lørdag den 6. september 2014

anmeldelse: 'Funktionel træning' af Thomas Rode m.fl.


I går udkom endnu en bog med Thomas Rode (kendt for bøgerne om Palæo). Denne gang med en bog i træningskategorien, hvor han har fået selskab af Thilde Jo Maarbjerg på ernæringensdelen og personlig træner, Dennis Frisch på træningsdelen.

Allerede i form af coveret er du ikke i tvivl om, at her er en bog, hvor der ikke bliver lagt fingerer imellem. Hvilket med tydelighed også understreges i det omfattende forord af Rode himself. Ud fra eget perspektiv fortæller han, hvorfor han mener, at det er vigtigt at holde sig i fysisk god form - hvad det giver ham og hvad det dermed også kan give læseren.
Bogen henvender sig til mænd og der bliver ikke lagt fingre imellem;

 'Lad være med at ynke dig selv, for ja, gu' er det hårdt, det gør ondt, du bliver forpustet, 
dine ben syrer til, du får tunnelsyn, ser ildfluer, og du skal kæmpe og give alt...' 
(citat: Thomas Rode)

Når jeg nu sidder med bogen og ser den med mine kvindelige øjne, så kan jeg faktisk rigtig godt lide, at bogen er så gennemført henvendt til mænd. Dermed ikke sagt, at vi kvinder ikke kan hente noget i bogen. Selv ville jeg gerne have fingrene i den, fordi jeg siden maj har udviklet min træning mere og mere i retning af det funktionelle. Desuden så læner kosten sig selvfølgelig op ad Palæo-tankegangen; uden kornprodukter, sukker og mælkeprodukter. Men det glæder mig at se, at carbtiming også her er på banen;

'Det handler om timing, kombination og mængde.'  
(citat: Thilde Jo Maarbjerg)

I afsnittet om kosten til at opnå de 'fantastiske' træningsresultater er der både noget at hente for dem med den nørdede fysiologiske tilgang og dem, der blot vil have mere overfladiske guidelines. Denne del af bogen er desuden krydret med lidt opskrifter på basic måltider til morgenmad, frokost og aftensmad uden korn, mælk og sukker.


I den sidste tredjedel af bogen kommer det så til den funktionelle træning. Dennis Frisch indleder med træningsteori, så du får en god ballast til selv at sammensætte et perfekt træningsprogram. Du får viden om; mental træning, fysiske kapaciter og træningsudstyr. 
Derefter følger et væld af øvelser, først til bevægelighedstræning og efterfølgende et øvelsesbibliotek med styrkeøvelser delt op efter muskelgrupper;  ben - forside, ben - bagside, overkrop - forside, overkrop - bagside, kropskerne og spændstighed. 
Øvelsesafsnittene er overskuelige med gode beskrivelser og billeder af de enkelte øvelser. Mange af dem udføres desuden helt uden brug af redskaber - så dermed er endnu en undskyldning for ikke at komme i gang manet  i jorden. 
Billedeserierne er selvfølgelig prydet med selveste Thomas Rode (læs: også i bar overkrop), som træner i rå omgivelser med containere i baggrunden. Der er med andre ord mandehørm for alle pengene - også i billederne.


Styrketræning gør ifølge Dennis Frisch ikke din træning komplet, så der bringes også gode tips til konditions-/ kredsløbstræning på banen til sidst i bogen.

'Der er ingen hemmeligheder eller smutveje. 
Hårdt arbejde og konsistens er vejen frem.'
(citat: Dennis Frisch)

Igen kommer hr. Frisch med praktiske tips til din træning. Kredsløbstræningen baserer han især på intervaltræning i forskellige former; stigningsløb, bakkesprint og 400 m løb. Men konditionstræningen kan også være styrkepræget øvelser, som fx burpees og mountain climbers.

Til sidst afsluttes bogen med færdigbyggede programmer for; opvarmning, utrænet, trænbar og trænet. Dermed kan er der god mulighed for progression og variation, da hver sværhedsgrad indeholder;  grundtræning, no excuses (turbo-programmet), barmarkstræning, fokus på styrke, fokus på kredsløbstræning og kropskompositionstræning - fedttab og muskelvækst.

Alt i alt en bog, som kommer hele vejen rundt om funktionel træning, især den praktiske side. Med bogen i hånden kan du blive den bedste hulemandsudgave af dig selv. Så er du nysgerrig på alt inden for sund livsstil, træningsnørd eller vil du blot være stærkere og bruge din krop som den er bygget til, da er bogen helt sikkert noget for dig.

'Træning, der gør dig i stand til at bruge din krop optimalt.'
'Funktionel træning er løsningen!'
(citat: bagsiden)


Titel: 'Funktionel træning'
Forfattere: Thomas Rode Andersen, Thilde Jo Maarbjerg & Dennis Frisch
Forlag: Politikens forlag
Vejl. udslagspris: kr. 300,-

God læselyst!


TAK!
til Politikens forlag for sponsorat af anmeldereksemplar. Anmeldelsen af bogen er 100 % udtryk for min egen holdning.

2 kommentarer:

 1. Lyder spændende. Kunne være man skulle købe den til hr. Faerber ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jane,
   Jeg tror bestemt, det kunne været noget for den aktive hr. Faerber :)
   Jeg har i hvert fald opfordret træningsnarkomanen aka ham den lækre derhjemme til at kigge nærmere på den.
   KH
   - frk. sveske

   Slet