onsdag den 26. februar 2014

'all you can eat' grøntsagsbrød


Så er det her - brødet, hvor du kan spise alt det du vil uden den tunge fornemmelse eller indtag af store mængder kulhydrater, som ellers kendetegner de nødde-/kerne-/frø-tunge LCHF brøderstatninger. Jeg blev meget begejstret, da Ditte postede opskriften forleden - skrev da også en kommentar til hende om, at det måtte afprøves, når lysten efter 'brød' under osten, pålægget eller lignenden igen opstod. Derfra er der bare som om, at sådan en opskrift ikke lægger sig i baghovedet, men bliver 'on top of mind'.
Så da min kære nye køkkenbaby aka lækker stor foodprocessor aka Magimix CS5200XL flyttede ind, efter to ugers ventetid, da den første var grim i overfladen, endelig rykkede ind i lørdags, var det oplagt at indvie den med dette brød. Det var fantastisk blot at kunne smide alle ingredienserne i i store stykker og køre til en ensartet masse. I min ellers trofaste køkkenmakker, minihakkeren, ville jeg skulle ordne det hele hver for sig og blande til sidst. I skal nok høre meget mere om Magimix'en, når den lige har boet hos mig lidt længere og flere funktioner er afprøvet. Er den ikke flot (selv på de uskarpe billeder)?


Tilbage til brødet. Det kan nemt laves ud fra de ingredienser, som du måtte have på lager. Jeg valgte de mere milde grøntsager samt krydderier, da jeg gerne vil bruge brødet under pålæg, ost og SMØR. Og det fungerer fint under en gang pålæg eller bare med tandsmør. Smagen mindede mig først om broccoligratin. Faktisk er konsistensen også lidt derhen af, men netop på grund af den fugtige konsistens røg skriverne ret hurtigt en tur på brødristeren - det er bare SÅ godt.
Som madbrød vil det helt sikkert være lækkert blot at fyre op under krydderierne. Jeg tilsatte desuden en god gang fedtstof i form af smeltet smør - som kan erstattes med kokosolie for mælkefri variant - for at hive fedtprocenten i vejret.

'all you can eat' grøntsagsbrød
(1 mellemstor brødform)

500 g grøntsager*
3 æg
75 g smeltet smør (erstat med kokosolie for mælkefri variation, kan også udelades)
60-75 g sesam-mel** (erstat evt. helt eller delvist med fedtreduceret mandelmel eller kokosfibre)
50 g frø/ kerner
25-30 g fiberHUSK**
1 tsk bagepulver
½-1 tsk salt
1 spsk kanel***
1 spsk gurkemeje***
½ spsk kardemomme***

*jeg brugte en blanding af broccoli, blomkål og hvidkål.
**regulér mængden af fiber alt efter 'dejens' konsistens, som bl.a. afhænger af hvilke grøntsager, du anvender og om brødet bages med eller uden fedtstof.
***brug gerne masser af krydderier efter din smag, så smagen i brødet ikke bliver for tam.

fremgangsmåde:
1) Blend grøntsagerne med den store kniv i foodprocessoren.
2) Tilsæt æggene sammen smeltet smør.
3) Bland de tørre ingredienser (tag evt. nogle frø/kerner fra) og tilsæt til æggemassen i foodprocessoren.
4) Blend til ensartet 'dej' og rør tilsidst evt. hele frø/kerner i.
5) Fordel 'dejen' i en mellemstørrelse brødform beklædt med bagepapir.
7) Bag grøntsagsbrødet ved 160 grader alm. ovn i ca.75-90 min.


...enjoy!

tirsdag den 25. februar 2014

tilbehør: grillede blomkål & varm ostedip


Da jeg lavede den lækre jerk-marinerede kylling kom der jo ikke ostedip med på menu, men den har jeg så haft lyst til at afprøve lige siden. Det blev den så i weekenden, hvor jeg endnu en gang lavede de lækre grillede blomkål som tilbehør til nogle hurtige kyllingedeller - sidstnævnte lavet med udgangspunkt i denne opskrift, blot tilpasset køleskabets indhold.
Jeg er vild med blomkålens mange anvendelsesmuligheder(!) - for der er virkelig mange. De grillede blomkål er altså en fortræffelig substitut for de krydrede kartofler. De agerer rigtig god 'spiselig ske' for den skønne ostedip, men kan med krydderier også sagtens stå alene.
Begge opskrifter stapper fra Jane Faerbers 'MÆT & SLANK med LCHF' og er 'must try'.

grillede blomkål
(2 pers.)

1 blomkål
½ spsk stødt spidskommen
2 tsk cayennepeber
2 tsk hvidløgspulver
½ spsk groft salt
50 g smør

fremgangsmåde:
1) Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
2) Del blomkålen i mindre buketter.
3) Bland krydderierne i en skål.
4) Smelt smørret i en gryde og vend blomkålsbuketterne heri.
5) Fordel buketterne på en bageplade beklædt med bagepapir.
6) Drys med krydderiblandingen.
7) Bag blomkålen i ovnen 25-30 min.

varm ostedip
(2 pers.)

1 spsk olivenolie
1 finthakket løg
1 fed knust hvidløg
1 dl creme fraiche 38 %
2 dl god lagret revet ost fx cheddar
1 spsk finthakket chili
1 nip paprika
1 nip cayennepeber

fremgangsmåde:
1) Varm olien op i en lille gryde ved middel varme.
2) Steg løg og hvidløg i olien.
3) Tilsæt de øvrige ingredienser.
4) Rør godt indtil osten er smeltet.
5) Servér straks, mens dippen stadig er varm.

mandag den 24. februar 2014

min træning uge 8.2014

mandag: hviledag

tirsdag: 45 min. baglår/ triceps/ mave

onsdag: hviledag

torsdag: 90 min. yoga

fredag: 60 min. bryst/ ryg/ skulder (forside)

lørdag: 80 min. triceps/ baglår. 12 min. cykling (level 10-12)

søndag: 100 min. ben (forside)/ biceps/ mave

Den forgangne uge bar præg af, at det nu blev min tur til at være den 'heldige' indehaver af lidt snue. Faktisk var jeg SÅ heldig at fange den på grund af træning i træk fra airconditionen i mit træningscenter. Jeg trænede simpelthen i træk tirsdag eftermiddag, og med en presset krop på det sidste, var en varm trøje ikke nok til at forhindre en omgang forkølelse. Det tager toppen af den energi, som jeg i forvejen savnede. Heldigvis er det langt bedre i dag og det fik mig ikke ned og ligge, så med en ekstra hviledag fra træning onsdag, var jeg klar på træning resten af ugen. Dermed ramte jeg fire styrketræningspas, som har givet dejlige ømme lemmer. Jeg øver mig stadig i at presse mig selv, så jeg kan få større udbytte af de mange timer i fitnesscentret. Der er bare et eller andet grænseoverskridende over at påføre sig selv smerte - sådan helt frivilligt. Ikke desto mindre, så er følelsen af totalt trætte muskler og en smadret krop bare fantastisk tilfredsstillende.
Nu krydser vi bare fingre for, at den sidste uge uden ham den lækre som makker er skudt i gang.

God træning!

søndag den 23. februar 2014

inspiration til 'grønt på morgenmenuen' (3x morgenmadssalat)


De af jer, som følger mig på #instragram har måske lagt mærke til, at jeg på det seneste har tilføjet ekstra grønt på morgenmenuen. Jeg indrømmer gerne, at jeg tidligere havde tendens til at vælge de søde morgenmenuer. I et forsøg på at hive mit indtag af grøntsager i vejret, har jeg taget det grønne med på menuen om morgenen i selskab med de mere 'salte' variationer af morgenæggene. Sidstnævnte vil jeg nemlig ikke undvære. Jeg elsker at starte min morgen mad æg - og det skarpe øje vil kunne se, at der ikke er så meget variation i dem over den sidste uge, som fremgår af ovenstående billeder. Det er pt feta-røræg og omelet med sprød ostepanering og skinke indeni aka toast-æg eller ægge-toast, som er favoritterne. 

Hvad siger du til salat på morgenmenuen?

Angående det grønne, så synes jeg faktisk, at det er rigtig lækkert med salat til morgenmad. På dage, hvor det går stærkt kan blancheret broccoli med dip eller de nemme grøntsager som peberfrugt, agurk og avocado i tern også sagtens udgøre det grønne indslag på morgenmenuen. Der er faktisk ingen begrænsninger - det er kun dine morgen-smagsløg som sætter dem i hvert fald. Smag dig frem - måske din krop også ville sætte pris på ekstra grønt. Mit håb er, at mere grønt kan tage pladsen fra chokoladen på min daglige menu - 'tilvalg frem for fravalg' - er mit mantra, når det kommer til kostvalg.

Derfor vil jeg gerne dele lidt inspiration til de der morgenmadssalater, som i den grad giver en kulørt start på dagen - også for dine smagsløg. Try it out :)




Velbekomme!

fredag den 21. februar 2014

weekend dessert? LCHF chokolade-fondant



Uhm dessert! Jeg ville så gerne sige, at jeg holder de lækkerier til weekenden - but who am I kidding? Denne lækkerbisken blev dog bikset sammen til lørdagens sofahygge. Trods mit daglige alt for store chokoladeindtag, så har lysten til både chokoladekage og -mousse spøgt i baghovedet. Anne på Den omvendte verden har blogget god inspiration til begge og denne blev da også lavet med inspiration fra netop Annes opskrift.
Fondanten er virkelig intens og tilmed nem at kreere. Jeg savnede faktisk kun lidt mere skorpe, så er der nogle af jer, som kan komme med input til det formål, skal I være meget velkomne. Når det er sagt, så fungerer opskriften rigtig godt og det er i den grad en dessert for chokolade-elskeren. Prøv den!

LCHF chokolade-fondant
(2 portioner)

60 g smør
75 g mørk chokolade min. 70 %
½ tsk vanillepulver
30 ml past. æggehvide*
40 ml past. æggeblomme*

*kan erstattes med to små hele æg. Jeg havde dog past. æggehvider og -blommer i køleskabet.

fremgangsmåde:
1) Tænd ovnen på 200 grader.
2) Smelt smør og chokolade i en gryde ved svag varme.
3) Pisk imens æggehvider og -blommer med vanillepulveret til det er skummende.
4) Tag gryden af varmen, inden chokoladen er helt smeltet. Rør chokolade og smør til en ensartet masse.
5) Sæt chokoladen til afkøling på køl cirka 10 min., så chokolade og æg får nogenlunde samme temperatur.
6) Vend forsigtig chokoladen i æggene.
7) Fordel dejen i to smurte ramekiner.
8) Bag fondanten midt i ovnen ved 200 grader i ca. 8 min. Hold øje og tag chokolade-fondanten ud, når konsistensen er let 'blævret'.
9) Lad afkøle kort i formene inden de vendes ud på en tallerken - servér straks.

tip!
Servér gerne chokolade-fondanten i selskab med god hjemmelavet vanilleflødeis og evt. lidt syrlig hindbærpuré.


 

...enjoy!

tirsdag den 18. februar 2014

jerk-marineret kylling


Weekend = igen madlavning til to personer. Dermed blev der grebet ud efter Janes lækre nye kogebog: 'MÆT & SLANK med LCHF'. Herfra har flere bloggere spammet denne lækre variation over kylling - og er der noget, der er velkommen hos mig, så er det netop variation over den ellers kedelige kyllingefilet (læs: som jeg ellers stortset altid laver om til en gang deller med diverse krydderier og andre smagsgivere). Her var der dog tale om kyllingefilet i lækker lækker smagfuld jerk-marinade. Selv om tilbehøret i bogen ellers er den lækre lune ostedip, som kun kan friste en oste-elsker, så blev tilbehøret hos os lidt andet (læs: kæresten er ikke oste-elsker). Næste gang har jeg dog lovet mig selv at ostedippen skal være en del af tilbehøret - for der bliver helt sikkert en næste gang. Jerk-marinaden giver i den grad en lækker og smagfuld kyllingefilet, som går rigtig godt sammen med fed coleslaw i den hurtige variant og lidt pandestegte grøntsager aka courget og lidt rød peberfrugt stegt i rigeligt smør og drysset med en god havsalt.


jerk-marineret kylling
(3-4 pers.)

600 g kyllingefileter

jerk-marinade
2 finthakkede (skalotte-)løg
4-5 fed knust hvidløg
2 røde chili
saft af 2 lime
½ dl friskpresset appelsinsaft
2 tsk revet ingefær (erstat evt. med 1 tsk tørret)
2 spsk tamari
3 spsk olivenolie
½ spsk kokossukker
1 spsk friskhakket timian (erstat evt. med tørret)
½ tsk stødt muskatnød (kan udelades)
½ tsk stødt kanel
salt+peber

fremgangsmåde:
1) Flæk chilierne og fjern de fleste eller alle kernerne.
2) Blend alle ingredienserne i minihakkeren til en ensartet og grød-agtig konsistens.
3) Hæld marinaden i en skål sammen med kyllingefileterne.
4) Lad kyllingen marinere på køl i minimum et par timer - gerne natten over.
5) Steg kyllingefileterne på en god varm grillpande i ca. 8 min. på hver side til de er gennemstegte.

tip I
Servér med fx coleslaw, grillede grøntsager og/ eller varm ostedip.

tip II
Bruger du ikke det hele af marinaden kan den fint opbevares i et tætlukket glas på køl en uges tid.


Velbekomme!

mandag den 17. februar 2014

min træning uge 7.2014

mandag: hviledag

tirsdag: 45 min. ryg/ bagskulder/ biceps. 10 min. cardio på cykel (level 10/12). 20 min. cardio på Stairmaster (level 8-10, 99 etager)

onsdag: 5 min. opvarmning på CrossTrainer. 90 min. ben/ bryst/ triceps i selskab med Brow

torsdag: hviledag

fredag: 75 min. bryst/ skulder - forside/ mave

lørdag: hviledag

søndag: 80 min. ryg/ bagskulder/ biceps. 10 min. cardio på Stairmaster (level 9, 50 etager)

Det er tid til update på sidste uges træning - denne gang lidt mere rettidigt. Ugen bød på lidt blandet træning - indrømmet, jeg har svært ved at få en ordentlig rutine op og køre. Jeg træner selv i hverdagene, men hopper med på kærestens 4-dages-split i weekenderne. Desuden holder jeg flere fridage fra styrketræningen end ham, så det er lige med at regne ud, hvilke muskelgrupper, han når frem til i weekenden. Denne gang ramte han sin ugentlige hviledag i weekenden og det gav en skøn fælles ekstra hviledag lørdag.
Torsdag står den sædvanligvis på yoga, men da det var aflyst på grund af vinterferien havde jeg egentlig overvejet cardio, men det ramlede sammen med behovet for 'migtid', så derfor træk jeg stikket ud og tilbragte eftermiddagen på sofaen.
Egentlig ville jeg rigtig gerne have gang i noget mere up-tempo styrketræning, men hvordan jeg lige skal få det passet ind og lavet program ud fra har jeg ikke fundet ud af endnu. Har du input til et 2-split og/ eller fullbody superset-program, så smid meget gerne en kommentar nedenfor.
En ny uge er skudt i gang og i morgen er der igen styrketræning på programmet.

God træning!

søndag den 16. februar 2014

om offline-tid + opskift på 'scrambled pancake' (LCHF)


Selv om der har været stille fra min kant hen over weekenden, betyder det ikke, at jeg ikke har spist lækkerier. Jeg har derimod haft en skøn weekend sammen med ham den lækre og samtidig har jeg ikke taget skade af et par døgn uden #instagram og blogging. Faktisk bliver det ikke sidste gang, at min iPhone ryger på lydløs og lægges på standby. Jeg elsker min blogging og at opdatere + læse instagram, men jeg vil ikke være slave af det. Når det så er sagt, så var det faktisk lidt 'tomt' at slippe det fredag aften, men det gik heldigvis hurtigt over, da selskabet irl ikke kunne være bedre. Derefter blev min iPhone over weekenden kun brugt som kamera (læs: ja ja, der skulle jo være billeder til at dele opskrifter med jer efterfølgende) - og et minimum af kommunikation - trods det, at jeg lørdag formiddag brugte fire timer alene inde i byen på shopping og indkøb. Det var skøn læring, som gav en skøn ro. Sådan offline-tid vil jeg helt sikkert praktisere mere af.

I forhold til den der blogging og deling på instagram, så giver det en skøn frihed, at kunne 'gemme' det til senere. Det behøver jo ikke blive delt her og nu. Da jeg nu igen er alene hjemme og kæresten er taget på job i Vestjylland, bruger jeg gerne min tid på afkobling med bloggen. Derfor skal I ikke snydes for weekendens nyhed på morgenmenuen. Nemlig min opskrift på 'scrambled pancake'. De af jer, som kigger med på instagram har nok allerede mødt denne lækre morgenmad, som er blevet delt af flere blogger-kolleger.

Det skønne ved denne morgenmenu er, at den stort set kan laves ud fra indholdet af dine skabe. Min version blev med hytteost og kokosfibre. Disse kan nemt erstattes med henholdsvis et andet mælkeprodukt og for eksempel det fedtreducerede mandelmel fra Funktionel Mad. Desuden kan den færdige 'pancake' serveres med lige den topping dit hjerte begærer. Jeg er pt en sucker for fed creme fraiche og syrlige hindbær går bare rigtig godt i kombination med sød pandekage og fed creme fraiche.

scrambled pancake (LCHF)
(1 pers.)

2 store æg
50 g hytteost
en god sjat fløde
1 spsk kokosfibre
1 tsk fiberHUSK
½ tsk bagepulver
et drys vanillepulver
et drys salt
smør til stegning

idéer til topping
SukrinMelis
Creme Fraiche
Hindbærpuré

fremgangsmåde:
1) Pisk alle ingredienserne godt sammen i en skål.
2) Lad dejen hvile, mens en god klat smør smeltes på en mellem stor stegepande.
3) Hæld dejen på den panden, når smørret er smeltet.
4) Scramble pandekagen, som hvis du lavede røræg.
5) Servér straks på en stor tallerken sammen med de ønskede toppings.

tip!
Ønsker du en sødere morgenmad, kan du blot tilsætte lidt sødning til dejen.


...enjoy!

min træning uge 6.2014

mandag: hviledag

tirsdag: 45 min. bryst/ skulder - forside. 20 min. cardio på Stairmaster (level 8 - 93 etager)

onsdag: 45 min. triceps/ baglår

torsdag: 90 min. yoga

fredag: hviledag

lørdag: 3 min. opvarmning på Stairmaster (level 8). 90 min. ben - forside/ biceps

søndag: 80 min. bryst/ skulder - forside. 20 min. cardio på Stairmaster (level 8 - 93 etager)

Bedre sent end aldrig... Hermed en forsinket update på min træning i sidste uge. Min træningsuge har var lidt blandet. Heldigvis kan jeg skrive fire styrkepas på programmet, selv om jeg da lige skal finde mine egne ben med den der styrketræning, nu hvor kæresten ikke agerer makker. Derfor kom der ikke lige ryg på programmet i min træningsuge, men det pas lå også lige sidst i uge 5. I weekenden er der heldigvis træning med den bedste makker på tapetet og lørdagens bentræning gav i den grad ømme baller, nice!
Desuden var der ingen humør, tid og en ledig Stairmaster i centret, så jeg fik kørt 2x 20 min. cardio. Apropos cardioen er det virkelig med at mærke efter, som det stresser min krop og giver øget sult. Sidstnævnte er nemlig i forvejen skudt i vejret grundet andre faktorer. I den forbindelse siger jeg virkelig hurra for yoga og ærger mig over, at det er aflyst i denne uge pga. vinterferien. Yoga'en er ret meget et must for min indre ro. Jeg skal helt sikkert nok ende med at blive glad for den nye underviser og hendes time, når blot jeg husker at mærke min krop og ikke presse mine 'svage' skuldre/ nakke unødigt.
Nu er uge 7 snart omme - og en endnu en update kommer snart.

God træning!

torsdag den 13. februar 2014

en flybillet ud af hverdagen, tak

Endnu en gang har Charlotte ramt plet hos mig med et af sine fantastiske indlæg, som stort set altid giver et eller andet at arbejde med inden for den mere mentale del af sundhed. Jeg elsker den holistiske tilgang til begrebet og her er Charlottes skriverier altså fantastiske.

Dette indlæg er opstået på baggrund af dagens indlæg ovre hos netop Charlotte. Har du ikke allerede været forbi, kan jeg kun opfordre til at drible over og læse med.

Jeg har tidligere skrevet om mit behov for ro og migtid - ja, det var vist faktisk et af mine ønsker for 2014, at blive bedre til at tage den der migtid. Grunden til, at Charlottes indlæg netop var yderst relevant for mig er, at det mindede mig om netop det ønske for og løfte til mig selv. Reminderen var/ er meget velkommen, for hvordan går det lige med at trække stikket ud, når det spidser til? når hverdagen strammer grebet om mig? Svaret er helt ærligt, ikke alt for godt - i hvert fald for nuværende. Jeg står nemlig midt i sådan en 'stram' hverdag, som for alvor sætter spor - eller i hvert fald har den givet sine tydelige tegn (læs: kroppens råb om hjælp vel sagtens) - det er gået ud over min nattesøvn. Dårlig nattesøvn er bare så enerverende. Og for mig er det den direkte vej ind i en rigtig dårlig spiral af dårlige valg, særligt når det kommer til alle mine ellers sunde vaner. Det er netop derfor, der bør stoppes op = migtid, hvor vejret bliver trukket helt ned i maven. Lade arbejde være arbejde, nullermænd være nullermænd og ja den sunde mad laver desværre ikke sig selv - men måske ham den lækre kan lokkes - det er jo Valentines Day i morgen (læs: ikke at det er noget, vi fejrer).

Til det formål er min ugentlige yogatime ellers fantastisk, men der står selvfølgelig vinterferie på skemaet i denne uge, så ingen yogatime. Derfor faldt valget i stedet på sofatid i selskab med en god film og dette indlæg. Ja, min blogging er altså bare fantastisk afkobling, når det kommer til de mere teksttunge indlæg. Det er faktisk en relief at få det ned på skrift, så ligger der da en reminder til mig herinde også.

Når hverdagen strammer til på den her måde, så vil jeg bare gerne flygte. Den trang blev i dag konkretiseret ved søgen efter flybilletter (læs: ja, i arbejdstiden). Charlottes kloge tolkning er, at der mangler noget i min hverdag - ellers ville behovet for fulgt ikke være der. Hendes råd var, at det måske var tid til at sende et ønske ud i universet - ønsker jeg et selvstændigt eller mere fleksibelt arbejdsliv? Mit eget umiddelbare svar ville nok være det mere fleksible arbejdsliv. Tanken om at være min egen chef er dog også tillokkende eller i hvert fald ikke direkte afskrækkende, så det ønske må sendes afsted. Indtil da burde jeg gøre mig selv den tjeneste at gøre det konkrete - undersøge mulighederne for et mere fleksibelt arbejdsliv. I min nuværende stilling og med de pt presserende opgave ville det være oplagt med muligheden for at arbejde hjemmefra. Jeg er sensitiv og her indbefattet rigtig dårlig til at gå ind i min egen bobbel, når jeg skal koncentrere mig om mine opgaver i det åbne kontorlandskab. Derfor er dette ønske heller ikke nyt (læs: heller ikke for min chef).

Arbejde er ikke alt, men næst efter søvn er det den beskæftigelse, som optager flest af døgnets 24 timer. Ved siden af jobbet forsøger jeg dagligt at finde tid og kompromiser i forhold til de ting/ gøremål, som giver værdi for mig. Det kan dog altsammen SÅ nemt løbe af sporet, når for eksempel ens nattesøvn udfordres på baggrund af en hverdag, som strammer til, når der lige skal ydes lidt ekstra. Desuden indrømmer jeg blankt, at jeg ikke er god til at slække på alt det huslige, når jeg bør - når andre gøremål kræver ekstra ressourcer, som det lige nu er tilfældet i mit arbejdsliv. Frem med Sjuske-Sveske, så energi-regnskabet har en større sandsynlighed og bedre mulighed for at gå op.

Hvor god er du til at lytte til din krops behov? 

tirsdag den 11. februar 2014

LCHF pølsehorn med blomkål


I søndags blev det endelig til at afprøve de lækre pølsehorn, som Anne havde flashet på #instagram hele ugen. Det var jo oplagt at indkøbe Hanegals grillpølser til øko-søndag i Bilka til formålet. Det der med pølser af god kvalitet er altid spørgsmålet. Jeg er glad for Hanegals produkter og det inkluderer også deres pølser. Og da jeg ikke er den store fan af svinekød (læs: og det gælder også min mave), så er det jo dejligt, at de også laver en velsmagende fjerkræs-variant. Skal der være en pølse med mere bid i, der også kan anvendes som det smagfulde proteinindslag på menuen, vil jeg anbefale Gourmandiets pølser. Jeg har købt dem både i Bilka og føtex, så måske du også er heldig i dit supermarked.
Nu var det jo pølsehorn i denne omgang - og endda den grønne salgs med kål i 'dejen'. Det er altså smart at hive grøntindtaget op på den måde. Og netop det grønne indtag har mit fokus pt - et øget indtag kan måske mindske chokoladeindtaget lidt (læs: I wish). Pølsehornene blev virkelig lækre og den opskrift skal du ikke snydes for.


LCHF pølsehorn med blomkål
(6 store stk.)

6 Hanegal grillpølser
450 g blomkålsris*
3 æg
75 g revet parmesan
75 g sesam-mel fra Funktionel Mad
40 g hørfrø
35 g sesamfrø
1½ tsk fiberHUSK
½-1 tsk salt

*erstat evt. med broccoliris eller anden kål - jeg brugte ca. 1/3 broccoli og 2/3 blomkål i min portion.

fremgangsmåde:
1) Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
2) Blend hørfrøene til groft mel i minihakkeren.
3) Bland alle ingredienserne godt sammen i en skål og lad den hvile kort.
4) Del 'dejen' i seks klatter - læg evt. på hvert sit stykke mellemlægspapir.
5) Mas klatterne flade med våde hænder.
6) Læg en pølse på hver klat og fold omkring vha. mellemlægspapiret og fugtige hænder.
7) Læg pølsehornene på en bageplade beklædt med bagepapir.
8) Drys hornene med sesamfrø før bagning.
9) Bag pølsehornene ved 175 grader i 25-30 min.


mandag den 10. februar 2014

grøn 'couscous' med ananaskirsebær &mandler


Lørdagen aftens stod på aftensmad a la tøm køleskabet, inden det søndag blev fyldt med lækre økologiske varer med månedens øko-rabat i Bilka. Heldigvis var der stadig lidt grønt i skuffen, som kunne udgøre aftenens grønne indslag. Med inspiration fra denne opskrift blev resultatet faktisk ganske vellykket. 

grøn 'couscous' med ananaskirsebær & mandler
(1 stor skål)

½ lille øko blomkål
½ bt. broccoli (uden stængel)
3 håndfulde frisk spinat
1 bg. ananaskirsebær
1 stor håndfuld mandler evt. ristede
½ dl olivenolie
saft af ½ citron
salt
evt. parmesan

fremgangsmåde:
1) Del blomkål og broccoli i mindre buketter.
2) Blend kålbuketterne til couscous i minihakker eller foodprocessor.
3) Vend olie, citronsaft og friskkværnet salt godt rundt i couscous'en.
4) Snit den friske spinat i strimler og vend i couscous'en.
5) Skyl og del ananaskirsebærrene i to halve.
6) Fordel ananaskirsebærrene sammen med mandler over couscous'en før servering.

tip!
Salaten løftes yderligere med lidt høvlet parmesan på toppen.


søndag den 9. februar 2014

sesam-oopsies


Oopsies er nok den mest LCHF'icerede brøderstatning. Jeg har efterhånden lavet dem mange gange, men de fortjener endnu et indlæg. Måske er du ny ud i LCHF-verdenen og savner noget at lægge under osten eller det gode pålæg, så har du her en skøn erstatning, som er der, uden at tage fokus. Der er rig mulighed for at variere den ellers anonyme oopsie. Denne er tilsat sesam-mel for at får lidt ekstra konsistens, men den kan selvfølgelig sagtens laves uden.
Er det den sødere variant til et mellemmåltid, tilsæt da lidt optøede hindbær eller krydr dine oopsies med kanel/ kardemomme - kun fantasien sætter grænser.

sesam-oopsies
(10 stk.)

3 æg
100 g flødeost
1 tsk salt
½ tsk bagepulver
2 måleskeer loppefrøskaller/ HUSK
1 spsk sesam-mel fra Funktionel Mad

fremgangsmåde:
1) Del æggene i hvider og blommer i hver sin skål.
2) Pisk hviderne stive sammen med salt og bagepulver.
3) Pisk blommerne sammen med flødeosten.
4) Tilsæt loppefrøskaller og sesam-mel til æggeblommerne.
5) Vend hviderne i æggeblommemassen med en dejskraber.
6) Læg ti klatter af den skummende æggemasse på to bageplader beklædt med papir.
7) Bag oopsies'ene gyldne ved 150 grader i ca. 20 min.


...enjoy!

fredag den 7. februar 2014

giveaway: og vinderne er...


Det er blevet tid til at trække de to heldige vindere af 'MÆT & SLANK med LCHF' skrevet af Jane Faerber. Det har været en stor fornøjelse, at jeg har læst mig igennem alle jeres indkomne kommentarer i løbet af den seneste uge.
Det varmer mig blogger-hjerte at så mange af jer følger mig fast og at I alle finder en eller anden inspiration i LCHF, som i den grad har vundet mit hjerte. Jeg håber, at denne giveaway i hvert fald kan vinde endnu et par hjerter - til det formål er Janes skriverier og lækre opskrifter nemlig helt fantastiske.

Nu til det relevante... de to heldige vindere er.... (indsæt trommehvirvel)...

Stort tillykke til Helle, som lagde denne kommentar:

'Hejsa. Jeg følger dig på instagram og er lige hoppet med på LCHF-bølgen. Har Jane´s første bog og er HELT VILD den. Fantastiske opskrifter. Vil rigtig gerne fortsætte med LCHF og har derfor brug for alt den inspiration jeg kan få i form af blogs, bøger mv.
Kærlig hilsen Helle'

Jeg håber, du får stor glæde af bogen på din rejse med LCHF. Nu er der i hvert fald en god portion lækker og lærerig inspiration på vej til dig.


Stort tillykke til Kathrine, som lagde denne kommentar:

'Jeg fandt din blog gennem bloglovin'. Jeg fulgte Xenia og hun likede et af dine opslag og det rykkede lidt i min nysgerrighed.'

Med Janes bog i hånden, håber jeg, at du bliver endnu mere nysgerrig på LCHF.

De to heldige vindere er blevet kontaktet via mail.

God weekend derude!

torsdag den 6. februar 2014

reminder! giveaway 'MÆT & SLANK med LCHF'


Du kan stadig nå at deltage i min giveaway og vinde dit eksemplar af Jane Faerbers lækre NYE bog  
'MÆT & SLANK med LCHF' lige
her.

Jeg trækker to heldige vindere blandt de postede kommentarer inden midnat 
- altså er der cirka otte timer til DIN chance for at blive en af de heldige udløber. 
Vind den før din nabo ;)
Læg en kommentar lige  
her.

Psst!
Vinderne offentliggøres her på bloggen i løbet af fredagen, men får samtidig direkte besked pr. mail 
(læs: derfor vigtigt, at du inkluderer din mailadresse i kommentaren til indlægget
her.)


tirsdag den 4. februar 2014

madbudget januar 2014

 

Nyt år, ny begyndelse og så må det vist være tid til at tage en god tradition op igen - nemlig mine madbudgetter. Den opmærksomme læser bemærkede måske, at de udeblev i både november og december. Det var dog ikke fordi, jeg ikke fik lagt vores forbrug sammen, men tiden til blogging forsvandt bare midt i flytterodet. 


Jeg har taget fordelingerne med her for at have noget at sammenligne med, men forbruget på henholdsvis kr. 1.820, 78 i november og kr. 5.280, 89 i december ligger langt fra vores gennemsnitlige forbrug. Dermed kan sammenligningsgrundlaget måske siges at være lidt tyndt, men ikke desto mindre kan de danne baggrund for fremgang/ bedring i 2014.

Januar måneds bedste forbedring er, at det lykkedes at holde det samlede forbrug til madvarer under 3.000 kr. Det kræver faktisk ikke mere end en smule bevidsthed, når der fyldes i kurven. Sagt på en anden måde - jeg forsøger at tænke i retter, når der købes ind. Det er da et skridt på vejen mod madplan, som det endnu ikke er lykkedes at implementere. Jeg må nok bare indse, at det heller ikke lige bliver - da jeg faktisk er ret tilfreds med at kokkere ud fra køleskabets indhold, som er indkøbt ud fra inspiration fra kogebøger og blogs, der ligger i hukommelsen og supermarkedets udvalg (læs: selv om det til tider kan være småt med sidstnævnte).

Kød-andelen er stadig en stor post på budgettet. Kæresten har en del kylling i sin kostplan og det slår altså igennem her. Omvendt er hans forbrug af ingredienser i de øvrige kategorier begrænset. Min LCHF-kost trækker altså mejeri-andelen op, som i januar lander på 21 %. Den har historisk ligget lige under de 20 %, så det kan vel siges, at jeg ikke har begrænset mit indtag af mejeriprodukterne i januar. Dog skal det bemærkes at også æg ligger i denne andel.

Frugt- og Grønt-andelen ligger derimod en smule under niveauet fra tidligere. Den andel vil jeg gerne have hevet op - der skal mere grønt på menuen i februar - i håb om at det kan gå lidt ud over indkøbet af 'diverse/ fornøjelse'-varer (læs: her tænker jeg især på mit chokoladeforbrug).

Med hensyn til nuts&oils-andelen så forsøger jeg stille og roligt at bruge, hvad jeg har på lager, inden der fyldes op med nyt. Desuden så er mit forbrug/ indtag af nødder og kerner begrænset. Det er hovedsageligt olierne, som der af og til at behov for at fylde op med.

Den 'rene' carbs-andel står kæresten for, da der er både havregryn og ris i hans kostplan. Plus han nyder gerne en pose af mine gamle venner indimellem, nemlig de kære M&Ms ;P

Øko-andelen er stadig noget der prioriteres - særligt inden for mejeri- og grønt-andelene. Jeg ville gerne gøre mere ved det inden for kødindkøbene, men synes prisen er voldsom med det store forbrug, vi har. Når det kommer til bacon, pølser, spegepølser og lignende, så er det faktisk altid Hanegals produkter, som ryger i kurven. Jeg er godt tilfreds med, at andelen af økologiske varer i vores indkøb ligger stabilt over de 25 %.
Det gælder om at udnytte supermarkedernes øko-dage til at fylde op på basislageret, hvor der er meget at spare. Disse dage med gode rabatter på økologiske varer bør bare udbredes til endnu flere butikker/ dage, hvis du spørger mig. Derfor er jeg også klar med øko-indkøbssedlen på søndag, når der igen er -25 % på økologi i Bilka - hvad med dig?

Øko-andelen for januar ramte: 39 %.

Det samlede forbrug for januar landede på: kr. 2.889, 81