onsdag den 16. januar 2013

'tilvalg' - en vinder på den lange vej (mod vægtregulering)

For nogen tid siden bloggede Jane om netop tilvalg og fravalg - budskabet har jeg taget med mig og det har ad flere omgange 'reddet' mig, hvis kosten er begyndt at bevæge sig lidt i den forkerte retning.

Her midt i alle fortsættene/ ønskerne (mht. sundere kost o.lign.) for det nye år, vil jeg derfor gerne dele mit 'værktøj' med jer. Det er blot et råd baseret på mine egne erfaringer - altså uden noget videnskabeligt belæg ;-)

Har du som jeg afprøvet diverse restriktive kure fyldt med forbud og meget konkrete retningslinjer for en kost, som helt sikkert vil føre til, at du  taber dig - men hvad du også taber er din livsglæde. Du havner måske som jeg ofte gjorde i en tilstand, hvor du er villig til at (op-)give alt for at få netop det, som du har givet dig selv forbud mod. Det er så frustrerende, så mit råd er derfor - glem alt om kure inklusiv forbud mod at spise det ene og det andet.

Modpolen til forbud/ fravalg er til tilvalg - og det er utroligt hvilken befrielse, det er at flytte fokus til denne modpol. Ønsker du at leve sundere, ændre dine vaner til sundere vaner - fokusér på at vælge noget til frem for at vælge noget fra. Se eksempelvis på disse formuleringer: 'Jeg vil gerne spise mere af det sunde' frem for 'Jeg må ikke spise det usunde'. 'Vil gerne' vs. 'må ikke' - jeg ved godt, hvad der tiltaler mig mest, hvad siger du? Det sunde du vælger at vælge til er så helt op til dig.

Jer, der læser min blog jævnligt ved, at jeg ad flere omgange har sat mit indtag af grøntsager i fokus. Implicit har jeg så givet mere og mere slip på min sukkerafvænning. Jeg ville gerne lukker sukkeret helt ude, men ikke ved at sætte et forbud op, for så er det netop kun sukker, jeg tænker på og til sidst ryger jeg lige i sukkerfælden.
Ved at fokusere på at indtage ekstra grønt er jeg blevet fyldt op med alt det gode og lysten til alt det, som min krop ikke er vild med, er blevet betydeligt mindre. Jeg er ret overbevist om, at det var medvirkende til, at jeg op til jul lykkedes med at smide hele fem kilo.

Vælg nye sunde vaner til. De skal nok ende med at slå de mindre sunde (ud) på den lange bane.

NB! Apropos 'vaner', så kik forbi Charlottes indlæg om netop vanernes betydning.

8 kommentarer:

 1. Kære frk. sveske
  Uhh hvor er jeg enig! Både fagligt og personligt. Jo mere vi sætter forbud op, jo mere tænker vores hjerne på alt det, som vi ikke må. Og jeg skal da lige love for, at den kan larme og fortyrre ret meget! Hvis vi har tendens til at være meget oppe i vores hoved, når det handler om mad, så er vi det præcis lige så meget, når vi går på slankekur. Hvad må jeg få, hvor meget må jeg få, hvad vejer det, hvornår kan jeg spise det igen osv. Det er en kæmpe stressfaktor at leve sådan og den dræner så utrolig meget for energi og livsglæde. Derfor tilvalg fremfor fravalg, leg med maden, gør det en udfordring at lave sunde, syndige snaks osv.
  KH Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Charlotte,
   Sikke en dejlig kommentar.
   Min egen proces lærer mig virkelig meget og jeg elsker alle de input jeg får hos dig. Hovedet og mental sundhed betyder langt mere end folk vil tillægge det - det er i hvert fald min erfaring. Stress etc. kan ødelægge selv de bedste intentioner.
   Sund mad og livsstil skal være sjovt ;-)
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 2. Det er så rigtigt skrevet, frk. sveske :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jimmi,
   Dejligt du er enig og måske også selv vælger til i din proces ;-)
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 3. Super indlæg, søde Sveske! Jeg er SÅ enig!! Det har også hjulpet mig rigtig mange gange, men det er stadig en øvelse jeg skal øve mig i :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Frusb,
   Jeg øver skam også stadig - sammen med at sige 'pyt'!
   'PYT, PYT, PYT' ;-)
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 4. Det er vise ord Sveske - det skal jeg virkelig øve mig på! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vikki,
   Jeg 'øver' også - men det er altså langt mere befriende at se og udforske alle de lækre muligheder i en sundere kost frem for at se det som et kostvalg, der udelukker/ forbyder en masse ting.
   KH
   - frk. sveske

   Slet