torsdag den 11. oktober 2012

er du bange for smerte?

- flygter du fra smerte?

Ja, JEG er bange for smerte...
For mit vedkommende ses det i flere situationer.

Det har altid været tydeligt for mig, at jeg ikke er god til at presse mig selv til træning. Presse mig selv derud, hvor det gør ondt = smerte. Egentlig er det latterligt, for hvad har jeg at miste?! Jeg ved det jo godt, det er kontrollen, jeg er bange for miste. Så længe jeg styrketræner inden for min comfort zone, så er jeg i kontrol og der sker mig ikke noget. Det er sundt at overtræde sine grænser og udfordre mig selv, derfor irriterer det mig også, at jeg ikke bare springer ud i det? Det fede ville jo være, hvis det efter mange år i fitnesscentret rent faktisk kunne give mig en synligt trænet krop. Min dejlige kæreste er lige på dette punkt en rigtig god træningsmakker, han presser mig og der bliver løftet meget mere end, når jeg træner alene. Jeg vil blive bedre til at udfordre mig selv!

På det mere personlige plan er jeg, som det fremgår af ovenstående, kontrolfreak. Det er blevet ret tydeligt for mig, at jeg helt generelt flygter fra smerte. Smerte som viser sig som ubehagelige følelser (læs: jeg ikke kan kontrollere) - situationer, hvor jeg føler mig malplaceret og usikker (= ubehag, symptom af for lavt selvværd) etc. Fælles for dem alle er, at jeg er rigtig dårlig til at håndtere følelserne og ja, jeg flygter faktisk oftest fra dem. Min flugt har hele livet været 'kulhydrat-land'. Derfor har det været både angstprovokerende og befriende at slippe kornet, dog kæmper jeg stadig med sukkeret og har efterhånden en del erfaringer med den kolde tyrker. Det virker for mig, hvor en nedtrapning er mere ideel for andre. Det lyder måske underligt, men kosten uden kornet og delvist uden sukker har gjort det nemmere for mig at mærke mig selv, mærke hele følelsesspektret. At arbejde med mig selv og mit behov for kontrol er en lang proces, men jeg er rigtig glad for at været godt i gang med processen.

4 kommentarer:

 1. Kender du body-sds? Jeg har fået et par behandlinger i forbindelse med en nerve, der var i klemme, men alle slags smerter + stress, eksem m.m. kan behandles via den metode. Der er meget fokus på forbindelsen mellem krop og psyke og hvordan f.eks. behovet for kontrol, lavt selvværd, usikkerhed i bestemte situationer etc. kan sætte sig i kroppen.

  Ved ikke, om det er helt ramt ved siden af, men var bare nødt til at nævne det :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ditte,
   Jeg bruger faktisk Body SDS i min proces, så det er slet ikke skudt ved siden af! Det har virkelig været en øjenåbner og det har bl.a. også betydet, at jeg i flere måneder ikke har besøgt min fysioterapeut, dejligt. Desuden giver det en meget øget bevidsthed om sig selv. Det er helt sikkert noget, jeg vil vende tilbage til.
   - frk. sveske

   Slet
 2. Jeg synes, det er et dejligt og klogt indlæg, Sveske. Som jeg også har sagt til dig flere gange tidligere, er det tydeligt, at du er godt på vej. Altså på vej tilbage til dig selv. Og det er måske en rejse, der varer det meste af livet.

  Jeg synes også, det er rigtigt set, at en kost uden korn og sukker gør det nemmere at mærke sig selv, og det går jo langt ud over at mærke, hvilken kost, man har brug for. Hvis jeg spiser sukker, bliver jeg fuldstændig lammet. Jeg kan ingen følelser mærke, hverken positive eller negative. Og hvor surt det lige? At de positive følelser ryger med i købet? Men det gør det jo bare endnu mindre værd at vælge at dulme de svære følelser med sukker.

  Rigtig god weekend!

  PS: da jeg skrev "dulme", skrev jeg ved en fejl "dumle". Freudiansk fortalelse eller...? ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Uhm dumle... med lakridssmag... Ej, spøg til side. Der er jo Snickers FUDGE på frost derhjemme. Sukker bedøver nemlig alle sanser og følelser. Andrea Bak har i sin bog beskrevet det som 'boblen' og den har været meget brugt hos mig tidligere.

   Dejlig besked, Jane. Jeg er glad for at være ved at lære MIG selv at kende. Utroligt jeg skulle blive så gammel før jeg begynder at leve efter mine egne frem for andres forventninger og behov. Noget af en opdagelse og mine sessioner med Body SDS har været guld værd.

   Ha' en fantastisk weekend!
   KH
   - frk. sveske

   Slet