søndag den 31. august 2014

anmeldelse: madindustrien i Vejle


I aftes besøgte kæresten og jeg et helt nyt spisested i Vejle, nemlig Madindustrien. Restauranten er åbnet på Dæmningen 42 (Remouladens gamle lokaler)
Lokalernes indretning er rå og ukompliceret. Hyggelig og indbydende. Ingen dug på bordene. En blanding af stole/ borde og højryggede båse i sort 'læder'.

Madkonceptet er bygget op som menuer af 2, 3 eller 4 retter, som du helt selv sammensætter. Priserne er meget rimelige; 2 retter - 175 kr., 3 retter - 200 kr. og 4 retter - 250 kr.
Maden er lavet af gode lokale råvarer og klassisk nordisk inspireret. Menukortet bød på 5-6 forretter og hovedretter samt 3 søde desserter og ost. 

Kæresten og jeg bestilte hver 3 retter.

Kærestens menu: 

forret
laks

hovedret
burger
bøf af oksebov - ost - rødløg - tomat - mayo

dessert
mazarin
hvid chokolade - lime - crunch

Min menu:

forret
skinke
skinke - græskar - ost - rucola

hovedret
burger (uden bolle)
bøf af oksebov - ost - rødløg - tomat - mayo

dessert
trifli
bær - fløde - rugbrød - nødder

Maden var rigtig lækker og fuld af smag. Indeholdt desuden helt nye smagskombinationer. Jeg faldt især for sammensætningen af smage i min forret; salt skinke og ost, sød græskar og bitter rucola. Burgeren klarede sig rigtig godt uden bolle - det kunne smages bøffen var af god kvalitet. Eneste lille minus; hakket kød må godt være gennemstegt til mine smagsløg. Og chips som tilbehør er ikke lowcarb. De var gode og vil man gerne have fritter eller måske en grøn salat, kan det tilkøbes for et mindre beløb. Jeg valgte desserten på anbefaling; den mest syrlige. Jovist, den var syrlig, men samtidig meget sød til mine sukkersarte smagsløg. Mere fløde kunne have afbalanceret det søde punktum og mindsket fornemmelsen af at spise ren syltetøj direkte af glasset ;)
Kæresten var også begejstret for sin menu. Lakse-forretten var en stor portion, så han måtte levne (wtf?!). Burgeren lige i øjet; saftig og snasket. Og efter en sød og tung mazarin med limefromage og karamelcrunch var han mæt og veltilfreds.

Vi fik særdeles god betjening hele vejen rundt. God service (punktum). Tjenerne var opmærksomme og nysgerrige efter at høre vores oplevelse af maden og 'deres' nye sted. De fik mange roser.
Stedets koncept har været savnet af os i byen . En rigtig hyggelig restaurant med menu-koncept til en god pris. Det er ikke sidste gang, vi besøger Madindustrien for at få 'et ærligt måltid'.

Madindustrien
Dæmningen 42
7100 Vejle

Bon Appetit!


OBS!
Denne anmeldelse er ikke lavet på opfordring eller mod betaling, men er 100 % et udtryk for min holdning.

lørdag den 30. august 2014

low carb valnøddeboller (gluten- og laktosefri)


God lørdag-morgen ;) 
Skal der morgenboller på weekendens morgenbord? Så kommer her en rigtig god opskrift.
 
Da jeg i søndags havde familien til fødselsdagsbrunch blev der ud over lyst formbrød og stenalderbrødet serveret disse lækre svampede valnøddeboller. Jeg havde nemlig sat mig selv en (eller to...) ostemadder i udsigt, og det smager altså bare skønt oven på sådan en bolle med valnødder. Desuden så har jeg længe haft lækkert fedtreduceret valnøddemel sponsoreret af lowcarbstore.dk stående. Og tredje årsag - 'ingen fødselsdag uden boller'.

Opskriften er inspireret af Tatjana - lowcarb.dk. Faktisk er det nogle af de bedste low carb-boller jeg har smagt - og bagt. Konsistens og smag er slet ikke ægge-agtig. Krummen er fast uden at være tør. Valnøddemelet og de udblødte valnødder giver en mild valnøddesmag - helt uden bitre undertoner.
Prøv dem - og gerne med en god fed ost på ;)

low carb valnøddeboller (gluten- og laktosefri)
(6 stk.)

4 æg
1 dl kokosmælk - gerne Santa Maria Extra Creamy
30 g smeltet ghee/ kokosolie eller smør
3/4 dl fedtreduceret valnøddemel (erstat evt. med en af de andre fedtreducerede meltyper)
2 spsk. fiberHUSK
2 tsk bagepulver, glutenfri
1 tsk salt
1 dl valnødder

fremgangsmåde:
1) Valgfrit; start nogle timer før (evt. dagen før) med at udbløde valnødderne i vand, så bitterstofferne trækker ud af nødderne og efterlader en mild valnøddesmag.
2) Pisk de våde ingredienser godt sammen i en skål.
3) Bland de tørre ingredienser i en anden skål, inden de piskes i æggemassen.
4) Hak de udblødte valnødder groft (gem lidt til drys) og bland dem i dejen.
5) Lad dejen hvile 10 min. så fibrene suger væske til sig.
6) Form 6 boller med våde hænder og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
7) Drys med finthakkede valnøddedrys.
8) Bag bollerne ved 200 grader i ca. 20 min.


Ha' en skøn lørdag derude!

_____
Indlægget indeholder affiliatelinks.

torsdag den 28. august 2014

min træning uge 34.2014 | ren styrke uge 4

mandag
10 min. opvarmning   BrainWave PreExercise-program
15 min. styrke   Walk-outs (BW) 10x 5 reps. 40 sek. pause (eftermiddag)
eftertræningsmåltid   30 g risprotein, 30-40 g havregryn, 1 dadel med hasselnøddesmør + 2 gulerødder

tirsdag
5 min. opvarmning   Fodstræk + Bretzel
15 min. styrke   Goodmornings (12 kg) 15x 5 reps. 40 sek. pause (eftermiddag)
eftertræningsmåltid/ aftensmad   30 g risprotein, 2 dadler, ½ protein 'mug cake', fennikelfræs + 2 gulerødder

onsdag
fridag
20 min. rask gåtur (aften)

torsdag
fridag
90 min. yoga (aften)

fredag
5 min. opvarmning   Fodstræk, rulleøvelse for over- og underkrop + Bretzel
15 min. styrke   Push Press (8 kg) 13x 3 reps. 40 sek. pause (eftermiddag)
eftertræningsmåltid   ½ protein 'mug cake' 2 riskiks + 1x Questbar

lørdag
10 min. opvarmning   BrainWave PreExercise-program
15 min. styrke   Goblet Squat (12 kg) 14x 5 reps. 40 sek. pause (morgen)
eftertræningsmåltid/ morgenmad   40 g risprotein, 50-60 g havregryn, 2 dadler + 3 gulerødder

søndag
fridag
45-60 min. gåtur (eftermiddag)

4 ud af 4 uger med 'Ren styrke'-programmet er nu gået. Derefter følger en uges 'deload'. Måske held i uheld, så falder ugen sammen med ugen, hvor jeg fylder år, så der skal nydes ekstra godter. Det lagde jeg faktisk allerede ud med søndag- mere om det senere.
Jeg har været glad for de fire uger med 'Ren styrke'-programmet, isærledeshed de sidste par uger, hvor jeg er blevet udfordret af de kortere pauser. Det er nok ikke sidste gang, jeg hopper på dette program, men nu skal den næste uges tid lige bruges til at mærke efter, hvor kettlebell-træningen skal tage mig hen efter 'deload'-ugen.

Op mod udsigten til kagespisning har jeg sparet på chokoladeindtaget i det daglige. Jeg tror faktisk ikke, det er blevet til 'rent' chokoladeindtag mandag til fredag. Men men dermed ikke sagt, at jeg ikke har rørt chokolade, for det er jo en fast ingrediens i den fantastiske fennikelfræs. Tror ikke, der er gået en uge, siden jeg opdagede opskriften, hvor jeg ikke har lavet en portion fennikelfræs. Salat med sliksmag er jo den perfekte vej til at sikre højt grønt indtag.

Restitutionen lykkedes det mig ikke rigtig at samle op på i denne uge. Altså det ekstra, der var behov for ud over min faste rytme med at falde i søvn til bølgerne på BrainWave-app'en. Så er det jo godt, at en uge med fokus på kalibrering og 'deload' er skudt i gang.

God træning!

onsdag den 27. august 2014

fødselsdagsglimt

Fødselsdagen hos mig stod i madens tegn - så er du advaret, inden nedenstående billedestorm.

Kæresten inviterede på Råbar i Århus til frokost. Vi fik begge brunch og fennikeljuice. Det er langt fra vores første besøg og vi synes godt nok, deres brunch-servering er skrumpet. Det var stadig superlækker mad og juicen var i den grad et hit - men fennikel & jeg går også ret godt i spænd for tiden (fennikelfræs host... host).


Sommervejret indbød efterfølgende til en gåtur i Århus gågade.

Da dagen skulle være startet med kaffe & croissant, men croissanten udeblev fra morgenstunden, så der blev i stedet købt en stor og lækker sprød croissant med hjem fra Briancon i Århus. Havde læst god anbefaling af netop det bageri.
Dermed blev det tid til at lægge 'Days Since'-app'en på hylden (læs: en smule grænseoverskridende). Den er slettet fra min iPhone og jeg håber, det kan være starten på et mere afslappet forhold til sukker. 437 dage uden blev det til. En alkoholiker stopper vist aldrig med at tælle - men for mig skal fravalget ikke længere være for fravalgets skyld, men fordi jeg trives bedst uden ;) 


Det var én lækker croissant, som lå tungt i maven ;) Perfekt fødselsdagskage!

Rund fødselsdag er selvfølgelig også indbringende på gavefronten. Se bare ;)


Jeg glæder mig helt vildt til at komme i gang med Mason Pearson-børsten, der lige er dukket op i dag - posten skulle lige frem. Så skal der vinkes farvel til shampoo, balsam & styling. 
Og har du tips til, hvad jeg bare MÅ lave med bamix'en, så læg gerne en kommentar nedenfor. Bliver dejligt med en afløser til min Braun, hvor jeg ikke skal være så nervøs for at brænde motoren af.
Vasen fra Kähler vil sprede solstriber hver dag fremover. Jeg elsker den - har været et stort ønske længe. Der bliver nok investeret i endnu en Omaggio-vase til at gøre den selskab, når nu kollegerne bød ind med den perfekt madblogger-gave; gavekort til Kop & Kande.

Det er nu ret skønt at fylde 30 ;)

Til slut en tak for alle jeres hilsner både her på bloggen og på #instagram @frksveske. Dejligt med så mange søde følgere.

Tak.

tirsdag den 26. august 2014

happy birthday...

... to me!


Så blev det min tur til at runde endnu en sommer. Denne gang er der tale om et af de skarpe hjørner - i dag bliver jeg efter sigende 'rigtig' voksen (læs: indsæt smiley, der holder sig for øjnene). Nu er jeg vist krøbet mest muligt uden om - og du har sikkert allerede gættet det - jeg fylder 30 år i dag. 30 år!
'1984 er bare den bedste årgang', '30 år er jo ingen alder' og 'livet bliver kun sjovere herfra og frem'. Jeg hæfter mig ved; 'alder er blot et tal' og fejrer dagen med ham den lækre.

Der blev taget forskud på fødselsdags-glæderne søndag formiddag med en stor LCHF-brunch for familien.


Hyggeligt selskab, masser af lækkerier - og mange rester ;) Dermed sagt, jeg får en uge i mejeriprodukternes land - jeg skal selvfølgelig nok opdatere på det.
Vil du have inspiration til en lækker LCHF-brunch, så kommer menuen lig her:

Stenalderbrød
Lyst formbrød*
Valnøddeboller
(Alm. rugbrød til de LCHF-skeptiske)
Blomkålstoast med skinke & ost*
Tykke amerikanske pandekager*
Scrambled eggs
Bacon & pølser
Ost, skinke og pølse
Tunsalat
2x hjemmelavet sukkerfri bærsyltetøj
Nøddesmør
Fennikelfræs
Tomat/ jordbær/ banan- salat
Gnavegrønt
Friske jordbær & druer
Brownie*
Pecan Bites*
Rød smoothie (kokosmælk, jordbær, banan & passionsfrugt)
Grøn smoothie (kokosmælk, broccoli, spinat, banan, limesaft & basilikum)
Kaffe & the

*opskrift fra Jane Faerbers 'LCHF brød & kager'.

Go' tirsdag derude!

_____
Indlægget indeholder affiliatelinks.

fredag den 22. august 2014

anmeldelse: 'Ned i vægt med LCHF' af Diana Kaiser


I dag udkommer endnu en kogebog/ vægttabsbog i LCHF-genren. 'Ned i vægt med LCHF' er skrevet af Diana Kaiser, som til dagligt arbejder med vægttab efter LCHF-principperne i sit job som klinisk diætist.

Indpakningen er appetitlig, så man får lyst til at gå ombord. Looket er holdt meget simpelt, krydret med et gennemgående mønster, men ellers er der ikke så mange dikkedarer. Hvilket også gør sig gældende for bogens indhold.

Bogen indledes med korte fakta-afsnit om hvorfor og hvordan LCHF virker, adskillige LCHF-myter aflives og du bliver med en simpel ugeplan i stand til at kaste dig over dit eget vægttabsprojekt. Der er ikke tale om lange fysiologiske og nørdede afsnit, men kort og konkret forklaring, som er skrevet i sprog, hvor alle (uden fysiologiske nøderi-tendenser) kan være med.


Når ordet plan og byttelister bliver præsenteret, så får livsstilen et snært af 'kur' over sig, men det er vel fair nok, når vi nu har at gøre med en vægttabsbog. Selv om LCHF er en livsstil, så må der typisk skrues på flere knapper for at smide de overflødige kilo. Med sin erfaring fra sit daglige arbejde kommer Diana med gode bud på faldgruberne og hvordan du kommer uden om dem, får din krop i balance og smider fedtdepoterne. Jeg er glad for at tålmodighed og stress er med i den blodgade, da ofte er repræsenteret og i den grad kan være en benspænder for vægttab.

Føler man sig i vildrede omkring mængderne af alle de nye 'tilladte' fedtkilder, så er der god vejledning i mængder (uden behov for bagevægten) og alternativer at hente i byttelisterne, som indeholder mængder for måde kvinder og mænd. Dermed sagt at bogens principper er mere konkrete og mindre fyldende. Du får formler til at udregne dit energi- og proteinbehov, dermed er der god basis for at lege din egen diætist. Kalorietælling får ikke fat i mig, men det kan være et fint værktøj at tage i brug, hvis vægttabet fx udebliver eller går i stå.


Anden del af bogen indeholder 65 opskrifter til morgenmad, frokost, aftensmad og tilbehør. Der er ikke tale om vilde gastronomiske anretninger, men hverdagsklassikere inden for LCHF; blomkålsris, æg & bacon, lasagne m.m. Er du garvet inden for LCHF er der ikke meget nyt at hente her. Madbloggeren ved tasterne her savnede lidt mundvandsdrivende billeder og ny inspiration. Er du ny ud i LCHF og måske endda med vægttab for øje, så er der god inspiration af hente i bogen. Opskrifterne er helt basic og uden diverse specialingredienser, så du slipper for at lægge adskillige hundrede kroner i helsekostforretningen.
Opskrifterne er krydret med en masser af fløde og ost - så her understreges en af de helt store 'LCHF fordomme'. Er du laktoseintolerant eller undgår blot mejeriprodukterne af anden årsag, så må du selv i gang med at eksperimentere.

Personligt savner jeg det grønne indslag. Alternativerne til pasta, ris og sågar flødekartofler er dog præsenteret i en 'grøn' udgave. Morgenmadstallerknen bliver altså bare lidt flad og uinteressant med fire strimler rød peberfrugt eller fem skiver agurk som tilbehør. Så er det ikke svært at lede tankerne hen på 'kur'. Jeg er klar over, at det er sådan LCHF er præsenteret i sin oprindelige form - hos svenskerne, men jeg bliver lidt ærgerlig, når vægten lægges på fløde(!) (læs: nok præget af mit eget fravalg af mælkeprodukterne - beklager).

Alt i alt er bogen et godt og simpelt opslagsværktøj til at komme i gang med vægttab efter LCHF-principperne.
Er du blevet nysgerrig efter mere, så kan du anskaffe dig dit eget eksemplar hos lchfbutikken.dk


Titel: 'Ned i vægt med LCHF'
Forfatter: Diana Kaiser
Forlag: Politikens forlag
Vejl. udslagspris: kr. 250,- 

God læselyst!


TAK!
til Politikens forlag for sponsorat af anmeldereksemplar. Anmeldelsen af bogen er 100 % udtryk for min egen holdning.
_____
Indlægget indeholder affiliatelinks.

torsdag den 21. august 2014

spidskålssalat med lakrids & bær


Smagen af lakrids kan jo nærmest tilsættes alt. Jeg er selv vild med lakrids i salatskålen, mens andre måske foretrækker det i slikskålen. Hører du til sidstnævnte gruppe vælger du måske at springe over denne opskrift, men skal horisonten udvides ud over kanten på slikskålen, så kan jeg kun opfordre dig til at give denne salat et skud.

Ud over lakridssmagen så har jeg denne sommer fået et varmt hjerte for balsamico - særligt den mørke og granatæble-balsamico'en fra Urtekram, som er brugt i denne opskrift. Den har en mere frugtig smag end den traditionelle variant. Derfor går den virkelig godt sammen med søde bær i salaterne, hvor den fremhæver frugtsmagen og desuden er det bitre element. Har du ikke granatæble-balsamico, så kan almindelig mørk balsamico også sagtens bruges.
Lakridspulveret behøver heller ikke at være lige den fra Urtekram, som jeg foreslår - diverse former kan anvendes - du bruger blot dine smagsløg og køkkenskabenes gemmer. Du kan desuden også bruge lige de bær, du lyster. Jeg havde blot fortsat lækre fristende brombær i køleskabet, som klæder denne salat fortrinligt.

spidskålssalat med lakrids & bær
(1 mellemstor skål)

½ lille økologisk* spidskål
½ lille økologisk rød spidskål
en god håndfuld friske brombær**
2-3 spsk granatæble-balsamico fra Urtekram
2 spsk mandelolie/ macadamia eller olivenolie
1 stor tsk Rålakridspulver fra Urtekram
salt

*de økologiske er typisk noget mindre end de konventionelle, som selvfølgelig også kan bruges - måske bare 1/4 kålhoved til denne portion.
 
**erstat gerne med friske hindbær eller blåbær. Måske nænsomt optøede bær også kan anvendes.

fremgangsmåde:
1) Snit spidskål i tynde strimler med en kniv eller på mandolinjern.
2) Skyl brombærene grundigt og lad dem gerne dryppe af på et rent viskestykke.
3) Bland balsamico, olie og lakridspulver i en skål. Smag til med salt.
4) Kom dressingen over de snittede kål og kram let til det er godt fordelt.
5) Top med friske brombær før servering.

tip!
Saltristede pecannødder giver salaten endnu et løft. Prøv det!



Velbekomme!

mandag den 18. august 2014

min træning uge 33.2014 | ren styrke uge 3

mandag
5 min. opvarmning   Fodstræk og rulleøvelse for over- og underkrop
15 min. styrke   Walk-outs (BW) 9x 5 reps. 50-60 sek. pause (eftermiddag)
eftertræningsmåltid   30 g risprotein, 30 g havregryn + 2 riskiks

tirsdag
10 min. opvarmning   BrainWave PreExercise-program
15 min. styrke   Goodmornings (12 kg) 13x 5 reps. 50 sek. pause (eftermiddag)
eftertræningsmåltid/ aftensmad   40 g risprotein, 60 g havregryn, 1 medjool dadel + spidskålssalat

onsdag
fridag

torsdag
5 min. opvarmning   Bretzel og fodstræk
15 min. styrke   Push Press (8 kg) 12x 3 reps. 50 sek. pause (eftermiddag)
eftertræningsmåltid  30 g risprotein, 30 g havregryn + 1 medjool dadel med hasselnøddesmør

fredag
fridag

lørdag
10 min. opvarmning   BrainWave PreExercise-program
15 min. styrke   Goblet Squat (12 kg) 13x 5 reps. 50 sek. pause (formiddag)
eftertræningsmåltid/ frokost   protein 'mug cake' med sød kartoffel + gulerødder

søndag
fridag
6 km powerwalk (morgen)

Tredje uge af programmet 'Ren styrke' er veloverstået hos mig. Jeg er vild med ekstra udfordring i træningen på grund af de kortere pauser mellem de enkelte sæt. Det fungerer rigtig godt for mig, at træne på BCAA 2-3 timer efter frokost. Og så efterfølgende fylde den gang proteiner og carbs på.

I kosten i øvrigt har der sneget sig chokolade ind over weekenden - det skal jeg vist lige have luget ud i den kommende uge, der er den sidste før 'deload'.

Den der med ekstra chokolade hænger vist ret godt sammen med min manglende indsats på restitutionsfronten. Jeg bruger stadig dagligt BrainWave-app'en til at tage pusterum eller falde i dyb søvn om aftenen. Tror dog, jeg har haft behov for mere i den forgangnge uge - det er jo altid nemmere at være bagklog. Heldigvis lærer man af erfaringer, så den tager jeg med ind i den nye uge.

God træning!

søndag den 17. august 2014

protein 'mug cake' med sød kartoffel


Kage må være noget nær det lækreste eftertræningsmåltid. I hvert så skulle det i går afprøves, da jeg havde bagte søde kartofler på køl. Denne er inspireret af Morten - proteinopskrifter.dk, men jeg har modificeret opskriften til en chokolade/ kakao-variant. Chokoladekage er jo altid en vinder og desuden er det altid proteinpulver med chokoladesmag, vi har på lager.

Kagen er bagt med sød kartoffel, som giver den en skøn svampet og saftig konsistens. Desuden mætter den virkelig godt og giver en god portion carbs efter træning. I hvert fald bliver det ikke sidste gang, at sådan en kage udgør mit eftertræningsmåltid.

protein 'mug cake' med sød kartoffel
(1 port.)

100 g bagt sød kartoffel
30 g risprotein med chokoladesmag
20 g havregryn, evt. glutenfri
2 tsk alm. kakaopulver til bagning
1 æg
1-2 spsk vand
2 tsk Sukrin
1 tsk bagepulver
1 tsk kanel

drys
kanel/ SukrinMelis

fremgangsmåde:
1) Blend eller mos kartoflen med en gaffel.
2) Rør alle ingredienserne god sammen.
3) Kom dejen i en kop eller skål, der kan gå i microovnen.
4) Bag kagen i microovnen 2-3 minutter ved fuld effekt. Hold øje og mærk på kagen undervejs. Den er færdig når den er fast.
5) Vend kagen ud på en tallerken og sigt kanel/ SukrinMelis ud over toppen.



...enjoy!

_____
Indlægget indeholder affiliatelinks.

fredag den 15. august 2014

spidskålssalat med brombær & chokolade


I sidste weekend var kæresten og jeg på brombærrov (læs: på hans opfordring). Det blev til godt to kilo friske flotte brombær. Vi foretrækker de lækre bær friske, så der blev guffet en hel del i weekenden. Desuden var det jo oplagt at tilføje deres friske sødme til søndagens salatproduktion. Jeg lavede to forskellige spidskålssalater med brombær - den første, jeg gerne vil dele med jer, er spidskålssalat med brombær og chokolade i mørk balsamico. Den er egentlig inspireret lidt af fennikelfræs. Når det sagt, så er chokolade, balsamico og brombær altså virkelig en dejlig kombination.

spidskålssalat med brombær & chokolade
(1 stor skål)

½ lille økologisk* spidskål
½ lille økologisk rød spidskål
en god håndfuld friske brombær
15-20 g god mørk chokolade 85 %
2-3 spsk mørk balsamico
2 spsk olivenolie
salt

*de økologiske er typisk noget mindre end de konventionelle, som selvfølgelig også kan bruges - måske bare 1/4 kålhoved til denne portion.

fremgangsmåde:
1) Snit spidskål i tynde strimler med en kniv eller på mandolinjern.
2) Skyl brombærene grundigt og lad dem gerne dryppe af på et rent viskestykke.
3) Hak chokoladen helt fint.
4) Bland balsamico, olie og chokolade i en skål. Smag til med salt.
5) Kom dressingen over de snittede kål og kram let til det er godt fordelt.
6) Top med friske brombær før servering.


Velbekomme!

onsdag den 13. august 2014

maddagbog no. 15 | forberedelse er nøglen...


... til succes!

Det er ikke fordi at min maddagbog byder på store variationer - se for eksempel i går, hvor stortset samme salat indgik i alle måltiderne. Det er dog to forskellige, men det er smagen, der er tilsat, som varierer og ikke de grønne ingredienser ;) Det er sådan jeg gør det nemt for mig selv at få nok grønt indenbords - altså der laves store salater til et par dage ad gangen og i søndags stod den altså på kål-snitning. De skulle selvfølgelig have selskab af de nyplukkede brombær fra lørdagens brombærrov. Sådan en kålsalat krammet med lidt olie/eddike holder sig altså fint et par dage på køl - i hvert fald til mine smagsløg.

Min hverdag byder nemlig hverken på tid eller mulighed for at snitte grønt før hvert måltid, derfor er forberedelse alfa-omega hos mig. Om morgenen bruges tiden på forberedelse af proteindelen på tallerknen (læs: nogle dage er den nemme løsning af også æg kogt på forhånd). Frokosten indtages på jobbet og er dermed i madpakkeform, så igen ikke noget forberedelsestid - ud over lige at komme i bøtter aftenen inden eller om morgenen. Til aften kan jeg godt finde lidt snitte tid, men jeg foretrækker ikke at skulle starte salater fra nul, så der må meget gerne være snittet grønt i køleskabet. Det må meget gerne være nemt at lave aftensmad, da hverdagenes fritid foretrækkes anvendt til andet formål.

Mit bud på en 'grøn' omgang hverdagsmad får I lige her i form af tirsdagens måltider hos mig.


Morgenmaden lå i den søde ende - ja, det kan også ske på hverdage, selv om jeg forsøger at skubbe det til morgenmadsdesserter eller weekendens-morgenbord. I går fik jeg dog en kanelomelet med banan og hasselnøddeolie i selskab med spidskålssalat med brombær & chokolade (opskrift er på vej). Sådan en omgang morgenmad mætter godt og længe. Kanelomeletten indeholder kokosfibre, som medvirker til god mæthed.


Frokosten bød på blomkålspølsehorn med dip aka hjemmerørt remoulade og sukkerfri ketchup og knas i form af glutenfrie ristede løg. Dertil selvfølgelig endnu en omgang grønt i form af endnu en variation over spidskålssalat her med lakrids.


Aftenmaden som også var mit eftertræningsmåltid blev i den meget nemme kategori i form af havregrød toppet med kanel/ Sukrin Gold og tørrede æbletern, 1 stor medjool dadel (læs: de var jo på tilbud i Kvickly og sprang selv ned i kurven) samt en genganger af salaten fra morgenmaden; spidskålssalat med brombær & chokolade.
Egentlig foretrækker jeg at have eftertræningsmåltidet som et ekstra måltid, men de kom til at ligge for tæt i går, derfor blev det denne løsning. Dog blev jeg småsulten hen mod sengetid, men ikke mere end jeg kunne slå det hen og hoppe i kanen.

Bon Appetit!

tirsdag den 12. august 2014

min træning uge 32.2014 | ren styrke uge 2

mandag
5 min. opvarmning   Hjertevejrtrækning, rulleøvelse over- og underkrop
15 min. styrke   Walk-outs (BW) 8x 5 reps. 60 sek. pause (eftermiddag)
eftertræningsmåltid   40 g risprotein, 30-40 g havregryn, 2 riskiks, 4 g choko 92 % + 1 gulerod

tirsdag
10 min. opvarmning   BrainWave PreExercise-program
15 min. styrke   Goodmornings (12 kg) 12x 5 reps. 60 sek. pause (eftermiddag)
eftertræningsmåltid   40 g risprotein, 30-40 g havregryn, 4 g choko 92 %, 1 riskiks + ½ RawBite-bar

onsdag
fridag
4,3 km gåtur

torsdag
5 min. opvarmning   Hjertevejrtrækning, Bretzel og fodstræk
15 min. styrke   Push Press (8 kg) 11x 3 reps. 60 sek. pause (eftermiddag)
eftertræningsmåltid   30 g risprotein, 30-40 g havregryn, 8 g choko 92 %, 2 riskiks + ½ RawBite-bar

fredag
10 min. opvarmning   BrainWave PreExercise-program
15 min. styrke   Goblet Squat (12 kg) 12x 5 reps. 60 sek. pause (før middag)
eftertræningsmåltid/ frokost   40 g risprotein, 50-60 g havregryn, 8 g choko 92 %, 1 RawBite-bar + fennikelfræs

lørdag
fridag
6,1 km powerwalk (morgen)

søndag
fridag
6,0 km powerwalk (morgen)

Uge 2 af 4 med 'Ren Styrke'-programmet er nu gået. Øvelserne gennem alle fire uger er de samme, men for hver uge bliver pauserne kortere og dermed flere runder inden for de 15 minutters træningstid. Det føltes rigtig godt i denne uge. Træningen har givet dejlige lette ømme muskler, som slipper ret hurtigt - jeg restituere altså virkelig godt.

Carbtiming som en del af kosten passer mig godt og giver god ro på kroppen. Jeg kan dog godt tænke, om jeg får for meget mad i forhold til mit aktivitetsniveau, når nu jeg gerne langsomt ville bringe min fedtprocent ned. Det grubler jeg derfor lige lidt over i denne tid. Ellers kan jeg heldigvis sige, at de nye træningssessioner er blevet en god del af hverdagens rutiner og jeg nyder forsat følelsen af mere fritid meget.

Restitutionsdelen er også kommet godt ind under huden. De fleste dage falder jeg i søvn med BrainWave-bølgerne i ørene. Bruger også også ofte app'en til at få et pusterum i løbet af dagen. De egentlig vejrtrækningsøvelser får jeg mest praktiseret som opvarmning til dagens træning.

Nu gælder det uge 3.

God træning!

mandag den 11. august 2014

bananmuffins med karameltopping (mejeri-, gluten- og sukkerfri)


I know, I know - det er total unfair at poste en kage-opskrift på en mandag og måske endda mandagEN efter en lang sommerferie. Jeg tilhører dog den kategori, som holder 'ferie' i weekenderne og derfor får I altså den forgangne weekends søde indslag i dag. Gem den til weekenden eller bare til i morgen - tirsdagskage er undervurderet!

Efter at have frosset adskillige modne bananer den seneste tid, tænkte jeg at en regnvejrsdag som i lørdags indbød til kagebagning. Selvfølgelig med bananer, da der igen lå et par stykker med brune pletter i vindueskarmen.
Bananbrødet med chokolade er altid fristende, men chokoladelageret herhjemme skrænter (tsk...tsk...) og der måtte være et tegn på at prøve noget nyt af. Disse muffins med dadelkaramel er stammer fra skønne Ditte - The Food Club's hånd - jeg har fundet den her.

Jeg vil næsten påstå, at en sukkerspisende ikke kan smage, at disse er sukkerfrie. Kombinationen af sødning, bananer og dadlerne i toppingen giver nemlig masser af sødme til kagerne. Faktisk vil jeg til mine smagsløg skrue lidt ned for kokossukkeret en anden gang. Topping'en er meget lig karamel i konsistensen - i hvert fald som jeg husker karamel og smagen er lige i øjet kombineret med den semi-søde bananmuffin. Jeg kan kun sige, at det ikke sidste gang, jeg bager bananmuffins med karameltopping.
Prøv dem!

bananmuffins med karameltopping
(8 muffins)

dadelkaramel
10 tørrede dadler uden sten - fx fra Urtekram
1 spsk kokossukker
et stort nip havsalt

muffindej
100 g hjemmemalet mandelmel
2 spsk Sukrin Gold/ kokossukker*
1 stk bagepulver
2 modne bananer
3 æg
50 g kokosolie

drys

*jeg brugte en spiseske af hver.

fremgangsmåde:
1) Skær de tørrede dadler i små stykker og kom dem i en lille gryde sammen med kokosmælk og -sukker samt salt.
2) Varm op under omrøring og lad simre et par minutter til dadlerne er bløde.
3) Tag af varmen og blend til en ensartet masse med stavblenderen.
4) Kom den færdige karamel i et glas og sæt på køl et par timer eller til dagen efter.
5) Bland alle de tørre ingredienser til dejen i en skål.
6) Mos bananerne sammen med blød kokosolie.
7) Tilsæt æg og pisk godt.
8) Pisk nu de tørre ingredienser i dejen.
9) Kom dejen i otte store muffinforme.
10) Læg en klat dadelkaramel på toppen og drys med cacao nibs.
11) Bag kagerne til de er gyldne og gennembagte ca. 25 min. ved 175 grader (varmluft).


...enjoy!

_____
Indlægget indeholder affiliatelinks.

onsdag den 6. august 2014

mejerifri morgenmad | grøn smoothie med toppings


Når der nu en gang imellem er 'nogen', som ikke har fyldt grøntsagsskuffen op hjemme hos os, må de frosne grøntsager på menuen. Det grønne er blevet så stor en del af min kost, at jeg ikke føler alle sanser mættes uden. Heldigvis har vi stortset altid frossen broccoli og spinat i fryseren - de grønne bønner forsvinder ligesom hurtigere end de købes (host host... bønnefritter er SÅ lækre).

Lørdag morgen kom der derfor grøn smoothie på menuen hos mig. Det går bedst med den mere flydende morgenmad i weekenden, hvor mine måltider ligger tættere på hinanden. Mætheden på flydende kost er altså anderledes end kylling/ kød/ æg. Med en af de svampede og mættende morgen-vafler on the side var jeg dog fint mæt cirka fire timer. Til de nysgerrig vil jeg da også gerne afsløre indholdet  i den lækre vaffel - det er nemlig lækker smeltet manchego og mørk chokolade 92 %. Har du ikke afprøvet den kombination, så kan jeg kun anbefale det.

grøn smoothie med toppings
(1 pers.)

en lille håndfuld frossen broccoli
en lille håndfuld frossen spinat
2-3 cm banan (evt. frossen)
½ avocado
1 dl kokosmælk - gerne Extra Creamy fra Santa Maria
saft af en ½ limefrugt
10 friske basilikumblade
evt. lidt vand

topping-idéer
passionsfrugt, frisk

fremgangsmåde:
1) Blend alle ingredienserne til en cremet smoothie.
2) Hæld smoothien i en skål og drys med lækre toppings.


Velbekomme!


_____
Indlægget indeholder affiliatelinks.

tirsdag den 5. august 2014

mejerifri squashlasagne med æg


Jeg elsker den daglige inspiration i blogland og på #instagram. Dette tip med æg i lasagnen stammer fra @trineslykke, som jeg følger på instagram. Det gælder jo om at være kreativ, når der skal laves oste-favoritter uden ost. Lasagne er jo netop kendt og eftertragtet for et tykt lag gratineret ost på toppen, så derfor har der ikke været lasagne på menuen de seneste tre måneder hos mig.
Selv om jeg over weekenden har nydt et lille stykke manchego, så holder jeg stadig mælkeprodukterne ude på daglig basis. Så tippet om at gratinere æg på toppen af en lækker lasagne måtte i den grad afprøves. Desuden har jeg brugt æg som ostesauce mellem lagene - det er med til at holde lasagnen sammen og suge noget væske. Sådan en 'grøn' lasagne kan jo ellers godt være en våd og 'løs' affære. Det er ikke tilfældet her - og herhjemme var det total win win, da vi ikke er helt enig om det der med ostedelen af en lasagne. Kæresten ville dog gerne have haft pasta-varianten, men denne blev spist med stor begejstring - den er jo helt uden flødeost, ostesauce og ost på toppen, som jeg plejer at ødelægge den med ;)
Måske den også skal have en chance i dit italienske køkken.

mejerifri squashlasagne med æg
(4 pers.)

kødsovs
50 g ghee (eller smør)
800 g hakket oksekød
2 løg
4-6 fed hvidløg
1 frisk rød chilipeber
1-2 spsk paprika
3-4 spsk tørret oregano
4 spsk tomatpuré
2 spsk mørk balsamico
1 spsk Sukrin Gold
2 håndfulde frisk basilikum
salt+peber

2 squash

4 æg
salt+peber

fremgangsmåde:
1) Start med kødsovsen.
2) Smelt ghee eller smør i en stor tykbundet gryde. Steg løg, hvidløg og hakket frisk chili heri til løgene er gennemsigtige.
3) Tilsæt hakket oksekød - brun det evt. godt af på en stor pande, inden den tilsættes.
4) Kom oregano, paprika, tomatpuré og de mosede tomater i gryden og rør godt.
5) Lad nu sovsen simre 30-60 min. ved svag varme - gerne uden låg, så sovsen bliver mindre 'våd'.
6) Tilsæt frisk basilikum.
7) Smag sovsen til med balsamico, Sukrin Gold, salt og peber.
8) Skær de to squash i tynde skiver i hånden eller på mandolinjern.
9) Pisk æggene godt sammen med lidt salt og peber.
10) Nu er du klar til at samle lasagnen.
11) Læg kødsovs, squashplader og æg - og gentag, i lag i et ovnfast. Slut med kødsovs og lidt æg på toppen.

tip!
Servér lasagnen sammen med en sprød grøn salat. Jeg havde lavet en spinatsalat med gulerod, avocado vendt i limesaft og ananaskirsebær. Dertil citronolivenolie (ny storfavorit hos mig) og ristede græskarkerner.


Velbekomme!


_____
Indlægget indeholder affiliatelinks.

mandag den 4. august 2014

min træning uge 31.2014 | 'ren styrke' uge 1

mandag
5 min. opvarmning   Bretzel, Power-planke, 360 graders vejrtrækning
15 min. styrke   Walk-outs 7x 5 reps. 75-90 sek. pause (eftermiddag)
eftertræningsmåltid   risproteinshake (40 g), 30-40 g havregryn + 1 stor dadel

tirsdag
5 min. opvarmning   Rulleøvelse over- og underkrop, fodstræk + 360 graders vejrtrækning
15 min. styrke   Goodmornings (12 kg) 10x 5 reps. 75-90 sek. pause (eftermiddag)
eftertræningsmåltid/ aftensmad   risproteinshake (40 g), 30-40 g havregryn + stor portion fennikelfræs

onsdag
fridag
4,7 km aften-gåtur

torsdag
10 min. opvarmning   Pre-exercise-program på BrainWave
15 min. styrke   Push Press (8 kg) 8x 3 reps. 75-90 sek. pause (eftermiddag)
eftertræningsmåltid   risporteinshake (40 g), ca. 30-40 g havregryn, 1 riskiks, 1 dadel og 8 g mørk choko 92 %

fredag
10 min. opvarmning   Pre-exercise-program på BrainWave
15 min styrke   Goblet Squat (12 kg) 9x 5 reps. 75-90 sek. pause (eftermiddag)
eftertræningsmåltid/ frokost.  risporteinshake (40 g), ca. 50-60 g havregryn, 1 riskiks, 2 dadler, 8 g mørk choko 92 % + squash/ tomat med citron-olivenolie

lørdag
fridag
6,0 km powerwalk (morgen)

søndag
fridag
4,2 km powerwalk (morgen)

Så er jeg kommet godt tilbage i træningen med kettlebell'en og Anna B's programmer. Jeg har blot kastet mig ud i det første af de programmer Anna B har sat sammen ud fra øvelserne i 'Skyhøj forbrænding'. Det hedder 'Ren styrke', så i løbet af 4 uger skulle jeg gerne blive stærkere.
Jeg har investeret i yderligere en kettlebell på 12 kilo og jeg elsker, at jeg nu bliver yderligere udfordret i de ellers kendte øvelser. Jeg øver mig stadig i at holde fokus og muskelspændingerne i alle øvelserne. 
De ekstra kilo i kuglen har givet nogle dejlig lette DOMS i løbet af ugen. Jeg restituerer dog bedre end tidligere, så der er ikke noget med ekstra ømme muskler på dag to :)

Kosten har igen budt på carbtiming, som jeg ellers hold mig fra i deload-ugen - og både jeg og min krop er vild med det. Det er ikke fordi jeg fornemmer at fedtet smelter af, men jeg får en ro i kroppen, som jeg ikke har oplevet tidligere efter træning. Jeg er desuden blevet ret glad for BCAA til at løfte energiniveauet både i og uden for træningen. Jeg kan dog mærke, at særligt i weekenden kan blodsukkeret drille mig. Der har jeg ikke et carb-måltid midt på dagen, men holder alle måltider ret lowcarb.

Restitutionen er ved at være en vane - flere dage i ugen har jeg bølgerne fra BrainWave-app'en i ørene, når jeg falder i søvn. Jeg har også forsøgt mig med pre-exercise-programmet før træning for at skabe øget fokus og 'slukke' for alle dagens tanker.


min nye blå træningsbuddy ;)

God træning!

lørdag den 2. august 2014

svampede og mættende morgen-vafler


Vafler til morgenmad?
Disse opstod lidt ved et tilfælde, da jeg havde bikset ingredienserne til en mælkefri udgave af 'scramled pancake' sammen i sidste weekend og vaffeljernet stadig stod fremme efter jeg havde bagt de lækre grønne madvafler. Det var dermed ret oplagt at bage vafler af dejen. Det blev nogle lækre og svampede vafler med yderst god mæthed, så det kan helt sikkert anbefales at bruge denne dej til vafler på weekendens morgenbord.

svampede og mættende morgen-vafler
(2-3 stk.)

2-3 æg
½ dl fuldfed kokosmælk
1 spsk kokosfibre
½ tsk bagepulver
et drys vanillepulver
et drys salt
evt. ghee til stegning

topping
chokolade 85 %
jordbær
banan
peanuts

fremgangsmåde:
1) Pisk ingredienserne sammen i en skål med en gaffel - klumper det, giv det en tur med piskeriset.
2) Lad dejen hvile 5 min. mens vaffeljernet varmer op.
3) Kom evt. en lille klat ghee i det varme vaffeljern før ca. 3/4 dl dej hældes i.
4) Bag til vaflen er gylden og slipper på begge sider.
5) Lad de nybagte vafler afkøle en smule på en bagerist før de pyntes med lækre toppings.


...enjoy!

_____
Indlægget indeholder affiliatelinks.

fredag den 1. august 2014

madbudget juli 2014


En grøn sommermåned er gået. 'Grøn' i den forstand, at der stadig spenderes mange penge på grøntsager herhjemme. Jeg vil rigtig gerne spise et kilo grønt om dagen, så der skal meget grønt til og det må rigtig gerne være økologisk. Ud over det grønne, så er der også skruet op for proteinindtaget siden jeg har sluppet mælkeprodukterne - der skal jo noget andet til at skabe mætheden, når fedtindtaget går ned.  
Kød-andelen hjælper ham den lækre herhjemme også godt til med at hive op.

Denne måneds fordeling i ciklen nedenfor ligner meget junis fordeling. Lidt mere 'nuts&oils' og lidt mindre 'frugt&grønt' er de små udsving, der er at berette om. Det skyldes vist primært nedsatte kerner/ frø, så lageret blev fyldt op og så har det været nødvendigt at shoppe olie. Sidstnævnte er blevet min primære fedtkilde.

Mejeri-andelen er gået yderligere ned. Jeg holder mig nemlig forsat fra mælkeprodukterne, så denne andel udgøres af æg. Og her har jeg fundet en ægge-pusher, så der er nu er friske og billigere æg at hente på den konto. Dejligt at kunne spare nogle penge på noget, som er fast ingrediens i mit køleskab. Det er da også blevet til et par æggekager på aftenmenu - da energien til det der madlavning ikke lige har være der i varmen.

Det kan desuden ses på carbs-andelen, at jeg nu har fået 'carbtiming' ind i min kost. Der blevet indkøbt glutenfrie havregryn og riskager til det formål. Kæresten spiser selvfølgelig også stadig sine carbs, så mit forbrug er lagt oven i og hiver procentandelen op.

Trods en smule mindre kreativitet i måltiderne, er denne måneds madbudget røget i vejret. Dermed må jeg nok indse, at det samlede forbrug ikke lige kommer på den anden side af de 4.000 kr. Juli måneds forbrug landede på 4.421,28 kr. Økologi-andelen blev en smule lavere denne måned, men 51 % er nu også godkendt.

Øko-andelen for juli ramte: 51 %

Det samlede forbrug for juli landede på: kr. 4.421,28