF! Og som du selv siger; livet er sgu for kort til at tælle kalorier hele tiden! :)

  KH. Katrine

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katrine,
   Ja, det var noget af en omgang.
   Desværre drømte jeg ikke om spinat & squash - lidt om agurk, men ellers bare mad og desværre også lidt cravings efter de sødere sager, da kroppen i den grad kom i underskud (som i tidligere restriktive diæter), faktisk havde jeg lyst til mere fedt bare for at få den gode mæthed, som de 1000 kcal ikke var nok til at give.
   Jeg kunne ikke være mere enig - sådanne eksperimenter er i den grad med til at vise/ mærke, hvor glad kroppen er for LCHF, så tilbage til den kost uden kcal-tælling og restriktioner, bare skøn fed low carb og FED mad - I looove it!
   KH
   - frk. sveske

   Slet