I marts måned udkom 'Det gode helbred - spis sundt og forebyg kræft' af Anne Tjønneland & Anja Olsen, der begge forsker i kostens betydning for udviklingen af kræft.
Bogen bygger på resultaterne af den store livsstilsundersøgelse, 'Kost, kræft og helbred', lavet af Kræftens Bekæmpelse med henblik på, at finde eventuelle sammenhænge mellem kost og risikoen for udvikling af kræft.
Bogens første halvdel giver en god baggrundsviden ved gennemgang af de forskellige fødevaregrupper i relation til forebyggelse af kræft. Forfatternes kostanbefalinger ligger (selvfølgelig) op ad de gængse kostråd og suppleres med yderligere retningslinjer ud fra konklusionerne i den store bekolkningsundersøgelse. Alt sammen spændende læsning i et letlæseligt sprog.
Og... Er du mere til opskrifter, så tænker jeg; Hvem vil ikke gerne spise sig fra kræft? Undgå at blive ramt (igen) eller kunne leve 'bedre' med den?
Ja, jeg blev i hvert fald nysgerrig, selv om bogens opskrifter ikke lige (alle) rammer i LCHF-kategorien. Det til trods er der flere af de 60 lækre opskrifter med skønne billeder, som jeg må have afprøvet med eventuelle modifikationer. Helstegt blomkål med rå blomkål, asparges med parmesan og syrlige løg, sunde shots med flere har fanget min opmærksomhed.
I sidste ende anbefaler de to forfattere 'rigtig mad' i en god variation af fødevarer og her kan jeg kun samtykke (læs: selv om jeg beholder æg & bacon frem for havregryn på min morgenmenu).
Uanset om du trives bedst med eller uden de naturligt grove kornprodukter i din kost, kan bogens opskrifter inspirere til sund madlavning og baggrundsafsnittet giver nogle simple plejemærker at gå efter derude i sundhedsjunglen.
God læselyst!
_____
Tak til Politikens Forlag for sponsorat af anmeldereksemplar.
Nu leger jeg lige Djævlens advokado ;) ..
SvarSletALT hvad KB og hjerteforeningen rører ved gør mig MEGET mistroisk- de er begge gennemsyret af korrupte forskere som i den grad er sponsoreret af medicinalvirksomhederne. ( Læs bare Peter Gøtzches bog om den syge lægeverden...)
Når det er sagt så er den slags undersøgelser så smækfyldt af fejlkilder at jeg har svært ved at tage den slags seriøst
1) Kan man virkelig huske hvad man spiser?
2) er man ærlig ?
3) hvorfor skelner man ikke mellem forskellige kød produkter mv- er en græsopdrættet øko bøf det samme som en industriel svinekotelet eller pølse ?
4) er mennesker genetiske ens ?
Se bare hvordan Chinastudy er blevet fejltolket og formidlet BIG time -
Åh ja søde Sveske jeg er bare en smule gammelkone sur idag ;)
Jeg er slet ikke i tvivl om at en kost baseret på en regnbue af økogrønt- meget lidt sukker og hvide hvedemels produkter er sund fornuft - men resten står jeg af på ...
Hehe Henriette, faktisk er jeg ret enig. Der er flere tvivlsomme konklusioner, derfor vægtede jeg også mest opskrifterne og deres anvendelse for en LCHF'er. Vi grinede også lidt af det med tilberedningsmetoderne på vej hjem i bilen - for mad skal også være smagfuldt - og der foretrækker jeg immervæk en grillet steak frem for en kogt ;)
SletDu er bestemt ikke gammelkone sur - alle kommentarer er velkomne ;)
KH
- frk. sveske