fredag den 8. februar 2013

sund måned: uge 1

For en uge siden lancerede jeg 'sund måned' fuld af en masse sunde 'tilvalg', da min kost og vaner i det hele taget var røget lidt ud på et sidespor.
Her efter den første uge, vil jeg da lige opdatere jer lidt på, hvordan det går og jeg synes, det skulle have sit eget indlæg - ugens træning skal I nok få senere.
First of all det har ikke været helt nemt at komme fra start og flere af mine tilvalg halter også, men så er det jo godt, jeg kun lige er kommet i gang med måneden.

ro
Det går rigtig godt med at få lavet min aftens-vejrtrækning-afslapningsøvelse, men jeg har ikke fået lyttet meget til Jon Gabriel før sengetid til gengæld er jeg begyndt at tage ham i ørerne, når jeg starter min arbejdsdag alene på kontoret (læs: jeg møder en time før mine kolleger). Det er måske lidt omvendt med aften visualisering om morgenen, men det fungerer nu meget godt og sporer tankerne ind på de sundere valg og hvad det er, jeg gerne vil med dagen og længere frem.
Den seneste uge har jeg dog ikke helt fået sovet 8 timer hver nat, selv om jeg meget god til at komme i seng cirka klokken 21.00/21.30 og vækkeuret ringer klokken 5.20 og jeg snoozer til 5.30. Men så søndag aften var der lige en søndagsfilm, som jeg måtte se med kæresten (læs: noget der sjældent forekommer, da jeg har behov for at passe min sengetid/ døgnrytme) og søvnen røg ned på 6 timer. Puha, det var også noget jeg led under om mandagen. Desuden sover jeg ikke rigtig igennem - vågner tidligt er oppe og tisse og i seng igen og sover lidt let til dagen må i gang (læs: i dag fredag lykkedes det dog ikke at falde i søvn igen efter klokken 4.00 og det kommer jeg nok til at lide under senere). Det er meget tydeligt for mig, at for lidt søvn giver 'tungt' hoved og lyst til sukker, så jeg fortsætter min stræben efter de 8+ timers nattesøvn.
Det der med at notere tre plusser fra dagen er glippet totalt, men jeg må forsøge i den kommende uge - om ikke andet, så lave øvelsen mentalt.

kost
Uha, dagen starter rigtig godt med mit 'citronvand' hver morgen. Jeg får tre gode hovedmåltider, hvor proteinindholdet kunne være bedre og mit grøntindtag til tider bliver lidt i den lave ende. Jeg har ikke vejet det grønne, men der skal altså godt med grønt til frokost og aften, hvis jeg ikke starter dagen med det grønne i flydende form i mine smoothies. De grønne smoothies er jeg dog ved at finde en god balance med, men det kræver, at jeg supplerer med en formiddagssnack. Jeg fornemmer dog, at de gør min krop godt, selv om det der med mellemmåltider jo kan diskuteres. Jeg tillader dem - også for at stabilisere mit blodsukker. Se et eksempel på min kost en dag i denne uge lige her.
Apropos snack, så er det ikke helt lykkedes mit at holde mig fra dem efter aftensmad, hvor jeg ellers skulle faste - det er blevet til snacks efter aftensmad et par gange eller tre i løbet af ugen.
Mindfulness... bummelum bum... det er godt nok tomt og kedeligt at spise alene uden tv, pc, iPhone eller lignende. Det hjælper lidt, når vi er to ved bordet, selv om den med tv'et er en svær vane og ikke helt noget, som kæresten er med på. Jeg indrømmer blankt at min morgenmad stadig indtages i selskab med blogs, instagram og nyhederne i baggrunden - så der er rig mulighed for forbedring der...

træning
Det kører bare(!). Jeg har trænet god tung styrketræning med kæresten fredag, lørdag, mandag, onsdag og torsdag = 5 gange i løbet af ugen + min Step ELITE i søndags.
Desuden har jeg gået til og fra arbejde fredag, tirsdag og onsdag samt til arbejde torsdag.

Planen var jo, at jeg skulle gå uden om vægten - nøj, den er svær, så jeg har ikke helt kunne overholde det først på ugen. Det 'skide' (undskyld sproget) tal har altid været min motivation/ de-motivation. Jeg kan jo fornemme, at der røget væske, så hvorfor har jeg brug for at sætte tal på? Den vægt arbejder jeg videre på at få et afslappet forhold til.
De sunde 'tilvalg' har heldigvis hjulpet mig stortset sukkerfri. Der er lidt i min elskede Hellmann mayo og min mørke chokolade 86 %, men det 'tillader' jeg. Det har dog ikke været 'piece of cake', slet ikke - jeg har humørsvingninger og sukkercravings (læs: derfor også de ekstra snacks). Jeg spiste ikke af kærestens store pose bland-selv-slik på bioturen i tirsdags (læs: sejr!) og han snakker allerede om endnu en pose på vores bio-date på lørdag, så det kan ikke udelukkes, at der må laves lidt sundere lækkerier til min søde tand i weekenden.

'Jeg må spise alt det sukker. Jeg vil. Bare ikke i dag.'

God sund uge!

2 kommentarer:

 1. Du er så sej med din træning! Og hvor er det fedt med dine greenies, som bare har vundet indpas. Jeg mangler simpelthen mindst en time mere om morgenen til at få lavet ordentlig morgenmad, som jeg kan indtage stille og roligt, men jeg kan bare ikke stå op kl 4:15 - det er jo stadig midt om natten! Generelt mangler jeg bare flere timer i døgnet, til at nå alt det jeg skal.
  Jeg gider slet ikke fortælle hvordan det går her med Sund Måned, for det går slet ikke... Jeg prøver igen - fra NU af.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jonna,
   Mange tak for roserne.
   Puha, 4:15 ligefrem - jeg synes, det er tidligt, når mit ringer 5:20 til hverdag... Øv, den kommer igen i morgen - det går ellers lige så godt med at holde weekend :-D
   Jeg håber, den kommende uge går dig bedre! Jeg hepper i hvert fald herfra!
   KH
   - frk. sveske

   Slet