lørdag den 2. maj 2015

læsetips #4: sund balance & saft


Foråret er kommet over os - og det betyder masser af lækre bogudgivelser. Læse- og inspirationslisten herhjemme er i hvert fald vokset betydeligt i løbet af den seneste måned - og senest har jeg læst disse to. Julie Berthelsens 'Sund balance' og Sarah Cadjis 'Saft. Rene grønne vitaminer'. Sidstnævnte har i den grad prikket til mit 'behov' for en juicer her i husholdningen. Kan man måske ønske barselsgaver til sig selv, som kommende mor? tsk tsk...


Julie Berthelsen, Sund balance

Lindhardt & Ringhof. 20. april 2015
Julie Berthelsen, som de fleste af os kender fra Popstars, har begået en bog om hendes egen kamp mod vægten. En 'kamp' der især blev tydelig efter en graviditet, som gav ekstra kilo på sidebenene - der ikke længere var helt så nemme at komme af med.
Julie skildrer dilemmaet mellem at være madglad livsnyder og ønsket om at være i form og balance helt ud fra sit eget perspektiv. Der er altså ikke tale om nogen ekspertviden eller ernæringsteori. Derimod en personlig og letlæselig bog om, hvordan hun har fundet sin sunde balance og derudfra gerne vil give sine bedste tips videre til læserne.
Jeg er ret sikker på, at mange kvinder inklusiv undertegnede, kan se sig selv i Julies dilemma. Og jeg kunne ikke være mere enig i, at det gælder om at finde sin egen sunde balance - for det er kun din egen vej, som holder i længden. Når det er sagt, så giver jeg ikke meget for den skudsikre lynkur sidst i bogen, hvor Julie hævder, at du kan smide 5 kilo på få uger ved hjælp af de fedt- og kulhydratfattige opskrifter. Jeg ved godt, hvad min krop ville kvittere med, hvis jeg udsatte den for den cocktail sammensat med en ugentlig 'spis, hvad du har lyst til'-dag. Personligt har jeg levet alt for meget i on- og off-perioder, som også er en del af Julies hektiske musik-liv, men det er for mig ikke en sund balance.
Læs bogen som inspiration til at finde din egen sunde balance - eller blot for at få fornemmelsen af, at du måske er som kvinder er flest - vi bruger meget tankevirksomhed på m-a-d.


Sarah Cadji, Saft. Rene grønne vitaminer

Politikens Forlag. 20. april 2015
Sarah Cadjis bog er et stykker lækker og grøn inspiration til safter, shots, juicer og smoothies på base af grøntsager. Bogen indledes med Cadjis egen tilgang til de grønne safter, der opstod grundet udbrændthed og sygdom, hvor lægerne blot ville fylde hende med mere medicin. De rå safter gav hende 'balance' og blev et sundt tilvalg, der var kommet for at blive.
Med kapitlet, 'Saftpresningens ABC' er du godt guidet ud i de grønne safter m.m. Og derudover indeholder bogen 50 lækre opskrifter inddelt i morgenmad, frokost og aftenmadsmad, da vores kroppe ifølge forfatteren har gavn af forskellige safter på forskellige tider af døgnet. Desuden er der safter med bestemte mål i sigte, shots til fx betændelsesbekæmpelse, smoothies og opskrift på hjemmelavet nøddemælk.
Bogens store plus er i mine øjne ingrediens- og ordlisterne samt de små noter til saftens indhold og virkning ved hver enkelt opskrift. Ikke at forglemme de lækre billeder, der er mere end halvdelen af en opskriftsbog i min optik.
Ønsket om en juicer er i den grad rykket til toppen af min ønskeliste

God læselyst!


Tak!
til Lindhart & Ringhof samt Politikens forlag for sponsorat af de to bøger. Omtalen i dette indlæg er dog 100 % udtryk for min egen holdning til bøgerne.

1 kommentar: