torsdag den 31. januar 2013

madbudget januar 2013


























Hmm... 2013 kom ikke helt fra start som planlagt, men men så er der da noget at arbejde på i den kommende måned ;-) Jeg havde ellers udnævnt januar til sparemåned, men sådan gik det ikke...
Måneden blev lige nøjagtig afsluttet med indkøb i helsekosten (læs: for ca. 500 kr.), som tæller en del på diverse og nuts&oils. På diverse ligger der også et lige lovlig stort indkøb af chokolade - heldigvis er der stadig noget på lager (læs: måske ikke så heldigt, når jeg går med planer om en kold tyrker).
Tilgengæld er frugt&grønt gået lidt op på bekostning af mejeri-andelen. Det er super. Der er hovedsageligt blevet indkøbt æg inden for mejeri-varerne, da jeg fortsat forsøger at spare op mælkeprodukterne. Kød-andelen er faldet en smule, da jeg desværre ikke er så god til at få kylling/ kød på tallerkenen til min aftensmad hver dag, når jeg er alene hjemme. Desuden har kæresten ikke været hjemme og spise kylling til frokost (læs: den går højst sandsynligt lidt op igen i februar).

Øko-andelen ligger rigtig højt for denne måned, hvilket også er med til at hive det samlede forbrug i vejret. Lige på det punkt er det dog et plus og noget jeg prioriterer. Jeg udnytter flittigt, når der er rabat på øko-varer i supermarkederne, hvor føtex jo har -25 % på øko-varer den første lørdag i måneden (læs: lige en OBS til på lørdag!). Derfor er den samlede andel af øko-varer i januar landet på hele 54 % - det er rekord! og langt over mit mål på min. 25 %.
I februar skulle det gerne lykkes at holde det samlede forbrug under de 3.000 kr., som er det vi har sat af til mad i måneden. Jeg er i hvert fald klar på at spare alle impulskøbene og arbejde på det der med madplaner, som kan hjælpe til at lette og strukturere indkøbene lidt mere.

Det samlede forbrug for januar landede på kr. 3.217,59.

tirsdag den 29. januar 2013

ugens træning #35

mandag: træningsfri

tirsdag: 6 + 15 min. cardio. 30 min. styrketræning af skulder/ baglår

onsdag: 5 +10 min. cardio. 25 min. styrketræning af ryg

torsdag: 7 + 20 min. cardio. 30 min. styrketræning af bryst/ biceps

fredag: 45 min. morgencardio. 10 min. mave på gulv

lørdag: 10 + 20 min. cardio. 60 min. styrketræning af ben

søndag: 5 min. cardio. 60 min. Step ELITE. 10 min. mave på gulv

Ugen har været ret blandet, da jeg 'kæmper' med lidt af hvert for tiden, synes jeg. Ugens første træningsdage var virkelig for halv indsats - skulle jeg så ikke være blevet hjemme? Måske, men træningen giver mig trods alt lidt plus på energi-kontoen.
Ugens sidste træningssessioner var derimod en fornøjelse og jeg besluttede jo midt på ugen at fokusere på det der blodsukker, som altså fortsat svinger for meget og til tider får mig til at træffe nogle ikke alt for heldige valg.
Stemmen i baghovedet mener, at der igen skal en kold tyrker til... Hmm, den synes jeg ikke lige, jeg er klar på (læs: viser indtaget af chokolade og diverse hjemmelavede lækkerier hen over weekenden vist tydeligt)... Stemmen følger nok med ind i denne uge og jeg må se, om jeg ikke kan mande mig op - vil du være med? Hos mig skal både sukker og sødemidler ud, for at få fuld effekt - og det er nok derfor, jeg trækker den lidt.
Dog er jeg ikke tilfreds med ugens plus på vægten og faktisk også lidt uforstående - but no stess (læs: kommentar til mig selv, måske jeg snart skal våge mig ud i en fedt%-måling igen)...
Jeg lader derfor sidste uges mission kopiere til denne (læs: som ellers har fået en skidt start med en møg dag og derfor ingen maddagbog fra mandagen).
Mission for uge 5: minus på vægten.

God træningsuge!

NB! Ugens vægtændring: +1,4 kg

mandag den 28. januar 2013

'stabilt blodsukker' dag 4

morgenmad:
2 stk. proteinpandekager med peanutbutter og banan, ½ avocado og lidt manchego-ost

frokost:

eftermiddagssnack:
1 stk. LCHF-bolle med smør og pålægschokolade 86 %, 2 stk. hjemmelavet Bounty
(læs: hmm... var der nogle som sagde 'ustabilt blodsukker'?)


aftensmad:

Weekendens sidste dag gik og jeg fik egentlig nogle gode måltider, men... over middag stod den på indkøb og forberedelser i køkkenet til en ny uge - utroligt, hvad der kan blive kreeret på et par timer. Det gav dog stor lyst til 'det søde' til eftermiddagsthéen - så frokosten skulle nok have været lidt større eller ja... 'hygge-genet' mindre, for meget af det ligger også i vane. Jeg blev i hvert fald ikke mættet af bollen, som jeg faktisk hellere ville være sprunget over. De der brøderstatninger er vist lidt en 'trigger' til gamle mønstre for mig. På den anden side er jeg glad for, at jeg holdte mig til de sundere alternativer, for jeg kunne godt have smidt flere af de 'kulørte' poser fra slikhylden i min kurv på dagens indkøbstur. I stedet blev der købte lækre ingredienser til næste uges måltider og jeg fik lavet en gang kyllingedeller til madpakker og snittet grønt - dejligt at være forberedt til den kommende uge.

God dag!

søndag den 27. januar 2013

søndagsmad: meatza


Den netop indtagede aftensmad var i dag meatza. Det er faktisk kun anden gang, at jeg kaster mig ud i den udgave af pizza. Den store fan af hakkedreng har jeg aldrig været, men hakkedreng med topping og dermed forklædt pizza, som bliver kaldet meatza så kan jeg faktisk godt være med. Jeg lavede denne gang en fars som bund, med inspiration fra Jane, men man kan også sagtens lave meatzaen på en hakkebøf (læs: bare af hakket oksekød uden øvrige ingredienser). Jeg ville gerne have fat en lækker hjemmelavet basilikumspesto på toppen, men min føtex lå kun inde med kedelige basilikumsplanter, da jeg var på indkøb tidligere i dag.
Nu til oprskriften...

meatza
(3-4 pers.)

bund - fars
400 g lækker økologisk hakket oksekød med rimelig fedt%*
½ revet rødløg
1 fed hvidløg
½ spsk. dijonsennep
1 lille æg
1 spsk loppefrøskaller
urtesalt

fyld
champignon
soltørrede tomater
jalapenos
revet manchego (kan udelades)
god grøn pesto

fremgangsmåde:
1) Bland ingredienserne til farsen og lad den gerne hvile en halv times tid.
2) Tænd ovnen på 220 grader varmluft.
3) Form 3-4 store falde bøffer af farsen og læg dem på en bageplade beklædt med papir.
4) Steg bundene i ovnen ca. 15 min.
5) Rist imens champignon i lidt kokosolie på panden.
6) Fordel fyldet på bundene og bag dem ca. 5 min. til fyldet er varmet igennem/ evt. ost er smeltet.

Jeg spiste min meatza i selskab med den sidste rest rødkålssalat med hindbærvinaigrette - måske lidt sjov kombination, men trods alt en god og mættende aftensmad.

Velbekomme!

P.S. Stort Velkommen til den faste læser nr. 150! Tak.

'stabilt blodsukker' dag 3

morgenmad:
½ æggeomelet som toast med en tomat og 2 sk. gouda + rød snackpeber

formiddagssnack:

frokost:

eftermiddagssnack:
+ ca. 2 spsk. peanutputter

aftensmad:
LCHF-burgerbolle smurt med lidt mayo og toppet med gouda og rød peberfrugt + lidt tomatmix

Dagen bar præg af 'dag 3' og weekend... Ud over formiddagens ben-træning med brormand og en omgang rengøring, så udøvede jeg ikke meget aktivitet i løbet af dagen. Sulten blev begrænset og jeg vidste ikke, hvad jeg havde lyst til at spise ud over tredjedagens cravings for sugar. Derfor endte jeg også med ud over ovenstående at fortære 100 g mørk chokolade (læs: med sukker, men høj kakaoprocent).
På grund af min lidt weekend-prægede appetit gik der lidt meget ægge-protein i den - hvor blev kød/ kylling af?
Blodsukkeret havde det egentlig okay, men jeg fodrede det jo også med hjemmelavede lækkerier og chokolade...hmm... Nok ikke den bedste 'redskab' til vægtregulering. Det er vist meget godt weekenden går på hæld.

God dag!

lørdag den 26. januar 2013

'stabilt blodsukker' dag 2

morgenmad:
3 stk. kyllingedeller med spinat & sesam, chilimayo + ½ agurk
(proteinpandekagerne blev lige skubbet til en formiddagssnack)

formiddagssnack:
2 stk. proteinpandekager med peanutbutter

frokost:
7 stk. kyllingedeller med spinat & sesam, chilimayo og 
(fik jeg desværre ikke lige foreviget)

eftermiddagssnack:
2 stk. proteinpandekager m. mandelsmør


aftensmad:
tapas-tallerken ;-) 
igen 3 stk. kyllingedeller med spinat & sesam, chilimayo, rest squash-spaghetti m. ristede pinjekerner og manchego, 1 stk. rød snackpeber og 1 sk. kernebrød m. gouda

aftensnack:
2 stk. hjemmelavet bounty & 2 stk. chokoladetrøfler

Uha fredagen var lidt en prøvelse - da jeg havde en ti timers arbejdsdag pga. heldagsmøde... Jeg havde sikret mig bedst muligt med madpakker og det gik da også fint, men trætheden da jeg kom hjem krævede lidt til den 'søde' tand og det var ikke olieshot, der sprang først frem på nethinden. Undskylder (læs: overfor hvem?) mig med, at det er weekend og der skulle 'hygges' foran tv'et med de danske drenge på håndboldbanen (læs: som jeg dog måtte opgive at holde mig vågen til på halvvejen).
Aftensmaden blev lidt blandet efter lyst og køleskabets indhold. Jeg forsøger at begrænse mælkeprodukterne, men 'nogen' har købt gouda og jeg havde lyst til en ostemad, så der var det godt med kernebrød i fryseren.

God weekend!

fredag den 25. januar 2013

mission 'stabilt blodsukker' dag 1


morgenmad:
meatza & grøn smoothie

formiddagssnack:
5 valnødder

frokost:
(+ ½ avocado) og hjemmerørt remoulade

aftensmad for to:
endnu en gang kyllingedeller (læs: ja, der har jeg vist en favorit), squash-spaghetti med ristede
pinjekerner og lidt revet manchego, rødkålssalat med hindbærvinaigrette og chilimayo
(NB! Jeg spiste endnu en portion cirka magen til den på billedet)

aftensnack (i anledningen af gæst):
2 stk. hjemmelavet bounty, 2 stk. chokoladetrøfler &
1 stk. paleo banana bread cookie

Som skrevet i min sidste trænings-update, så har min kost været præget af lidt humørsvigninger - skyldneren er uden tvivl ustabilt blodsukker. Derfor valgte jeg i går at komme andre boller på suppen og dele dem med jer. Jeg har hele tiden været rigtig glad for LCHF-kosten i forhold til at stabilisere mit blodsukker - men jeg kan også mærke at kommer jeg lidt af kurs - får ikke spist nok, får spist for meget af det mindre sunde etc. - så kommer konsekvensen med det samme.

de grønne smoothies
I forbindelse med, at jeg har forsøgt at tage de grønne smoothies ind i min kost - primært i forbindelse med min morgenmad, har jeg oplevet en større sult. Jeg kunne ikke helt regne årsagen ud, men søgte råd hos Tatjana og Ditte, som har været mine inspirationskilder (sammen med alle de lækre billeder på instagram) til at afprøve de grønne smoothies. Tatjana gjorde mig opmærksom på, at de jo indeholder en del kulhydrater, som kan påvirke mit blodsukker, hvis jeg er meget sensitiv (læs: det er jeg vist?). Ditte oplyste mig om, at det kan være tegn på, at min krop tager rigtig godt imod alle de gode egenskaber som smoothien har for fordøjelsen (læs: spinat & grøn the, som er nogle af mine faste ingredienser, kan være slimløsnende). En anden pointe fra Dittes hånd var, at jeg måske ganske enkelt ikke får nok brændstof og derfor bliver sulten.

fedt & proteiner på menuen
Fedt mætter godt, men det gør protein også - derfor har jeg skruet op for mit indtag af især sidstnævnte og faktisk inviteret kød og kylling ind i min morgenmad. Min første meatza blev dermed indtaget som morgenmad - i selskab med en grøn smoothie. Meatzaen var klart med til at øge min mæthed. Dog var jeg nødsaget til at springe til mine reserve-nødder om formiddagen, for at holde blodsukkeret stabilt. Til frokost blev der fyldt godt på med proteiner, grønt og fedt - dermed var jeg veltilfreds til eftermiddagens træning og madlavning til besøg af min uundværlige veninde. Menuen var holdt simpel og meget hverdagsagtig, men hold nu op - den blev taget godt imod. Dejligt at kunne dele lidt ud af al min mad-nysgerrighed.
Senere på aftenen blev der også serveret sundere snack - hjemmelavt bounty, tredobbelte chokoladetrøfler og paleo banana bread cookies - som var et HIT og hendes største fødselsdagsønske, når hun fylder 30 år her senere på foråret. Sikke en cadeau. Den aftensnack havde jeg sprunget over, hvis der ikke havde været besøg, blodsukkerudsvinget blev da begrænset med hjemmelavede snacks.
Fedt og olieshot er altid blevet nævnt i forbindelse med den 'akutte' sukkertrang - det tip har jeg endnu ikke taget til mig (læs: ud over min Udo's Choice om morgenen), men det skal helt sikkert forsøges. Ellers har jeg lukket nødderne lidt ind igen som små snacks til blodsukkeret - de indeholder en del kulhydrater, som nemt kan komme til at påvirke mit ønske om vægtregulering negativt, hvis jeg ikke er obs(!) på mængderne.

Det var lige en start på min mission for den kommende tid - håber I vil læse med, da jeg vil forsøge at dele min erfaringer med jer derude. Er måske ikke den eneste, der prøver at løse koden til stabilt blodsukker, øget mæthed og samtidig vægtregulering.

Dine input og erfaringer modtager jeg også meget gerne ;-)

God aften!


mandag den 21. januar 2013

ugens træning #34

mandag: træningsfri

tirsdag: træningsfri

onsdag: 10 + 17 min. cardio. 75 min. styrketræning af ryg/ triceps i selskab med Brow

torsdag: træningsfri

fredag: 10 + 30 min. cardio. 45 min. styrketræning af bryst/ biceps. 15 min. mave

lørdag: 10 + 20 min. cardio. 50 min. styrketræning af ben i selskab med Brow

søndag: 60 min. Step ELITE. 15 min. mave

Endnu en træningsuge i januar er overstået. Det blev til en enkelt mere fridag end planlagt, da jeg ville være sikker på, at skulderen var klar igen. Jeg har derfor ikke kørt min skuldertræning i tirsdags, men den er jeg (læs: og skulderen) klar på i morgen. Sidst på ugen fik jeg givet den gas med lidt ekstra cardio og god bentræning lørdag i selskab med brormand, inden den stod på foredrag.
Ugens kost har været en del præget af svingende humør/ blodsukker, men PYT sådanne dage går også nok og jeg har haft en ganske fornuftig kost weekenden over. Sidstnævnte er også årsag til at ugens plus på vægten er blevet begrænset til blot 100 gram.
Mission for uge 4: minus på vægten ;-)

God træningsuge!

NB! Ugens vægtændring: +0,1 kg

lørdag den 19. januar 2013

hvad siger mine gener?


I formiddag lokkede jeg brormand med til foredrag i vores lokale fitnesscenter - efter dagens skønne ben-træning ;-)
'Diet & Genes', som nogle af jer måske ligesom jeg er stødt på i sundhedsmiljøet, var overskriften. 'Diet & Genes' er et slankekoncept baseret på en gentest.
Foredragsholderen var datter af parret bag testen (læs: altså ikke særlig objektiv i.f.h.t. produktet). Jeg forventede nok mest en lang salgstale for produktet og gik derfor ind til foredraget med en sund skepsis. Hun var dog meget nede på jorden og forsøgte at gøre produktet meget lavpraktisk. Det der med gener og test af gener er ellers ikke lige for almindelig dødelige.

Testen er lavet på baggrund af en stor portion 'eksisterende' forskningsresultater og ikke deres egne studier. Den opdateres konstant og nye resultater og erfaringer fra folk, der er blevet testet inkorporeres. Ud fra det har de kunne placerer folk i nogle grupper med fælles træk/ tendenser/ genvariationer. Samtidig har det vist sig, at generne kan fortælle en hel masse i forhold til dit ønske om især vægttab.
  • Betyder kosten eller træningen mest for din succes med vægttab? 
  • Er du sprinter (ca. 15 %), langdistanceløber (ca. 15 %) eller tilhører du gruppen der har fordel af en kombination (ca. 70 %)? Hvilken type træning er mest effektiv for dig?
  • Hvordan er den optimale energifordeling i din kost i forhold til at opnå vægttab? 
I deres kostvejledning varierer de protein mellem 15 og 35 %, kulhydrat 35-65 % og fedt max 35 %. Hmm... her kan min LCHF-kost ikke helt passes ind. Dog blev jeg meget nysgerrig efter om jeg kan optimere endnu mere? Ud over fordelingen kan testen af de 16 gener også fortælle, om din krop er god eller dårlig til at nedbryde mættet fedt. Taber jeg mig nemmere uden mælkeprodukterne, fordi min krop ikke er så god til at nedbryde mættet fedt? Da jeg nævnte min LCHF-kost med meget mættet fedt og at jeg aldrig har har kunne spise meget protein, men tilgengæld ikke kan stoppe igen, hvis jeg starter på kulhydraterne ville hun foreslå jeg eksperimenterede med at skære ned på det mættede fedt. Hun ville også meget gerne teste mig, men testen koster jo immervæk 1.500-2.000 kr.
Deres vejledninger/ anbefalinger går dog ikke på konkret kost, men er meget overordnede - juhu! for det. Dog taler hun om det som en diæt/ kur - total no go.
Ud fra testen skal de altså kunne fortælle, hvilken kost og motion, der vil være til gavn for dig/ din krop. Til gavn på den måde, at du ved at følge deres anbefalinger vil kunne 'tænde' og 'slukke' for de gener (variationer), som højst sandsynligt spænder ben for dit vægttab. Juhu for, at der lægges vægt på, at den samme kost og motion ikke fungerer for alle! Idéen om at begge dele tilpasse DIG, synes jeg virkelig godt om.
En gen-variation er ligefrem 'skyld' i, at meget træning kan gøre dig mere sulten end det, du forbrænder (læs: nitten!). Måske ikke så underligt, at du har brug for mere brændstof, hvis du træner meget, men tendensen til at overspise vil nok være typisk og hvis de ekstra kalorier så oveni købet kommer fra en energikilde, du bør begrænse... For nogle kan en 12 km løbetur være afslapning, mens det er fuldstændig pinsel for en 'sprinter'.
Hun havde selv smidt 10 kilo ved at udnytte sine sprint-gener i korte og effektive træningspas og spise en kost med fordelingen 15 % protein, 65 % kulhydrat og 20 % fedt - i virkeligheden en fordeling, som ligger tæt på sundhedsmyndighedernes anbefaling.

Jeg fik lyst til at blive testet - indrømmet. Efter at have cyklet rundt i diverse kostsammensætninger og træningsformer, så føler jeg måske stadig ikke, at jeg helt har fundet 'min hylde', trods at jeg føler mig godt hjemme med LCHF-kosten. Brormand, der aldrig har haft tendens til overvægt (læs: og som aldrig har haft en ligeså stor interesse i mad - kan gå halv dag uden mad), blev også nysgerrig. Søskende har typisk næsten ens DNA - så hvorfor har jeg altid kæmpet med min vægt? Har jeg fået 'tændt' for nogle af de trælse gener, som det er lykkedes ham at holde 'slukket'?
Min lægmuskel er en karakteristisk sprint-muskel, men jeg altid haft lange træningspas - er det derfor jeg ikke opnår de ønskede resultater?
Der er væltet meget mange spørgsmål frem, men kan en gentest gøre mig klogere?
En gentest harmonerer dog(!) ikke med den holistiske tilgang til sundhed, da den er meget videnskabelig - 'kasse, statistik og talbaseret' (læs: ja tak, siger matematikeren i mig). Jeg vil derfor gerne pointere, at jeg ikke tror på testen som en mirakel-løsning - der findes ikke mirakler. Sundhed og sund livsstil er en livslang proces, hvor den mentale sundhed betyder mindst ligeså meget, som den fysiske. Men måske kan gentesten give nogle svar, så jeg kommer til at forstå min krop bedre?

Er du også blevet nysgerrig?
Se den spændende DR-dokumentar om emnet 'Sandheden om motion' her.
Læs Charlotte fra 'Sund for Sjov's indlæg om testen her.
Læs om Susy Grundahl's resultater af testen her.

Testen er hverken købt eller bestilt, men jeg/ vi overvejer det...
Har du derfor erfaringer med eller meninger om testen, så hører jeg meget gerne fra dig.

P.S. Beklager det lidt rodede indlæg, men jeg blev bare fuld af spørgsmål efterfølgende.
Edited 23.01.13

fredag den 18. januar 2013

grønkålssalat med granatæble & pecannødder



Denne salat røg med i dagens madpakke, som tilbehør til en gang oksedeller med feta & jalapenos. Jeg var så heldig at kunne fylde køleskabet med lækre grønne sager i går, da min Kvickly havde -20 % på alt frugt og grønt i går. De havde endelig grønkål på hylden - har jeg ikke kunne få de sidste par gange. Desværre ikke i en øko-variant, men sådan må det være. Granatæblerne er stadig skønne og den jeg er vild med dem i kålsalaterne. Opskriften er inspireret af 'Sæson for god smag'.

grønkålssalat med granatæble & pecannødder
(1 pers.)

1 stor håndfuld hakket grønkål
1/4 æble i tyndes skiver
1/2 granatæble - kernerne
10 stk pecannødder
evt. ½ avocado

dressing
1 tsk æbleeddike
1 tsk grov dijonsennep
2 tsk olivenolie

fremgangsmåde:
1) Bland ingredienserne til dressingen og vend den godt med grønkålen.
2) Top med æble, granatæblekerner og hakkede pecannødder samt evt. en halv avocado i tern.

Velbekomme!

onsdag den 16. januar 2013

'tilvalg' - en vinder på den lange vej (mod vægtregulering)

For nogen tid siden bloggede Jane om netop tilvalg og fravalg - budskabet har jeg taget med mig og det har ad flere omgange 'reddet' mig, hvis kosten er begyndt at bevæge sig lidt i den forkerte retning.

Her midt i alle fortsættene/ ønskerne (mht. sundere kost o.lign.) for det nye år, vil jeg derfor gerne dele mit 'værktøj' med jer. Det er blot et råd baseret på mine egne erfaringer - altså uden noget videnskabeligt belæg ;-)

Har du som jeg afprøvet diverse restriktive kure fyldt med forbud og meget konkrete retningslinjer for en kost, som helt sikkert vil føre til, at du  taber dig - men hvad du også taber er din livsglæde. Du havner måske som jeg ofte gjorde i en tilstand, hvor du er villig til at (op-)give alt for at få netop det, som du har givet dig selv forbud mod. Det er så frustrerende, så mit råd er derfor - glem alt om kure inklusiv forbud mod at spise det ene og det andet.

Modpolen til forbud/ fravalg er til tilvalg - og det er utroligt hvilken befrielse, det er at flytte fokus til denne modpol. Ønsker du at leve sundere, ændre dine vaner til sundere vaner - fokusér på at vælge noget til frem for at vælge noget fra. Se eksempelvis på disse formuleringer: 'Jeg vil gerne spise mere af det sunde' frem for 'Jeg må ikke spise det usunde'. 'Vil gerne' vs. 'må ikke' - jeg ved godt, hvad der tiltaler mig mest, hvad siger du? Det sunde du vælger at vælge til er så helt op til dig.

Jer, der læser min blog jævnligt ved, at jeg ad flere omgange har sat mit indtag af grøntsager i fokus. Implicit har jeg så givet mere og mere slip på min sukkerafvænning. Jeg ville gerne lukker sukkeret helt ude, men ikke ved at sætte et forbud op, for så er det netop kun sukker, jeg tænker på og til sidst ryger jeg lige i sukkerfælden.
Ved at fokusere på at indtage ekstra grønt er jeg blevet fyldt op med alt det gode og lysten til alt det, som min krop ikke er vild med, er blevet betydeligt mindre. Jeg er ret overbevist om, at det var medvirkende til, at jeg op til jul lykkedes med at smide hele fem kilo.

Vælg nye sunde vaner til. De skal nok ende med at slå de mindre sunde (ud) på den lange bane.

NB! Apropos 'vaner', så kik forbi Charlottes indlæg om netop vanernes betydning.

mandag den 14. januar 2013

ugens træning #33

mandag: 2 + 10 min. cardio. 70 min. styrketræning af ben i selskab med kæresten

tirsdag: 3 + 10 min. cardio. 60 min. styrketræning af bryst/ biceps i selskab med kæresten

onsdag: træningsfri

torsdag: 5 + 10 min. cardio. 45 min. styrketræning af skulder/ baglår

fredag: 5 + 15 min. cardio. 25 min. styrketræning af bryst

lørdag: 10 + 20 min. cardio. 85 min. styrketræning af ben og mave i selskab med brow

søndag: 60 min Step ELITE. 10 min. styrketræning af biceps i selskab med brow

Ugen har budt på træning på seks ud af ugens syv dage, dejligt. There is always a 'but' - jeg er igen uden verdens bedste makker og personlige træner. Kæresten er draget på arbejde. Inden han tog afsted fik han dog sat et træningsprogram sammen til mig - det har jeg plukket lidt fra efter humør i denne uge, men fra den kommende uge køres det ind i rutinen, indtil han igen er hjemme.
Fredag var jeg dog rigtig uheldig at fortrække/ overanstrenge noget i venstre skulder. Det har gjort den godt at holde fri lørdag og søndag, men om den er klar på skuldertræning tirsdag er stadig tvivlsomt. Det slog mig lidt ud -  tanken om at skulle døje med en skade og så i skulderen, der er involveret i alle overkroppens bevægelser. Jeg tror på, at jeg kan tage det som en advarsel. Heldigvis er brormand frisk på at agere makker, når det kan passes ind. Vi kørte en god omgang ben sammen lørdag formiddag, som bider fra sig i dag på andendagen - skønt!
Min mission om fire tunge træningspas er fuldført, det er dog ikke gået optimalt med anden del af missionen for uge 2, som var 'fokus på grønt'. I løbet af weekenden har fundet tilbage på kursen og der er blevet forberedt grøntsager til en 'grøn' uge med god træning (læs: kryds lige fingre for at skulderen er kommet sig, når vi rammer tirsdag).

God træning!

NB! Ugens vægtændring: -1,2 kg

søndag den 13. januar 2013

min weekend i madbilleder


grøn smoothie (igen) og æg med cherrytomater og mayo
(morgenmad, lørdag)

rød peberfrugt i kokosolie med krydderier og lidt ægte feta
(frokost, lørdag)

dadler med hasselnøddesmør = 'nougat'
(eftermiddagssnack, lørdag)

omelet med Hanegal kyllingebrystpålæg, manchego-ost og tomat + 
squash/ rød peberfrugt i kokosolie med krydderier og avocado
(aftensmad, lørdag)

raw chiachokogrød med optøede blåbær
(morgenmad, søndag)

forberedelser til en ny 'grøn' uge
(søndag)

grønt til køleskabet
(søndag)

grøn smoothie (igen igen), kyllingedeller med broccoli & peanuts, mayo og hvidkål-/ gulerodssalat 
med olie-/eddikedressing, ristede græskarkerner og hampefrøskaller
(frokost, søndag)

- smagsprøver til eftermiddagsthéen
(eftermiddagssnack, søndag)

peberfrugtsuppe med kylling
(aftensmad hos mine forældre, søndag)

Nu er weekenden snart omme. Den har været lidt hård for mig at komme igennem (læs: som græsenke igen), men jeg har vist spist meget godt. Jeg er gået på sukkerafvænning igen igen og har også skåret mælkeprodukterne (læs: altså kun dem af komælk) ud igen for en periode. Kosten var kommet lidt på et sidespor i ugens løb, men det har jeg fået rette op på i weekenden og jeg har forberedt mig på en ny uge.

Weekenden afsluttes nu med Borgen - god aften til alle mine fantastiske læsere.

P.S. Jeg beklager de lidt mærkelige formater på billederne i dette indlæg, men jeg skal altså lige lære den iPhone helt at kende.

fredag den 11. januar 2013

grøn smoothie #1: spinat, appelsin & mynte


Det er ikke gået alt for godt med min mission om at have fokus på det grønne i denne uge, derfor må der nu nye boller på suppen og her til morgen fik jeg derfor min debut, når det gælder de meget populære grønne smoothies.
Da jeg ikke selv har lavet det tidligere, valgte jeg at støtte mig lidt op ad en afprøvet opskrift, som er postet hos Ditte på LevSundtNU. Jeg havde dog frisk spinat til rådighed, som derfor blev min erstatning for grønkålen.

grøn smoothie #1: spinat, appelsin & mynte
(1-2 pers.)

1 sur økologisk* appelsin
2 store håndfulde frisk spinat
1 håndfuld frisk mynte
2-3 svesker (kan udelades)
½ økologisk* lime
1 stort glas vand
1 spsk Udo's Choice eller hørfrøolie 

*citrusfrugterne skal være økologiske, da skrællen blendes med i smoothien.

fremgangsmåde:
1) Skær appelsin og lime i mindre stykker med skrællen på - fjern evt. enderne.
2) Blend appelsin, lime, spinat, svesker, mynte og vand nogle minutter til drikken er helt jævn og uden klumper.
3) Tilsæt olien og blend 10 sek.
4) Hæld smoothien på glas og nyd straks.

Jeg må indrømme at første mundfuld ikke var den største nydelse - smoothien bliver ret bitter af citrusskrællerne, men ikke noget der gjorde, at jeg ikke kunne drikke den.
Dog gav den efterfølgende lidt opstød med citrussmag - hvad kan det skyldes?

Velbekomme!

torsdag den 10. januar 2013

de bedste LCHF burgerboller


Burger er altså blevet et stort hit hos mig efter, at den kan nydes med god samvittighed og meget mere mayo. Jeg har typisk spist min burger med sandwichbrød uden mel eller kålklatter, MEN disse boller fra Tatjanas kogebog er strøget helt til toppen. Jeg var jo så heldig at få bogen fyldt med lækkerier i julegave og den første afprøvede opskrift er et stort hit.
Det er de bedste LCHF burgerboller, jeg har prøvet. De ligner 'rigtige' burgerboller af mel. De smager af sesam, som forbindes ned en burgerbolle og de er ikke så ægagtige som så mange andre brøderstatninger. De er klart bollerne til burgere herhjemme fremover.

LCHF burgerboller - de bedste
(6 stk.)

4 æg
1 dl mælkeprodukt - græsk yoghurt, creme fraiche el. lign.
1 dl sesamfrø
½ dl solsikkekerner
½ dl mandelmel
2-3 spsk FiberHUSK (den gule til bagning)
1 spsk Sukrin (kan udelades)
2 tsk bagepulver
2 tsk salt

fremgangsmåde:
1) Rør alle ingredienserne sammen.
2) Lad dejen hvile i ca. 10 min. - så fibrene suger væske.
3) Form seks boller med våde hænder, sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir og tryk dem flade.
4) Drys bollerne med sesamfrø.
5) Bag bollerne ved 200 grader i ca. 15 min.


Tusinde tak for opskriften, Tatjana - den er i den grad en 'keeper'.

Velbekomme!

onsdag den 9. januar 2013

hvidkålslasagne


Søndag aften lavede jeg en lille lasagne med en rest hverdagskødsauce. Jeg har tidligere lavet LCHF lasagne med plader af aubergine - se opskriften her. Inspirationen til denne fik jeg hos Kristina, hvor jeg især faldt for ostesaucen med dobbelt op på fløde. Behøver jeg sige mere?
Her får I i hvert fald opskriften.

hvidkålslasagne
(4 pers.)

½ hvidkål - alle de største yderblade

½-3/4 port. hverdagskødsauce*

ostesauce
2 dl fløde
150 g flødeost
salt+peber
evt. muskatnød

1 kugle frisk mozzarella

*spar gerne på væsken i denne, så saucen er tør og lasagnen dermed bliver mindre våd.

fremgangsmåde:
1) Sæt kødsaucen over og lad den simre, mens du går i gang med lasagnepladerne.
2) Bræk de største, yderste blade af et hvidkålshoved - fjern evt. stilken, så bladene bliver nemmere at gøre flade som plader.
3) Blanchér hvidkålspladerne i kogende letsaltet vand - lad dem dryppe af i et dørslag.
4) Varm fløde op i en gryde ved middelvarme.
5) Rør flødeosten ud i fløden og smag ostesaucen til med salt+peber.
6) Smør et ovnfast fad.
7) Læg plader, kødsauce og ostesauce i lag - start med hvidkål - kødsauce - ostesauce, slut med ostesauce.
8) Top lasagnen med frisk mozzarella eller en god revet ost.
9) Bag lasagnen ved 200 grader i ca. 35 min.



Velbekomme!

tirsdag den 8. januar 2013

post #600: usa here we come!


'System overload' er ikke så skidt, at det ikke er godt for noget!

Kæresten og jeg har længe snakket om en længere ferie 'over there', men det der med at komme igang med planlægning er ikke altid lige til. Oplevelser er på listen over energi-givende faktorer, så det er på tide, at den drøm/ plan bliver hevet frem og lagt i rammer.

I dag har jeg derfor informeret mit job om, at jeg planlægger at holde fire ugers ferie her i foråret. Chefen lød ikke til, at det skulle give problemer, så nu kan jeg sige 'tjek' til fri fra job en periode inden for overskuelig fremtid - nøj! det glæder jeg mig til.

Det er så nu jeg tænker, hvor skal vi starte med at tegne lidt (læs: vil gerne være impulsive derovre) streger for fire ugers ferie i USA. Derfor vil jeg rigtig gerne have jeres input - egne erfaringer, gode hjemmesider, guides, drømme etc.

Kontinentet er stort og mulighederne mange, så I får lige lidt stikord, som er vores udgangspunkter:
  • 4 uger
  • budget: max. 100.000 kr.
  • roadtrip - øst vs. vest kyst?
  • ekstrem natur
  • billeje - gode fif er meget velkomne
  • neon
  • amerikanernes madkultur
Listen opdateres eventuelt efter lidt tid i tænkeboksen ;-) Kom gerne med dine input.

God aften.

mandag den 7. januar 2013

x!qy:p? system overload (personal stuff)

Puha, sådan en tilstand af 'system overload' er jeg rendt ind i. Årsagerne er egentlig ikke så begribelige også alligevel - men det er en kombination af mange faktorer. Disse udløste en strøm af tårer, da jeg lagde hovedet på puden i går og skulle finde min fredfyldte plads i drømmeland. Tankerne myldrede rundt og jeg var ked af det... Kæresten trøstede det bedste, han kunne (læs: jeg elsker dig så høj, skat) og ville gerne tale med mig om, hvad der var galt. Det er bare svært at sætte ord på...

Nogle dage er jeg vare virkelig træt (læs: som i virkelig træt!) af at være 'voksen'. Voksen i den forstand, at der er en masse ting jeg bør og skal som voksen. Ting, som jeg måske i virkeligheden ikke har lyst til. I min søgen efter øget sundhed, sund energi og mindre behov for 'boblen', hvor jeg lukker mig inde i 'landet lavet af kulhydrater' - er jeg blevet meget bedre til at mærke, hvad der dræner mig for energi og hvad der giver mig energi.
Savn dræner mig... og onsdag denne uge skal jeg igen tilbage i ensomheden. Tosomheden føler jeg forsvinder, når kæresten igen drager på arbejde. Fire uger alene hjemme er altså længe, når det jeg i virkeligheden har mest lyst til, er at skabe en familie i nye rammer og øget tosomhed med ham.
Vores boligsituation/-standard dræner os begge. Vi bor til leje i nogle boligblokke af meget ringe standard og der er ikke meget service at hente til diverse skavanker, som løbende dukker op - det  giver mange irritationsmomenter i det daglige. Løsningen har hele tiden været midlertidig og billig, så vi kunne spare op til et bedre, større, lækkere fælles hjem, når han er færdig med at rejse. Vi har nu boet der i over to år og den midlertidige grænse er ved at være nået. Jeg håber, 2013 byder på et nyt hjem for os.
Humørsvigninger (læs: måske opstået pga. de øvrige faktorer) hos undertegnede dræner mig... Ustrukturerede måltider (læs: manglende lytten til min krop) og som følge deraf for mange snacks i den søde kategori (læs: dog fortrinsvis i den hjemmelavede version) præger altså mit humør. Mæthed giver en helt anden tilfredshed. Der skal vist skrues op for fedtet sammen med fokus på det grønne. Uregelmæssigheder i min cyklus giver også PMS-tendenser og de er i den seneste tid gået ud over mine nærmeste (læs: kæresten, som jeg deler 46 kvm med) og det er bare ikke i orden. Følelsesmæssig stress bør bare nedbringes... Ekstra fedt kan måske også hjælpe her.
Min rodede liste kan jeg sagtens fortsætte, men disse er lige de store faktorer for nuværende.

Heldigvis er der rigtig mange dejlige ting, som giver mig energi:
  • kærlighed, kys, knus, smil
  • fysisk aktivitet - jeg elsker min træning (i hvert fald følelsen bagefter)
  • glad mad - LCHF-kost er bare fyldt med dejlige farver og FEDT
  • jer - alle mine dejlige læsere her på bloggen og nu også følgere på #insta
  • selvforkælelse, gaver - burde vist snart købe noget til mig selv
  • opladning i eget selskab med en god bog (vel at mærke uden tankemylder)
  • levende lys og friske blomster i den mørke tid
  • rejser/ oplevelser - den(?), der blev sparet op til gennem hele 2012 må vist snart på tegnebrættet
  • etc.
Ovenstående må nu i fokus. Jeg kunne måske lære at meditere? Jeg trænger i hvert fald til indre ro og balance og der kunne meditation være et værktøj. Siden sidst i november har jeg flittigt benyttet mig af Jon Gabriels aften-visualisering og måske det nu er tid til at udbygge med noget mere selvterapi (læs: Charlotte har tidligere anbefalet disse cd'er). Eller det er måske tid til en gang BodySDS igen...
Jeg modtager gerne dine energigivende råd...

Har du også nogen gange lyst til at være ubekymret barn igen?
Er du opmærksom på, hvad der henholdsvis dræner eller giver dig energi?

Edited 10.01.12

ugens træning #32

mandag: 10 + 15 min. cardio. 40 min. styrketræning af skulder/ biceps

tirsdag: træningsfri

onsdag: 3 + 20 min. cardio. 50 min. styrketræning af bryst i selskab med kæresten.

torsdag: 3 + 10 min. cardio. 45 min. styrketræning af baglår/ lænd/ mave i selskab med kæresten

fredag: 3 + 10 min. cardio. 75 min. styrketræning af ryg/ triceps i selskab med kæresten

lørdag: træningsfri

søndag: 60 min. Step ELITE. 15 min. styrketræning af mave

Årets første træningsuge er gået... Selv om den kun bød på tre arbejdsdage, så synes jeg, at det træk lidt tænder ud at tage direkte videre til træning efter arbejde onsdag, torsdag og fredag. Men følelsen efter en god gang træning vinder over al træthed og manglende lyst til fysisk aktivitet. Jeg vil faktisk vove den påstand, at det er lige der, man skal gøre sig selv den tjeneste at blive rørt. Fysisk aktivitet gør underværker for dit humør, manglende overskud etc.
Dog har jeg oveni kæmpet med PMS, så mit ønske om at fokusere på det grønne og spise færre 'søde' sager er gået lige stik modsat. Det accepterer jeg dog fuldt ud og skælder ikke mig selv ud, selv om jeg gerne ville have delt et minus på vægten med jer. Det er det ikke blevet til, tværtimod - men en del må være væske... Når vi snakker om et plus på næsten to kilo på en uge. Den kommende uge bliver forhåbentlig mere hverdagsagtig med arbejde på et normalt niveau. Desværre drager verdens bedste makker i fitnesscentret, min dejlige kæreste, igen på arbejde midt på ugen. Brormand er dog en super backup, så jeg er klar på tung træning i den kommende uge.
Mission for uge 2: fokus på grønt og 4 tunge træningspas i fitnesscentret.

God træningsuge!

NB! Ugens vægtændring: + 1,9 kg

søndag den 6. januar 2013

mexican pulled chicken


Variationer over kylling er populære herhjemme, da den der kedeligt stegte og tørre brystfilet ikke er et hit hos mig. Faktisk så undværer jeg hellere proteinerne end sådan en tør og kedelig omgang kylling, men det går jo ikke(!). Der skal proteiner til for at blive stor og stærk. Jeg går på ingen måde efter to gram per kilo kropsvægt, da det slet ikke er naturligt for mig at spise meget kød. De animalske proteiner er dog rigtig gode til at øge mætheden og holde blodsukkeret i skak. Jeg har tidligere haft semi-vegetariske tendenser, men da jeg efterhånden har luget de typiske proteinkilder for vegetarer (læs: bælgfrugterne) ud af min kost på grund af deres høje stivelsesindhold, er det nødvendigt med fokus på at få noget kød. Derfor skal den fødevaregruppe helst være repræsenteret i mine måltider - morgen, middag og aften. Til morgenmad bliver det dog typisk i form af æg - måske rester af aftensmaden skal afprøves igen...

Nå, det var lidt en anden snak, men denne 'pulled' variation af kylling skal I helt sikkert ikke snydes for. Jeg blev inspireret af opskriften hos emilybites. Jeg vil dog sige, at du roligt kan skrue op for mængderne af krydderier, da vi måtte tilsætte en del ved tilsmagningen før servering. Derfor vil jeg tillade mig at angive lidt cirka mængder på krydderierne i opskriften her.

mexican pulled chicken
(2-3 pers.)

sauce
2-3 dl hakkede tomater fra dåse/ tomatsauce
evt. 1 lille ds tomatpuré (á 70 g)
2 tsk hvidvinseddike
3-5 fed hvidløg
4 tsk chilipulver
1 spsk spidskommen
1-2 spsk oregano
2 tsk urtesalt
½ tsk Sukrin+
salt + peber

500 g kyllingefilet
1 lille løg
1 spsk kokosolie

fremgangsmåde:
1) Blend alle ingredienserne til saucen sammen i minihakkeren.
2) Skær løget i små tern.
3) Varm olien op i en gryde med stor bund eller en sautérpande.
4) Svits løgene i olien til de er gennemsigtige.
5) Steg kyllingebrysterne 3 min. på hver side i gryden sammen med løgene.
6) Hæld saucen over kyllingen og bring i kog.
7) Lad kyllingen simre i saucen i ca. 20 min. til den er helt mør.
8) Tag kyllingen op og træk kødet fra hinanden med to gafler.
9) Kom den 'pulled' kylling tilbage i saucen og varm igennem 5 min. og smag til med salt, peber og evt. ekstra krydderier.

Velbekomme!

lørdag den 5. januar 2013

chokoladekage uden mel + hjemmelavet vanilleflødeis


Nytårsdesserten var lige ved at gå i glemmebogen, men senere i aften er det planen at nyde de sidste rester (læs: fokus på ekstra grønt er vist på genvalg for den kommende uge... no comment) og opskrifterne får I derfor lige her.
Opskriften på den meget simple kage er fundet hos Xenia og den meget lækre og cremede vanilleis er set hos Jane. Sød, tung kage med den helt rigtige chokoladesmag i selskab med cremet is med masser af vanille og syrlig hindbærcoulis 'on the side' var virkelig en lækker dessert og tilmed nem at lave.

chokoladekage uden mel
(4 pers.)

100 g god mørk chokolade min. 70 % kakao
100 g økologisk smør
100 g sødning*
3 æg

*jeg brugte Sukrin Gold, men erstat med din favorit eller en kombination af flere favoritter.

fremgangsmåde:
1) Kom smør, chokolade og sødning i en gryde og smelt det sammen til en ensartet masse under omrøring.
2) Tag af varmen og rør et æg i dejen ad gangen.
3) Rør grundigt til dejen bliver en tyk og ensartet.
4) Kom dejen i en lille springform beklædt med papir eller 4 store muffinforme i silikone.
5) Bag muffins ved 180 grader varmluft i ca. 15 min. En stor kage skal bage ca. 25 min. Tjek med en kødnål - den skal være fri af dej, men kagerne må gerne være godt fugtige.

tip!
Bag kagen mellem retterne og servér lun til dessert - eller bag den i forvejen og lun kort inden servering.

vanilleflødeis
(4 pers.)

4 past. æggeblommer
1½ spsk Sukrin+
1 spsk vanillepulver eller tilsvarende fra en stang vanille - blandet i lidt Sukrin+
3½ dl økologisk piskefløde

fremgangsmåde:
1) Pisk Sukrin+ og vanille ud i æggeblommerne til en skummende æggesnaps i en skål.
2) Pisk fløden til flødeskum i en anden skål.
3) Vend forsigtet æggesnapsen i flødeskummet - til cremen lige nøjagtig er ensartet.
4) Hæld flødecremen i en stor form eller portionsforme til 4 personer.
5) Frys i minimum fire timer.

Velbekomme!

frksveske #instagram


Så skete det(!) - jeg er kommet med på iphone-bølgen (læs: jeg vil stik imod Dronningens anbefalinger nu være mere online). Mit nye legetøj fik jeg i julegave af min dejlige kæreste og der er siden tredje juledage blevet leget og quizzet en masse.
I går fik jeg så oprettet en instragram-profil, så nu kan du også følge mig derinde. Tjek blot ind på frksveske.

Tip mig gerne om interessante sider at følge eller andet, jeg bør vide om instagram. Det er nemlig ikke lige sådan at være helt grøn, men at det er en tidsrøver, det tror jeg allerede gerne på.

Nu står den på afslapning på sofaen oven på indkøb, gavebytning og gåtur, indtil der skal eksperimenteres med mexicansk pulled chicken til aftensmad. Nogle dage måtte den bare gerne lave sig selv... Bliver det en succes deller jeg helt sikkert med jer herinde.

Ha' en dejlig aften.

fredag den 4. januar 2013

hverdagskødsauce og spiralidebut


Torsdag aften stod den endelig på kødsovs. Det har jeg haft lyst til siden jul, hvor jeg fik min lækre nye køkken-gadget til at lave de flotte spaghetti-strimler af squash og andet grønt. Det hjælp så ikke at læse om alle de lækre variationsmuligheder hos Henriette forleden. Herhjemme blev det dog til en variation over køleskabets indhold. Og tilbehøret blev lækker spaghetti af squash og lidt gulerod lavet på min nye Lurch Spirali, som jeg var så heldig at få i julegave.

hverdagskødsauce
(stor portion)

1 spsk kokosolie
1 stort rødløg
3 fed hvidløg
800 g hakket oksekød 7-12 %
1 fl Urtekram mosede tomater
1 lille ds tomatpuré (70 g)
3 dl vand/bouillon (2 tsk Herbamare)
1 peberfrugt (kan udelades)
200 g små tomater (kan udelades)
paprika
oregano
basilikum
chilipulver
urtesalt

fremgangsmåde:
1) Skær rødløg, peberfrugt og tomater i små tern.
2) Pil hvidløg og giv dem et tryk med bladet af en kniv.
3) Varm kokosolien op i en stor tykbundet gryde og svits løg, hvidløg og krydderierne heri.
4) Tilsæt kødet og svits til det er godt brunet.
5) Kom de mosede tomater, bouillon/vand og grøntsager i gryden.
6) Lad saucen simre ved middelvarme i min. 30 min. (jo længe des bedre).
7) Servér saucen på toppen af 'grøn' spaghetti - med et lækkert drys revet fed ost.
 

 

torsdag den 3. januar 2013

madbudget december 2012

 (beklager billedets kvalitet)

Puha...! December er dyr(!) - og det gælder ikke kun på gavebudget, men også madbudgettet hjemme hos os har lidt under julens ekstra indkøb. Det er især på diverse og nuts&oils-andelene, at det har kostet dyrt. Her indgår nemlig mange af specialvarerne (fx mandelmel, kokosfiber, kokosolie, diverse nøddesmør og chokolade!) indkøbt i helsekosten til at lave nogle af alle de mange lidt sundere julelækkerier, som jeg har delt med jer herinde i løbet af måneden. Det er dog langt fra brugt i bund, men jeg ville være sikker på, at der var til diverse opskrifter (læs: hvis lysten skulle melde sig) i skabene. Lageret var nemlig en smule tyndt op til juleferien, men her på den anden side, er der vist heller ikke noget, jeg mangler på den front. Der er dermed basis for en sparemåned her i starten af det nye år.
Mejeri-andelen er også en smule højere i december end i november, da der er gået en del æg til diverse brøderstatninger - desuden har jeg nok forkælet mig selv med osten - både med og uden ko, creme fraiche og SMØR (læs: var der nogen, som viskede mælkefri-periode i min øresnegl... det er vist tiltrængt igen). Dog er mejeri-andelen generelt faldende sammenlignet med måneder midt på året.
Grønt-andelen er nogenlunde status quo, da den fortsat står på diverse kål, som giver tilbehør til flere måltider... Den burde nok være gået lidt op, da vi har været to i hustanden cirka en tredjedel af måneden, men i den anden vægtskål ligger mad ude i forbindelse med julen. Det er klart målet, at frugt&grønt tager noget af andelen fra nuts&oils og diverse hen over de kommende måneder.
Kød-andelen er, trods indkøb af store lækre bøffer til nytår og ekstra meget kylling til kæresten, cirka den samme som i november, men det er beløbet jo så ikke - 754 kr. i december mod 474 kr. i november... bum bum. Jeg går efter at bringe det samlede beløb ned omkring de 2.500 kr. igen for januar-måned.

Øko-andelen for denne måned har været høj og det i sidste ende også medvirkende til månedens noget højere samlede forbrug. Det er dog med stor fornøjelse, at jeg kan fortælle, at øko-andelen for december landede på hele 40 % og dermed godt på den anden side af de 25 %, som er mit mål (læs: det er dog netop det prioriterede indkøb af økologi, som kan give anledning til lidt diskussion herhjemme - jeg må bevise, at jeg kan spare og gøre plads til økologien. Det er nemlig et madvalg, som gør mig glad).
På lørdag er der endnu en gang 25 % rabat på de økologiske varer i føtex. Det har jeg helt sikkert tænkt mig at benytte mig af endnu en gang. Det må også snart være tid til en kasse fra aarstiderne.com igen.

Det samlede forbrug for december landede på kr. 3.628,50.


P.S. Jeg satser lidt på at lave en opsamling for hele året (selv om januar 2012 dog mangler) i den nærmeste fremtid, når jeg lige finder tiden til at pusle lidt med excel.