mandag den 11. august 2014

bananmuffins med karameltopping (mejeri-, gluten- og sukkerfri)


I know, I know - det er total unfair at poste en kage-opskrift på en mandag og måske endda mandagEN efter en lang sommerferie. Jeg tilhører dog den kategori, som holder 'ferie' i weekenderne og derfor får I altså den forgangne weekends søde indslag i dag. Gem den til weekenden eller bare til i morgen - tirsdagskage er undervurderet!

Efter at have frosset adskillige modne bananer den seneste tid, tænkte jeg at en regnvejrsdag som i lørdags indbød til kagebagning. Selvfølgelig med bananer, da der igen lå et par stykker med brune pletter i vindueskarmen.
Bananbrødet med chokolade er altid fristende, men chokoladelageret herhjemme skrænter (tsk...tsk...) og der måtte være et tegn på at prøve noget nyt af. Disse muffins med dadelkaramel er stammer fra skønne Ditte - The Food Club's hånd - jeg har fundet den her.

Jeg vil næsten påstå, at en sukkerspisende ikke kan smage, at disse er sukkerfrie. Kombinationen af sødning, bananer og dadlerne i toppingen giver nemlig masser af sødme til kagerne. Faktisk vil jeg til mine smagsløg skrue lidt ned for kokossukkeret en anden gang. Topping'en er meget lig karamel i konsistensen - i hvert fald som jeg husker karamel og smagen er lige i øjet kombineret med den semi-søde bananmuffin. Jeg kan kun sige, at det ikke sidste gang, jeg bager bananmuffins med karameltopping.
Prøv dem!

bananmuffins med karameltopping
(8 muffins)

dadelkaramel
10 tørrede dadler uden sten - fx fra Urtekram
1 spsk kokossukker
et stort nip havsalt

muffindej
100 g hjemmemalet mandelmel
2 spsk Sukrin Gold/ kokossukker*
1 stk bagepulver
2 modne bananer
3 æg
50 g kokosolie

drys

*jeg brugte en spiseske af hver.

fremgangsmåde:
1) Skær de tørrede dadler i små stykker og kom dem i en lille gryde sammen med kokosmælk og -sukker samt salt.
2) Varm op under omrøring og lad simre et par minutter til dadlerne er bløde.
3) Tag af varmen og blend til en ensartet masse med stavblenderen.
4) Kom den færdige karamel i et glas og sæt på køl et par timer eller til dagen efter.
5) Bland alle de tørre ingredienser til dejen i en skål.
6) Mos bananerne sammen med blød kokosolie.
7) Tilsæt æg og pisk godt.
8) Pisk nu de tørre ingredienser i dejen.
9) Kom dejen i otte store muffinforme.
10) Læg en klat dadelkaramel på toppen og drys med cacao nibs.
11) Bag kagerne til de er gyldne og gennembagte ca. 25 min. ved 175 grader (varmluft).


...enjoy!

_____
Indlægget indeholder affiliatelinks.

12 kommentarer:

  1. Kære frk. Sveske!
    Jeg har fulgt med længe, men aldrig lagt en kommentar om hvor god en blog du har!
    Det daglige tjek er et must.
    Jeg fandt din blog ved et tilfælde, og fulgte nysgerrigt med på sidelinjen.
    Jeg var på det tidspunkt utrolig fedtforskrækket og spiseforstyrret, og kunne aldrig drømme om at spise en avokado eller stege i olie. Jeg var altid sulten, også selvom jeg spiste mine 2000 kcal hver dag. Og da jeg så igen igen læste om den utrolig mæthed LCHF gav, tænkte jeg at jeg nu måtte prøve det.
    Det er nu et år siden, og jeg slutter snart i min behandling.
    Begrund af dette LCHF univers, er jeg nu næsten erklæret rask.
    Tak.
    Bliv endelig ved :-)

    Kh Kat

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Kat,
      Sikke en skøn og rørende kommentar. Jeg er glad for, at du herinde kan finde ispiration til at slutte fred med din mad og krop. Det varmer mig blogger-hjerte og min blogging fortsætter helt sikkert!
      KH
      - frk. sveske

      Slet
  2. Øj, manner for en skøn besked (ovenstående), Sveske!
    Sikke nogle lækre muffins (!!) - vi får famlien på besøg i weekenden - inkl. to små skønne drenge. Mon de er børnevenlige de muffins der?
    Stort knus til dig

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne,
      Ja, fantastiske læsere :)
      De er lækre, meget søde, men lige noget for det sukkerspisende publikum. Er muffins ikke den perfekte børne-kage. Disse kan i hvert fald sagtens spises med fingrene, så jeg vil sige 'prøv dem' ;)
      KH
      - frk. sveske

      Slet
  3. Love muffins more and more everyday! I've been crazy baking recently and muffins are always a good choice- simple and delicious!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hi Joanna,
      I try not to eat cake every day, but muffins is only a little cake (I tell myself).
      These are a perfect treat.
      Best Regards,
      - frk. sveske

      Slet
  4. Har Dittes kogebod, men har endnu ikke kastet mig ud i at prøve hendes opskrifter - måske skulle denne være den første ,-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej,
      Ja, det synes jeg da. Jeg har overvejet, at skrive bogen på ønskesedlen, men prøver at spare på kageindtaget og tror, den frister mig.
      KH
      - frk. sveske

      Slet
  5. Mums en skøn opskrift!
    Og billederne ser så lækre ud.
    Den MÅ simpelthen på min "to-bake-list" !!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Line,
      Jeg kan også kun anbefale dem, så håber, de også falder i din smag.
      KH
      - frk. sveske

      Slet
  6. Bagt, prøvesmagt og godkendt.
    Dog som du selv skriver, så er de i den (meget) søde ende.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej,
      Det lyder godt.
      Ja, det er de også jf. mine smagsløg, så der skæres ned på sødemidler næste gang. Det er som om at banan og dadler fint klarer 'jobbet'.
      Dejligt med feedback.
      KH
      - frk. sveske

      Slet