lørdag den 19. januar 2013

hvad siger mine gener?


I formiddag lokkede jeg brormand med til foredrag i vores lokale fitnesscenter - efter dagens skønne ben-træning ;-)
'Diet & Genes', som nogle af jer måske ligesom jeg er stødt på i sundhedsmiljøet, var overskriften. 'Diet & Genes' er et slankekoncept baseret på en gentest.
Foredragsholderen var datter af parret bag testen (læs: altså ikke særlig objektiv i.f.h.t. produktet). Jeg forventede nok mest en lang salgstale for produktet og gik derfor ind til foredraget med en sund skepsis. Hun var dog meget nede på jorden og forsøgte at gøre produktet meget lavpraktisk. Det der med gener og test af gener er ellers ikke lige for almindelig dødelige.

Testen er lavet på baggrund af en stor portion 'eksisterende' forskningsresultater og ikke deres egne studier. Den opdateres konstant og nye resultater og erfaringer fra folk, der er blevet testet inkorporeres. Ud fra det har de kunne placerer folk i nogle grupper med fælles træk/ tendenser/ genvariationer. Samtidig har det vist sig, at generne kan fortælle en hel masse i forhold til dit ønske om især vægttab.
 • Betyder kosten eller træningen mest for din succes med vægttab? 
 • Er du sprinter (ca. 15 %), langdistanceløber (ca. 15 %) eller tilhører du gruppen der har fordel af en kombination (ca. 70 %)? Hvilken type træning er mest effektiv for dig?
 • Hvordan er den optimale energifordeling i din kost i forhold til at opnå vægttab? 
I deres kostvejledning varierer de protein mellem 15 og 35 %, kulhydrat 35-65 % og fedt max 35 %. Hmm... her kan min LCHF-kost ikke helt passes ind. Dog blev jeg meget nysgerrig efter om jeg kan optimere endnu mere? Ud over fordelingen kan testen af de 16 gener også fortælle, om din krop er god eller dårlig til at nedbryde mættet fedt. Taber jeg mig nemmere uden mælkeprodukterne, fordi min krop ikke er så god til at nedbryde mættet fedt? Da jeg nævnte min LCHF-kost med meget mættet fedt og at jeg aldrig har har kunne spise meget protein, men tilgengæld ikke kan stoppe igen, hvis jeg starter på kulhydraterne ville hun foreslå jeg eksperimenterede med at skære ned på det mættede fedt. Hun ville også meget gerne teste mig, men testen koster jo immervæk 1.500-2.000 kr.
Deres vejledninger/ anbefalinger går dog ikke på konkret kost, men er meget overordnede - juhu! for det. Dog taler hun om det som en diæt/ kur - total no go.
Ud fra testen skal de altså kunne fortælle, hvilken kost og motion, der vil være til gavn for dig/ din krop. Til gavn på den måde, at du ved at følge deres anbefalinger vil kunne 'tænde' og 'slukke' for de gener (variationer), som højst sandsynligt spænder ben for dit vægttab. Juhu for, at der lægges vægt på, at den samme kost og motion ikke fungerer for alle! Idéen om at begge dele tilpasse DIG, synes jeg virkelig godt om.
En gen-variation er ligefrem 'skyld' i, at meget træning kan gøre dig mere sulten end det, du forbrænder (læs: nitten!). Måske ikke så underligt, at du har brug for mere brændstof, hvis du træner meget, men tendensen til at overspise vil nok være typisk og hvis de ekstra kalorier så oveni købet kommer fra en energikilde, du bør begrænse... For nogle kan en 12 km løbetur være afslapning, mens det er fuldstændig pinsel for en 'sprinter'.
Hun havde selv smidt 10 kilo ved at udnytte sine sprint-gener i korte og effektive træningspas og spise en kost med fordelingen 15 % protein, 65 % kulhydrat og 20 % fedt - i virkeligheden en fordeling, som ligger tæt på sundhedsmyndighedernes anbefaling.

Jeg fik lyst til at blive testet - indrømmet. Efter at have cyklet rundt i diverse kostsammensætninger og træningsformer, så føler jeg måske stadig ikke, at jeg helt har fundet 'min hylde', trods at jeg føler mig godt hjemme med LCHF-kosten. Brormand, der aldrig har haft tendens til overvægt (læs: og som aldrig har haft en ligeså stor interesse i mad - kan gå halv dag uden mad), blev også nysgerrig. Søskende har typisk næsten ens DNA - så hvorfor har jeg altid kæmpet med min vægt? Har jeg fået 'tændt' for nogle af de trælse gener, som det er lykkedes ham at holde 'slukket'?
Min lægmuskel er en karakteristisk sprint-muskel, men jeg altid haft lange træningspas - er det derfor jeg ikke opnår de ønskede resultater?
Der er væltet meget mange spørgsmål frem, men kan en gentest gøre mig klogere?
En gentest harmonerer dog(!) ikke med den holistiske tilgang til sundhed, da den er meget videnskabelig - 'kasse, statistik og talbaseret' (læs: ja tak, siger matematikeren i mig). Jeg vil derfor gerne pointere, at jeg ikke tror på testen som en mirakel-løsning - der findes ikke mirakler. Sundhed og sund livsstil er en livslang proces, hvor den mentale sundhed betyder mindst ligeså meget, som den fysiske. Men måske kan gentesten give nogle svar, så jeg kommer til at forstå min krop bedre?

Er du også blevet nysgerrig?
Se den spændende DR-dokumentar om emnet 'Sandheden om motion' her.
Læs Charlotte fra 'Sund for Sjov's indlæg om testen her.
Læs om Susy Grundahl's resultater af testen her.

Testen er hverken købt eller bestilt, men jeg/ vi overvejer det...
Har du derfor erfaringer med eller meninger om testen, så hører jeg meget gerne fra dig.

P.S. Beklager det lidt rodede indlæg, men jeg blev bare fuld af spørgsmål efterfølgende.
Edited 23.01.13

6 kommentarer:

 1. Spiren har også testet dette (eller et lignende?) produkt. Værd at læse...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej,
   Det må jeg da lige have kigget lidt på...
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 2. Netspiren (skriver på telefonen)

  SvarSlet
 3. Åh, jeg har også sådan lyst! Jeg har længe tænkt på det, og jeg tror, det harmonerer ret godt med BioSignature. Umahro Cadogan er blevet testen og skulle vist skære ned på fedtet, da hans krop ikke omsatte fedt ret godt. Og sådan er jeg ret sikker på, at min krop også fungerer...

  Hvis du gør det, gør jeg det også :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tatjana,
   Sikke en opfordring.
   Min bror og jeg afventer lige noget info fra hende, der var ude og snakke i lørdags - men jeg er virkelig nysgerrig efter at lære resultatet at kende!
   Tænker også på den med fedtet, vil være vigtig viden, når nu jeg oplever at vægttabet udebliver medmindre jeg skærer ned på nødder og mælkeprodukterne (læs: som bare er meget svære at undvære)...
   KH
   - frk. sveske

   Slet
 4. Wow that was unusual. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn't show up. Grrrr... well I'm not writing all
  that over again. Anyway, just wanted to say great blog!


  Also visit my web-site :: video reviews

  SvarSlet