onsdag den 12. december 2012

julelækkerier #3: 3x hjemmelavet marcipan (smagstest)Hjemmelavet marcipan - hvordan skal det smage? Hvilken sødning er smager bedst?
Sidste år lavede jeg en lille portion marcipan sødet med Sukrinmelis, men i år ville jeg gerne lave en lille smagstest for at finde den bedste opskrift. Sukrinmelis er nemlig ret kold i smagen og ikke min favorit, kan jeg ligeså godt afsløre på forhånd. Jeg lavede marcipan sødet med Sukrinmelis, agavesirup og helt naturligt med dadler først får I lige opskrifterne.

hjemmelavet marcipan

300 g mandler
1 tsk mandelessens
1 bg past. æggehvider

sødning (til en hel portion):
3 spsk Sukrinmelis eller
3 spsk agavesirup eller
10-15 små bløde dadler*

*pil evt. skællen af dadlerne, så du undgår stykker af den i marcipanen. 
Vil jeg i hvert fald gøre næste gang - den sidder tit løs på de små bløde dadler i papæskerne.

fremgangsmåde:
1) Hæld kogende vand over mandler og lad trække 15 min. læg låg over skålen, så dampen holdes inde. Gentag evt. hvis skallen ikke har løsnet sig.
2) Smut mandlerne og tør dem godt i et rent viskestykke.
3) Tør mandlerne helt i ovnen ved 50-60 grader i ca. 2 timer.
4) Mal mandlerne til fint mel i en minihakker eller kaffekværn.
5) Bland mandelessens og æggehvide godt med mandelmelet.
6) Til smagstest: del portionen i tre og tilsæt hhv. 1 spsk. Sukrinmelis, 1 spsk. agavesirup og 5 små purerede dadler til hver 1/3 af mandelmassen. 
Eller: Har du valgt din favorit sødning tilsættes den blot til hele portionen.
7) Ælt sødningen godt ind i mandelmassen og saml marcipanen.
8) Stil marcipanen på køl ½-1 time inden den anvendes til julens lækkerier.

... og nu skal der smages...


resultatet blev...


Ikke overraskende faldt marcipanen sødet med dadler bedst i min smag - den ligner dog ikke rigtig marcipan på grund af den brune farve. Vil man gerne efterligne den kendte marcipan, så vil jeg foretrække agavesirup-varianten. Agavesirup er omdiskuteret, men ved tre spiseskeer til 300 gram mandler vil jeg mene indtaget er meget begrænset. Sukrinmelisen er som nævnt virkelig kold i smagen - den kræver en god overtrækschokolade. Måske en variant med kokossukker også skulle have været testet - det er ellers min favorit-sødning pt. Jeg var bare nervøs for, at den knaser, når jeg ikke lige har en kaffekværn til at male den helt fint.

Hvilken marcipan er din favorit?

Idéer til lækker julekonfekt med min marcipan modtages gerne.

21 kommentarer:

 1. Spændende test, og dejligt du har lavet den, for så behøver jeg vist ikke prøve med Sukrin :-)

  Jeg har også prøvet med daddelpure og det blev fint - godt nok mørkt i farven, som du skriver, men det synes jeg nu ikke gør så meget. I hvert fald ikke hvis den skal overtrækkes.
  Tror måske jeg vil prøve med kokosmelis, eller evt. abrikoser og lidt stevia - og så med dadler. Jeg skal i hvert fald snart i gang :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi,
   Det var da så lidt. Nej, jeg synes bestemt ikke om Sukrinmelis i min marcipan. Agave har jeg det lidt ambivalent med, men heller det end almindelig marcipan med det hvide sukker, så... Jeg er nok mest tilhænger af dadlerne, selv om de også kan gå lidt ud over blodsukkeret.
   Laver du selv din kokosmelis i kaffekværn eller kan det måske købes et sted?
   Jeg skal nok holde øje med bloggen efter dine varianter. Abrikoser lyder ikke dumt, men de skal blødgøres meget for, at jeg kan blende dem... Ih, den der foodprocessor (inkl. nyt og større køkken) er virkelig savnet...
   KH
   - frk. sveske

   Slet
  2. Jeg har selv lavet kokosmelis - har ikke set det til salg nogle steder (endnu).
   Ja abrikoser kan være noget genstridige - jeg tror dog jeg har fået fat i nogle pænt bløde af slagsen fra England (har ikke åbnet pakken endnu), som oven i købet er økologiske, så de skal afprøves til dette projekt!

   Slet
  3. Hej igen,
   Okay, tænkte jeg nok. Min udstyrspark trænger til en udvidelse (læs: det sker helt sikkert den dag, vi rykker til noget større med mere plads til køkkengrej).
   Ja, jeg har typisk dem fra Urtekram og de kræver en udblødning for at minihakkeren kan klare dem - men et forsøg værd.
   Glæder mig til at læse om dit eksperiment.
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 2. Jeg lavede versionen med agavesirup sidste år og en sukrinmelis i år. Og jeg er også lidt sukrinhysterisk og synes, jeg kan smage den der bitre, kolde smag selv ved små doser. Men det synes jeg faktisk ikke, jeg kunne, ved marcipanen i år.

  Ellers er et helt naturligt sødemiddel jo rå, uopvarmet honning. Det eksperimenterer jeg lidt med i øjeblikket. Det er jo heller ikke noget, man skal indtage i store doser, da det jo indeholder meget fructose, men det samme gør jo agave og desværre også kokosssukker. Til gengæld er det helt naturligt og uforarbejdet.

  Men som du selv er inde på, spiller mængderne jo en stor rolle her. Og sådan er det jo desværre med det meste. Damn! :-/

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jane,
   Ja, Damn! Er det helt rigtige ord, men jeg vælger at se det som en substitut for den købe-marcipanen med almindeligt sukker, som jeg ret sikkert ikke ville kunne gå udenom. Så tager jeg hellere lidt fructose og holder julehumøret højt frem for de store rutsjeture ;-)
   Jeg har også Renée Voltaires rå honning i skabet, så det skal afprøves, hvis det bliver til endnu en portion marcipan. Uha - der kan gå lidt mange lækkerier i den her i december. Ikke godt, når der kun er mig hjemme til at spise det... Bum bum... (var er nogen, der sagde for meget chokolade?!)
   KH
   - frk. sveske

   Slet
  2. Host host- Hvis I køber dansk honning bør den være rå og uopvarmet - jeg opvarmer i hvertfald intet af min honning når jeg høster den ;) ingen grund til at købe extra dyr såkaldt rå honning imo køb bare dansk så vi stadig har bier i DK
   - ( idag har jeg biavler kasketten på ;)

   Slet
  3. Hej Henriette,
   Du er velkommen til at sende en bøtte ved næste høst ;-) Ej, men tak for info, jeg synes ikke, det er til at hive meget ud af etiketten på sådan en bøtte honning.
   Indkøbet af den dyre var dog ret tilfældigt, men god det er den :-)
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 3. I weekenden lavede jeg en portion sødet med ahornsirup. Det blev virkelig godt! Og skal bestemt laves igen :) Marcipanen er nemlig allerede væk - ups... :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Puha, det er farligt med de julelækkerier på lager. Jeg måtte også smide resterne af mine i fryseren i går, da jeg nok ellers havde udryddet det...
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 4. Hej Sveske.
  Ville lige sige at Urtekram laver nogle delikatesse abrikoser som er meget bløde, hvis du kunne bruge det til noget:)
  Knus Laura

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Laura,
   Du har ret, dem har jeg da godt set i de der poser, hvor man ikke kan se dem.
   Måske der skal laves endnu en gang smagstest... hvis tiden og maverne tillader det.
   KH
   - frk. sveske

   Slet
  2. Hvis det er dem som hedder soft. Så er de virkelige bløde og lækre :)

   Jeg lavede marcipan i sidste uge med 1/2 sukrin melis og 1/2 agave sirup. Det fungerede rigtig godt, da man ikke fik den kolde bitre fornemmelse fra sukrinen

   Slet
  3. Hej Signe,
   Jeg har også overvejet af blande de to sammen, når der i dag skal laves konfekt for alle pengene.
   Tak for input.
   Ha' en dejlig søndag.
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 5. Jeg har lavet med kokossukker der fik et blitz i kaffekværnen - det er klart det bedste marcipan jeg har lavet :) Har ikke forsøgt mig med dadler, men de andre varianter er også forsøgt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Eva,
   Lyder ikke dårligt.
   Dadlerne er heller ikke venlige mod blodsukkeret pga. mængden af fructose... :-(
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 6. Sikke en spændende test .
  Jeg har tidligere lavet marcipan med honning( ikke en skid low carb/men det smagte virkelig godt- egen avl :)
  I år skal vi kun ha en portion marcipan- resten er fyldt chokolade baseret- så jeg tror jeg spiser lidt alm marcipan og overlever- tror nemlig ikke at resten af familien gider GI venligt marcipan...
  men det er da rart at vide at versionen med dadler smager godt ;) der er bare massere af fructose i dadler..:( så jeg tror ikke man sparer alverden på det...

  kh

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Henriette,
   Du har ret, dadlerne er rige på fructose... Det gælder nok i det hele taget om at afveje mod, hvad julen må 'koste', som Charlotte formulerede det på 'Sund for Sjov'. Det er i hvert fald ikke min plan at være fanatisk og ikke nyde lidt af julens godter (også dem med sukker). Det er jo ikke juledagene, som tæller i det store sundhedsregnskab.
   Det er bare sjovt at eksperimentere.
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 7. Hej ved du om man kan bruge mandelmel fremfor mandler? :) Mvh Kamills

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kamills,
   Jeg tror ikke, du kan lave marcipan med det fedtreducerede mandelmel fra fx Funtionel Mad. Nogle steder kan man dog købe almindelig mandelmel (som det du selv kan lave), så du sparer den del af processen.
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 8. Jeg har laget marsipan med mandelmelet fra Funksjonell Mat og det fungerte helt utmerket!

  SvarSlet