tirsdag den 11. marts 2014

om indtag af mælkeprodukter på LCHF-kost

mig & mælkeprodukterne
Når jeg kigger tilbage på mine måltider i månederne siden årsskiftet - ja, hertil er #instagram en fantastisk dokumentation, så har mælkeprodukterne været rigt repræsenteret. Da jeg ikke har problemer med at tåle mælken, når det kommer til mavens velvære og jeg elsker dem, så sniger de sig nemt ind i min kost. Med 'sniger' henviser jeg til, at jeg inderst inde godt er klar over, at de er/ bliver lidt en glidebane for mig. Sagt med andre ord; her to en halv måned inde i 2014 så strammer mine bukser for alvor igen. Jo vel, jeg har også indtaget en del chokolade, men det tror jeg ikke alene er årsagen. Jeg er ikke slem til at spise mange nødder, brøderstatninger på kerner/ nødder eller andet i den dur, hvis jeg selv skal vurdere indtaget. Derfor fristes jeg til at skyde skylden på mælkeprodukterne - min lagrede cheddar, hytteost, mascapone, creme fraiche, fløde og smør.

mælkeprodukterne & insulin
Som LCHF'er ved de fleste af os måske godt, at kulhydraterne er dem, som hovesageligt påvirker vores blodglukose og dermed insulinproduktion. Overskydende glukose (når glykogendepoterne i muskler og lever er fyldt) lagres i fedtcellerne. Hvorfor er mælkeprodukterne så et 'problem' i den sammenhæng, tænker du måske. Mælkeprodukter indeholder måske nok en lav andel af kulhydrater (herunder laktose, som er mælkesukker), men det til trods så påvirker mælkeprodukternes proteinsammensætning (sammen med kulhydratindholdet) kroppens insulinproduktion. Ifølge dette indlægMarks Daily Apple, så har et studie endda vist, at mælk påvirker insulinudskillelsen mere end hvidt brød. På anden side er der studier, som påviser at personer med et højt indtag af mættet fedt fra netop mælkeprodukter har lav risiko for udvikling af diabetes.
Graden af mælkeprodukternes effekt på insulinproduktionen hævdes derfor stadig individuel - vi er ikke alle ens og insulinfølsomheden hos den enkelte er relevant i dette billede. Jo højere insulinfølsomhed des bedre er dine celler til at udnytte insulinets potentiale. Lav følsomhed vil omvendt kræve højere insulinudskillelse for at udfylde cellernes behov for næring.
Kosten (sammen med træning) er en yderst relevant medspiller, når det kommer til at øge følsomheden. En kost lav på kulhydrater som fx LCHF hindrer et konstant forhøjet insulinniveau, som ellers giver lav insulinfølsomhed - insulinresistens, hvilket blot vil føre til Type II diabetes på længere sigt.*

...og pointen er...
Med den teoretiske snak ville jeg egentlig blot frem til, at;
Selv om mælkeprodukter oftest har et meget lavt indhold af kulhydrater, kan den variende mængde af mælkeprotein påvirke et evt. ønske om vægttab. Proteinindholdet/-sammensætningen kan give blodsukkerstigning og dermed sættes gang i insulinproduktionen. Altså en reaktion i kroppen, som i sidste ende kan hindre vægttab. Smør er heldigvis en undtagelse her, da det stort set er rent fedt.
(LCHF og vægttab).

what to do?
Et kik på teorien er altid et godt udgangspunkt for at overbevise mig selv (også måske nogle af jer derude) om, at det måske er relevant at sætte ind over for mælkeprodukterne, når jeg nu gerne vil kunne passe de bukser. Interessen er da også lidt affødt at mit tidligere eksperiment med udlukkelse af mælkeprodukterne og senest min kære blogger-kollega, Annes eksperiment med en 'pause' fra mælkeprodukterne.
Herfra og over til praksis kan der være lang vej... og jeg har nok lige et chokolade- og et snack-bump (også ofte med mælkeprodukter involveret) at passere på vejen. Mere striks LCHF vil jeg gerne sigte imod, men samtidig hæfter jeg mig ved, at indkøbet af mælkeprodukter er faldet. På sigt bliver der måske luft og overskud til endnu en pause fra mælkeprodukterne. Bukserne må i hvert gerne komme til at passe lidt bedre igen.

Indtil da, vil jeg blive meget glad, hvis du vil dele dine erfaringer med mælkeprodukterne på LCHF.
Eller hvilke knapper skruer du på, hvis bukserne begynder at stramme?


*Kilder:
Dairy and Its Effect on Insulin Secretion by Mark Sisson
Insulin og dets store betydning for din krop og træning på fitness-blog.dk

15 kommentarer:

  1. Jeg valgte for tre uger siden at lave mejerifri marts, syntes min stabile vægt var steget et par kg. Jeg ELSKER ost og spiste det ofte til 2 ud af 3 måltider. Jeg har i løbet af de sidste par uger tabt de to kg og føler overraskende nok ikke voldsom afsavn. Glæder mig selvfølgelig til noget lækker ost ovenpå mine æg, når vi rammer april. Det skal samtidig siges at jeg ikke har brug for at tabe mig så jeg er overbevist om at de ekstra kg skyldes min kærlighed til osten!:-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej,
      Dejligt input, som er god opfordring til at tage en pause fra mejeriprodukterne. Det glæder mig, at du har gode erfaringer.
      Jeg elsker også OST, men dør nok ikke af en pause.
      Jeg tager på så snart jeg slapper lidt af med kosten og her bliver mælkeprodukterne en glidebane (se årsag i Janes kommentar), som i den grad modarbejder mit ønske om vægtregulering eller bare stabil vægt. Så jeg må bare være vågen, når det kommer til mine kostvalg - selv inden for LCHF's rammer.
      Jeg hører meget gerne om andre effekter af din mejerfri marts.
      KH
      - frk. sveske

      Slet
  2. Jeg tror, vi har at gøre med kalorier (av av, nu sagde jeg det ord) kontra mæthed. Mejeriprodukterne bliver nemt dessertagtige med hytteost og mascarponedesserter og flødeskum og den slags lækkerier. Og i kalorie-(og kulhydrat-)regnskabet tæller det op. Jeg oplever ikke, at en sjat fløde i kaffen eller ost i maden er det, der gør udfaldet. Det er de "bløde" typer, for de mætter mig slet ikke på samme måde, og jeg oplever ligesom dig, at de bliver sådan en glidebane, hvor de pludselig fylder mere og mere. Mejeriprodukterne indeholder jo opioide peptider, som påvirker belønningssystemet og nemt fører til overspisning, så med de briller på er der i hvert fald god grund til at skære ned på dem.

    Men også andre typer protein end mælkeprotein kan omdannes til glukose. Det er jo en overlevelsesmekanisme fra kroppen side, at den kan omdanne aminosyrer til glukose og derved sikre at hjernen får tilstrækkelig energi.

    Men jeg er bange for at chokoladen må følge med mejeriprodukterne ud (æv!).

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jane,
      You just nailed my point with that comment. Chokoladen og snacks (også dem med de 'bløde' mælkeprodukter) er de første bump, som luges ud.
      Jeg havde godt en anelse om det der med belønningsystemet. Og min mæthedsfølelse er i forvejen dårlig, så her hjælper det mig heller ikke med mælkeprodukterne. Jeg vælger også lidt at tro på, at lidt fløde og ost i maden ikke tricker glidebanen, men det kræver nok lige en nulstilling...
      Kalorier er virkelig et fyord, men jeg må også bare indse, at jeg er nødt til at holde mig selv lidt i snor, da jeg nemt stiger i vægt og det er SÅ svært at smide igen. En eller anden dag, må jeg kunne finde et leje, hvor vægten holdes og jeg ikke altid skal være 100 % 'på' omkring min kost...
      Tak for input!
      KH
      - frk. sveske

      Slet
  3. Hej Sveske
    Har ligesom dig efterhånden prøvet at udelukke både det ene og det andet i kosten for at bukserne ikke strammer. Jeg er nødt til ligesom dig helt at forbyde fødevarer eks mejeri i en periode da det ellers tager overhånd. Men men jeg har efterhånden fundet ud af af at det er er det forder UDOVER min mæthed der gør at maven buler mere ud. Og ja det er lettere at tage en ostestav eller lidt nødder/chokolade/snakcs/nøddebrød udover sin mæthed end det er at eks spise et æg... så summa summarum hvis jeg spiser måltider af tilberedt mad i de mængder jeg trænger til no problem - heller ej med ost eller fløde. Kosten for dem der elsker mad (og snacks) er en evig balance, men jeg synes at jo oftere jeg minder mig selv om dette jo lettere bliver det heldigvis.
    Super godt indlæg iøvrigt :)
    Mange Hilsener Louise

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Louise,
      Ja, jeg er ikke fan af de der ekskluderinger, men jeg er endnu mindre fan af bukser, der strammer...
      En udelukkelse er vist bare nødvendig for at nulstille glidebanen. Jeg har tænkt meget over den med ægget - har du ikke lyst til æg, er du ikke sulten... men men tanke til handling kan være en lang og udfordrende vej.
      Jeg har perioder, hvor jeg virkelig er træt af den evige balance, men det ender så altid med at give bagslag, når jeg slækker tøjlerne lidt. Men det må da på sigt blive lettere og jeg vil i hvert fald tage den påmindelse med ind i fremtiden.
      KH
      - frk. sveske

      Slet
  4. Super godt indlæg, godt skrevet - og meget relevant pt!

    Jeg tror at alle de dér mælkeprodukter kan "snyde" folk mht vægttab.. Jeg er (igen) i en periode med bukser der strammer, lissom dig. -Og nu kender jeg efterhånden LCHF godt nok til at vide, hvad der trigger så jeg tager på. Ja - for mange mælkeprodukter. Jeg kan snildt spise noget med to dl fløde i, og stadig have lyst til sødt.. Så nu skifter jeg i en periode fløde og ost ud med andet fedt; kokosolie i kaffen istedet for fløde, ekstra avocado/oliven eller græskarolie på salaten istedet for ostestykker etc.
    Men det kræver at man mærker rigtig godt efter i sin krop, for at finde de der små nuancer der gør en forskel. Det kan tage tid, men er dét værd. Pøj pøj med at få bukserne til at passe igen - måske har vi begge held med det når fløden ryger ud lidt.. :P
    Kh Sheila

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Sheila,
      Sikke en dejlig kommentar. Dejligt, du faldt over indlægget lige, hvor det er relevant. Jeg ved efterhånden også godt, hvad der påvirker min vægt. Overordnet er det, når jeg blot slækker lidt på tøjlerne, som jeg ville ønske jeg kunne af og til. Det betyder dog bare at mælkeprodukterne (og snacks) kommer til at fylde for meget og glidebanen startes. Der er nok også lige den med belønningssystemet og den manglende mæthed...
      Tak for din kommentar - vi indtager så meget de bukser igen.
      KH
      - frk. sveske

      Slet
  5. Ejjjj jeg synes det er et enormt deprimerende indlæg. Jeg synes jo det er synd for dig at dine bukser strammer, for det er ikke nogen særlig rar følelse. Jeg bliver bare altid sådan lidt øv, når det bliver "LCHF - bare uden…" fordi jeg synes, at det så enormt hurtigt bliver så ekstremt begrænset, hvad man faktisk vil spise. Men altså du er enormt fornuftig og opfindsom, så jeg er sikker på, at din mælkefri LCHF også bliver god at følge. Jeg bliver bare lidt depri af det..

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Pernille,
      Jeg er ked af den depri tone i indlægget, men jeg vil gerne give dig ret. Jeg er også træt af LCHF uden ... og ... - men min kærlighed til mælkeprodukterne er for stor til at det ikke bliver en glidebane for mig. Så mon ikke der kommer flere mejerifrie opskrifter, når jeg lige er kommet forbi dumpene (aka snack og chokoladeindtaget) på min vej.
      Jagter du ikke vægttab, så kan mælkeprodukterne være fantastiske på LCHF. Min krop ser dem bare som belønning (som sukkeret) og vil have mere, så vægttabet udebliver.
      KH
      - frk. sveske

      Slet
  6. Hej Anne-Marie,
    Mange tak for tippet - det er hermed delt med bloggens læsere.
    KH
    - frk. sveske

    SvarSlet
  7. Flere mejerifriopskrifter fra din hånd vil jeg også sætte pris på :) ! Tak for et super indlæg - der jo passer perfekt ind i mit liv lige nu. Jeg er spændt på hvad hud, vægt og centimetermål siger på mandag - og jeg overvejer faktisk at udvide (!!) #denmejerifriperiode med 1-2 uger
    Det skyldes at jeg måske ser en lille bedring med huden - og derfor bliver ekstra motiveret! Dernæst, så savner jeg faktisk ikke mælkeprodukterne (there - I said it) .. Dermed ikke sagt at jeg ikke vil komme til at savne dem! For det er jeg 100 % sikker på.
    KH og solskin til dig
    Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne,
      Ja, interessen er affødt af dit aktuelle eksperiment.
      Det er da fantastisk, at du overvejer udvidelse og kan fornemme en effekt. Jeg glæder mig til at høre om resultaterne på målbånd og vægt ;)
      KH
      - frk. sveske

      Slet
  8. Hej Frk. Sveske
    Supergod blog - og spændende indlæg du her har omkring mælkeprodukter og LCHF. Måske er jeg lidt langsom, men dette afsnit studser jeg ved:
    Kosten (sammen med træning) er en yderst relevant medspiller, når det kommer til at øge følsomheden. En kost lav på kulhydrater som fx LCHF hindrer et konstant forhøjet insulinniveau, som giver lav insulinfølsomhed - insulinresistens, hvilket blot vil føre til Type II diabetes på længere sigt.*
    Siger du dermed, at hvis man spiser LCHF, så fører det på længere sigt til type II diabetes? Undskyld, hvis jeg spørger dumt, men det er sådan, jeg læser det?? Bedste hilsener fra Lene

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lene,
      Mange tak for roserne.
      Beklager, hvis jeg har formuleret mig kringlet. LCHF hindrer forhøjet insulinniveau, som ellers ville kunne føre til diabetes type 2. LCHF vil altså kunne forhindre udviklingen af sukkersyge i og med at man på LCHF-kosten øger sin insulinfølsomhed.
      Jeg håber, det gav lidt klarhed.
      KH
      - frk. sveske

      Slet