torsdag den 30. januar 2014

anmeldelse + giveaway: MÆT & SLANK med LCHF


I dag er dagen - dagen hvor Jane Faerbers anden LCHF-(koge)bog kommer på gaden. Inden længe drager jeg mod hovedstaden for at hente et eksemplar med personlig hilsen fra den skønne forfatter. 
Dog har jeg allerede fået fingrene i bogen til anmeldelse lige her samt et par giveaways til jer.

Indrømmet på forhånd, det er svært at være objektiv, når det kommer til skriverier og opskrifter fra min store inspiration ud i LCHF.
Jeg er vild med Janes første kogebog og har haft fingrene i den mange gange. Derfor har jeg været meget spændt på udfaldet af bog to oven på succesen med den første bog, som for alvor har bragt LCHF på banen i lille Danmark.

Bog nummer to lever dog fuldt ud op til mine forventninger. Storebroderen klæder lillesøster 'LCHF - Spis dig mæt & glad' rigtig godt.
Jeg er vild med layoutet, som er enkelt og moderne. Fonten er lige i øjet og så er Columbus Leths billeder altså bare den smukkeste inspiration til at kaste sig ud i Janes lækre opskrifter. Det ydre tænder, men det indre tæller, siger man. Det gælder også for det lækre indbydende cover, som bare udstråler kvalitet og professionalisme. Præsentation af forfatteren på bagsiden gør personen bag nærværende - og hun stråler jo bare af sundhed (læs: undskyld, Jane - men der skal så meget ansigt på, så du får kredit for dit enorme arbejde)

Bogen indledes med en række teoretiske afsnit, for både 'nybegynderen' og den mere erfarne LCHF'er. Som ny ud i LCHF kan du få baggrundsteorien for LCHF med samt en guide til de første 10 dage med LCHF. Dermed kan bogen også stå alene, så du behøver ikke introen fra den første bog.
For den erfarne og/ eller blot nysgerrige er der mere dybdegående teori, hvor flere afsnit læner sig op ad titlens ordlyd, som jo indeholder 'slank'. I denne del af bogen kan du blive klogere på blandt andet LCHF & vægttab, ketose, periodisk faste og LCHF & træning. Særligt sidstnævnte afsnit skal jeg have nærstuderet med henblik på implementering.
I relation til denne del af bogen er nogle af bogens 125 opskrifter mærket med 'striks LCHF', som gør det nemt for dig, der gerne vil være slankere at gå efter den mere strikse LCHF-kost. 

De 125 lækre opskrifter er desuden inddelt i måltidskategorier, så du nemt kan finde inspiration til fx din LCHF morgenmad eller måske de 'berømte' madpakker. Opskrifterne spænder desuden fra striks LCHF til den mere liberale LCHF. Dermed kan de nemt bruges både til vægtregulering og -vedligehold eller hos dig, som bare gerne vil spise 'rigtig mad'.

Uanset om du er ny ud i LCHF, har levet på LCHF i flere år eller blot er nysgerrig på konceptet kan du få stort udbytte af bogen. Den kommer hele vejen rundt og agerer den perfekte storebroder for Janes første bog.
Note: Som fast læser af Janes blog madbanditten.dk er det skønt at erfare, at også hendes personlige jargon kendt fra bloggen er tydelig i bogen. 


GIVEAWAY

Nå, nu til i indlæggets gulerod for dig. Du kan nemlig vinde dit helt eget eksemplar af bogen. I samarbejde med Politikens Forlag har jeg fået mulighed for at udlodde hele to styks.

Alt du skal gøre for at deltage er at lægge en kommentar nedenfor indeholdende:
  • Hvordan har du fundet vej til min blog?
  • Din mailadresse så jeg kan komme i kontakt med dig, hvis du bliver en af de to heldige.
  • Bogen skal kunne sendes til en adresse i Danmark.

Din kommentar skal ligge herinde inden midnat d. 6. februar 2014. Vinderne trækkes og afsløres her på bloggen fredag d. 7. februar.

Desuden vil jeg blive meget glad, hvis du følger min blog på bloglovin, kigger med på instagram eller er fast læser her - det er dog ikke et krav for din deltagelse i konkurrencen.


P.S. Bøgerne til dette indlæg er sponsoreret af Politikens forlag.

tirsdag den 28. januar 2014

min træning uge 4.2014

mandag: 80 min. bryst/ skulder - forside/ mave

tirsdag: hviledag

onsdag: 90 min. ryg/ bagskulder/ mave

torsdag: 90 min. yoga

fredag: 5 min. opvarmning på Stairmaster (level 7). 75 min. ben/ biceps. 10 min. cardio på Stairmaster (level 8/9)

lørdag: 90 min. bryst/ skulder/ mave

søndag: hviledag

Endnu en uges træning kan opdateres. Ugen bød på fire styrke-pas i selskab med ham den lækre. Der blev ikke tid og energi til ret meget cardio i ugen, der gik, men det tager jeg lidt efter humør.
Desuden var det ugen, hvor yoga startede op, så der igen er afslapning, udstræk og rolige vejrtrækninger skemalagt. Det er dejligt, men denne opstart gav mig dog lige en overbelastning i den dårlige/ stressprægede skulder, som derefter drillede mig et par dage. Jeg må blive bedre til at lytte til kroppen, så den følger med i øvelserne, som er noget hårdere end den begynder-yoga, jeg gik til i efteråret. Desuden savnede jeg noget opvarmning før de 'store' stræk, men altså nu er jeg i gang igen og elsker letheden i kroppen efter sådan halvanden time.
Nu er en ny uge i gang... and workout is on!

God træning! 

lørdag den 25. januar 2014

sprød grønkålssalat med ekstra knas


Her i min uge med grøn- og rødkål skal I da ikke snydes for en variant med den grønne kål. Denne salat er nemlig genial til de dage, hvor der bare skal laves noget grønt tilbehør i en fart (læs: det kræver så nok lige den snittede variant af grønkålen). Desuden indeholder salaten sprøde ingredienser som ofte er at finde i mit køleskab - har du ikke lige æbler og gulerod, da kan de sagtens erstattes med andet grønt eller frugt fx gør avocado og granatæble sig også godt sammen med grønkålen. I ugens løb har jeg også spist en variant af salaten blot toppet med rød peberfrugt og peanuts, som tilbehør til madpakkens kylling & feta i mayo (læs: det er altid en sikker vinder).

sprød grønkålssalat med ekstra knas
(1 stor skål)

½ ps fintsnittet grønkål
saft og skal af en lille øko citron
en god slat olivenolie
friskkværnet salt

2 mellemstørrelse gulerødder
½ æble
en håndfuld salte peanuts

fremgangsmåde:
1) Kom grønkålen i en skål sammen med olie, citron og salt.
2) Kram kålen godt et par minutter til den bliver lidt blødere og farven bliver mørkere grøn.
3) Skæl gulerødderne og lav strimler med skrælleren.
4) Skær æblet i små tern.
5) Vend gulerod og æble i grønkålen.
6) Top salaten med salte peanuts før servering.

Velbekomme!

torsdag den 23. januar 2014

rødkålssalat med balsamico, pære & valnød


Kål er bare lækre - jeg er blevet meget vild med den rå kål efter LCHF rykkede ind i mit liv. Pt er mine favoritter grønkål og rødkål, som er de to, jeg har haft på menuen i denne uge. Rødkålen har jeg typisk lavet i den søde og måske lidt julede variant med appelsin. Denne udgave er dog en skøn og anderledes smagsoplevelse. Den skarpe balsamico sammen med den søde pære og bitre valnødder er lækkert. Jeg er desuden inde i en feta-periode, så der kommer feta på/ i alt (argh... næppe, men tæt på). Her tilføjer fetaen det salte og fede, så det kan helt sikkert anbefales.

rødkålssalat med balsamico, pære & valnød
(1 stor skål)

½ øko rødkål
½ pære
1 stor håndfuld valnødder - evt. karamelliserede i kokossukker
25-50 g ægte fed feta (kan udelades)

dressing
4 spsk balsamico
4 spsk olivenolie
1 tsk revet ingefær (erstat evt. med tørret)
2 tsk kokossukker el. anden sødning
salt+peber

fremgangsmåde:
1) Snit rødkålen fint i hånden eller på mandolinjern.
2) Bland ingredienserne til dressingen - smag til med sødning, salt og peber.
3) Held dressingen over kålen og vend godt rundt.
4) Skær pæren i tynde både og fordel på toppen af salaten.
5) Hak valnødderne groft og smuldr feta over salaten før servering.

tirsdag den 21. januar 2014

wannabe kanelsnegle (LCHF)

 
Hver morgen spiser min bedre halvdel havregrød med kanel i rigelige mængder, så derfor dufter hele lejligheden af kanel(-snegle), når jeg skal tilberede min morgenmad. Det havde givet mig en ustyrlig lyst til netop kanelsnegle, så i weekenden fik jeg tilfredsstillet min lyst til kanelsnegle med disse lækre wannabe kanelsnegle i ægte LCHF-style.
Jeg elsker kanelsnegle for den fedtede remonce med masser af kanel og her er det nemt at justere, så andelen af remonce opfylder behovet fra dine smagsløg. Ægge-pandekagen med kokosfibre har en let og svampet konsistens, som fungerer rigtig fint som det neutrale fundament for en lækkerbisken. Prøv dem!
Inspirationen kommer endnu en gang fra Louise.

wannabe kanelsnegle (LCHF)
(1 pers.)

2 æg
en god sjat fløde
1 spsk kokosfibre
et drys salt
kokosolie til stegning

remonce
20-25 g smør
2 tsk kanel
Sukrin Gold efter smag

fremgangsmåde:
1) Pisk æggene sammen med fløde, kokosfibre og salt med en gaffel.
2) Smelt kokosolie på en mellemstor pande.
3) Steg ægge-pandekagen gylden på begge sider.
4) Afkøl pandekagen en smule.
5) Rør imens ingredienserne til remoncen godt sammen.
6) Fordel remoncen på hele pandekagen og rul sammen.
7) Skær rullen i 'snegle' og sæt dem på højkant på en tallerken.
8) Servér straks - evt. drysset med kanelSukrin og/eller hakkede mandler.

...enjoy!

mandag den 20. januar 2014

min træning uge 3.2014

mandag: 65 min. triceps/ baglår. 20 min. cardio på Stairmaster (level 9 - 102 etager).

tirsdag: hviledag

onsdag: 40 min. ben - forside.

torsdag: 40 min. bryst/ skulder/ biceps i superset + mave. 20 min. cardio på Stairmaster (level 8 - 94 etager).

fredag: hviledag

lørdag: 80 min. triceps/ baglår. 20 min. cardio på Stairmaster (level 9 - 102 etager).

søndag: 5 min. opvarmning på Stairmaster. 90 min ben - forside/ biceps.

Hmm... her ville jeg ønske, jeg kunne meddele at overskuddet i hverdagen er vendt tilbage. Det har dog ikke været tilfældet i den forgangne uge. Måske det ikke kun er hverdagen men også mørket, som spiller ind. I hvert fald, så har jeg været slået lidt ud af hverdagen. Det sætter også sine spor på min træning, men det er ikke noget, som stopper mig, for det er som I ved også min energiopladning.
Tirsdag havde jeg hviledag, da jeg gerne ville give kroppen ro efter behandling af min 'stramme' skulder/ nakke. Onsdag var energien der bare ikke, så efter en  halv træning med kæresten blev det ikke til mere. Trods sen sengetid fredag aften, som godt kan f***ke søvnrytmen lidt op for et udpræget A-menneske som mig, så har weekenden budt på to gode træninger i selskab med ham den lækre.
Den opmærksomme læser vil dog bemærke, at jeg igen har fået lidt cardio ind i programmet - det var simpelthen blevet for savnet. Det var derfor også alt for fedt at få rigtig sved på panden på Stairmasteren. Jeg ved dog med mig selv, at jeg skal holde igen, for ikke at falde i den rille, hvor kroppen stresses af cardio-træningen. Derfor er min limit pt en time om ugen, som i denne uge blev fordelt på 3x 20 min.
Nu er det mandag igen og ny træningsuge skydes i gang.

God træning!

søndag den 19. januar 2014

indisk a la LCHF


Det grå, våde og mørke vejr indbyder i den grad til comfort food. Det er faktisk længe siden, vi har fået sådan en simre-gryderet. 
Lørdag aften fik jeg dog lavet en god spicy og fed indisk af slagsen, som kunne nydes til en gang blomkålsris. Kæresten holdt sig godt nok til sine basmatiris, men sådan er vi jo forskellige. Inspirationen til retten fandt jeg her, og den fortjener en gentagelse her på bloggen.

indisk a la LCHF
(2-3 pers.)

500-600 g kylling/ oksekød/ lammekød
25 g smør
1 løg
5-6 fed hvidløg
indisk krydderiblanding*
1 ds tomater
2 spsk tomatpuré
1-2 dl vand
1-2 røde peberfrugter
2 store spsk creme fraiche 38 %
salt+peber
evt. 1 frisk gul/ rød chili for EKSTRA spicy variant

*indisk krydderiblanding
2 spsk ingefær
2 spsk koriander
2 spsk spidskommen
2 spsk kardemomme
1 spsk karry
1 spsk kanel
1 spsk nelliker
et drys cayennepeber

tilbehør
creme fraiche 38 %
stegte blomkålsris med gurkemeje
agurk 

fremgangsmåde:
1) Bland krydderierne i en skål.
2) Skær kyllingen, løg og hvidløg i tern.
3) Smelt smørret i en stor gryde.
4) Svits løgene til de er klare sammen med hvidløg.
5) Tilsæt kyllingen og brun godt.
6) Svits yderligere et minut med krydderierne.
7) Tilsæt tomat på dåse, tomatpuré og vand.
8) Lad retten simre min. 30 min under låg.
9) Skær imens peberfrugterne i tern.
10) Fem minutter før servering tilsættes peberfrugt.
11) Lige før servering røres creme fraichen ud i retten.
12) Smag retten til med salt og peber.

Velbekomme!

torsdag den 16. januar 2014

kyllingebøffer m/ grøn chili & parmesan


Puha, selv her i anden uge efter ferien, synes jeg, at hverdagen slår hårdt. Derfor kræver det lidt sin frk. sveske at få noget aftensmad på bordet, selv om jeg/ vi da forsøger at mealpreppe i weekenden. Disse bøffer må af den grund siges at være toppen af poppen på vores middagsbord i ugen, der lakker mod enden. De blev kreeret i køkkenet tirsdag aften, hvor jeg skulle slappe af oven på behandling af 'stresssymptomer' i en stram nakke/ skulder hos min zoneterapeut/ massør og derfor ikke var til træning (læs: se lige hvor godt det gik med den afslapning - det er en ommer!). Nå, men nok om den sag - det blev i hvert fald en skøn aftensmad med disse smagfulde bøffer. Desuden blev det til mad til to dage, så det var total win-win situation.
Det fantastiske ved kyllingebøffer eller -deller er, at kyllingen er ret neutral i smagen, så der kan tilsættes alverdens smagselementer for at løfte den. Jeg er nemlig ikke særlig vild med den ovnstegte kyllingefilet, som kæresten konsumerer flere af dagligt, derfor bliver det typisk i fars-udgaven, når jeg skal lave kylling - hvis der altså ikke lige er tale om den fede kylling i mayo, som ofte er med i madpakken.
Ost gør sig godt i fars, men smager ikke så meget igennem - der er chili lige modsat, så i kombination med krydderimix'et fra Urtekram, som selvfølgelig sagtens kan erstattes med dine yndlingskrydderier, gav det en skøn smagfuld omgang kyllingebøffer.
Desuden bør der slåes et slag for tilbehøret, som var simpelt, men SÅ lækkert: syrlig salat, fede svampe og semi-sprødt grøntsagsbrød for ekstra grønt.

kyllingebøffer med grøn chili & parmesan
(4 stk.)

600 g kyllingefilet
2 æggeblommer
1 frisk grøn chili
1 dl revet parmesan
1/2 rødløg
1 tsk urtesalt
smør til stegning

fremgangsmåde:
1) Hak kyllingen i minihakkeren.
2) Skær løg og chili i mindre stykker og hak groft i minihakkeren.
3) Kom alle ingredienserne i en skål og rør til ensartet fars.
4) Lad gerne farsen hvile på køl en halv time, inden den formes til fire store bøffer.
5) Smelt en god stor klat smør på en stor pande.
6) Steg bøfferne 4-5 min. på hver side - til de er flot gyldne og gennemstegte.

forslag til tilbehør
grøn salat med citronskal
cremede champignon
mayo/ aioli



tirsdag den 14. januar 2014

repetition: grøntsagsbrød


Successer fortjener gentagelse. Men ikke desto mindre er det længe siden, jeg sidst har lavet grøntsagsbrød a la disse. Faktisk var det kæresten, som gerne ville have dem på menuen søndag aften. Perfekt til en pimpet burgerbøf og alke de skønne toppings. Opskriften minder meget om mine tidligere, bortset fra der er tilsat lidt kerner/ nødder for at tilføre lidt mere bid i brødene. Det fungerer rigtig godt og derfor er det ikke sidste gang, jeg bruger lige netop denne opskrift.

grøntsagsbrød
(10 stk.)

ca. 500 g grøntsager*
1/2 dl solsikkekerner
5-6 paranødder
50-60 g ost
2 æg
3 måleskeer loppefrøskaller/ HUSK
1 tsk Urtekram grøn dipmix
1 tsk basilikum
1 tsk urtesalt
et drys cayennepeber

* jeg brugte en blanding af savoykål, broccoli og squash

fremgangsmåde:
1) Tænd ovnen på 200 grader.
2) Riv squashen groft og vrid den for væske.
3) Blend/ hak kål og broccoli fint i minihakkeren.
4) Blend/ hak kerner, nødder og ost i minihakkeren.
5) Rør alle ingredienserne godt sammen.
6) Sæt klatter af den grønne masse på bageplade beklædt med bagepapir.
7) Bag grøntsagsbrødene ved 200 grader i ca. 20 min.



...enjoy!

mandag den 13. januar 2014

min træning uge 2.2014

mandag: hviledag

tirsdag: hviledag

onsdag: 5 min. opvarmning på Stairmaster. 80 min. ben

torsdag: 60 min. ryg/ triceps

fredag: hviledag

lørdag: 40 min. bryst/ skulder/ biceps/ mave (superset). 20 min. cardio på Stairmaster (level 7 - 85 etager)

søndag: 65 min ryg/ bagskulder/ mave

Uge 2.2014 over and out. I den forgangne uge var det mere held end forstand, at jeg kom op på de fire træningspas. Ugen lagde nemlig ud med et par hviledage, da hverdagen vendte tilbage og slog hårdt. Derfor praktiserede jeg 'migtid' og dømte afslapning tirsdag eftermiddag, hvor kæresten måtte give den gas i træningscentret alene (læs: det kræver tilvænning).
Lørdag morgen stod den på træning på tom mave kl. 7.15, da kæresten stak af med bilen op ad formiddagen. Det var faktisk ret fedt at komme ind og køre noget superset og cardio med god intensitet fra morgenstunden. Det er ikke sidste gang, jeg tager sådan en gang træning. Faktisk pønser jeg på at invitere lidt cardio ind i programmet - vil bare gerne have lokket ham den lækre til at gøre mig selskab... (læs: så det har vist lidt lange udsigter).
Alt i alt en skøn træningsuge - så nu kan en ny uge bare komme an!

God træning!

søndag den 12. januar 2014

kålpakker med taco-okse


Endnu en omgang nem hverdagsmad i ugen løb stod på disse kålpakker med tacokrydret oksekød a la mexi-style. Grønskuffen bød nemlig på et stort lækkert savoykål, hvorfra de yderst blade bar rigtig fine og derfor oplagt at bruge hele. Og da jeg bare elsker krydret mad, så blev de fyldt med lækkert tacokrydret oksekød samt mine elskede syltede jalapenos. Jeg er vist inde i en jalapenos-periode. De er jo bare gode til alt. 

kålpakker med taco-okse
(2 pers.)

4 store hele kålblade - savoykål, hvidkål, spidskål etc.
500 g hakket oksekød
smør til stegning
1-2 spsk tomatpuré 
2 håndfulde revet modnet cheddar
8-10 syltede jalapenos

taco-krydderi
1 tsk salt
2 tsk spidskommen
½ tsk koriander
½ tsk cayennepeber
½ tsk hvidløgspulver
1 tsk paprika
drys friskkværnet peber


fremgangsmåde:
1) Blanchér kålbladene i kogende letsaltet vand, så de bliver blødere og kan foldes.
2) Brun oksekødet i smør på en varm pande.
3) Tilsæt tomatpuré og taco-krydderiet til kødet, når det er brunet.
4) Fordel kødet på kålbladene.
5) Læg 2-3 jalapenos på toppen af kødet og drys med revet cheddar.
6) Fold kålbladet sammen om fyldet og læg i et ovnfast fad.
7) Drys pakkerne med revet cheddar.
8) Gratinér kålpakkerne i ovnen ved 200 grader i ca. 10 min.


Velbekomme!

fredag den 10. januar 2014

savoykålssalat med feta, mandler & vinaigrette


Hverdagen har godt nok slået mig lidt i denne uge. Den er bare brutal og derfor har et halvtomt køleskab - grundet manglende overskud til indkøb - sat grænser for kreativiteten. Uden mad og drikke dur helten dog slet ikke, så onsdag aften fik jeg da lavet en god portion kålsalat til et par dage. Desværre indeholdt grøntsagsskuffen ikke yderligere grønne ingredienser, men så var der jo ikke andet for end at ty til luxus-salat-ingredienserne aka 'mælke'produkter og nødder. Desuden så gør en god dressing altså underværker for rå kål i sådan en gang salat.

savoykålssalat med feta, mandler & vinaigrette

1/4-1/2 fintsnittet savoykål svarende til 3-4 store håndfulde
1 håndfuld mandler, gerne ristede
ca. 30 g ægte feta

sennepsvinaigrette
1/4 dl æbleeddike
2 tsk kokossukker
1-2 tsk grov sennep
et drys salt
½ dl olivenolie

fremgangsmåde:
1) Pisk ingredienserne til dressingen sammen i en skål.
2) Tilsæt kålen og vend godt rundt. Lad gerne trække en time på køl.
3) Hak mandlerne groft og skær feta i tern.
4) Top kålsalaten med mandler og feta før servering.

 

Velbekomme!

torsdag den 9. januar 2014

vil du sige farvel til sukker i 2014?

Sukker - vil nok altid være et varmt emne, i hvert fald i denne kur-tid. Det er umuligt at åbne et medie uden at få kastet tips til at blive slankere i hovedet. Personligt afskyer jeg det begrebet 'kur'. Mit liv er blevet for kort til slankekur. En sund livsstil er vejen frem, hvis du spørger mig. Hertil vil jeg gerne fremhæve, at hvad der er sund livsstil for mig, er måske ikke nødvendigvis det rigtige for dig. Det gælder om at mærke efter og lytte til SIN krop og ikke til medierne, som prædiker diverse slankekure i denne tid.

Men når det er sagt, så er jeg af den overbevisning, at sukker ikke gør noget godt for os, tværtimod. Det er vidt forskelligt hvor godt, vi tolerer det hvide stof, men nogle af os er særligt sensitive og kan opleve store positive effekter af at udelukke eller skære drastisk ned på sukkeret.

Derfor vil jeg gerne komme med lidt tips ud fra egne erfaringer til, hvordan du slipper ud af sukkerfælden (igen). Først er det vigtigt, at du bliver bevidst om dine triggere. Hvornår er det, du ryger i sukkerfælden? Er triggerne fysiske eller måske psykiske. Der skal i alle former for livsstilsændringer arbejdes med vaner og det er en langvarig proces. Mine tips lægger vægt på at eliminere de fysiske abstinenser, men vær bevidst om de psykiske triggere, så det bliver muligt at hindre at 'summen af laster er konstant'.

spis færre kulhydrater
Indtag af kulhydrater avler øget sult. Mere vil have mere, når det gælder kulhydraterne. Det er svært at spise sig rigtigt mæt i kulhydraterne - i hvert fald de hurtige. Du vil have stor gavn af at skære ned til et minimum under sukkerafvænning. Hos den sukkersensitive gælder det også kulhydrater i nødder, mælkeprodukter og (rod-)frugter.

spis mere fedt
Øg indtaget af fedt i kosten, da fedt er fantastisk til at give lang mæthed og dermed stabilisere blodsukkeret. Særligt en fed og mættende morgenmad er fordelagtig for blodsukkerets udvikling gennem resten af dagen.

spis dig mæt
Det nytter ikke noget at spare på det generelle indtag af mad, mens du forsøger at smide sukkeret på porten. Sult øger sandsynligheden for at gribe ud efter de sukkerholdige fødevarer, så energien får et kick. Sørg derfor at spise dig mæt, når du er sulten.

drik vand
Især hvis din krop er vant til dagligt sukkerindtag, kan det være en drøj omgang de første dage (læs: med hovedpine og cravings). Kroppen afgifter og der hjælper vand kroppen i processen.

fysisk aktivitet
De kloge hævder, at motion øger niveauet af dopamin, endofiner og serotonin, som er de samme signalstoffer indtaget af sukker udløser. For mig virker det med korte træningspas, så mine depoter ikke udsultes og jeg bliver ekstra sulten/ får lavt blodsukker og dermed øget sukkertrang. Dermed vil jeg sige, prøv dig frem, mærk efter, om motionen har en positiv effekt på din sukkertrang eller ej. Motion kan også sagtens være en gåtur i den friske luft, om måske kan give lidt adspredelse til de psykiske abstinenser.

vær ikke fanatisk
... men realistisk. Kan du ikke undvære din købe-ketchup, så lev med den smule sukker, der er i en begrænset mængde. Dette tip er lidt i tråd med, at forbud ikke gør noget godt. Sætter man for mange grænser op for sig selv, så vælter korthuset nemmere. Vælg dine kulhydratkampe med omhu.

vær tålmodig
De første dage kan som nævnt trække tænder ud. Faktisk kræver det en uges tid før sukkertrangen for alvor aftager. Det hænger sammen med hormonet ghrelin, som øges, når vi smager sødt. Fjernes det søde mindskes hormonet og dermed sukkertrangen. Vær derfor tålmodig og var dig mod de typisk voldsomme cravings på tredjedagen ;)
Selv skal jeg på den anden side af tre uger, før min sukkertrang ikke er en voldsom modstander længere.

pas på sødemidlerne
Hos den sukkersensitive kan sødemidler påvirke samme signalstoffer som sukker og dermed påvirke sukkertrangen negativt (læs: altså øge den). Det kan derfor give god mening at smide sødemidlerne ud sammen med sukkeret.

pas på dig selv
Vær god ved dig selv - jf. punkterne spis dig mæt og vær ikke fanatisk. Desuden fremmer negative tanker om dig selv lysten til at give efter for diverse psykiske abstinenser aka trøstespisning. Lyt til kroppens behov, så den ikke stresses unødigt, fordi du vil for meget på én gang. Tag tid til afslapning, yoga, gå tidligt i seng eller lignende for at slappe af, finde ro og overskud.

Du kan læse mine øvrige sukker-indlæg her:
sukkerjunkie på afvænning
once a sugar addict - always a...

onsdag den 8. januar 2014

anmeldelse: familiens low carb favoritter


I dag udkommer Tatjana Albinius' kogebog: Familiens Low Carb Favoritter. Jeg har været heldig at få et eksemplar tilsendt til anmeldelse, som du får lige her.

Bogen er en praktisk guide til at komme godt i gang med en livsstil med færre kulhydrater. Bemærk! ordet 'livsstil' - det går igen og der er altså ikke tale om en kur. Derimod en god guide til at leve mere low carb - for hele familien.


Som introduktion til low carb livsstilen er der en række praktiske oplysninger og grundlæggende viden om kosten, ingredienser m.m., som du med fordel kan bruge som opslagsværk undervejs. Bland andet er der i dette afsnit af bogen finde en sukkerafvænningsguide og hjælp til at spise low carb, når de spiser ude. Desuden får du i første sektion af bogen også lidt idéer til at lægge motion ind i hverdagen, som selvfølgelig er et super redskab sammen med low carb kosten til at få en sundere livsstil.

Personligt er jeg i denne del af bogen glad for kapitlet om 'dine måltider', hvor vigtigheden af mindfulness i måltidet beskrives. Tatjanas pointe med, at hvert måltid er/ skal være en kærlighedserklæring til dig selv, går også rent ind hos mig. Apropos kærlighedserklæringen så går nydelse også frem for kalorietælling. Altså ingen kalorietælling men blot nogle simple guidelines for at opnå vægttab med low carb livsstilen.


Efterfølgende er bogen fyldt med lækre opskrifter på familiens low carb favoritter. Opskrifterne er inddelt i kategorier, så det er nemt at få inspiration til fx morgenmaden eller lækkerierne til weekenden. Opskrifterne er nemme at gå til og tilpasse til hele familien. Og da vi ikke alle er ens og fungerer med den samme kost, er der ved hver opskrift angivet mulighed for at tilføje ekstra kulhydrater i form af frugt eller fuldkornsprodukter. Det er jo ikke nødvendigvis alle i familien, som ønsker at gå ned i vægt, men her kan du nemt finde supplementer til at holde vægten - de bliver jo også relevante for dig, når vægttabet er opnået.

Opskrifterne kræver ikke en masse specialingredienser, da der jo er tale om en god basiskost med kød, grøntsager, olie og nødder/ kerner. Det er faktisk mest, når det kommer til det søde køkken, at erstatninger for sukkeret bliver nødvendigt.


Bogens praktiske tilgang til low carb livsstilen afspejles desuden i dens praktiske layout. Bogen er med spiralryg, så det er nemt at have den slået op på opskriften, når der skal kokkeres low carb favoritter i køkkenet.

Bogen kan købes i din boghandler eller hos forfatteren lige her.
Vejledende udsalgspris kr. 198,-.

tirsdag den 7. januar 2014

squashboller (gluten- og mælkefri)


Rigeligt indkøbte æg til nedsat pris og en halv squash, som havde set bedre dage gjorde det oplagt at afprøve disse boller. Opskriften er inspireret af denne hos Cecilia Folkesson. Der er faktisk efterhånden langt imellem, at jeg bager boller. Forsøger at spare på brøderstatningerne, men en lækker bolle med tandsmør er altså ikke at kimse ad - skønt indslag på en fridag i det mørke og våde januar.

squashboller (gluten- og mælkefri)
(7-8 stk.)

4 æg
2 dl fint revet squash
1½ dl mandelmel/ sesammel fra Funktionel Mad (50/50)
½ dl sesamfrø
3 spsk solsikkekerner
2 spsk fiberHUSK
1½ tsk bagepulver
½ tsk salt

fremgangsmåde:
1) Pisk æggene sammen.
2) Tilsæt revet squash og rør.
3) Bland de tørre ingredienser.
4) Tilsæt de tørre ingredienser til æggemassen.
5) Lad dejen hvile 5-10 min.
6) Form 7-8 boller med våde skeer eller hænderne - sæt på en bageplade beklædt med papir.
7) Bag bollerne ved 200 grader i 15-20 min.
8) Lad bollerne afkøle på en rist - nyd dog gerne lune med tandsmør ;)



mandag den 6. januar 2014

min træning uge 1.2014

mandag: 5 min. opvarmning på ArcTrainer. 90 min ryg/ biceps/ skulder i selskab med Brow ;)

tirsdag: 60 min. bryst/ triceps. 10 min. cardio på Stairmaster

onsdag: hviledag

torsdag: 3 min. opvarmning på Stairmaster. 65 min. ben (forlår). 3 min. nedkøling på Stairmaster

fredag: 65 min. bryst/ skulder/ mave

lørdag: 3 min. opvarmning på Stairmaster. 80 min. ben (for- og baglår)

søndag: 75 min. styrketræning af bryst/ skulder/ biceps

Årets første træningsuge er veloverstået. Årets første indbyder næsten til fornyelse - og dermed har disse indlæg fået en ny titel, så de hænger sammen med kalenderens uger. Derved skulle det gerne være nemmere at finde rundt i - nok mest for mig selv ;)

Som den hurtige læser nok har spottet, så starter jeg året med seks træningspas, selv om jeg havde lovet mig selv at holde det på fire-fem pas pr. uge. Undskyldningerne er dårlige - men jeg ved bare, at opstart på job igen kommer til at tappe energi og derfor sniger der sig nok ekstra hvile-/ fridage ind i denne uge. Ja, træning på forskud er der vist ikke noget der hedder, men det der arbejde med samvittigheden til at holde fri skal jo starte et sted.
Desuden bød ugen på ekstra ben- og bryst-pas, da kæresten lige havde et lille uheld nytårsaften, som er gået ud over hans greb. Men mon ikke, vi får ryg på programmet igen i denne uge. Alternativt må vi jo køre hver sin muskelgruppe. Jeg nyder rigtig meget at have makker med. Der bliver dermed også arbejdet en del med teknikken - blandet i min squat, som kan blive bedre endnu inden vægten for alvor øges. Men hold nu op, hvor det frustrerer mig, når teknikken ikke vil funke. Heldigvis er jeg stædig nok til at hænge ved frem for at give op.
Nu er en ny uge i gang og det er tilbage til hverdagens rutiner, hvor mandagen heldigvis lægger ud med en hviledag.

God træning!

søndag den 5. januar 2014

ugens træning #76 (52)

mandag: 5 min. opvarmning på Stairmaster. 80 min. styrketræning af skulder/ triceps

tirsdag: hviledag

onsdag: 3 min. opvarmning på Stairmaster. 90 min. styrketræning af ben. 3 min. nedkøling på Stairmaster

torsdag: 80 min. styrketræning af bryst/ biceps

fredag: hviledag

lørdag: 80 min. styrketræning af skulder/ triceps/ mave

søndag: 3 min. opvarmning på Stairmaster. 90 min. styrketræning af ben

Det går ikke alt for godt med at få de her trænings-opdateringer postet hver uge - i hvert fald har det haltet noget efter her i ferien. Jeg havde næsten glemt sidste uge, men kunne se den manglede, da jeg nu skulle til at lave update for denne uge.
Da jeg gerne vil have sammenhængen intakt og alle uger med, får I derfor denne opdatering med forsinkelse. Det bliver forhåbentlig mere regelmæssigt herfra.

Julen bød dog på god træning med ham den lækre - faktisk hele fem styrke-pas på syv dage. Det er ganske tilfredsstillende. Som tidligere nævnt, så vil jeg gerne forsøge at holde mig på de 4-5 pas, når nu hverdagen kommer tilbage i morgen - og der skal være tid til andre gøremål og den berømte 'afslapning'.

God eftermiddag og god træning!

lørdag den 4. januar 2014

spinat, avocado, jordbær, feta & karamelliserede valnødder


Nu går juleferien snart på hæld hos mig og hverdagen vender tilbage - irk! Ej, det bliver vist meget godt at komme tilbage til hverdagen, selv om jeg ved, det kommer til at trække tænder ud de første dage. Men inden mandag er der heldigvis en dejlig weekend at nyde. Lørdagen byder på træning og IKEA-tur (læs: håber jeg). I morgen kommer jeg nok til at stå i køkkenet, da der skal forberedes til madpakker og nem aftensmad de første dage, hvor energien nok er brugt, når det kommer til madlavning.

I dag vil jeg gerne dele det skønne sprøde indlæg på menuen nytårsaften, som var denne lækre spinatsalat fyldt med lækkerier. Kombinationen af det bitre, søde, salte og syrlige gav en skøn salat. Faktisk indeholder den en masse af mine yndlingsingredienser: spinat, avocado, feta og den genopdagede balsamico. Sidstnævnte og indtil fornylig glemte balsamico binder virkelig smagene sammen, synes jeg. Håber, den også falder i din smag.

spinatsalat med avocado, jordbær, feta & karamelliserede valnødder

1/3 ps frisk spinat (stor pose)
1 stor moden avocado
5-7 jordbær
30-40 g ægte fed feta

karamelliserede valnødder
1 stor håndfuld valnødder
kokossukker
lidt vand

dressing 
(50/50)
mørk balsamico
olivenolie

fremgangsmåde:
1) Rist valnødderne på en tør pande til de begynder at dufte.
2) Tilsæt kokossukker og vand.
3) Vend godt rundt til valnødderne er dækket af kokos-karamel.
4) Tag nødderne af varmen og lad afkøle på et stykke bagepapir, mens salaten tilberedes.
5) Skyl spinaten grundigt og lad dryppe af på et rent viskestykke.
6) Fjern de groveste stilke på spinaten og snit den groft.
7) Vask avocado og jordbær og skær i tynde skiver.
8) Anret avocado og jordbær på toppen af spinaten.
9) Top med feta i små tern og grofthakkede karamelliserede valnødder.
10) Blend olivenolie og balsamico til dressing - servér til salaten*

*alternativt kan dressingen vendes i spinaten inden det øvrige fyld tilsættes.
 
God lørdag!

fredag den 3. januar 2014

hvid chokolade- & bounty is


Det er alt for sjældent, jeg laver is. Punktum. Jeg ejer ikke en ismaskine, men denne opskrift fra min mor kræver ikke ismaskine for at give en lækker, blød og cremet is. Den er super nem og smager skønt. Jeg lavede denne variant til dessert nytårsaften, hvor den fik selskab af et jordbær med chokoladeovertræk, hakkede pistacienødder og skøn syrlig hindbærpuré. Dermed en super velsmagende dessert: fed is, knas, sød og syrlig bær.


hvid chokolade- og bounty is
(3-4 port.)

vanille flødeis - grundopskrift
2 dl fløde 38 %
2 past. æggeblommer
1/2 tsk vanillepulver
2-3 spsk sødning*
2-3 korn groft salt

fyld
ca. 40 g sukkerfri hvid chokolade
2-4 stk. hjemmelavet Bounty

*jeg brugte knust Sukrin Gold

fremgangsmåde:
1) Pisk alle ingredienserne til isen sammen til konsistensen er som fast skum.
2) Hak hvid chokolade groft og skær Bounty i mindre terninger.
3) Vend forsigtigt fyldet i vanilleflødecremen eller læg cremen i lag med fyldet i en form.
4) Sæt isen på frost i minimum fire timer inden servering.

tip!
Er isen totalt indfrosset, bør den tages op 30 min. før servering, så den bliver en smule blød og får sin cremede konsistens.


...enjoy!

torsdag den 2. januar 2014

nytårsmenuen 2013/2014

appetizer:
ostechips og grønt i stave med dip

hovedret:
ribeye med bearnaise, ovnkartofler, flødebagte grøntsager
& sprød spinatsalat

dessert:
hvid chokolade- og Bounty is

midnat:
hjemmelavet kransekage med nougat

snack:
nøddeknas

Årets sidste aften i det bedste selskab aka ham den lækre, bød selvfølgelig også på lækkerier til ganen. Kreativiteten var ikke den store, men en sikker vinder er en god stor bøf. Derfor indkøbte jeg hos slagteren store lækre ribeyes til aftenens menu.


Dertil fik vi alverdens lækre tilbehør, som I ser ovenfor. Bøf kalder på bearnaise - desværre kan jeg ikke prale af, at den er hjemmelavet, da vi af en eller anden årsag ikke har haft succes med den endnu. Den var dog hjemmebagt og af udemærket kvalitet. Kæresten fik ovnstegte kartofler og jeg havde lavet flødebagte grøntsager. Desuden lidt ekstra sprødt grønt i form af skøn og nok lidt sommerlig salat, men Netto fristede med jordbær, da der skulle købes ind, så de blev kombineret med mine yndlings-salatingredienser. Jeg skal nok dele opskriften snarest ;)

Menuen stod jo ikke kun på lækre bøffer med tilbehør, selv om de gav mætte maver.

Vi lagde ud med lidt snacks under Dronningens Nytårstale. Grønt og ostechips med dip var gode sprøde lækkerier til den lille sult.


Selv om der ikke var fare for at gå sulten i seng, var der også hjemmelavet flødeis (opskrift er på vej) til dessert senere på aftenen. Der blev nydt nøddeknas foran flimmerkassen og sidst men ikke mindst bød vi det nye år velkommen med 'skål' i rød sodavand og danskvand til den lækre hjemmelavede kransekage.

Godt Nytår!

onsdag den 1. januar 2014

godt nytår | ønsker for 2014


1. januar - i dag er første dag i en 365 siders blank bog (tak, for det citat Jane).
Det er faktisk rart, men også lidt angstfremkaldende, for de sider 'skal' jo fyldes ud. Derfor vil jeg gerne benytte lejligheden til at dele lidt tanker og ønsker for 2014, samt lidt status på mine ønsker for 2013.

Hvad vil jeg så gerne fylde dem ud med?

farvel badevægt
Mit ønske om en mere tonet krop er der stadig, men som I måske også erindrer, så begyndte jeg i slutningen af 2013 at slutte mere og mere fred med tallet på vægten/ min krop. Det er netop den sti, jeg gerne vil fortsætte nedad. Jeg træder stadig på vægten indimellem, men jeg bliver heldigvis mindre og mindre slave af den. Desuden kan jeg sige, at jeg for første gang gennem to-tre måneder har ligget stabilt på vægten. Dog et par kilo over sommerens/ efterårets vægt, men det er måske bare der, jeg skal ligge. I hvert fald så vil jeg bare gerne arbejde imod at det tal er ligegyldigt. Badevægten står ikke fremme og måske jeg bare skulle pille de batterier ud og mærke efter plus konsultere spejlbilledet, som forhåbentlig kommer til at bekræfte min øget indsats med styrketræningen.

mig-tid
Jeg 'skal' altså blive bedre til at trække stikket ud og slappe af - være mindre perfektionistisk og finde Sjuske-Sveske frem. Årets sidste dage bekræftede mig i den grad i, at jeg til tider kører mig selv for hårdt. Selv om den står på nytårsferie til mig, så har jeg alt for meget jeg vil (læs: måske særligt på fridage, hvor dagen bare skal udnyttes). Jeg har dage, hvor pumperne bare køre på højtryk, men heldigvis kan, en gang Visualisering eller dybe vejrtrækninger helt ned i maven, slå koldt vand i blodet. Derfor skal jeg bare meget tage dén tid til at falde ned og finde roen. Vi kan jo alle få travlt og have meget at se til, men at trække stikket ud, når det er allerværst, vil jeg gerne blive Meget bedre til. Jeg håber, jeg en dag kan lære at meditere - første step er dog at tage 'mig-tiden' til at finde ro.

min feminine side
I 2013 ville jeg gerne mere i kjole. Jeg var da også i smuk lang kjole til min venindes bryllup i september 2013, men det var vist også eneste gang. Egentlig er kjole ikke et must, for jeg er bare en bukse-pige og det tøj, jeg føler mig tilpas i giver bare den bedste udstråling. Det er mere, at min feminine side gerne må træde endnu mere frem - lysten til at gøre noget ud af mig selv og købe nyt tøj. Det er blevet bedre med nyt til klædeskabet over efteråret, hvor jeg har sluttet mere og mere fred min krop. Det hænger jo sammen. Sundere følelse i kroppen - giver øget lyst til at udstråle sundhed/ gøre noget ud af sig selv. Jeg tager derfor ønsket om flere og større smil (læs: også til mig selv) fra 2013 med ind i 2014.

oplevelser - rejser
2013 bød på den skønneste rejse med ham den lækre - vores roadtrip til USA i maj. Vi drømmer allerede om en ny tur, så jeg håber også 2014 kommer til at byde på oplevelser ude i verdenen. Det er det ultimative for mig at komme væk fra hverdagen og bare tage dagene som de kommer (læs: apropos mig-tid).

udfordringer
Som mine faste læsere ved, så er jeg tryghedsnarkoman med stort T. Men her på den anden side af en mere eller mindre impulsiv flytning, som i den grad er en trigger for min afhængighed af trygheden - så gør det mig jo godt til sidst. Det er sundt at rykke sig og udfordre sig selv, så det vil jeg gerne gøre mere/ flere gange i 2014. Hvori udfordringerne kommer til at ligge må være uvist i skrivende stund, men jeg har da lidt i tankerne, så jeg håber at kunne dele mere med jer i løbet af året - om ikke andet, når der skal gøres status på 2014 om et års tid ;)

TAK
Til slut mangler jeg blot at sende jer en stor TAK. Tak for, at I læser med herinde. Tak for jeres kommentarer, som jeg læser og stortset besvarer hver og en. TAK fordi I er de mest fantastiske læsere, som gør min blogging til en fornøjelse.

Rigtig glædeligt år 2014.
Godt Nytår!