torsdag den 9. januar 2014

vil du sige farvel til sukker i 2014?

Sukker - vil nok altid være et varmt emne, i hvert fald i denne kur-tid. Det er umuligt at åbne et medie uden at få kastet tips til at blive slankere i hovedet. Personligt afskyer jeg det begrebet 'kur'. Mit liv er blevet for kort til slankekur. En sund livsstil er vejen frem, hvis du spørger mig. Hertil vil jeg gerne fremhæve, at hvad der er sund livsstil for mig, er måske ikke nødvendigvis det rigtige for dig. Det gælder om at mærke efter og lytte til SIN krop og ikke til medierne, som prædiker diverse slankekure i denne tid.

Men når det er sagt, så er jeg af den overbevisning, at sukker ikke gør noget godt for os, tværtimod. Det er vidt forskelligt hvor godt, vi tolerer det hvide stof, men nogle af os er særligt sensitive og kan opleve store positive effekter af at udelukke eller skære drastisk ned på sukkeret.

Derfor vil jeg gerne komme med lidt tips ud fra egne erfaringer til, hvordan du slipper ud af sukkerfælden (igen). Først er det vigtigt, at du bliver bevidst om dine triggere. Hvornår er det, du ryger i sukkerfælden? Er triggerne fysiske eller måske psykiske. Der skal i alle former for livsstilsændringer arbejdes med vaner og det er en langvarig proces. Mine tips lægger vægt på at eliminere de fysiske abstinenser, men vær bevidst om de psykiske triggere, så det bliver muligt at hindre at 'summen af laster er konstant'.

spis færre kulhydrater
Indtag af kulhydrater avler øget sult. Mere vil have mere, når det gælder kulhydraterne. Det er svært at spise sig rigtigt mæt i kulhydraterne - i hvert fald de hurtige. Du vil have stor gavn af at skære ned til et minimum under sukkerafvænning. Hos den sukkersensitive gælder det også kulhydrater i nødder, mælkeprodukter og (rod-)frugter.

spis mere fedt
Øg indtaget af fedt i kosten, da fedt er fantastisk til at give lang mæthed og dermed stabilisere blodsukkeret. Særligt en fed og mættende morgenmad er fordelagtig for blodsukkerets udvikling gennem resten af dagen.

spis dig mæt
Det nytter ikke noget at spare på det generelle indtag af mad, mens du forsøger at smide sukkeret på porten. Sult øger sandsynligheden for at gribe ud efter de sukkerholdige fødevarer, så energien får et kick. Sørg derfor at spise dig mæt, når du er sulten.

drik vand
Især hvis din krop er vant til dagligt sukkerindtag, kan det være en drøj omgang de første dage (læs: med hovedpine og cravings). Kroppen afgifter og der hjælper vand kroppen i processen.

fysisk aktivitet
De kloge hævder, at motion øger niveauet af dopamin, endofiner og serotonin, som er de samme signalstoffer indtaget af sukker udløser. For mig virker det med korte træningspas, så mine depoter ikke udsultes og jeg bliver ekstra sulten/ får lavt blodsukker og dermed øget sukkertrang. Dermed vil jeg sige, prøv dig frem, mærk efter, om motionen har en positiv effekt på din sukkertrang eller ej. Motion kan også sagtens være en gåtur i den friske luft, om måske kan give lidt adspredelse til de psykiske abstinenser.

vær ikke fanatisk
... men realistisk. Kan du ikke undvære din købe-ketchup, så lev med den smule sukker, der er i en begrænset mængde. Dette tip er lidt i tråd med, at forbud ikke gør noget godt. Sætter man for mange grænser op for sig selv, så vælter korthuset nemmere. Vælg dine kulhydratkampe med omhu.

vær tålmodig
De første dage kan som nævnt trække tænder ud. Faktisk kræver det en uges tid før sukkertrangen for alvor aftager. Det hænger sammen med hormonet ghrelin, som øges, når vi smager sødt. Fjernes det søde mindskes hormonet og dermed sukkertrangen. Vær derfor tålmodig og var dig mod de typisk voldsomme cravings på tredjedagen ;)
Selv skal jeg på den anden side af tre uger, før min sukkertrang ikke er en voldsom modstander længere.

pas på sødemidlerne
Hos den sukkersensitive kan sødemidler påvirke samme signalstoffer som sukker og dermed påvirke sukkertrangen negativt (læs: altså øge den). Det kan derfor give god mening at smide sødemidlerne ud sammen med sukkeret.

pas på dig selv
Vær god ved dig selv - jf. punkterne spis dig mæt og vær ikke fanatisk. Desuden fremmer negative tanker om dig selv lysten til at give efter for diverse psykiske abstinenser aka trøstespisning. Lyt til kroppens behov, så den ikke stresses unødigt, fordi du vil for meget på én gang. Tag tid til afslapning, yoga, gå tidligt i seng eller lignende for at slappe af, finde ro og overskud.

Du kan læse mine øvrige sukker-indlæg her:
sukkerjunkie på afvænning
once a sugar addict - always a...

4 kommentarer:

  1. Spændende læsning. Jeg er ikke klar til at smide sukkeret helt, men jeg håber det kommer en dag (gerne snarest) :-)
    Mvh Sofie

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Sofie,
      Det kan også være noget af et kvante-spring at sige farvel, men det kommer da helt sikkert og bare bevidstheden omkring indtaget kan måske mindre/ eliminere det uden du opdager det ;) Måske ønsketænkning, men mit mantra 'Jeg må spise alt det sukker. Jeg vil. Bare ikke i dag' har fået mig langt i adskillige gange på afvænning. Men ekstra fedt og mad har hjulpet mig på den anden side, hvor jeg snart runder 7 måneder uden det hvide stads.
      KH
      - frk. sveske

      Slet
  2. Rigtig mange gode indspark.

    Jeg tillader mig at supplere med et indlæg, jeg har skrevet, der giver 3 enkle tips til at holde motivationen oppe, når man træner målrettet.

    http://fitnessinfo.dk/3-tips-til-vaegttab/

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Mads,
      Du skal være så velkommen.
      KH
      - frk. sveske

      Slet