onsdag den 30. april 2014

grillsæson | 2 x salat


Solskin indbyder til grill og heldigvis er ham den lækre herhjemme vild med at grille. Fordelingen er klar - han griller, jeg laver tilbehør. Og med ferie på programmet var der mere tid og overskud i madlavningen - det er skønt. I weekenden fik vi disse to lækre salater i selskab med chilimarineret flanksteak - opskriften kommer også her på bloggen snarest.
Salaterne er friske og sprøde - rigtig sommer-agtige. Til salat nummer et, blev jeg for første gang fristet af de tidlige jordbær, da jeg gerne ville lave en salat med lakrids. Jeg er vild med kombinationen af bær og lakrids - og derudover kræver salaten ikke meget.
Salat nummer to bygger også på favoritter - blomkålen er blevet fast inventar i LCHF-kølekabet og så var det desuden eneste økologiske kål, jeg kunne få i mit supermarked. Grilltid betyder for mig også tid til grønne asparges, som røg i couscous'en sammen med de syrlige ananaskirsebær og fede ristede mandler.

Salaterne er meget alsidige og kan gå til det meste grillmad - fugl, fisk eller oksekød, tænker jeg. I hvert fald er det ikke sidste gang, de kommer på menuen hos os i løbet af sommeren. Nu vil jeg blot glæde mig til de smagfulde og dybrøde danske jordbær kommer i sæson. Salaten med jordbær fik mig nemlig i den grad til at crave jordbær med fløde - og det skal altså være de solmodne, søde danske bær.


salat med jordbær & lakrids
(1 mellemstor skål)

1 bakke økologisk salatmix eller tilsvarende frisk spinat
100 g jordbær
saft af en lime
2 spsk olivenolie
Urtekram lakridsrodspulver

fremgangsmåde:
1) Skyl salaten grundigt og lad dryppe af på et rent viskestykke.
2) Kom salaten i en skål og vend rundt med olie og limesaft.
3) Skyl jordbærrene og fjern blomsten, skær i kvarte og fordel oven på salaten.
4) Drys med lakridsrodspulver lige før servering.





blomkålscouscous med grillede asparges, ananaskirsebær & mandler
(1 mellemstor skål)

400 g blomkål
3 spsk olivenolie
saft af ½-1 citron
himalayasalt - 2 drej på kværnen
7-8 grillede grønne asparges (gerne fra dagen før)
50 g ananaskirsebær (½ bakke)
en håndfuld ristede mandler

fremgangsmåde:
1) Del blomkålen i buketter og skyl dem godt.
2) Kom blomkålen i foodprocessoren med den store kniv. Kør til blomkålscouscous.
3) Kom couscous'en i en skål sammen med olivenolie, citronsaft og salt. Bland godt.
4) Skær asparges i mundrette stykker og vend i couscous'en.
5) Del ananaskirsebærrene i halve og fordel på salaten.
6) Top med grofthakkede ristede mandler før servering.



Velbekomme!

tirsdag den 29. april 2014

mejerfrifri morgenmad | choko-omelet (LCHF)



I mine eksperimenter med mejerifri kost, kom der inden turen til Berlin denne lækre choko-omelet inspireret af Katrine på morgenmenuen hos mig. Jeg kan godt lide den salte morgenmad, men den er altså bare bedst med OST på tallerknen. Og så er det bare som om, at når kokos i diverse afskygninger tages ind på menuen for at højne fedtenergiprocenten, så falder morgenmaden nemt i den søde kategori. Jeg er stadig ikke helt overbevist om, at den søde morgenmad ikke lokker mig i fordærv senere på dagen i form af øget lyst til det søde. Jeg sikrer mig derfor god  mæthed ved at have højt fiberindhold i den søde morgenmad. Denne choko-omelet er ingen undtagelse - og så smager omeletten vitterligt af kage. Jeg spiste ikke op, så et stykke blev gemt til dessert dagen efter. Hermed fik jeg også testet, at omeletten smager ganske fremragende kold. Den er fortsat dejlig svampet, så skal der lidt lækkert på menuen om eftermiddagen kunne disse bages i blinispande og serveres med bær og nøddesmør.

choko-omelet (LCHF)
(1 pers.)

2 æg
½ dl kokosmælk
1 spsk kokosfibre
1 spsk kakaopulver
½ tsk fiberHUSK
1 tsk ægte kanel
evt. sødning**
1 tsk kokosolie til stegning

**jeg brugte tre dråber flydende Stevia Vanille

idéer til topping
ristede hakkede hasselnødder
ristede kokosflager
granatæblekerner

fremgangsmåde:
1) Pisk alle ingredienserne godt sammen i en skål.
2) Smelt kokosolie på en pande.
3) Hæld dejen på panden og steg omeletten gylden på begge side.
4) Tag af varmen og læg på en stor tallerken.
5) Top med nøddesmør og drys før servering.

Inspiration: lowcarblivsstil.dk





Velbekomme!

_____
Indlægget indeholder affiliatelinks
*Urtekram Ægte kanel er sponsoreret af viivaa.dk

mandag den 28. april 2014

simpel salat med langtidsbagte tomater


Salater behøver ikke altid være store kunststykker med et hav af ingredienser. Denne indeholder blot tre og en lækker dressing af olie og mørk balsamico. Jeg har dog valgt nogle yderst smagfulde ingredienser, som i den grad løfter salaten. 

Langtidsbagte tomater er fulde af sødme og passer perfekt sammen med den skarpe parmesan og beske balsamico.
Så efter en gang øko-shopping (læs: hurra! for dage med øko-rabat i supermarkederne) blev der 'ofret' en bakke økologiske cherrytomater til det formål. Jeg er nemlig ofte nærig med de gode tomater, som jo svinder ind til ingenting efter 2-3 timer i ovnen. Det er en fejl fra min side, for smagen vokser jo proportionalt med deres væsketab. Derfor... Note til mig selv: lav flere langtidsbagte tomater - nu kommer de jo også snart i sæson.

Se hvor smukke de er...


Lav gerne dobbelt portion, når nu ovnen er tændt - de resterende opbevares nemt på køl i et lufttæt glas overhældt med olivenolie.

simpel salat med langtidsbagte tomater
(en mellemstor skål)

1 bk økologisk salatmix
30-50 g høvlet parmesan

langtidsbagte tomater
250 g cherrytomater
olivenolie
havsalt
oregano (kan udelades)
basilikum (kan udelades)

dressing
olivenolie & balsamico i forholdet 2:1

fremgangsmåde:
1) Skyl tomaterne og del dem i to.
2) Læg tomaterne på en bageplade beklædt med bagepapir med skæresiden opad.
3) Dryp med olivenolie og drys med havsalt samt evt. krydderier.
4) Sæt tomaterne i oven 2-3 timer ved 100 grader. Bagetiden afhænger af tomaternes størrelse, vandindhold og hvor tørret, du gerne vil have dem.
5) Lad tomaterne afkøle.
6) Skyl salatblandingen i koldt vand.
7) Bland dressingen og ved godt med salaten.
8) Top med parmesan og de langtidsbagte tomater - servér!


 

Velbekomme!

anmeldelse: 'Det gode helbred - spis sundt og forebyg kræft' af AnneTjønneland & Anja Olsen


I marts måned udkom 'Det gode helbred - spis sundt og forebyg kræft' af Anne Tjønneland & Anja Olsen, der begge forsker i kostens betydning for udviklingen af kræft.

Bogen bygger på resultaterne af den store livsstilsundersøgelse, 'Kost, kræft og helbred', lavet af Kræftens Bekæmpelse med henblik på, at finde eventuelle sammenhænge mellem kost og risikoen for udvikling af kræft. 

Bogens første halvdel giver en god baggrundsviden ved gennemgang af de forskellige fødevaregrupper i relation til forebyggelse af kræft. Forfatternes kostanbefalinger ligger (selvfølgelig) op ad de gængse kostråd og suppleres med yderligere retningslinjer ud fra konklusionerne i den store bekolkningsundersøgelse. Alt sammen spændende læsning i et letlæseligt sprog. 

Og... Er du mere til opskrifter, så tænker jeg; Hvem vil ikke gerne spise sig fra kræft? Undgå at blive ramt (igen) eller kunne leve 'bedre' med den? 

Ja, jeg blev i hvert fald nysgerrig, selv om bogens opskrifter ikke lige (alle) rammer i LCHF-kategorien. Det til trods er der flere af de 60 lækre opskrifter med skønne billeder, som jeg må have afprøvet med eventuelle modifikationer. Helstegt blomkål med rå blomkål, asparges med parmesan og syrlige løg, sunde shots med flere har fanget min opmærksomhed.

I sidste ende anbefaler de to forfattere 'rigtig mad' i en god variation af fødevarer og her kan jeg kun samtykke (læs: selv om jeg beholder æg & bacon frem for havregryn på min morgenmenu)
Uanset om du trives bedst med eller uden de naturligt grove kornprodukter i din kost, kan bogens opskrifter inspirere til sund madlavning og baggrundsafsnittet giver nogle simple plejemærker at gå efter derude i sundhedsjunglen.


God læselyst!

_____
Tak til Politikens Forlag for sponsorat af anmeldereksemplar.

søndag den 27. april 2014

3 år !!! (... og lækker fødelsdagsgiveaway)


 
(billedet er lånt på nettet)


I fredags fyldte bloggen 3 år!

Det er crazy, vildt, dejligt, fantastisk, lækkert. Jeg er stor fan af dette medie eller det er jeg i den grad blevet igennem de sidste 3 år. For jeg kendte knap nok til blogs dengang, selv om jeg altid har bevæget mig meget online, så har jeg ikke fået det der med personlige hjemmesider og blogs ind med modermælken argh... pubertetsøllene. Men hvis jeg selv skal sige det, så er jeg kommet okay efter det takket være JER.

Ingen tvivl om, at jeg blogger for mig selv og virkelig nyder mit frirum her i cyberspace, men uden jer, mine skønne læsere, kan jeg godt tvivle på, om bloggen havde rundet de 3 år.

Med 3 år på bagen vil jeg gerne lidt blog-statistik med jer. 
Det er blevet til:
  • knap 1.000 indlæg
  • over 1 mio sidevisninger
  • 1.346 læsere via Bloglovin (dagens tal)
Jeg siger det igen - det er crazy, vildt, dejligt, fantastisk!

TAK
For at I læser med herinde, lægger kommentarer om løst og fast - og ikke mindst gør brug af bloggens indhold lige der, hvor i er.

_____

giveaway
I anledning af fødselsdagen skulle der næsten være en kage, men i stedet, og som tak, har jeg en lille giveaway i ærmet.
I samarbejde med lowcarbstore.dk har jeg fået lov at udlodde lidt lækkerier til en heldig læser.



Alle tre lækre ingredienser, som jeg selv var fået lov at teste i mit LCHF-køkken og nu kan du være heldig at få samme mulighed.


sådan deltager du...
  1. Følg bloggen via Bloglovin.
  2. Læg en kommentar med din opskriftsidé til anvendelse af en eller flere af de tre produkter - meget gerne mejerifri LCHF.
  3. Oplys din mailadresse, så jeg kan komme i kontakt med den heldige (med adresse i DK).

Fristen er søndag d. 4. maj kl. 00.00.

Vinderen offentliggøres mandag her på bloggen og kontaktes direkte via mail.

_____
Giveaway'en i dette indlæg er sponsoreret af lowcarbstore.dk.

onsdag den 23. april 2014

ferielukket...

De af jer, som kigger med på #instagram @frksveske har nok opdaget, at jeg er taget sydpå til den tyske hovedstad.

Så mens jeg hygger med ham her aka ham den lækre


... og nyder lækker mad som denne tallerken...


Må I hoppe i opskriftsarkivet for inspiration eller zappe over på IG og følge med i min LCHF i Berlin.

God fornøjelse!

mandag den 21. april 2014

kødboller med hasselnød & feta


Hakket kød er vist en klassiker i de fleste familier - herhjemme er det enten hakket kylling eller hakket oksekød, som ofte ryger på menuen. Jeg ynder at forvandle det hakkede kød til deller eller bøffer i en eller anden form. Altså røre det til en fars, for det giver god mulighed for at tilsætte diverse smagsgivere. Senest har jeg med inspiration fra Camilla - Smag på Maden lavet lækre kødboller af hakket oksekød rørt med fuldfed salt feta og ristede fede hasselnødder. Desuden gav revet squash lækre svampede kødboller, hvilket er et trick der er værd at huske, hvis du synes dine kødboller, deller eller bøffer bliver for tørre - tilsæt revet eller fintsnittet grøntsager. Derved hives måltidets grøntindtag også i vejret - win win situation.

Og der tilføres fedt ved hjælp af feta og nødder, som giver kødbollerne skøn smag og crunch. Jeg kommer ofte feta i mine deller, men idéen med hasselnødder står 100 % for Camillas 'regning' - om end det er virkelig godt - og ikke sidste gang, der ryger ristede nødder eller kerner i mine kødboller.

kødboller med hasselnød & feta
(ca. 25 stk.)

400 g hakket oksekød
1 tsk groft salt
2 æg
1 spsk loppefrøskaller/ HUSK
½ squash
75 g hasselnødder
150 g fuldfed ægte feta
1 tsk urtesalt

fremgangsmåde:
1) Rist hasselnødderne på en varm pande til de begynder at tage farve. Lad dem køle af.
2) Rør kødet sejt med groft salt.
3) Riv squashen og hak hasselnødderne groft.
4) Tilsæt squash, nødder, æg, loppefrøskaller og urtesalt til kødet. Rør godt.
5) Smuldr feta i farsen og rør til ensartet fars.
6) Lad gerne farsen hvile ca. 10 min. mens ovnen varmes op til 200 grader.
7) Form deller med en ske - dyppet i vand - og sæt på en bageplade beklædt med bagepapir.
8) Bag dellerne ca. 12 min. ved 200 grader - giv dem gerne grill de sidste 2 min. så de får noget farve.




Velbekomme!

søndag den 20. april 2014

chiagrød med havtorn & kanel


Selv om jeg har erfaret at chiagrøden ikke kan udgøre et helt morgenmåltid for mig, så udelukker det ikke at den kan være en lækker dessert. Derfor skal I da heller ikke snydes for denne lækre smagsvariant. Jeg fandt frysetørret havtorn i min kurv med bageingredienser - ja, det er vist lidt siden, jeg har været i bunden af den, som røg på toppen sammen med mit yndlingskrydderi - kanel. Den kombination er virkelig lækker - kanel tilfører sødme, mens havtornen er syrlig.

chiagrød med havtorn & kanel
(1 port./ 2 desserter)

2 spsk chiafrø
1 spsk hampefrøskaller (kan udelades)
1½ dl kokosmælk - gerne Extra Creamy fra Santa Maria
et drys vanillepulver (kan udelades)

topping
frysetørret havtorn
kanel

fremgangsmåde:
1) Rør alle ingredienserne sammen i glas med lufttæt låg.
2) Sæt grøden i køleskabet natten over.
3) Næste morgen: rør grøden godt igennem - tilsæt evt. ekstra kokosmælk, hvis den er for tyk i konsistensen.
4) Top med et drys kanel og frysetørret havtorn - and...dig in ;)



God påske!

_____
Indlægget indeholder affiliatelinks

lørdag den 19. april 2014

om at nyde processen og den der selvkærlighed

Hvilken proces tænker du nok?

Affødt af lidt billeder og skriverier på #instagram og skønne Louises indlæg, så skal jeg nu bare have det ud - derfor dette indlæg. Så er du ikke til personal stuff og selvkritik så spring dette indlæg over ;)

'Du burde være en streg i luften med den kost, du spiser...'
Den kommentar har jeg fået et par gange - og den bliver hængende i baghovedet og kigger frem fra tid til anden. Det er svært ikke at tænke, hvad er der galt med MIN krop? Man skal ikke kigge langt omkring for at læse succes-slanke-historier med LCHF, men jeg taber mig ikke. Til gengæld vil jeg ikke bytte min kost for noget andet - da jeg har det bedre end nogensinde, selv om jeg vejer 5-7 kilo mere end da jeg lagde min kost om. På gode dage tror jeg på, at en del af den vægtøgning er muskler. På de dårlige dage er alt tøjet for småt og yndlingsjeansene strammer unødigt meget.

LCHF gør mig glad, veltilfreds (og til at være sammen med), men jeg taber mig ikke. Når vægttabet udebliver er det svært for mig ikke hele tiden at tænke i andre strategier. Er du fast læser ved du, at jeg har forsøgt mig med diverse afskygninger af LCHF i håb om at finde den gyldne nøgle til vægttabet. Måske er nøglen tålmodighed, men når jeg i dag sidder efter en måned på forholdsvis striks LCHF og har taget på, så er det svært at finde tålmodigheden. Måske svaret på min vægttabsgåde ikke ligger i kosten, men i livet... Av av!

Kalorierestriktion
Puha for et grimt ord - jeg kan næsten ikke få det over mine læber, men jeg har tidligere tabt mig og tabt mig meget på 1200-1300 kcal. Det kommer ikke til at ske igen - for livet er for kort til konstant hul i maven og ustabilt blodsukker og ustabilt energiniveau. Da jeg i efteråret besøgte en klog dame, bed hun specielt mærke i min vægt-historie lige netop på det punkt, at jeg tidligere havde tabt mig ved kalorierestriktion.

Den fede arv
Det er så nemt at sige, at mine gener heller ikke hjælper mig - faktisk giver de mig adskillige udfordringer. Jeg kan ikke mærke mæthed, har tendens til overspisning og tager den mindste kalorie overskydende energi på! Jeg kan ikke bare spise i dag, for det feder først i morgen - nej, min krop tror kun den får noget i dag, så det er bare med at holde på det = lagre det i fedtdepoterne.

Drømmen...
Trods alle udfordringerne og en krop, som ikke er med på min plan, så drømmer jeg stadig om en stærk og tonet krop. Er det for meget forlangt med 4-5 ugentlig træningssessioner, hvor jeg lægger mange kræfter i styrketræningen?
Jeg vil se mine mavemuskler - ja, hvordan ser mine 'felter' ud?
Jeg vil gerne være stærk - kunne løfte mig selv og træne med egen kropsvægt
Jeg vil være mega sej til yoga - lytte til min krop og være i balance
.

Så kan det godt være, at min krop synes jeg skal se sådan her ud


- jeg drømmer om noget andet!

Selvkærlighed
Hvordan og hvornår drømmen indfries ved jeg ikke - men indtil da, vil jeg bare gerne lære at nyde processen. Lære at elske mig selv, min krop og mine kvindelige former. Det kommer ikke ved et knips med fingrene og der er gode og dårlige dage. Rom blev ikke bygget på en dag, men jeg er bevidst om mine tanker om mig selv - og selvkærligheden kan bare vokse på mig.

'Jeg accepterer mig selv og min krop, for den jeg er, lige nu'.


Det blev en lang smøre, så klap på skulderen til dig, hvis du er nået helt herned. Håber, mine skriblerier giver lidt mening for dig, som er er udenforstående...

God Påske!

karryvafler


Lige siden den internationale vaffeldag har jeg haft lyst til vafler. Og de kan jo heldigvis sagtens laves i det salte køkken med inspiration fra Janes 'LCHF - Brød & Kager'. Opskriften blev dog tilpasset indeholdet i mine skabe og lavet uden mælkeprodukter. Kokosmælken er perfekt, når man gerne vil spare lidt på mælkeprodukterne og i opskrifter som denne kan man tilmed slippe afsted med det uden at få vafler med kokossmag - win win.

Jeg valgte at krydre vaflerne med karry, som i opskriften, men andet krydderi vil helt sikkert også klæde dem. Selv tænkte jeg på kardemomme til vafler som tilbehør til skøn indisk mad.
Vi spiste karryvaflerne som tilbehør til kødboller, simpel salat og lækre dips - hjemmelavet aioli og shawarma-chilien.

karryvafler
(ca. 5 plader)

30 g pecannødder
2 æg
1½ dl fuldfed kokosmælk
1-2 tsk karry
1/4 tsk gurkemeje
½-1 tsk salt

fremgangsmåde:
1) Blend pecannødderne til mel i foodprocessoren.
2) Pisk æg, kokosmælk og krydderierne sammen.
3) Tilsæt nøddemelet, sesammel og loppefrøskaller til æggemassen - og pisk til ensartet dej.
4) Opvarm vaffeljernet.
5) Kom ca. 3/4 dl dej i vaffeljernet og bag til vaflen er gylden.

tip!
Steg evt. i lidt smør, hvis vaflen ikke vil slippe jernet.





Velbekomme!

_____
Indlægget indeholder affiliatelinks

fredag den 18. april 2014

madbandittens shawarma-chili


Uh, min historie om sharwarma-chili ligger tilbage til årene i hovedstaden i de tidlige 20'ere (læs: ja ja, det må man vist godt sige, når de 30 år snarest nærmer sig). I mine dengang kulhydrat-glade dage nød jeg godt af storbyens mange fastfood-udbydere, hvor jeg klart var til pizza/ shawarma frem for burger. Allerhelst pizza i vegetar-varianten og falafel frem for shawarma - ja ja, så var jeg jo rigtig sund med mange grøntsager og ingen kød. Hold nu op, der er sket meget med min holdning i forhold til kost og sundhed siden. Hvorom alting er, så elskede jeg min falafel for dens krydrede chilipasta - som der gerne skulle være rigeligt af.

Derfor blev jeg også fristet, da Jane bloggede sin variation af shawarma-chili måtte den bare afprøves. Opskriften er virkelig simpel og giver en smagfuld olie - dog skal jeg have ekstra chiliflager i næste gang, da den gerne må sparke lidt fra sig, hvis du spørger mine smagsløg.

madbandittens shawarma-chili
(1 lille glas)

3 spsk chiliflager
70 g tomatpuré
1 fed hvidløg
½ spsk kanel
salt+peber
1-1½ dl smagsneutral olie*

*jeg brugte hørfrøolie

fremgangsmåde:
1) Kom chiliflagerne i en lille kasserolle med lidt vand og lad det koge op.
2) Tilsæt vand et par gange undervejs indtil du har en tyk chiligrød.
3) Tilsæt de øvrige ingredienser og lad koge op en sidste gang.
4) Tag chilipastaen af varmen og smag til med salt, peber og kanel.
5) Lad pastaen køle helt ned, inden olien tilsættes.
6) Opbevar chilien en et glas med lufttæt låg i køleskabet.


 ...enjoy!

_____
Indlægget indeholder affiliatelinks

torsdag den 17. april 2014

citronbrød med blå birkes


Da kollegerne skulle have lidt 'feriebrød' først på ugen havde jeg fat i Janes lækre 'LCHF - Brød & Kager', hvorfra jeg længe har haft kik på 'Citronbrødet'. Derfor måtte det bages, når nu der skulle 'kage' på menuen - desuden tænkte jeg, at det fint ville komplementere det søde bananbrød. Selv er jeg nemlig vild med den syrlige citron i bagværk - eller det er jeg blevet. Hullet i min søde tand er blevet radikalt mindre efter farvel til sukkeret i min kost. En egoistisk bevæggrund for valg af bagværk er vel også på sin plads.

Ud fra de få rester, har jeg da også erfaret, at mit blodsukker klart foretrækker citronbrødet frem for bananbrødet. Heldigvis har ham den lækre derhjemme lige modsatte smagspræferencer. Han synes faktisk mest citronbrødet smagte af billig citronmåne tsk tsk!. Det ser jeg ikke just som et kompliment (selv om adskillige stykker er gledet ned hos ham), men måske der er nogle af jer derude, som savner citronmånen? - så får I opskriften på en mere blodsukkervenlig version lige her.


citronbrød med blå birkes
(1 sandkage-/ brødform)

5 æg
2 spsk smeltet kokosolie
1 dl kokosmælk
revet skal af 3 citroner
½-1 dl citronsaft
2 spsk SukrinMelis
1½ dl kokosfibre
70 g grofthakkede macadamianødder*
1-2 spsk blå birkes
1 tsk bagepulver
1 nip salt (*udelades, hvis dine nødder er saltede)

fremgangsmåde:
1) Pisk æggene skummende.
2) Tilsæt kokosolie, kokosmælk, citronskal- og saft til æggene.
3) Bland de tørre ingredienser og tilsæt til æggemassen.
4) Rør godt til ensartet dej og lad den hvile 5-10 min. mens ovnen varmes op til 170 grader.
5) Kom dejen i en bageform beklædt med bagepapir.
6) Bag brødet ved 170 grader i 35-40 min.
7) Lad brødet afkøle 5 min. i formen, inden det tages ud på en bagerist og afkøles helt inden servering

tip!
Servér brødet med rigeligt koldt økologisk SMØR


God Påske!

_____
Indlægget indeholder affiliatelinks

onsdag den 16. april 2014

bananbrød med chokolade


Det er altid spændende at bage og servere LCHF bagværk for ikke LCHF'ere. Selv er min søde tand nemlig ikke så hul længere, så sukker-spisere foretrækker måske sødere bagværk end mine smagsløg. Da jeg grundet ferie skulle dele lidt lækkert med kollegerne her inden påske - der ellers har brødtradition, som jeg ikke deltager i, faldt valget på kage-brødene i en sød bananversion og en mere syrlig citronversion (opskrift følger snarest) efter opskrifter af den skønne Jane Faerber 'LCHF - Brød & Kager'.

Den søde variant er dette bananbrød med chokolade, som efter mine smagsløg er meget sødt og faktisk en kage for mig. Det hindrer dog ikke at spise en skive med tandsmør, for med efternavnet 'brød', så skal der smør på toppen.
Vil du gerne have et med brødagtigt bananbrød, så vil jeg foreslå at lave halvanden portion, men uden at gange sødemiddel og chokolade op.

Kæresten var første smagsdommer og det var lækkerier for hans smagsløg. Kollegerne kom også kun med rosende ord og en enkelt måtte have opskriften med hjem - så det var en succes på alle fronter.

Måske der også skal lidt sødt på påskemenuen hos dig?


bananbrød med chokolade
(1 sandkageform)

100 g smør
2 modne bananer
1 dl fuldfed kokosmælk
4 æg
2 spsk Sukrin Gold/ kokossukker (kan udelades)
1 spsk kanel
1 tsk kardemomme
1 tsk bagepulver
100 g grofthakkede pecannødder eller valnødder (kan udelades)
100 g grofthakket chokolade min. 70 % kakao

fremgangsmåde:
1) Tænd ovnen på 200 grader.
2) Blend bananerne med æg, kokosmælk og Sukrin Gold/ kokossukker.
3) Smelt smørret i en kasserolle.
4) Tilsæt smør sammen med kanel, kardemomme, vanille- og bagepulver - rør godt.
5) Tilsæt derefter loppefrøskaller og kokosfibre og rør til ensartet dej.
6) Vend til sidst hakkede nødder og chokolade i dejen.
7) Lad fibrene suge væske til sig ca. 10 min., inden dejen kommes i en bageform foret med bagepapir.
8) Bag brødet ved 200 grader i ca. 30 min. til den er fast og toppen tager farve.
9) Tag brødet op ad formen og lad det afkøle på en bagerist.


...enjoy!

_____
Indlægget indeholder affiliatelinks

tirsdag den 15. april 2014

chiagrød med hindbær


I weekenden fik jeg min debut med chiagrøden - i hvert fald i kokosvarianten. Jeg er ofte for nærig, når det kommer til at købe den Extra Creamy Coconut Milk fra Santa Maria, som skulle tilføre grøden den lækreste smag og konsistens. Så da en sød bekendt har smuglet 2x 500 ml hjem fra Sverige, havde jeg ikke flere undskyldninger for ikke at give køleskabsgrøden et forsøg.

Da jeg hidtil har også har været tvivlende i forhold til dens mæthed, var weekenden nøje udvalgt. Det er altid godt at have muligheden for at supplere med ekstra morgenmad, hvis den nye morgenmad ikke skulle være tilstrækkeligt. Og jeg blev da også tidligere sulten efter min  morgenmad end vanligt - men den holdt mig fint mæt i cirka tre timer. For et mere mættende morgenmåltid vil jeg en anden gang supplere med fx et blødkogtæg - måske toppet med en smørklat.

Chiagrøden er virkelig en lækker og let (i maven) morgengrød. Konsistensen på min portion var lidt tynd, men ikke noget, der gik ud over smagen. En sød følger på IG har da også tippet mig om at blende den en tur med stavblenderen inden servering, hvis jeg ønsker en tykkere grød. Smagen af blid kokos passer også mine smagsløg fint. Desuden så kan den toppes med lige det, du har lyst til. Jeg synes de syrlige hindbær gav grøden perfekt modspil.

chiagrød med hindbær
(1 port./ 2 desserter)

2 spsk chiafrø
1 spsk hampefrø (kan udelades)
1½ dl kokosmælk - gerne Extra Creamy fra Santa Maria
et drys vanillepulver

7-10 optøede hindbær

fremgangsmåde:
1) Rør alle ingredienserne sammen i glas med lufttæt låg.
2) Sæt grøden i køleskabet natten over.
3) Næste morgen: rør grøden godt igennem - tilsæt evt. ekstra kokosmælk, hvis den er for tyk i konsistensen.
4) Top med optøede hindbær og nyd!



Velbekomme!

_____
Indlægget indeholder affiliatelinks

mandag den 14. april 2014

min træning uge 15.2014

mandag: 5 min. opvarmning på cykel (level 10). 80 min. ryg/ bagskulder. 5 min. cardio på cykel (level 10/12)

tirsdag: 20 min. baglår. 10 min. cardio på Stairmaster (level 8)

onsdag: 10 min. opvarmning på cykel (level 10). 85 min. ben/ biceps

torsdag: hviledag

fredag: hviledag

lørdag: 90 min. ryg/ bagskulder/ mave

søndag: hviledag

Endnu en uges træning er veloverstået. Det blev til 3½ styrketræningspas for mit vedkommende. Det er fint - særligt, når jeg fortsat kæmper lidt med motivationen. Sidst på ugen overvejede jeg faktisk en træningspause, og kun træne fremadrettet, når lysten er der. Det kan være pause opstår helt af sig selv, når vi går på påskeferie. Der må meget gerne komme noget mere frisk luft ind i min træning, tænker jeg. Jeg savner mine morgen powerwalks, så der sendes lidt tanker i retning af at få det implementeret. I weekenden disponerer jeg da heldigvis selv over min tid.
Ugen der er gået bød på en hel del 'migtid' i form af massage og frisør. Yoga'en måtte jeg dog hoppe over, da brormand og jeg skulle i Vejle Musikteater til Frank Hvams 'Upasssende'. Antallet af hviledage løb derfor op i tre. Søndagen blev en aktiv dage - bare i køkkenet frem for i træningscentret. Dermed er vi klar til en halv arbejdsuge inden påsken for alvor sætter ind ;)

God træning!

søndag den 13. april 2014

mild mayonnaise med mandelolie


Okay, jeg er blevet hooked på hjemmelavet mayonnaise - det er jo alt for nemt at lave. Olierne er dog ret peberede, men jeg slipper for mistænkelig rapsolie og sukker i min mayo, så giver jeg gerne 'mange' penge for en god olie. Ham den lækre hjemme hos mig var dog ikke helt så begejstret for den grønne mayonnaise med avocadoolie, som han slet ikke ville smage på. Derfor måtte jagten sættes ind på en mere synsvenlig mayo. Og her mindes jeg, at mandelolien skulle være meget mild og neutral i smagen. Den erindring holdt stik og dermed blev der lavet en smuk lys og mild mayonnaise på mandelolie.
Skal du også lokke resten af familien over på den hjemmelavede mayo - så vil jeg helt sikkert anbefale denne variant på mandelolie. Du skal dog være obs på, at mandelolien skal kunne anvendes indvortes. Til det formål fandt jeg NaturDrogeriets Mandelolie, som kan bruges både ind- og udvortes. Derfor skulle mayonnaise på mandelolie ikke falde i din smag, kan du invitere mandelolien med på badeværelset, hvor jeg gerne bruger den som makeup-fjerner og badeolie. Så fik du også lige lidt hudplejetips midt i mayonnaisen.

mild mayonnaise med mandelolie
(1 lille glas)

1 helt økologisk æg
1 tsk æble- eller hvidvinseddike
½ tsk dijonsennep
lidt citronsaft
et drys urtesalt
2½-3 dl mandelolie

fremgangsmåde:
1) Kom æg, eddike, sennep, citronsaft og salt i bunden af blenderglasset til din stavblender.
2) Hæld olien ovenpå.
3) Sæt blenderen på bunden af blenderglasset.
4) Blend langsomt mayonnaisen ensartet fra bunden af glasset - bevægelsen må ikke være hurtigere end 10 sek.
5) Smag mayonnaisen til med citronsaft og salt.




...enjoy!