fredag den 2. august 2013

hæmmer dit kostvalg dig socialt?

Det er her jeg virkelig gerne ville kunne svare klart 'nej', men det ville ikke være sandheden, desværre.
Dog er jeg ikke den super sociale type, så jeg render derfor i høj grad uden om problemet. Problemet for mig er grundlæggende 'slip af kontrol', der er et levn fra tidligere tiders diæter med kalorietælling. Det er ikke noget, jeg er stolt af og egentlig noget, jeg gerne vil lægge på hylden. Det skulle da gerne være en fornøjelse at få maden serveret uden selv at røre en finger.

mad hos familie/ venner
I mine seks, snart syv uger med ketosekost har jeg nok spist hos familie/ ude to-tre gange, så det er jo ingenting. Når den står på mad hos mine forældre, vil min mor meget gerne gøre det bedst muligt (læs: min interesse for mig kommer hjemme fra hendes køkken, hvor der aldrig mangler noget), så hun spørger efter input. Jeg ville dog foretrække ikke at være den 'besværlige', men til hendes forsvar skal det siges, at jeg har skiftet kostvalg MANGE gange (læs: men håber dog at have fundet min hylde nu). Jeg har foræret hende Janes lækre bog, så nu afprøver hun selv de mange lækre opskrifter - primært til aftensmad og det har klart givet hende indblik i min kost. Yay! og tak Jane. Er måltidet for fedtfattig er Hellmanns mayo og SMØR altid en ven i nøden.
Når jeg besøger svigerforældrene, hvis madlavning er mere vestjysk-simpel (læs: nyt udtryk?), må der kokosolie med til theen. Min søde svigermor laver dog gerne en salat til, så der er grønt på bordet, når jeg deltager i måltidet (læs: hun kan jo ikke vide, at jeg undgår melon og ærter). Igen hurra for kokosolie i theen til at hjælpe blodsukkeret, når fedtet savnes i maden. Hendes lækre venøsteaks i SMØR og hvidløg er dog slet ikke at kimse ad (læs: må jeg selv afprøve - når sommervarmen har fortaget sig lidt).
I morgen har min skønne veninde inviteret på mad - hvor hun vil lave LCHF mad til mig. Det er dejligt at kunne sprede det gode budskab, så man ligefrem inviteres på LCHF mad hos en ikke LCHF'er :-)

på restaurant
Kæresten og jeg var som tidligere nævnt på en lille weekend-getaway i sidste weekend med en enkelt overnatning i Silkeborg. Det betød flere måltider ude, men jeg synes egentlig, jeg fik navigeret pænt gennem det, dog røg ketosen en tur. Heldigvis betyder det ikke noget for mig, at spørge til ændringer af retten, når jeg er på restaurant. Det var slet ikke noget problem af få en større salat til min steak frem for kartoflerne, som ellers blev serveret til. En ekstra omgang mayo kom de også gerne med. Buffet med fritvalg er også rart, selv om der er risiko for overspisning. Jeg vil i hvert fald klart anbefale, at man efterspørger simple ændringer eller bestiller en salat ved siden af. Det er egentlig ikke manglende fedt, som 'bekymrer' mig, da det er nemt at bede om en gang olivenolie til salaten eller lignende. Men det forbandede sukker! kommes jo i alt. Egentlig prøver jeg at tage den med ro og undgå de mest oplagte retter sukkerholdige retter, nemlig desserterne. Måske det er derfor, jeg virkelig har fået abstinenser efter et besøg på Råbar i Århus eller Palæo i KBH ;-) Real Foods, tak. Kryds lige fingre for, at det vinder frem - så vi ikke skal være hæmmet af vores kostvalg i det offentlige rum (læs: der blev jeg vist lige lovlig meget et brokhoved, for jeg kan jo bare medbringe min egen mad...).

Årsagen til dette indlæg var egentlig en mail fra Jon Gabriel, som landede hos mig til morgen - netop med link til tre tips til at tabe sig og samtidig have et socialt liv. Dem vil jeg da meget gerne dele med dig her:

tip #1: Mental forberedelse
Coach dig selv mentalt på forhånd. Mind dig selv om dine drømme/ ønsker - fx du ønsker at være stærk, du ønsker at bringe/ vedholde din krop i balance. Den mentale forberedelse vil hjælpe dig til a foretage sunde valg ved sociale arrangementer og du vil går derfra med en stolt følelse. 'Create the mindset for success and use the power of substitution to make healthy choices for yourself'.

tip #2: Tænk tillæg, ikke afsavn...
Vælg de sunde real foods til - medbring dem eventuelt selv, hvis du ved, de nok er fraværende. Måske du endda kan inspirere andre til sundere kostvalg. Mit råd - ring og tilbyd at lave forretten, desserten eller de søde snacks, så det er fælles for alle, hvis du ikke ønsker at være den besværlige, som har egen madpakke med. 'Eating real food is an active act of self-love and nourishing yourself from within'.

tip #3: Sunde alternativer til alkohol
Erstat alkohol og sukkerholdige drikke med alkoholfrie og naturlige drikke. De sukkerholdige drikke indeholder typisk en lang række tilsætningstoffer - farvestoffer, smagsstoffer og konserveringsmidler. De er fremstillet i et laboratorie og det vil kræve et larboratorie at nedbryde dem, derfor kan de medføre stor skade på dit immunsystem, din hjerne og din fordøjelse.

'Yes… You Can Lose Weight and Still Be Social'

Du kan finde hele artiklen lige her.

God weekend derude - med masser af lækker real foods i godt selskab ;-)

6 kommentarer:

 1. Ja kender udemærket følelsen af at være hende den besværlige og at alle spørger hvilke madvarer jeg nu spiser.. men tror nu egentlig det fylder mere i mit hovede end i andres- bare fordi jeg netop IKKE vil være besværlig... alt fra næsten veganer til glødende og fed LCHF ja det er noget af et spring ;0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Louise,
   Jeg har godt nok også afprøvet alle afskygninger af kostvalg, men aldrig følt mig så hjemme som nu. Det er bare svært at forklare andre, som måske ikke har problemer ifht. madvalg og velvære...
   KH
   - frk.sveske

   Slet
 2. Kære Sveske
  Sikke et tankevækkende indlæg. Jeg hader både at være til besvær, og så er jeg altid bange for at falde i med at spise noget, jeg har sagt, jeg ikke spiser...
  Jeg er ret socialt anlagt, og har som regel aftaler 4-5 dage ud af 7, og det inkluderer jo ofte mad. I lidt for ekstreme perioder navigerer jeg uden om måltider og kan faktisk finde på at skrue ned for mit sociale liv (selvom jeg ikke har lyst) for ikke at blive fristet, og for ikke at skulle være besværlig. Det er en vær balance...
  Kh Trine

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Trine,
   Ja, jeg kan også have tanker om at snige mig uden om det sociale 'bare' fordi jeg ikke vil spise det 'forkerte'. På den anden side vil jeg heller ikke være den besværlige med egne retter og meget selektiv i mit madvalg, når nu 'kokken' har kræset for maden, men på den anden side, det skylder jeg mig selv - en uge med tømmermænd og kamp for at komme ovenpå er bare ikke det værd (den erkendelse er jeg langt om længe kommet frem til). MEN intet er sort/ hvidt. Jeg kan dog på alle måder forene mig med, at sukkerafhængighed er en afhængighed på lige fod med alkohol og lignende. Derfor kan jeg også godt planlægge mig selv ud af oplagte fælder og gør mig allerede nu tanker om forestående fest og mad ude - hvad gør jeg? Balancen er svær, ja!
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 3. Ja, jeg er heller ikke typen der gider høre alle bemærningerne om 'mit underlige kostvalg', så af og til overvejer jeg at melde afbud eller invitere hjem til sig selv i stedet ; )
  Jeg har været på højskole her i sommer og hjemmefra tænkte jeg at jeg bare ville skubbe pastaen, risene, kartoflerne, brødet o.lign. til side og ikke bede om specialkost... men ak! Første måltid var vegetarlasagne og så er det lidt svært! Men så kunne man heldigvis melde sig til stenalderkost og det var jeg glad for resten af ugen ; ) Så jeg tror jeg bliver bedre og bedre til at sige det højt! Specielt fordi jeg føler at det er så rigtigt for mig det her : )

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Snullemor,
   Nej, de bemærkninger vil jeg også meget gerne være foruden og selv om jeg til tider ikke er så kreativ med madlavningen, så foretrækker jeg nu at lave min mad selv eller i hvert fald have en finger med i spillet.
   Dejligt, der var mulighed for Palæo-kost på højskolen, så du ikke skulle kæmpe med følgerne af højt carbs-indtag.
   LCHF er også bare SÅ rigtig for mig - elsker det ;-)
   God weekend!
   KH
   - frk. sveske

   Slet