fredag den 12. oktober 2012

jubilæum: ½ år uden korn

I dag er det et halvt år siden, jeg tog Janes udfordring op - 7 dage uden korn. Det er nok den bedste ændring, jeg har lavet i min kost hele livet. Jeg har siden de tidlige teenageår haft yoyo-vægt og afprøvet diverse slankekurer. LCLF (low carb low fat) er effektivt til vægttab og har flere gange givet mig vægttab, MEN det har været selvpineri af værste skuffe og min mentale tilstand var helt ude i torvene. Skiftet til LCHF (low carb high fat) har endnu ikke givet mig vægttab (læs: tværtimod er vægten gået i +5 kilo siden april...), MEN en masse andre sunde og vildt positive konsekvenser er indtruffet:

 • mere stabilt blodsukker (fedt er bare alfa omega her)
 • mindre humørsvingninger
 • god energi til træning (her er en af myterne ofte, at kroppen har behov for kulhydrater til hård fysisk aktivitet)
 • mere sved på panden i fitnesscentret (måske STABILITY-armbåndet også spiller ind her)
 • fladere mave (Juhu!)
 • sjældnere tung i hovedet/ hovedpine (jf. det stabile blodsukker)
 • mindre syreophobning*
 • etc. (listen er helt sikkert længere...)

*Jf. mit forløb hos Frede Damgaard (læs part I, part II og part III) har min 'nye' kost også hjulpet til at skabe mere balance i min krops syre/base-forhold.

Derfor er kornet også ude for at blive ude. Jeg har ikke besøgt min yndlingsbager (læs: Lagkagehuset) en eneste gang og jeg som troede at det var umuligt at leve uden (læs: der var vist tale om afhængighed...). Pasta har heller ikke været på min tallerken - tidligere var pasta med ost en af mine nemme og yndlingsløsninger på den hurtige aftensmad. Det gør mig faktisk lidt stolt, at de gode følger af at holde kornet ude har kunne overbevise mig om at holde den retning.
I det hele taget kan antallet af gange, hvor jeg har fået korn siden april-måned, tælles på to hænder. Typisk er det, når jeg spiser ude og ikke helt kan udelukke kulhydraterne (læs: høflighed er også en faktor her). Kun én gang har det givet mavepine - men jeg har heller ikke nogen konstateret allergi eller intolerance. Mavepinen overraskede mig derfor også meget, men gav mig samtidig en bekræftelse af, at min krop trives meget bedre uden korn og andre stivelsesholdige fødevarer.

Sukkeret er heller ikke en del af LCHF, men for mig er det lidt en anden historie. Jeg har mange gode erfaringer med den kolde tyrker og det er nok ikke sidste gang, jeg kaster mig ud i sådan en. En ting er sikkert, min krop har det bedre både fysisk og psykisk uden sukker som en del af min kost. Hvorfor er det så så svært at holde ude? Her spiller dels det fysiske (læs: blodsukkeret) og det psykiske (læs: fx min indlæg om smerte her) ind. Der er stadig noget at arbejde med på begge fronter for mit vedkommende, men jeg ved med mig selv, at den psykiske andel vægter tungt. Derfor har jeg også fået sat godt gang i at arbejde med mig selv på denne front blandet andet ved hjælp af Body SDS kropsterapi. Body SDS er fantastisk til at fortælle, hvordan ens psyke har det via kroppen.

Har du lyst til at droppe kornet? 7 dage?

Tager du udfordringen op, vil jeg udfordre mig selv med 7 dage uden mælkeprodukter. Har forsøgt mig med den udfordring tidligere, men ikke gennemført (endnu). Kan du 'klare' 7 dage uden korn og måske opleve nogle af de positive gevinster, jeg har listet ovenfor - så vil jeg gerne erfare, hvordan min krop har det uden mælkeprodukterne. Mælkeprodukterne har nemlig en tendens til at blive min forkælelse (læs: i stedet for kulhydraterne) i form af fed ost, smør og fløde - måske det er her jeg skal finde min hindring for vægttab...

16 kommentarer:

 1. Wow! Tillykke med at have holdt det i 1/2 år - det er virkelig flot! :)

  SvarSlet
 2. Hej Heidi,
  Mange tak. Jeg tillader mig faktisk også at være lidt stolt. Jeg har i hvert fald overrasket mig selv, skønt med den udfordring.
  God weekend.
  - frk. sveske

  SvarSlet
 3. Flot Frk Svedske :)

  næh jeg tager ikke din opfordring op om ingen smør og ost mv......hjælp...!!!!!

  men jeg har faktisk tænk meget om jeg ikke skulle tage 7 dage uden nødder og mandler da jeg har en smule overforbrug....og det er faktisk langt dårligere end ost g smør da de indeholder en del kulhydrater, oxalsyre og fytiner....
  Jeg kan godt udvære mælk og den slags men ost og smør der bliver mit liv for depri så det gider jeg ikke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Henriette,
   Det er helt fair, at du lever bedst med smør og ost. Det er også der, jeg måske når til. Eksperimentet er egentlig mest opstået fordi min vægt er gået op og jeg i den forbindelse mistænker de fede mejeriprodukter for at være syndere...
   Men uha 7 dage uden nødder og mandler ville også være en udfordring for mig(!), men jeg tager den gerne op?
   God lørdag
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 4. Stort tillykke! Hvor er det sejt! :D

  Lige nu er jeg i gang med en udfordring i 3 uger uden sukker. Dvs. i form af slik, kage, chokolade, etc. Ketchup spiser jeg stadig, hvis lejligheden byder sig. Er over halvvejs, og er faldet i én gang i onsdags. Utroligt hvad man kan, når man sætter sig for det!

  Er sikker på du kan klare en uge uden mælkeprodukter, men sørg nu for der også er noget tilbage af lækre ting i din kost, så det ikke bliver for surt. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! :-)
   Det er også noget af en udfordring, du har kastet dig ud i. På udfordringen med kornet røg sukkeret også med ud, men det kommer besøg af og til og nok lidt for ofte. Jeg forsøger dog at holde det på et minimum og den står oftest på erstatningers og mørk mørk chokolade.
   Det vil også kun være et eksperiment for at se, hvordan min krop reagerer. Kunne godt ønske mig renere hud i ansigtet og smide nogle kilo. Har lidt en tendens til at spise ekstra af de fede mælkeprodukter, når nu kornet er ude og sukkeret begrænset.
   God lørdag.
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 5. Kære Sveske

  Hvor er det sejt gået! Jeg har ikke været lige så god som mig, men jeg har oplevet samme positive effekt. Og hvorfor kan jeg så ikke holde mig fra det? Det arbejder jeg rigtig meget med.
  Og hvor er det godt, at Du også får arbejdet en hel masse med dig selv.

  Kh Trine

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære søde Trine,
   Tillykke med dit jubilæum også :-)
   Jeg tror bestemt, det er vigtigt, at kigge indad, når der måske er/ kan være andre faktorer, som craver kulhydraterne. Det er i hvert fald min personlige erfaring. Ja, det er dejligt at være i proces... Slev om den er lang og til tider går jeg helt i stå.
   Ha' en dejlig lørdag.
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 6. Glæder mig til at følge din uge uden mælk osv. Har mange gange overvejet at gøre det samme, så er spændt på nogle gode fif og fiduser, inden jeg selv kaster mig ud i det! (:

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne Sofie,
   Ja... Men jeg ville jo gerne have nogen til at gå med på udfordringen. Lever du uden korn?
   Måske det ender med at blive en uge uden nødder og mandler, som Henriette skrev...
   God lørdag til dig.
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 7. Hvad er body sds? Det lyder interessant..

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tina,
   Der er kropsterapi, hvor kroppen masseres efter en speciel teknik, som skal hjælpe til at løsne op - også for de psykiske spændinger (alt, der holdes inde og nede kan giver ophobninger af syre og dermed smerte). Det får desuden gang i tankeprocessen (i hvert fald hos min terapeut), så man kan lære sig selv at lukke døren for yderligere ophobning.
   Læs evt. mere her: http://www.body-sds.dk/
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 8. Hej Frk Sveske

  Jeg vil gerne tage imod din udfordring om en uge uden korn!

  Jeg har prøvet en måned hovedsageligt med stenalderkost, men nåede aldrig at slippe mine morgenmadsvaner, der stadig inkluderer havregryn eller fuldkornsflakes - og jeg kunne rigtig godt tænke mig at finde ud af, om det gør en forskel at droppe dem også.
  Hvis du savner lidt inspiration til dine mælkefri dage, er du velkommen til at kigge her: http://thatswhataliceate.blogspot.dk/search/label/Stenalderkost :)
  Jeg går kornfri fra i dag - og glæder mig til at kigge med på dine mælkefri idéer :)

  KH Ida

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ida,
   Fedt, du tager udfordringen op. Håber, du deler på bloggen, for så vil jeg lure med.
   Jeg skal lige have tømt køleskabet for (ko-)mælkeprodukterne, så tager jeg en uge uden. Super med noget inspiration, jeg kigger helt sikkert forbi.
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 9. Sejt Sveske og tillykke med jubilæet!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej søde Jane,
   Mange tak og tusinde tak for din udfordring for et halvt år siden, det er det bedste, jeg har gjort for mig selv :-D
   KH
   - frk. sveske

   Slet