lørdag den 12. april 2014

2 år med LCHF

Egentlig er indlægget her ret tilfældigt, da LCHF efter 2 år ikke er noget, jeg tænker over. Tanken på den specifikke dato for skiftet til den kornfrie kost kom ind i billedet, da jeg i sidste weekend var sammen med flok smækre LCHF-entusiater. Her blev der selvfølgelig snakket meget om mad og de indivuelle kosthistorier var oppe og vende i den sammenhæng. Her måtte jeg så lige regne mig frem til at 2 år snart var gået.
2 år, så må jeg da lige gøre lidt status på livsstilen.

pros
2 år - det er faktisk ret vildt! På den anden side, så er LCHF-kosten virkelig vokset på mig. Særligt det seneste år, med farvel til sukker på snart 10. måned, eksperimenter med ketosen og masser af lækker mad, har bekræftet mit velvære med LCHF. Der er så mange ting fra mit tidligere kostvalg, der konstant førte mig tilbage i sukkerfælden, som jeg på ingen måder savner. Tanken kan dog falde på kemisk bland-selv-slik, nybagt brød med sprød skope og luksus pasta noget af al den gode ost, som er kommet ind i min kost med LCHF (læs: som jeg selvfølgelig ikke spist tidligere til fordel for en yderst fedtfattig og gennemsigtig variant - der sikkert slet ikke var ost). Konsekvenserne af et besøg i kulhydrat-land er dog bare slet ikke indtaget værd. Derfor sker det yderst sjældent - faktisk kan jeg ikke huske, hvornår jeg sidst spiste brød, pasta eller lignende. Sukkeret røg på hylden tilbage i juni 2013 (læs: ja ja, still counting...). Jeg savner ikke sukkertrang, udpræget humørsvingninger, væskeophobninger, dårlig fordøjelse, hovedpine, dårlig samvittighed m. m. som fulgte med mit tidligere kostvalg.
Når jeg nu ikke savner kulhydraterne, så vil jeg gerne fremhæve, at jeg elsker den rigtige mad, som i den grad af den del af LCHF. Også her er det hjemmelavede og økologien blevet en selvfølgelig del af min kost. Med al den gode mad, så føler jeg slet ikke, at 'jeg går jeg jo ikke glip af noget', hvilket omverdenen ellers er gode til at minde én om. Det er skønt at spise rigtig mad, hvor ingredienserne er kendte og jeg nærmest kan mærke, at det gør min krop godt for hver mundfuld. Argh okay... det lyder jo nærmest religiøst, men sandt at sige, jeg lægger mange timer i køkkenet for at nære min krop med rigtig mad af gode ingredienser. Faktisk er LCHF-etiketten ikke vigtig for mig, jeg vil bare gerne give min krops sundhed de bedste betingelser og her er det nu en gang LCHF-kosten, som har påvirket mig meget positiv igennem de sidste 2 år.

cons
Når nu min begejstring for kostvalget er til at tage og føle på, så vil jeg også gerne dele lidt frustrationer med jer. Ingen tvivl om, at min krop trives med low carb-delen og blodsukkeret sætter pris på high fat-delen. Desværre er LCHF-kosten ikke en kost, der regulerer min vægt. Jeg er uheldig at have gener, som påvirker min appetit i negativ retning så jeg derved kommer til at spise for meget. Det betyder også, at jeg må en kalorietung kost skal være ret obs på mine måltider. Overskydende energi lagres meget nemt i fedtdepoterne hos mig, desværre (!).
I relation til vægtreguleringen så arbejder jeg på at acceptere en højere vægt og finde frem til den LCHF-kost, hvor jeg kan holde en stabil vægt, min 'happy weight'. Jeg er SÅ træt af yoyo-vægten!

Læs mere fra min LCHF-rejse her:
jubilæum: ½ år uden korn
jubilæum: 1 år uden korn
once a sugar addict - always a...

De mere generelle indlæg om LCHF, finder du i menubaren øverst.

7 kommentarer:

 1. Måske det næste år skal gå med at søge en vej, som ikke er relateret til det, der ligger på tallerkenen. Jeg læste dette kloge blogindlæg i går og tænkte, at det indeholdt nogle fine og vigtige pointer (omkring den besværlige krop): http://www.annahallen.se/jag-ar-en-overatare

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jane,
   Tusinde tak for link - det indlæg slugte jeg rårt. Jeg vil nok altid være overspiser, for fuldkommen mæthed indtræffer ikke. Heldigvis er jeg ikke bange for sult. Jeg vil rigtig gerne have fokus væk fra tallerknen - det er nok ikke min kost, men mit liv, som gør mig tyk. Tak for puffet til den indrømmelse - you Got me there, Girl.
   Tak!
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 2. Og nu glemte jeg at sige tillykke med jubilæet! Tsk tsk... min første kommentar blev slugt og forsvandt og derfor måtte den rekonstrueres. Det blev den så nu i to dele ;-)

  SvarSlet
 3. Tillykke med årsdagen.. Det er da værd at fejre. :)
  Det rart med sådan et indlæg, og lige at blive mindet om, hvorfor det nu var, at man var så glad for sin LCHF kost. Tænk sig, at man har gået rundt og affundet sig med dårligdomme, hovedpine og humørsvingninger, fordi at 'sådan var man nok bare indrettet'. Jeg synes faktisk, at det er ret overvældende hvad en ringe kost egentligt gør ved én.. :/ Og tænk, at 'medicinen' er så let: bare spis noget ordentligt mad! :P

  KH. Katrine

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katrine,
   Det er rigtigt - det glemmer man hurtigt! Rigtig mad er medicin til kroppen! Skønt at føle sig godt næret.
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 4. Dejligt indlæg!! Jeg har selv et lignende (dog kun 1 års jubilæum) indlæg i fingrene.. Som du ved var jeg til Jane's foredrag i sidste uge. Her blev mindet om én af de virkelig vigtige LCHF-pros for mig: den ikke(længere)eksisterende eftermiddagstræthed. Jeg bliver meget-meget sjældent træt i løbet af dagen - og det giver jeg et snorlige blodsukker æren for!
  KH
  Anne
  PS: jeg har i øvrigt også en mail til dig i fingrene (inden så længe) ..

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne,
   Det er rigtigt, stabilt blodsukker giver bare en skøn stabil energi. Glæder mig til din opsummering af et år med LCHF.
   Ih, mail i indboxen er altid skønt - glæder jeg mig til, så kommer der helt sikkert returpost ;)
   KH
   - frk. sveske

   Slet