lørdag den 5. januar 2013

chokoladekage uden mel + hjemmelavet vanilleflødeis


Nytårsdesserten var lige ved at gå i glemmebogen, men senere i aften er det planen at nyde de sidste rester (læs: fokus på ekstra grønt er vist på genvalg for den kommende uge... no comment) og opskrifterne får I derfor lige her.
Opskriften på den meget simple kage er fundet hos Xenia og den meget lækre og cremede vanilleis er set hos Jane. Sød, tung kage med den helt rigtige chokoladesmag i selskab med cremet is med masser af vanille og syrlig hindbærcoulis 'on the side' var virkelig en lækker dessert og tilmed nem at lave.

chokoladekage uden mel
(4 pers.)

100 g god mørk chokolade min. 70 % kakao
100 g økologisk smør
100 g sødning*
3 æg

*jeg brugte Sukrin Gold, men erstat med din favorit eller en kombination af flere favoritter.

fremgangsmåde:
1) Kom smør, chokolade og sødning i en gryde og smelt det sammen til en ensartet masse under omrøring.
2) Tag af varmen og rør et æg i dejen ad gangen.
3) Rør grundigt til dejen bliver en tyk og ensartet.
4) Kom dejen i en lille springform beklædt med papir eller 4 store muffinforme i silikone.
5) Bag muffins ved 180 grader varmluft i ca. 15 min. En stor kage skal bage ca. 25 min. Tjek med en kødnål - den skal være fri af dej, men kagerne må gerne være godt fugtige.

tip!
Bag kagen mellem retterne og servér lun til dessert - eller bag den i forvejen og lun kort inden servering.

vanilleflødeis
(4 pers.)

4 past. æggeblommer
1½ spsk Sukrin+
1 spsk vanillepulver eller tilsvarende fra en stang vanille - blandet i lidt Sukrin+
3½ dl økologisk piskefløde

fremgangsmåde:
1) Pisk Sukrin+ og vanille ud i æggeblommerne til en skummende æggesnaps i en skål.
2) Pisk fløden til flødeskum i en anden skål.
3) Vend forsigtet æggesnapsen i flødeskummet - til cremen lige nøjagtig er ensartet.
4) Hæld flødecremen i en stor form eller portionsforme til 4 personer.
5) Frys i minimum fire timer.

Velbekomme!

12 kommentarer:

  1. Hej Sveske:-)
    Jeg kom til at tænke på, om det er en mulighed, at lave chokoladekagen uden sødemiddel?
    Jeg tænker at, hvis man er vant til 85% chokolade også får sukkeret fra 70% er det = sødt nok?
    Medmindre at sødemiddelet gør noget decideret for selve kagens struktur..
    Knus Ditte :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ditte,
      Uh, det tør jeg ikke svare på, men mht. til det søde tror jeg, du har ret. Jeg brugte også 85 % chokolade til mine kager, da det typisk er den jeg har/ spiser.
      Lad mig endelig høre, hvis du giver den et forsøg uden sødning.
      KH
      - frk. sveske

      Slet
  2. Elsker kombinationen af chokolade, vanille (is) og hindbær!

    SvarSlet
  3. Lækker dessert! Og godt at I kunne lide kagen - den er så simpel og nem, at det næsten er åndssvagt ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Xenia,
      Det var en super dessertkage - tak for opskrift.
      KH
      - frk. sveske

      Slet
  4. Hej frk. sveske.
    Jeg ville lige høre mht. isen om du rører i den løbende, eller om du bare fryser den og så evt tager den op et antal minutter før servering?
    Mvh Mai

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Mai,
      Jeg rører ikke i den undervejs og synes faktisk ikke, at den krystalliserer. Ja, jeg tog de små portionsforme ud ca. 10 min. før servering.
      KH
      - frk. sveske

      Slet
  5. Hvad bliver forskellen, hvis jeg bruger alm sukrin i stedet for gold?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det gør ikke den store forskel - Gold er en smule mere krydret a la farin og mindre 'kold' i smagen end den alm. Sukrin, men kan du sagtens bruge.
      KH
      - frk. sveske

      Slet
  6. Tusinde tak, så vover jeg med alm Sukrin. Synes det "kolde" kan være lidt for gennemtrængende ind imellem :-)

    Mvh. Christina

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Christina,
      I denne opskrift vil en god chokolade nok redde det hele og evt. 70 %, så den er lidt sødere/ mindre bitter.
      KH
      - frk. sveske

      Slet