lørdag den 18. februar 2012

grovboller med tre slags flager (koldhævede)


I aftes rørte jeg en gang grove boller, så der var dej til den gang morgenboller til morgen. Jagtede ellers en opskrift med ølandshvedemel, da jeg stadig har til gode at eksperimentere med den meltype. De fleste opskrifter jeg fandt online var dog rørt på røremaskine, så det endte med et kig i opskriftssamlingen herhjemme. Jeg fandt inspiration i 'BARE SPIS' af Barbara B. Becker, Nanna Friis & Anne-Li Engström, hvor der er en grunddej til boller, som jeg tog udgangspunkt i.

grovboller med tre slags flager (koldhævede)
(10-12 stk.)

10 g gær
5-6 dl lunken vand
1 spsk. salt
½ tsk. honning
50 g 5-kornsblanding
50 g havregryn/ -flager
50 g bygflager
50 g rugflager
Ca. 300 g sigtet speltmel

fremgangsmåde:

dag 1:
1) Hæld 1 dl kogende vand over 5-kornsblandingen og lad den trække ca. 15 min. til den er lunken.
2) Rør gæren ud i vandet, tilsæt salt, honning og 5-kornsblandingen.
3) Tilsæt de tre slags flager og melet lidt efter lidt til dejen har konsistens som tyk grød.
4) Dæk skålen til med film og stil den i køleskabet natten over.

dag 2:
1) Varm ovnen op til 230 grader (varmluft).
2) Sæt dejen på en bageplade beklædt med bagepapir med en spiseske.
3) Bag bollerne i 5 min. ved 230 grader - skru ned på 180 grader (varmluft) og bag bollerne ca. 20 min. til det lyder hult, når du slår dem i bunden.


Det er boller med gods i og en fugtig krumme - men nu kunne jeg heller ikke vente med at spise morgenmad til de var helt afkølet.

5 kommentarer:

  1. Mums... Der er intet som nybagte boller!
    God inspiration til næste lørdags fødselsdagsmorgenboller :)

    SvarSlet
  2. Hej noerrebro,
    Godt, du kan blive lidt inspireret herinde ;-)
    - frk. sveske

    SvarSlet
  3. FANTASTISKE BOLLER!! :D

    Vi plejer normalt at lave morgenboller i julen, og iår blev de disse. Selv med en spiseforstyrrelse kunne jeg nyde sådan en fætter her med ost og smør!

    Vi havde lidt problemer med melmængden, men fejlen lå muligvis i, at vi brugte 6 dl lunken vand, + vandet fra 5-kornene. Ihverfald blev første portion til "fladbrød" og næste portion til flotte boller da vi tilsatte noget ekstra mel i den omgang. På trods af at første portion blev flade, så var de super gode alligevel!

    Tror sørme jeg har fået mig nogle nye yndlingsboller - tak for opskriften!
    Maja

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Maja,
      Dejligt at høre, du har fundet dine nye yndlingsboller her ;)
      KH
      - frk. sveske

      Slet
  4. Åh jeg kan ikke få nok af nybagte boller, særligt på sådanne kolde decemberdage som vi har for tiden. De her ser skønne ud!

    Mange hilsner,
    Nadja, http://sunderehverdag.dk

    SvarSlet