søndag den 14. april 2013

hjemmelavet mayo med macadamiaolie


Efter jeg er begyndt på LCHF-kosten (for nu et år siden) er mayonnaise for alvor kommet ind i varmen igen (oven på år med fedtforskrækkelse). Dog har jeg ikke gjort det meget i den hjemmelavede udgave, da jeg med det samme blev svært glad for Hellmanns variant. Jeg kan mindes jeg har lavet det et par gange tidligere -  med oliven- og/eller rapsolie - men uden de er faldet i min smag. Denne gang forsøgte jeg mig med macadamia, men mayonnaisen kommer altså til at smage meget af nød, selv om de øvrige ingredienser hjælper lidt på det. Dermed kan denne variant heller ikke slå Hellmanns. Det kan være jeg skal ud i en blanding af olier - eller har du endnu et bud, jeg bør afprøve. Jeg skal uden tvivl nok få portionen spist - den er jo fyldt med dyr olie ;-) og desuden er den jo HELT sukkerfri. Den blev da også rørt i en gang kyllingesalat til lørdagens frokost...mums!

hjemmelavet mayo med macadamiaolie

2 past. æggeblommer
½ tsk Herbamare urtesalt
ca. 2 dl macadamiaolie
1 spsk citronsaft
1-2 tsk hvidvinseddike
½-1 tsk dijonsennep
evt. lidt hvid peber

fremgangsmåde:
1) Sørg for at alle ingredienser er samme temperatur.
2) Pisk æggeblommerne lyse med saltet.
3) Hæld olien i i en tynd stråle under konstant piskning. Jo mere olie des mere cremet mayo.
4) Smag til med sennep, eddike og citronsaft.
5) Hæld på glas og opbevar på køl.
6 kommentarer:

 1. Nåerh så fin og hvid i farven. Jeg lavede en med avokado-olie og den blev helt grøn. Hvordan opfører denne sig efter at have været i køleskab? Stivner olien?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jane,
   Havde også overvejet avocadoolien - hvordan er smagen?
   Orv, må lige vende tilbage på den med konsistensen, har faktisk ikke brugt mayo siden jeg lavede den til min kyllingesalat - wtf?
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 2. Nu er solskikkeolie jo ikke verdens sundeste, men man kan godt få den i en koldpresset variant. Og den er altså noget af det mest smagsneutrale. Det er også den, der er i de fleste købe-mayo´er (bare ikke den koldpressede variant).
  Jeg lavede en på hvid raps olie den anden dag. Den hvide raps er mildere end den gule, men olien er stadig meget gul. Så det blev en meget gul mayo med en mild raps smag. Min oplevelse er også, at købe mayoer smager bedre, fordi der er mere syre og sukker i.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene,
   Ja, solsikkeolie er nok mere neutral, men ikke en olie, jeg normalt bruger.Køber altid mayo med rapsolie. Hvid rapsolie - hvor mon kan jeg finde det?
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 3. Jeg vil lige pippe at lige den macadamianødde olie smager meget af nød , jeg ar haft andre der smagte mindre af nød.
  Jeg a lavet en version til aften der bestod af 1 dl maca olie, 1/2 dl olivenolie og 1/2 dl fy skamme vindruekerne olie.
  Den var aktisk ok i smag.

  Rapsolie blir jeg aldrig gode venner med , dels er det ikke særlg sund olie dels så synes jeg ikke at smager er god re længe. Den første dag er det ok, men så får det en smule fisket harsk smag ( ja jeg er meget smagsfølsom) .
  Avocadolien havde jeg overvejet
  Der findes en solsikkeolie med færre flerumættet fedtsyre i g mere enkeltumættet fedt den kunne være interessant.
  Endelig harjeg også brugt mandelolie som en del af blandingen .

  Jeg drømmer om den milde franske olvenolie jeg fik iparis som faktisk godt kunne bruges i mayo uden at den smagte stærkt..

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Henriette,
   Du er altid velkommen til at pippe.
   Ja, jeg fik i hvert fald en mayo, som smager meget af macadamianød.
   Der skal helt sikkert eksperimenteres med nogle af de andre muligheder, du nævner. Måske jeg en dag finder en konkurrent til Hellmanns...
   KH
   - frk. sveske

   Slet