onsdag den 29. februar 2012

velfortjent...


...forkælelse med et styk pandekage uden mel! til mig oven på en lang og hård dag, det er hvad jeg nu vil slappe af og forkæle mig selv med. Dagens sidste gøremål var nemlig en portion pandekager uden mel, så der er til morgenmad de næste dage = MUMS!

Desuden har jeg i dag nået en masse andet (læs: være lige lovlig optimistisk med tiden) blandet været til fysioterapeut endnu en gang. Jeg startede jo hos hende, som jeg vist tidligere har nævnt, i efteråret med skulder-/ nakkeproblemer på grund af mit arbejde. Det går heldigvis meget bedre med det - tror på, det er fys'en øvelser, som hjælper her. Øvelserne er både med og uden belastning.
Jeg har længe ville have regelmæssighed i noget styrketræning og har fået øvelserne for skulder og ryg op og køre regelmæssigt. Til trods for det, har jeg de sidste par gange været hos fys'en med ryggen (nederst i højre side). Vi har svært ved at finde den direkte årsag, har forsøgt at udelukke et par ting fra min træning, men uden kæmpe forskel. Hun masserer vævet voldsomt, jeg har meget ondt dagene efter (det vil nu sige i morgen og overmorgen :-S ) og mærker derefter bedring ved hjælp af isbehandling.
Da øvelserne for ryg og skulder var inde i rytmen tilføjede jeg yderligere øvelser for resten af kroppen for et par uger siden. Det har nu resulteret i et styk overbelastet underarm, som fys'en i dag har behandlet med akupunktur (læs: håber virkelig det hjælper, da mit arbejde også belaster her). Desuden skal jeg holde mig fra pull-øvelserne, som belaster underarmene mest.

Puha, hvor jeg bare lige synes, at det er ØV! Men det gælder om at være kreativ, for der er andre måder at træne på end lige styrketræning med løse vægte og i maskiner. Derfor kørte jeg også i fitnesscentret efter besøget hos fys'en (plejer jeg normalt ikke, da jeg bliver træt af behandlingen), men ville gerne køre lidt cardio og lave ryg- og maveøvelser på gulv uden belastning. Tiden fløj dog og resten af aftenen har været lidt stressende, da jeg ville nå mere end der var tid til.

Derfor ser jeg nu frem til en eftermiddag i forkælelsens tegn i morgen, hvor jeg skal have min første ansigtsbehandling i meget lang tid - jeg fik jo gavekort til en behandling af kæresten i julegave. Jeg glæder mig helt vildt.

bagekursus vol. I


Jeg har meldt mig til et bagekursus på aftenskole og i går var første aften ud af tre aftener med to ugers mellemrum (heldigvis, da jeg ikke er god til at komme hjem efter klokken ti på en hverdags aften).
Underviseren, der er kok, havde i går lavet italiensk tema - hvor vi bagte saltet italiensk fladbrød med abrikoser, vindruer og rosiner (bagerst på billedet) samt foccacia med tomat & basilikum. Begge med fokus på æltning, således at vi i hånden interval-æltede dejen til det salte fladbrød og foccaciadejen blev æltet på røremaskine. Det gjorde det tydeligt, hvor meget en dej i virkeligheden skal æltes og det derfor er en kæmpe fordel med en røremaskine (det må blive en indflyttergave til mig selv, den dag vi får mere plads).
Da jeg som i ved forsøger at begrænse carbs og aldrig spiser hvidt brød nøjes jeg også med en lille smagsprøve på foccaciaen, hvor der ellers var lagt op til fællesspisning. Her glæder jeg mig til næste gang, hvor vi har ønsket mere om bagning med grove meltyper og brug af kerner.
Skulle I have lyst til at forsøge med ovennævnte brød, skal I ikke snydes for opskrifterne.

saltet italiensk fladbrød
- med rosiner, abrikoser & druer

420 g hvedemel - tipo 00
10 g olie
15 g gær
285 g vand
10 g salt
tørrede/ friske frugter - fx abrikoser, rosiner, druer, kirsebær, hindbær m.v.

fremgangsmåde:
1) Alle ingredienserne blandes og æltes til de samler sig og bliver glat (uden klumper).
2) Dejen hviler 5 min.
3) Dejen æltes derefter 6 x2 min. med 5 min. hvil mellem hver æltning.
4) Dejen hæver en time tildækket.
5) Brødet formes let uden at luften forsvinder og de tørrede frugter kommes i.
6) Brødet hæver 15 min.
7) Kommes i en varm ovn ved 225 grader på en varm plade og skru ned til 200 grader og bag 15 min.


foccacia med tomat & basilikum
(ca. 20 stk.)

1200 g vand
2 pk gær
2 dl olie
160 g salt
1400 g hvedemel - tipo 00
ca. 400 g durummel

tomater
frisk basilikum
olie
salt

fremgangsmåde:
1) Alle ingredienserne kommes i røremaskinen og æltes for fuld kraft i 15 min. - til dejen slipper skålen.
2) Dejen hæver i 15 min.
3) Dejen formes med hænderne til flade firkanter med olie på fingrene.
4) Kom tomater og basilikum på brødet og lad det hæve til dobbelt størrelse.
5) Bag i varm ovn ved 180 grader ca. 15 min.

Begge brød er bedst, hvis de spises med det samme. Spis evt. foccaciaen med lufttørret skinke på.

mandag den 27. februar 2012

low carb dinner #6


Som lovet et kik på min aftensmad i dag. Menuen var dog lige ved at blive droppet til fordel for noget nemt, da jeg først var hjemme fra træning efter klokken seks. Jeg tog dog et hurtigt bad og gik i krig i køkkenet. Menuen stod på svampedeller - inspireret af Sabina, peberfrugt dip - inspireret af Kathrine G og rester af dampet broccoli gratineret med revet ost. Jeg har bare vild lyst til ost for tiden ;-)

svampedeller
(ca. 10 stk.)

400-500 g champignon
1 lille løg
2 fed hvidløg
½ tsk. stødt spidskommen
½ tsk. tørret koriander
2 æg
2 måleskeer HUSKfiber
1 dl revet mozzarella
salt, peber
olie til stegning

fremgangsmåde:
1) Skær champignoner i kvate og steg dem i lidt olie til væsken er fordampet. Lad dem køle lidt af og hak derefter finere.
2) Hak løg og hvidløg.
3) Bland champignon, løg, hvidløg, mozzarella, æg, HUSKfiber og krydderier i en skål.
4) Kom 'farsen' på panden med en spiseske og steg ca. 5 min på hver side.


peberfrugt dip

1 rød peberfrugt
½ mellem rød chilipeber
½-1 fed hvidløg
1-2 spsk. olivenolie
1-2 spsk. citronsaft
1 lille håndfuld mandler

fremgangsmåde:
1) Skær peberfrugten i store tern og steg den på panden til den får farve*. Lad den køle lidt af.
2) Kom alle ingredienserne i minihakkeren og hak til dippen har den ønskede konsistens.

*Jeg havde oprindeligt en plan om, at peberfrugten skulle have været grillet i ovnen, så jeg kunne flå skindet af, men det blev den nemme metode i dag, da klokken var mange og jeg bare var sulten.

skøn start på en ny uge


Sådan så min morgenmad nemlig ud til morgen. Der var lige to bananklatter i køleskabet, som blev smurt med peanutbutter, dertil et blødkogt æg og to stænger gouda med chili samt et krus lækker the fra Yogy - den nye favorit: LiquoriceMint.
Det kandiderer i hvert fald til luksus på min skala og dermed var en lang mandag skudt i gang. Den stod nemlig på en times møde omkring pension efter arbejde og derefter træning med brormand. Jeg fik lokket ham med til at køre ben - for første gang i laaang tid for os begge. Der blev givet gas og det kan mærkes og bliver kun værre de kommende dage. Anden dagen er altid værst, så jeg frygter onsdag...
Lige nu sidder jeg med en tom tallerken efter aftenens low carb dinner (den får lige sit eget indlæg).

Jeg er i øvrigt kommet fint over den lumske tredjedag i lørdags - er faktisk lidt stolt. Det er altså femtedagen i dag, hvor carbs'ene er blevet holdt på lav blus. Det går ret okay, men kan ikke sige mig fri for lysten. Kampen i hovedet om skal/ skal ikke er heldigvis langt mindre udpræget - jeg har det jo meget bedre, når jeg undgår sukker og begrænser de carbs.
Jeg har nu desuden taget C.L.A.+ T i en uge og det eneste jeg tænker på, de måske kan være årsag til er øget indre varme. Jeg er nemlig normalt en total frossenpind (dårligt blodomløb). Det gør også, at jeg sveder mere til træning, men om det skyldes tilsskuddet eller blot kroppen er ved at vænne sig til at skille sig af med affaldsstoffer, det må stå hen i det uvisse...

søndag den 26. februar 2012

low carb dinner #5


Hertil aften stod menuen på en gang peanutmarineret kylling med kokossalat og dampet broccoli. Der blev selvfølgelig lavet en stor portion, så madpakken til i morgen også er på plads. Brormand var igen og spise med. Det er nu hyggeligt at lave mad til flere end en selv.

Hvad har søndagsmenuen stået på hos dig?

frokostsnack


... eller eftermiddagssnack blev det faktisk for mig i dag. Jeg havde sådan lyst til bananklatter aka pandekager efter træning, så det blev der lavet og spist. Derfor blev frokosten ret sen i dag. Det blev til Nutanas falafelkugler, hjemmelavet tzatziki af fromage frais og grøntsagssnacks ;-)

lørdag den 25. februar 2012

low carb dinner #4


Oven på en lørdag med træning, tøjvask og shopping havde jeg bare lyst til comfort-food. Mad med indisk-touch er bare comfort-food for mig. Opskriften havde jeg set hos Sara og købte de sidste ingredienser med hjem efter shoppingturen. Desuden blev der købt pappadams (ved ikke lige, hvor 'low carb' de er, men det er jo lørdag) som tilbehør. Det er første gang, jeg laver dem hjemme - har ellers kun fået dem på indisk restaurant. Elsker dem og disse var også ganske udemærket. Derudover lavede jeg en simpel raita til.

Brormand landede også i Dk her til aften efter en uge på ski med gutterne i Italien, så lige da jeg havde spist tikkede der en sms ind: 'Har du mad?' :-) Det havde jeg - heldigvis faldt retten også i hans smag og det sidste i gryden blev spist. Plus han fik sin pappadam-debut ;-) Efterfølgende stod den på the og Voice - hvor den helt rigtige vinder blev fundet (hvis I altså spørger mig). Nu er det tid til at se dyner (har været oppe og i gang siden kl. 700).

Opskriften får I lige her:

chicken curry med røde linser
(2 pers.)

Ca. 400 g kyllingfilet i strimler
1 stort løg
2-3 fed hvidløg
1-2 friske røde chilier
25 g frisk ingefær
1 spsk. smør
1 spsk. olie
1 spsk. garam masala
lidt cayennepeber
1 dl røde linser
3 dl boullion (jeg brugte grøntsags)
2 dl græsk yoghurt 4 % (alternativt 2% eller 10 %)
salt, peber
50 g ristede mandler

fremgangsmåde:
1) Brun kyllingen i smør og olie med salt og peber.
2) Tilsæt chili, ingefær, hvidløg, løg, garam masala og cayennepeber - svits et par min.
3) Skyl linserne og tilsæt dem sammen med boullion.
4) Lad retten simre under låg i ca. 20 min.
5) Rist mandlerne hele på en pande til de får farve. Hak dem, når de er kølet lidt af.
6) Tilsæt til sidst græsk yoghurt til retten og lad den simre yderligere 10-15 min og smag til.

Servér fx retten med ristede mandler, raita og pappadams ;-)


raita

1½ dl græsk yoghurt 4 %
½ agurk u. kerner - skåret i tern
spidskommen
paprika
salt

bønner med blødkogt æg

ingredienserne...

de blandede bønner...

rosmarin, chili, rødløg, bønner og tomater på panden...

klar til ovnen...

det færdige resultat...

Denne ret har jeg set hos Marie Melchior for ganske nylig og den skulle afprøves snarest. Marie forslår retten både som morgenmad og frokost. Her blev det lørdagens frokost. Den er nem, mætter godt og smager skønt.

bønner med blødkogt æg
(2 pers.)

1 ds. blandende bønner
150 g dadel- eller cherrytomater
½ rødløg
1 spsk. olie
1 nip tørrede chiliflager
2 tsk. rosmarin/ salvie
evt. ost
2 æg

fremgangsmåde:
1) Tænd ovnen på 200 grader.
2) Hak løget -  steg sammen med de øvrige krydderier i olien på en pande.
3) Tilsæt bønner og tomater og lad stege i ca. 5 min.
4) Fordel bønneblandingen i to ovnfaste fade, drys evt. med ost og dæk med staniol.
5) Sæt fadene i ovnen.
6) Kog æggene så de er blødkogte - ca. 4 min. (afhængig af størrelsen).
7) Servér et blødkogt æg på toppen af hver portion, mas let med en gaffel, så ægget flyder ud.

low carb dinner #3



Hurra for rester!
Det var nemlig, hvad der kom på menuen hos mig i går. Havde egentlig planer om at afprøve en ny opskrift, men havde ikke lige fået handlet til den og energien var der heller ikke. Derfor blev det til den nemmere løsning ud af rester fra tidligere på ugen: chili con carne i pandekager uden mel!
Selvfølgelig gratineret med revet ost og toppet med guacamole, fromage frais (havde ikke lige creme fraiche i køleskabet) og grønt. Skøn, nem og lækker fredags mad.

Ha' en skøn lørdag ;-)

fredag den 24. februar 2012

endnu en blog-award


Denne gang er det LykkesMad, som har givet mig en 'Liebster Blog'-award og den er jeg selvfølgelig meget glad for. Det varmer hver gang, der er nogle, som giver udtryk for, at de nyder at læse med herinde.

Her er lidt om awarden: 'Liebster' er tysk og betyder foretrukne på dansk. Den gives til bloggere under 100 faste læsere, og hvis du vil sende den videre, som anbefaling på nyere spændende blogs skal du gøre som følger:
 
Udgive din egen top 5 over bloggere, der har under 100 læsere.
 
Sende din top 5 en mail elller kommentar for at give dem awarden.

Jeg vil gerne give awarden videre til:

Tak.

bling bling


Jeg har i et stykke tid været på jagt efter et nyt ur - i herrelook og ovenstående er i denne uge ankommet med posten til mig :-) Jeg er helt vild med det og vidste med det samme, det skulle være det, da jeg prøvede det i en butik - inden jagten gik ind på nettet. Der er virkelig penge at spare ved netshopping, hvis man er villig til at ofre lidt tid på at lede. Mærket er Michael Kors, som såvidt jeg ved er et ret nyt på det europæiske marked.

God aften til jer derude.

torsdag den 23. februar 2012

low carb dinner #2: blomkålspizza



Endnu en af Janes opskrifter (LCHF er god inspiration, når jeg gerne vil spare på carbs'ene) kom på menuen tirsdag aften. Der stod jo en rest blomkålsris i køleskabet fra mandag og de skulle da blive til min første blomkålspizzabund.

blomkålspizzabund
(1-2 pers.)

1/3-½ blomkålshoved snittet til blomkålsris
1 æg
1 håndfuld revet ost
lidt salt

fremgangsmåde:
1) Alle ingredienserne til bunden blandes og bredes ud på bagepapir på en bageplade.
2) Bunden bages i en varm oven ved 250 grader varmluft i ca. 12 min. til den har fået lidt farve.
3) Tag bunden ud - kom dit yndlingsfyld i og bag pizzaen kort til osten er smeltet.

Endnu en hit-opskrift fra Jane :-) Det er bestemt ikke sidste gang, jeg laver pizza med blomkålsbund. Jeg er rigtig postiv overrasket over, at bunden slet ikke bliver smattet, når der kommes vådt fyld på. Tror dog godt, den må få lidt mere farve inden fyldet kommer på næste gang - selv om den bliver mørk/ sort i kanten.

P.S. Her til aften havde jeg café-date med min veninde og min menu stod på en gang salat, som var ganske udmærket. Lige nu nyder jeg en kop the til ugens afsnit af Rita, inden det er under dynen. Det vil forhåbentlig kurere den dræber-hovedpine, jeg har haft hele dagen (note: det der sukker er ris til egen røv).
Nu ser det også ud til bloggen igen kører på Internet Explorer-browseren, så nu skal jeg se, om jeg ikke kan slippe af med den der Google Chrome igen ;-)

den der lumske tredjedag

Ja, det var i går, onsdag, som var min tredjedag i og med, at jeg mandag startede min udfordring med færre kulhydrater og dermed også ud med sukkeret igen oven på en uge, hvor indtaget havde været ret meget i overkanten.
MEN jeg røg lige i sukker og carbs-land på tredjedagen, ØV. Undskyldningerne vil jeg spare jer for, men blot melde, at jeg igen er klar. I dag er igen dag et og tredjedagen falder på lørdag. Jeg vil klare den og mandag er det hele meget bedre :-)
(Tilråb for sidelinjen modtages gerne)

Netop det der med udfordringer og ændring af vaner fik mig igen til at tænke på Andrea Baks 'Slut fred med din krop' - hvor hun skriver, hvordan det som, vi skal holde os fra/ gør til det 'forbudte' bliver det, der fylder mest i vores hjerne og det dermed er der vores fokus ligger i stedet for på alt det andet lækre, som er meget bedre for os. Jeg har stadig ikke fået taget hul på 'Kaizen'.

Dette indlæg vil jeg jeg lade være en reminder til mig selv. Mine vaner er klart forbedret, men 'alt eller intet-tankegangen' skal jeg stadig arbejde med. Plus rose mig selv for alle de små skridt mod at passe bedst muligt på min krop.
Samtidig fortæller det også jer derude, at jeg ikke er ufejlbarlig - der er nemlig en helt rigtig og levende person bag alle skriverierne ;-)

onsdag den 22. februar 2012

pandekager uden mel!



Det var jo pandekagedag i går og jeg startede da også dagen med pandekager efter Janes opskrift. Igen tak til Jane, for de er et HIT. De hittede så meget i går morges, at jeg igen i går aftes lavede en hel portion, som blev sat i køleskabet, så der var pandekager på menuen igen til morgen - og måske også de næste par dage. Bare et par stykker mætter nemlig helt fantastisk. Jeg har nydt dem med en smule penautbutter og et glas iskoldt skummetmælk. Skøn start på dagen og opskriften skal I da bestemt ikke snydes for, for jeg har ændret lidt i forhold til Janes udgave.

pandekager uden mel!
(ca. 10 stk.)

4 æg
4½ æggehvide (= 3 bg. past.)
150 g fromage frais 0,2 %
2 spsk. Sukrin
2 tsk. kanel
8 måleskeer HUSKfiber
lidt salt
kokosolie til bagning

fremgangsmåde:
1) Pisk alle ingredienserne sammen.
2) Bag pandekagerne i kokosolie til de har fået farve.

Tip
Jeg lavede hver pandekage af cirka 3/4 dl dej.
Min mindste pande er vist 24 cm, men jeg lavede pandekagerne mindre, da jeg ellers syntes de var svære at vende.
Hold øje, da de hurtige kan få lige rigelig farve.

Tip II
Lav pandekagerne uden sødemiddel og kanel og brug dem til madpandekager med fyld eller andet - det skal jeg i hvert fald afprøve.

Tak for en superlækker opskrift, Jane ;-)

tilbage? + et kik i madpakken


Tak til Jane, Google Chrome ser ud til at have reddet mig i denne omgang (min skrifttype ser umiddelbart lige lidt mærkelig ud). Jeg er dog blevet lidt nysgerrig angående at rykke bloggen til en anden 'platform', som Jane også anbefalede - for eksempel wordpress. 
Er der nogen er jer derude, der måske har erfaringer med at flytte bloggen til en anden 'platform'?

Billedet er et kik i min madpakke, som den så ud i går: peanutmarineret kylling og råkost af gulerod, squash og æble med citronsaft og lidt ristede kerner på toppen.

hjælp! error

Hjælp!
Jeg kan ikke blogge fra min bærbar pc derhjemme. Når jeg vil oprette nyt indlæg kommer vinduet frem, men når jeg forsøger at tilføje et billede står vinduet bare med en 'tænkende blomst' og kommer ikke videre. Nederst i linjen i bunden af skærmen står der 'Error on page' og 'Javascript void (0)'. Dobbeltklikker jeg på linjen får jeg ovenstående billede op. Jeg har opdateret min Java, men det har ikke løst problemet :-(

Er der nogle af jer, som har oplevet det samme eller har et bud på en løsning?

Håber meget, en af jer derude kan hjælpe mig, da jeg hverken har brormand eller kæresten hjemme, som ellers er mine IT-livliner.

Nu har I hvert fald forklaringen på måske manglende indlæg fra min side i den nærmeste fremtid - hvis jeg ikke skulle være heldig at få problemet løst snarest. Der ligger allerede tre lækre indlæg og venter... Håber, jeg snarest kan vende tilbage med lækker inspiration.

Lige en anden ting - er der begrænsning på antallet af MB man kan uploade? Jeg kan som sagt klikke på billede-ikonet ved oprettelse af 'nyt indlæg' (flere af de andre ikoner i redigeringslinjen er væk) og får lov at browse efter et billede, men billederedigeringsbilledet ser anderledes ud og nederst står der, at jeg pt bruger 830 MB = 81 % af de tilladte 1024 MB???
Jeg trykker 'tilføj billede' og derefter kommer ovennævnte 'tænkende blomst'. Jeg har da aldrig forstået, der skulle være begrænsning med hensyn til lagringspladsen for min blog - har jeg forstået det forkert? Jeg har nemlig ikke reduceret størrelsen på et eneste af mine billeder, da der ikke har været problemer med at uploade i fuld størrelse - er det måske en del af ovenstående problem?

P.S. Dette er blogget fra pc'en på jobbet.

mandag den 20. februar 2012

low carb dinner #1

(beklager billedets kvalitet)

Efter træning med C måtte jeg hjem og kreere den planlagte: chili con carne med blomkålsris. Jeg har givet mig selv den udfordring at spare på de der djælve, som er kulhydraterne, så de skæres såvidt muligt (kroppen kan skrige så meget, at jeg må give efter...) væk fra aftensmaden. Derfor skulle blomkålsris, som jeg har set både hos Kathrine og Jane afprøves i dag. Jeg hakkede den rå blomkål i minihakkeren, men synes konsistensen blev for fin...hmm... Jeg overhældte, som Jane, 'risene' med kogende vand og dryppede dem af i en sigte. Chili con carnen (der ikke lige var klar på foto i dag) blev stort set lavet efter den sædvanlige opskrift, dog blev majsene i dag erstattet med en halv rød + en halv grøn peberfrugt i tern. Desuden tilsatte jeg i dag kanel og to stykker mørk chokolade uden tilsat sukker.

lørdag den 18. februar 2012

grovboller med tre slags flager (koldhævede)


I aftes rørte jeg en gang grove boller, så der var dej til den gang morgenboller til morgen. Jagtede ellers en opskrift med ølandshvedemel, da jeg stadig har til gode at eksperimentere med den meltype. De fleste opskrifter jeg fandt online var dog rørt på røremaskine, så det endte med et kig i opskriftssamlingen herhjemme. Jeg fandt inspiration i 'BARE SPIS' af Barbara B. Becker, Nanna Friis & Anne-Li Engström, hvor der er en grunddej til boller, som jeg tog udgangspunkt i.

grovboller med tre slags flager (koldhævede)
(10-12 stk.)

10 g gær
5-6 dl lunken vand
1 spsk. salt
½ tsk. honning
50 g 5-kornsblanding
50 g havregryn/ -flager
50 g bygflager
50 g rugflager
Ca. 300 g sigtet speltmel

fremgangsmåde:

dag 1:
1) Hæld 1 dl kogende vand over 5-kornsblandingen og lad den trække ca. 15 min. til den er lunken.
2) Rør gæren ud i vandet, tilsæt salt, honning og 5-kornsblandingen.
3) Tilsæt de tre slags flager og melet lidt efter lidt til dejen har konsistens som tyk grød.
4) Dæk skålen til med film og stil den i køleskabet natten over.

dag 2:
1) Varm ovnen op til 230 grader (varmluft).
2) Sæt dejen på en bageplade beklædt med bagepapir med en spiseske.
3) Bag bollerne i 5 min. ved 230 grader - skru ned på 180 grader (varmluft) og bag bollerne ca. 20 min. til det lyder hult, når du slår dem i bunden.


Det er boller med gods i og en fugtig krumme - men nu kunne jeg heller ikke vente med at spise morgenmad til de var helt afkølet.

fredag den 17. februar 2012

fra helsekosten


Da jeg igen er ved at løbe tør for Udo's måtte jeg lige en tur forbi en lokale helsekost i dag. Her købte jeg ud over Udo's Choice - C.L.A. + T fra Pharma Nord og NDS Classic 9 (probiotika) på opfordring af Charlotte. C.L.A. + T håber jeg kan hjælpe min krop til at få bedre effekt af min træning. NDS Classic 9 skulle hjælpe fordøjelsen og skabe den bedste bakterieflora i tarmen, så jeg blandt andet skulle få det bedst mulige optag af mine øvrige kosttilskud.
Derudover havde jeg Yogis Green Energy the (som jeg lige var blevet glad for) på min 'liste', men den er udgået, så jeg prøvede i stedet to andre varianter, som jeg ikke har haft tidligere - Pure og Licorice Mint. Licorice Mint er godkendt - den sidder jeg nemlig og yder til en gang blogging. Raw Organic Food Bar'en (kokos-varianten) var lige til at tage den værste sult, da jeg skulle videre på indkøb. Den er rigtig god, sød og med kokos og chokoladestykker. Den kan jeg klart anbefale, men den er dyr, synes jeg. Måtte slippe 19 kr., så hjemmelavet står øverst på listen.

quesadilla med bønner


I går skulle min aftensmad være nem, da jeg efter træning også havde planer om at klare denne uges rengøring. Træningen var jeg ellers godt nok tæt på at droppe, men en aftale med brormand fik mig afsted og det var ganske okay. I dag har jeg også træningsaftale - det er virkelig godt lige for tiden, hvor jeg ikke selv er super god til at holde mig oppe på det der motion.
Tilbage til menuen så blev det en gang quesadilla med bønner med inspiration fra Alt for damerne. Jeg tilsatte dog lidt andet grønt end tomaterne, da jeg synes de væder meget, når det bliver lukket inde i en quesdilla, men nu valgte jeg også at smide den i ovnen frem for på panden, så der samtidig kunne laves til ekstra til madpakken. I får lige min version her.

quesadilla med bønner
(1-2 pers.)

3-4 fuldkornstortillas
1 ds. bønner (jeg brugte Bionas Mixed Beans)
3-4 spsk. tacosauce
1-2 håndfulde revet ost (jeg er ret glad for Karolines Tex Mex variant, hvor der er tilsat krydderier)
½ rødløg
1/4 peberfrugt
2 cm skive squash
2 spsk. majs

tilbehør:
guacamole
spinat/salat
evt. ekstra tacosauce

fremgangsmåde:
1) Fordel tacosaucen på de to af totillas, derefter bønner, finthakkede grøntsager og revet ost.
2) Læg en totilla på toppen.
3) Bag quesadilla'erne i ovenen ved 200 grader i 10 min. til den øverste totillas får lidt farve.

torsdag den 16. februar 2012

lækkerier med posten


Denne lækre æske lå og ventede på min, da jeg kom hjem. Jeg deltog i Lone Kjærs valentine-konkurrence og var så heldig at blive trukket ud som en af vinderne af en lækker æske lakrids-chokolade fra Lakridsfabriken. Den glæder jeg mig godt nok til at smage. Elsker kombinationen af lakrids og chokolade, så denne skal nok være endnu en lækkeri i mine øjne.

P.S. Velkommen til medlem nr. 50 :-)

onsdag den 15. februar 2012

grøn frokost


Det var nemlig lige hvad min frokost var i dag. Den bestod af to styk broccolideller med dip af fromage frais, dijonsennep og limesaft. Dertil lækker bønnesalat med inspiration fra Xenia. Jeg havde ikke helt grønne bønner nok, så der røg snackærter i også. Opskriften får I lige her:

bønnesalat med feta & avocado
(1-2 pers.)

200 g grønne bønner (/ snackærter)
½ rød peberfrugt
50-75 g feta
1 avocado
citronsaft
evt. ristede kerner som drys

fremgangsmåde:
1) Blancher de grønne bønner kort i kogende vand - de skal stadig være sprøde.
2) Skær peberfrugt og avokado i mundrette stykker.
3) Bland alle ingredienserne.

Tip! Skal du have salaten med i madpakken som jeg, kan den sagtens laves dagen før - dog uden avocadoen, som er lækrest, hvis du først skærer den ud om morgenen. Evt. drys medbringes i en beholder for sig selv og drysses over lige før servering.

mandag den 13. februar 2012

'hvis jeg kan, kan du også'

(beklager billedets kvalitet) 

Af Camilla Framnes.
Den bog har jeg slugt i løbet af weekenden. Jeg kender, ligesom de fleste af jer derude, Camilla fra kanal 4's dokumentar 'De Unge Mødre'. Camilla kom også med i 'De Unge Mødres Drøm', hvor hun fik Charlotte Bircow som coach. Med Charlottes hjælp fik Camilla en sundere livsstil og opnåede et vægttab på over 50 kilo. I bogen fortæller Camilla om sin overvægt og alt, hvad der har relation til denne - opvækst, relationer, to graviditeter, op- og nedture.
Selv kan jeg nikke genkendende til mange af de tanker Camilla beskriver, som ellers ligger bag facaden. Hun har. ligesom jeg selv, skulle gøre op med 'alt eller intet-tankegangen', som jeg tidligere har skrevet om her på bloggen i forbindelse med Andrea Baks bog.
Charlotte Bircow har også flere gange i forløbet 'tvunget' hende til at rose sig selv - smide selvkritikken på hylden. Det er en tanke, Camilla fandt fjollet i starten, men til sidst måtte indse havde en positiv effekt. Det er også en af de ting, jeg arbejder med. Negative tanker om dig selv gavner bestemt ikke et vægttab/ ønsket om en sundere livsstil.
Endnu en god pointe fra bogen er, at variation og eksperimentering med nye madvarer gør den sunde kost spændende og er med til at holde de gamle vaner på afstand. Det skal være sjovt at være sund! Du får det med stor sandsynlighed også sjovere ved at leve sundt. Sund livsstil er nemlig også godt for humøret - det oplevede Camilla som det største plus ved at smide overvægten.

'de fleste smil er startet med et andet smil'

weekend forkælelse III

chokoladekugler & rå brownie... 

rå brownie med eksotisk frugt...

I går fik jeg produceret endnu en om gang chokoladekugler og rå brownie, da fryserens lager var helt tomt. Jeg vendte chokoladekuglerne i ristet kokos, det giver en ekstra lækker smag af kokos, synes jeg. Den rå brownie lavede jeg denne gang udelukkende med dadler, så den er uden sveskesmag i denne omgang.
Vi nød senere et dejlig snasket stykke brownie med frisk ananas, mango, passionsfrugt og granatæble kerner - der manglede bare lige en god klat is, men det er fryseren også løbet tør for, så må blive en anden gang.

Hvilke lækkerier har du forkælet dig selv med i weekenden?

weekend forkælelse II


Nemlig min morgenmad i går, søndag. Endnu en gang forkælelse bestående af to tynde skiver hjemmebagt surdejsgrovbrød (mors) med lækker økologisk smør, et blødkogt æg og Yogis Green Energy the (som jeg kun kan anbefale - min første pakke er faktisk allerede tom). I dag er det faktisk også lykkedes mig at komme op i god tid, så jeg faktisk sidder og nyder en lignende omgang i skrivende stund.

Hvad har du fået til morgenmad?

lørdag den 11. februar 2012

kikærtecurry


Siden Ditte postede sin kikærte-curry har den været på min 'to try'-liste og ingredienserne har faktisk også været indkøbt i nogle dagen, men det er først her til aften, at vi fik det lavet. Vi kæmpede dog lidt med at få smag i retten men godt med lime fik til sidst sat prikken over i'et. Næste gang skal retten dog ikke simre 30 minutter inden kikærterne tilsættes - da fyldet bliver ret udkogt og derfor falder fra hinanden. Det klæder ikke retten så godt, som det også kan ses på mit billede.

kikærtecurry
(2-3 pers.)

1 ds. kikærter
1 ds. kokosmælk
½ blomkål
2 kartofler
1 æble
1 lille løg
1 fed hvidløg (eller mere, hvis du gerne vil have smagen af hvidløg igennem)
lime
gurkemeje
garam masala
spidskommen
tørret chili
salt

fremgangsmåde:
1) Del blomkål i små buketter og skær kartoflerne og æblet i tern.
2) Skær løg og hvidløg fint og steg dem kort i lidt olie i en gryde sammen med krydderierne.
3) Kom blomkål, kartofler og æblet i gryden og tilsæt derefter kokosmælk samt evt. lidt vand.
4) Lad retten simre til grøntsagerne er så møre, som du ønsker dem.
5) Tilsæt kikærterne og lad retten varme igennem.
6) Smag til med ekstra af krydderierne, salt og masser er friskpresset limesaft.
7) Servér med ris, evt. naan brød og en klat god yoghurt på toppen.

weekend forkælelse...




1..2..3..og skålen var tom.
Jeg nyder virkelig, at der er tid og lyst til at kræse lidt ekstra for min morgenmad i weekenderne og i dag kom peanut 'cupcaken' på menuen igen. Denne gang med en ½ banan, lidt mælkechokolade uden tilsat sukker og agavesirup og ingen Sukrin. Det var en succes. Give it a try.

i'm back... and thank you



Siden jeg modtog min første blogaward er yderligere et par stykker kommet til i den seneste tid. Jeg vil gerne takke Annette og Marie mange gange for denne gestus. Jeg modtager dem med kyshånd, men tillader mig at henvise til modtagelsen af min første, som jeg har givet videre til fem skønne bloggere.

Jeg bliver varm indeni, når I derude bag skræmene fortæller mig, at I nyder at læse mere herinde og finder inspiration er på bloggen. Det varmet mit blogger-hjerte og jeg modtager med glæde jeres mange kommentarer. Jeg forsøger virkelig at besvare dem alle efter bedste evne, så hold dig ikke tilbage.

Jeg glæder mig til at høre fra dig og fortsat inspirere det bedste, jeg kan.

Tak.
- frk. sveske

torsdag den 9. februar 2012

nydelige nøddekager


Endnu en opskrift fra 'to-try'-listen blev afprøvet i går og den skulle selvfølgelig være i det mere søde kategori end de før omtalte pizza-muffins. Opskriften har jeg set hos Charlotte og de skulle afprøves. Kagerne er en lækker sød bid med nøddecremen i midten.

nydelige nøddekager

4 æggehvider
50 g Sukrin
1 stang vanille
60 g kokosmel
100 g malede hasselnødder
40 g mandelmel
100 g kokosolie
evt. 2 spsk. kakao

nøddecreme til fyld (jeg brugte choko-nøddecreme fra Cavalier)

fremgangsmåde:
1) Bland Sukrin og vanille til 'vanillesukker'.
2) Rør nødde-, mandel- og -kokosmel plus kokosolie sammen med 'vanillesukkeret'.
3) Pisk æggehviderne stive.
4) Ved forsigtigt nøddemassen i de stive hvider.
5) Sæt små klatter på en plade med bagepapir med en teske.
6) Bag kagerne i ovnen ved 200 grader i ca. 10 min.
7) Læg kagerne sammen to og to med nøddecreme, når de er helt afkølet.

pizza-muffins


Jep, den er god nok - du har læst helt rigtig. I går fik jeg nemlig afprøvet opskriften fra PCOliv.dk på Ninas pizzasnacks. De skulle have været bagt i som minimuffins, men jeg ejer ikke en minimuffinform, så derfor blev mine bagt som muffins af almindelig størrelse. Bagetiden er derfor lidt et gæt, for jeg holdt øje med dem og fik ikke lige sat uret.

pizza-muffins
(10 stk.)

2 dl kamutmel (jeg bruger Urtekrams)
2 æg
1 spsk. HUSKfiber
2 tsk. bagepulver
3 tsk. oregano
2 dl skummetmælk
100 g revet ost
100 g pepperoni/ skinke/ kylling
½ grøn peberfrugt, finthakket

fremgangsmåde:
1) Pisk æg og HUSK godt sammen - tilsæt mel og mælk og lad dejen hvile i ca. 10 min.
2) Tilsæt bagepulver og oregano.
3) Tilsæt fyldet og 2/3 af osten.
4) Fordel dejen i en smurt muffinform. Drys med resten af osten på toppen.
5) Bag muffins'ene ved 180 grader til de er gyldne på toppen - ca. 15-20 min.

Nyd dem varme med kryderet tomatsauce og/eller frys dem til madpakken ;-)

quick peanut 'cupcake'


I går eftermiddag havde jeg planlagt en eftermiddag i køkkenet, men der skulle lige startes med noget energi - det blev til en kop micro-kage. Kagen havde jeg set Hos Annette, men farin og chokolade gik jeg uden om, så I får lige opskriften, som jeg lavede den. Beklager den ikke er så foto-venlig ;-)

quick peanut 'cupcake'
(1 pers.)

1 æg
1½ spsk. hvidhvedemel
1 spsk. Sukrin
1½ spsk. crunchy peanutbutter
1 tsk. vanillepulver
1 nip salt
4 hakkede mandler
evt. ½ banan*

fremgangsmåde:
1) Bland alle ingredienserne i en kop/ skål.
2) Bag kagen i microovnen i 45-90 sek. (afhængig af ovnens effekt, min fik 75 sek.)
3) Servér straks - evt. med vanilleskyr/-kvark.

*næste gang vil jeg mose en ½ banan i dejen, da den er ret fast og mangler sødme - men jeg har jo også fjernet båede farin og chokolade.

Kagen gled dog fint ned i selskab med en ½ banan i skiver ;-) Derefter var der god energi til at forsøge med yderligere to nye opskrifter, som jeg nok skal lægge her på bloggen en af de næste dage.

tirsdag den 7. februar 2012

asiatiske kødboller i paneng red curry sauce


I dag stod aftenens menu på asiatiske kødboller i paneng red curry sauce med nudler og råkost. Menuen var inspireret af Sabina og Line. Det er virkelig en god ret og helt sikkert ikke sidste gang det kommer på bordet herhjemme. Opskriften skal I derfor ikke snydes for.

asiatiske kødboller i paneng red curry sauce
(2-3 pers.)

fars:
500 g hakket oksekød
½ brev Santa Maria Paneng Red Curry Spice Mix
3 spsk. creamy peanutbutter
2 fed hvidløg, pressede (mine var desværre mugne, så der røg et lille løg i som erstatning)
1 æg
½-1 frisk rød chili

sauce:
1 ds. kokosmælk
½ brev Santa Maria Paneng Red Curry Spice Mix
½ dl peanuts, hakkede
1 rød peberfrugt
1/3-½ squash
saft af ½ lime
evt. soya (blev erstatning for fiskesaucen)

fremgangsmåde:
1) Bland ingredienserne til farsen til en ensartet masse.
2) Tril farsen til kødboller - ca. 2 cm i diameter.
3) Steg kødbollerne på en varm pande i kokosolie. Tag dem af og hold dem varme under et stykke staniol.
4) Kom kokosmælk, resten af krydderiet, de hakkede peanuts og evt. soya i en gryde og lad det simre et par minutter.
5) Jævn evt. saucen med en smule maizena inden limesaft, peberfrugt, squash samt kødbollerne tilsættes og saucen simre yderligere et par minutter.

Servér med fuldkornsnudler og salat.

dinner for two

(billedet er lånt her)

I går havde kæresten og jeg 2 års-dag og vi var i den anledning ude og spise en lækker menu på The Lodge i Vejle. Stedet er moderne indrettet og emmer af hygge og afslapning. Vi blev placeret ved et rundt bord med bløde læderstole ved vinduet ud om gården. Vi bestilte begge deres Grillmenu:

Forret
Jomfruhummer-svampetoast

Hovedret
Boeuf Bearnaise
200 g ribeye med grøn salat, hjemmelavede steak fries & hjemmelavet sauce bearnaise

Dessert
Blodappelsinsorbet med Champagne*

*Jeg fik den søde tjener til at smile til kokken og lokke ham/hende til at bytte min dessert ud med denne:

'Snickers'
Jordnøddemazarin, mælkechokoladeis & peanutcrumble

Jeg havde desværre ikke fået kameraet med, men tror nu heller ikke belysningen havde tilladt nogle gode billeder og det der med blitz (trods det begrænsede selskab) på en restaurant, synes jeg nok er lidt for entusiatisk. Billeder må I i hvert fald undvære, men ingen tvivl om, at vi var begejstrede for det, vi fik serveret.

Til start fik vi en lille brødpose med skønt surdejsbrød, dejlig brændt i skorpen og dertil hjemmerørt (vil jeg påstå) smør med groft salt. Lige noget for en brød- og smørelsker som mig.

Fra toppen af menuen var svampetoasten med jomfruhummer en rigtig god kombination. Ristet brød/ en skive flûte med lækker svampesauce (champignon, Karl Johan og portebello), to styk grillet, supermøre og bløde jomfruhummerhaler ovenpå, toppet med fintsnittet purløg og til allersidst friskrevet parmesan ved bordet. Mit bekendtskab med jomfruhummer er forholdsvist nyt, men disse gjorde det bestemt ikke ringere, tværtimod. Det salte, cremede, bløde, sprøde = mmm...

Vores ribeye var stegt perfekt medium og havde den skøn grillsmag og -skorpe. De hjemmelavede fritter var sprøde og smagte af olie (ikke friture, men  kan ikke bestemme hvilken olie). Jeg er normalt ikke til sauce, men denne hjemmelavede bearnaise sauce smagte virkelig hjemmelavet (godt af estragon) og var dejlig skummende - det er et stort plus i min bog. Salaten var ret grov - forskellig blandet grønne salater (bl.a. feldsalat) med lidt rå hvidkål, blomkål og broccoli vendt i vinaigrette.

DESSERT! Det er bare en dejlig afslutning på en lækker middag med skønt selskab. Kæresten fik to kugler blodappelsinsorbet serveret i et stort cocktailglas med lyserød sukkerkant, hvor tjeneren så trak en flaske champagne op ved bordet og hældte over. Kæresten nød desserten i fulde drag. Jeg er derimod ikke til alkohol (da jeg ikke har rørt det i flere år, blot af princip og ønske om en sundere krop), men fik da en smagsprøve og sorbeten var skøn - frisk, blød og cremet.
Min dessert blev serveret i en dyb tallerken med lidt karamelsauce 'trukket' over bunden, en aflang 'stang' mazarin med mørk chokoladeovertræk og en kugle blød mælkechokoladeis drysset med crumble. Ganske efter tjenerens anvisning skulle en kombination af alle elementerne smage som snickers og hun havde helt ret.

Vi var tilfredse, godt mætte (meget tilfredse med portionernes størrelse) og vender ret sikkert tilbage til The Lodge en anden god gang - der bliver nok holdt lidt øje med deres menu'er på hjemmesiden.
(Eneste lille minus var blot, at den gode mad ikke formådede af give min kulderamte krop varmen :-( )

mandag den 6. februar 2012

butterbeans vafler



Jeg holder fri sammen med kæresten i dag. Vi har officielt været kærester i 2 år i dag :-D Indtil videre har vi nydt dagen med en tur i fitnesscentret og disse spændende madvafler fra Birgitte Nymanns 'FLAD MAVE - så enkelt er det!. Vaflerne er ret tørre i konsistensen, derfor tilføjede jeg både lidt mælk og olie-margarine undervejs. Opskriften skal der eksperimenteres lidt med. Men vaflerne mætter godt og med nøddecreme og lidt banan er det en lækker snack. Birgtitte foreslår også, at man kan bruge dem som sandwich-brød - det må jeg prøve en anden gang. Desuden kan man bage dem som pandekager, hvis man ikke lige vil have gang i vaffeljernet.

butterbeans vafler
(6-7 plader afhængig af jernets størrelse)

1 ds. butterbeans
3 æg
2 tsk. HUSKfiber
1-2 dl vand eller anden væske (her tog jeg lidt mælk)
evt. lidt fedtstof/ olie i dejen
kokosolie til bagning

fremgangsmåde:
1) Varm vaffeljernet op.
2) Blend butterbeans'ene med lidt vand.
3) Rør et æg i ad gangen.
4) Tilsæt HUSKfiber, væske og evt. fedtstof.
5) Bag vaflerne til de er gyldne.


Velbekomme!

Nu bliver der slappet lidt på sofaen og i aften skal vi ud og nyde lidt lækker mad på en ny (for os) restaurant - det glæder jeg mig til.
Rigtig dejlig mandag til jer derude bag skærmene.

søndag den 5. februar 2012

vegetarlasagne med bønnegryde

(Beklager billedets kvalitet)

Da jeg for noget tid siden lavede vegetarisk bønnegryde smed jeg resten i fryseren. I dag blev den så serveret i en gang lasagne med ricotta og mozzarella. Desværre manglede bønnegryden noget smag og da ingen af de to oste rigtig har smag blev lasagnen lidt tam. Det må så være min note til næste gang, for det er ikke sidste gang jeg laver hverken bønnegryde eller vegetarlasagne ;-) Opskriften skal I da heller ikke snydes for - kom bare godt med krydderier i.

vegetarlasagne med bønnegryde
(2-3 pers.)

1 liter vegetarisk bønnegryde
3/4 pk. tørrede fuldkornslasagneplader (jeg brugte Urtekrams)
1 kugle frisk mozzarella
½ bg. ricotta (fx Galbani)

fremgangsmåde:
1) Læg bønnegryde, lasagneplader og de to oste skiftevis i et ovnfast fad - slut af med bønnegryde og ost på toppen.
2) Bag lasagnen ved 180 grader i 40-50 min*.

*Jeg havde staniol over cirka halvdelen af tiden, for toppen ikke blev for mørk.

lørdag den 4. februar 2012

hygge med mad!


I går kom første eksemplar af Mad! til mig. I julegave havde jeg nemlig ønsket abonnement på et lækkert mad-magasin og da jeg gav mine forældre og lillebror hver deres luksus chokolade-/ lakridskalender, syntes de, jeg skulle have nogle numre af Mad! og hygge mig med. Skøn gave og jeg glæder mig til at kaste mig over det første blad og forhåbentlig finde lækker inspiration, som jeg kan dele med jer. Perfekt til en lørdag eftermiddag på sofaen.
Energiniveauet er lidt lavt her i dag, da sengetiden blev skubbet flere timer - kærestens fly kunne ikke helt komme hjem i går. Den var derfor langt over midnat inden vi kom i seng (læs: kl. 2.30)- det er ikke noget, der er godt for mit A-menneske. Men... op ad formiddagen startede vi dagen med en gang bananklatter efterfulgt af lidt skuldertræning i fitnesscentret.
Endnu en af de gode opskrifter, som jeg har delt med jer tidligere kom på menuen til frokost... se bare;-)


Hvad nyder du din lørdag med?